Bruker hester som terapeuter
At hester er verdens beste terapeuter er ingen hemmelighet i hestemiljøet! Alle vi som driver med hest vet at ingenting kan løfte en dårlig dag, som en tur i stallen.
Det å møte en firbent bestevenn, kjenne varmen mens han tålmodig lytter til problemene du øser ut av deg, å få et vennlig prust i ansiktet eller et dytt fra en fløyelsmyk mule når du trenger trøst, er helt uvurderlig og gir både unge og voksne hestefolk sjelefred og et rom av ro i en stressende hverdag. Selv kjenner jeg at skuldrene senkes bare jeg kjenner hestelukta…
Ingenting er som når freden senker seg i stallen etter kveldsfôring. Varme, fornøyde hester som står og gomler, er lyden av lykke for mange med meg.
Hestene hjelper mennesker
På Bjørkengen gård i Bø i Vesterålen har de tatt dette noen steg videre, der jobber nemlig hestene som terapeuter. De siste ti årene har Tiu Similä tilbudt hesteassistert terapi etter EAGALA (Equine Assisted Growth and Learning Association) prinsippene.
- Målet har vært å bygge opp en plass der andre enn jeg og mine kunne få oppleve den utrolige gleden, roen, mestringsfølelsen og alt det andre som samvær med dyr kan gi til mennesker, forteller hun.
Flere av dyrene på gården er selv omplasserte og har fått en ny sjanse, i dette miljøet som ser både menneskers og dyrs ressurser og iboende potensial. Det er tydelig at hestene stortrives med å hjelpe mennesker som strever med å komme seg på bena igjen.
- Min tanke har vært helt fra begynnelsen å kunne tilby folk det hestene kan gi oss, som handler om så utrolig mye mer enn ridningog kjøring. Hvis man bare vil det, så gir hestene så ufattelig mange muligheter til selvutvikling. Jeg har sett utallige eksempler hvordan hestene har akseptert og støttet opp folk. Gitt dem mot og mening på så utrolig mange vis, sier Tiu.

Solidaritet og støtte
Selv er Tiu opprinnelig akademiker med doktorgrad i spekkhoggernes adferdsøkologi, og hun vet at det er blitt forsket mye på helseeffekten av hester og andre dyr, og den positive effekten har blitt grundig dokumentert. Likevel er det hun erfarer på gården ofte bevis nok.
- Jeg har lært vanvittig mye i møter med disse gode, modige menneskene som kjemper videre til tross for at de ofte har forferdelige minner allerede fra skoletiden med lærevansker, mobbing, vanskelige forhold hjemme, og siden alltid har stilt sist i køen når det gjelder det meste, sier Tiu.
I tillegg mener hun det fremdeles slik at det å ha psykiske problemer er stigmatiserende, også for dem som sliter med alkohol eller annen rusproblematikk.
- Fra disse menneskene har jeg virkelig fått lære hva solidaritet og støtte til andre kan være. De har og utviklet helt unike bånd med mine hester og mitt lille esel, Hilmar. For noen har hunden min, Faro, vært sjelevennen, forteller hun.
Leter etter meningen med livet
Tiu er finsk, og veldig glad i bøkene om Mummitrollet.
- Jeg bruker ordet "Moomindalen" om min plass. Jeg elsker Tove Janssons bøker, som ikke er barnebøker men bøker for alle. Selv om karakterene er utrolig ulike kan de finne felles plattformer for eventyr videre. Det er denne filosofien som ligger til grunn på Bjørkengen Gård. En plass for absolutt alle, fattig og rik, sliten og sterk. Og det magiske som har skjedd her har vært knyttet til hestene, sier hun.
I denne prosessen har hestene og de andre dyrene vært utrolig viktige.
- Det er de som har gjort mesteparten av jobben, jeg har bare laget rammer for at dette kunne skje. For dem som ikke har vært her kan jeg fortelle at det ikke handler kun om rideskole, men for det meste om helt andre møter mellom hester og mennesker. Frustrerte tenåringer, voksne uten håp, stressede forretningsfolk, folk på leting etter «mening med livet», mennesker med behov for støtte i hverdagen. I tillegg til mennesker som har vært her gjennom NAV, har jeg hatt tilbud for funksjonshemmede, folk som er uføretrygdet, skoleungdom med behov for alternativ skoledag, barn som kommer fra familier med dårlig økonomi og innvandrere, forteller Tiu.

Trues av nedleggelse
For at alt dette skal kunne drives året rundt I værharde Vesterålen, har Tiu investert i en lys og trivelig ridehall. Gården har også privathester og arrangerer rideundervisning samt har hesteinteresserte unge mennesker på arbeidspraksis, fra Sverige, Finland, Spania og Tyskland. Men nå er denne idylliske plassen truet.
På kort tid har 80 prosent av inntektene forsvunnet, hovedsakelig på grunn av omlegginger i NAV systemet, og dette truer plassen med nedleggelse. For Tiu og hestene er dette virkelig katastrofe!
For mange av dyrene har gården vært en trygg havn etter et turbulent liv, nå risikerer den lille hesteflokken å spres for alle vinder, men flere av hestene er i en alder som ikke gjør dem enkle å omplassere. På Bjørkengen har de hatt et fullverdig liv hvor de har kunnet bidra etter evne, og vært verdifulle, rolige og erfarne seniorterapeuter, hvordan det vil gå med dem nå orker ikke Tiu å tenke så mye på – hun holder det rett og slett ikke ut, og synes det er helt forferdelig at dette er "takken" for deres mangeårige innsats!
- Folk spør hva jeg trenger hjelp til for å klare å berge det som er her i aller siste liten. Det handler selvsagt om penger det og, ett pusterom slik at jeg kan finne langsiktige, bærekraftige løsninger. Jeg trenger at noen ser det potensialet som er her, og jeg trenger drahjelp til å forklare hva som blir borte hvis Bjørkengen Gård forsvinner. Hvor stort savn det blir for så mange, sier hun.
Vil gjerne fortsette magien
Tiu påpeker at man må ikke glemme de utrolige muligheter som finnes i å gi mennesker håp og selvtillit, og at det å skape arenaer der folk kan treffes og utvikles har noe for seg.
- Gården har gitt et hjem til mange hester som var vanskjøttet eller av andre grunner trengte nytt hjem. Jeg har vært en nødhavn for katter og til og med til en herlig oter! Mitt håp er at mine fantastiske, firbeinte, trofaste "ansatte" skal få bli her og fortsette å skape magi rundt seg, avslutter Tiu.
Selv håper jeg at dyrevenner over hele landet slår ring rundt Bjørkengen gård og sammen kan skape det julemirakelet gården trenger!