Hest

Da merra redda far og jula

Ingen av oss visste riktig hva som hadde skjedd, da vi oppdaga at merra sto kliss klass og stampa på dørhella.

- Mamma! Har du sett de røde ridesokkene mine?

Hilde er stresset. Det er bare ti minutter til hun skal dra og møte de andre i stallen, og hun har ikke engang fått kledd seg. Det er lille julaften, og stalljentene skal ha sin årlige ridetur. Eller juleturen, som de kaller den. Anja pleier å ta med seg kakao og pepperkaker i saltaskene, og så rir de opp til Utsikten og tar en god pause der.

- Mamma, jeg finner dem ikke!

Hilde begynner å bli desperat. På juleturen er det nemlig også et poeng at alle skal kle seg så julete som mulig. Hun endevender skittentøyskurven, men de er ikke der heller. Hilde gir opp. Hun lener seg inntil veggen på vaskerommet og furter.

Det er da hun får øye på den. Under benken stikker en liten grønn flik frem. Hun trekker i den, og holder plutselig en litt falmet og rufsete julekurv av filt i hånden. På midten er det sirlig brodert en steilende hest med gulltråd.

Moren hennes kommer inn. Hun skal til å si at hun har funnet ridesokkene, men blir helt stille når hun ser hva Hilde holder i hånden.

- Hvor fant du den? Spør hun lavt.

Hilde stryker en finger over hesten og kikker opp på henne.

- Er det du som har laget den?

- Kom, sier hun, og hjelper Hilde opp.

- Det er noe jeg må vise deg.

De går inn i stua, og moren roter rundt i kassen med julepynt. Den er nesten tom, de fleste nissene og englene er allerede på plass i huset. Juletreet er pyntet. Men det ligger fortsatt litt rusk i bunnen av den gamle kassen.

- Denne hadde jeg nesten glemt, sier moren til Hilde og viser henne et gammelt, krøllete glansbilde med en sliten løkke av rød ulltråd på. Motivet viser en nisse som går bak en hest. Den bærer preg av å ha ligget i bunnen av kassen i mange år.

- Vanligvis var det din bestemor som pyntet treet da jeg var liten, men når hun var ferdig lå alltid dette bildet og den grønne julekurven igjen. Det var bestefar sin oppgave. Og mens han hang dem opp på juletreet, fortalte han alltid denne historien:

«Disse er til minne om gamlemerra. Om den jula hun reddet far og nesten strøyk med selv. Jeg husker det som om det var i går, selv om jeg ikke var store karen den gangen. Far hadde vært på hogst i nabobygda, og merra var selvfølgelig med. Etter en lang dag i skogen var hun både svett og sliten, men trasket traust og energisk hjemover. På denne årstiden pleide far å ta snarveien over den islagte Tjenna, noe som sparte han for godt og vel en halvtimes gange.

Akkurat hva som skjedde denne ettermiddagen, i det mørket var i ferd med å senke seg, er det ingen som vet. Men merra gikk gjennom isen, og far med. Ingen verken så eller hørte det som skjedde, men de klarte heldigvis å karre seg opp av de iskalde vannet på egenhånd.

Far husker lite av hva som skjedde videre, annet enn at han på ett eller annet vis klarte å henge seg fast på merra. På stivfrosne, skjelvende bein kom merra inn på gårdstunet, og tok seg til å skrape på dørhella helt til mor kom ut.

Hun handlet raskt, ropte til meg og broren min at vi måtte komme og ta oss av merra mens hun tok seg av far. Hun fikk slept han inn på det varme kjøkkenet, hvor han etter hvert kom til seg. Han skalv helt ukontrollert, og var svært nedkjølt.

Merra stod det heller ikke bra til med. Straks hun kom inn i stallen ble hun stående og riste som et ospelauv. Så vi pakket henne inn i flere lag med ulltepper, og visste ikke hva godt vi kunne gjøre. Mat eller drikke ville hun ikke ha. Hun viste tydelige ubehag.

Det ble sendt bud på både doktor og dyrlege. Far så det ut til å gå greit med, det var verre med merra. Det fikk bli opp til de høyere makter å avgjøre skjebnen, sa dyrlegen.

Den natten sov ingen av oss. Vi byttet på å våke over merra, men jeg må ha duppa av en liten stund der ute i stallen. For plutselig så jeg merra sto og åt høy. Ullteppene hun hadde hatt på seg lå pent brettet over boksveggen, og hun var nystriglet i den nå nesten tørre pelsen. Jeg sprang inn og vekket de andre, og spurte hvem som hadde vært og stelt med merra. Da ble jeg bare møtt av flere trøtte og spørrende øyne.

Ingen av dem hadde vært i stallen. Ingen vet hvordan merra kunne bli bra på så kort tid. Det var nærmest et mirakel, og den eneste forklaringa vi kunne komme på var at fjøsnissen må ha vært innom en tur og gitt oss mirakelet vi alle hadde håpet på.

Neste morgen broderte mor denne hesten på julekurven, og jeg fant dette glansbildet. Vi hang dem på juletreet, mer takknemlig enn noen gang for at vi kunne feire jul sammen takket være merra. Hun gikk for øvrig aldri ut på isen igjen.»

Hilde forsøkte å svelge den store klumpen i halsen, og tørket bort en liten tåre i øyekroken mens hun nok en gang lot fingrene gli over julekurven. Forsiktig lirket hun hanken inn på en grein på juletreet. Den skilte seg ut der den hang, sammen med glorete julekuler og glitter i all verdens farger.

Moren hennes festet glansbildet til en annen grein, og strøk bort en hårlokk fra ansiktet. Hun stirret på datteren med et vemodig blikk, før hun kikket på klokken og innså at det var på tide å kjøre Hilde til stallen.

I en fei fikk Hilde dradd på seg strømpene, og kledd seg ferdig. Detaljene føltes ikke lenger så viktige. Hun lengtet bare etter å kjenne den gode, varme pusten fra den lodne mulen til Borka som hun skulle ri i dag. Selv om det ikke var denne hoppa som en gang hadde reddet oldefaren hennes, var hun helt sikker på at Borka ville gjort akkurat det samme.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng