Bryan Kyle Meyer og Caspar på vei ned det fryktede stupet i Kyalami Park utenfor Johannesburg i Sør-Afrika. Noen få meter lenger frem står et plankehinder.
Hest

Monsterbanen i Kyalami

Ned et stup, rett på et hinder, over en grøft og opp en ny skråning. Tribunen er fullsatt, publikum er klare for årets høydepunkt på sprangkalenderen: South Africa Derby.
Jan Kleynhans er formann i Kyalami Park, hvor det arrangeres tre stevner i måneden.

Se bildegalleri nederst i saken.

Forberedelsene for akkurat denne dagen har vært mange. Bare det å få gressmatten grønn etter flere måneder uten regn er krevende.

- Banen har blitt vannet hver dag i to måneder nå, til det bruker vi såkalt brunt vann som ikke egner seg til mennesker eller dyr. Men det er fint å vanne med, sier Jan Kleynhans som er formann i Kyalami Equestrian park.

Høy prestisje

Anlegget er et av landets største stevneplasser, og brukes utelukkende til dette. Den første helgen i oktober arrangeres et av årets store høydepunkt – The 2017 Cell C SA Derby.

- Vanligvis har vi stevner her minst tre helger i måneden, både i sprang, dressur og showing. Anlegget ble bygd for 40 år siden, og i forkant av Derby har vi gjort en del oppgraderinger av bygningene ved banen som fungerer som kiosk og tribuner for VIP og presse, forteller han.

Etter fire dager med sprangklasser er det klart hvilke 21 ekvipasjer som er kvalifisert til helgens store høydepunkt, hovedklassen som har samme navn som stevnet. For dem som ikke kom fullt så langt, ble det trøstefinaler med både micro og miniderby. I år er det 52. gang Derby blir arrangert.

- Det er eliten av sprangryttere og spranghester som deltar, enkelte har kjørt i over 12 timer for å komme hit. Dette er en mest prestisjefulle klassen en sprangrytter i Sør-Afrika kan vinne, den rangeres faktisk over det å bli nasjonal mester, forteller Kleynhans.

Krever styrke og stamina

Derby har mange likheter med en vanlig sprangklasse. Det er vanlige spranghester som starter, hinderne kan falle ned og man teller feilpoeng og forholder seg til en makstid som i alle andre sprangkonkurranser. Er det flere feilfrie ekvipasjer får man en omhopping.

- Den store forskjellen er at banen er 1,2 kilometer lang, og det er mange og store hinder. Minst halvparten av de 18 hinderne skal være naturhinder. Videre er Derbybanen vår langt fra flat, vi har flere både slake og bratte skråninger som hestene både skal opp og ned, forklarer han.

Hinderhøyden er på 1,50 til 1,55 meter, mange av hinderne er vel så brede. Med banketter, trapper og et realt stup minner flere av elementene om feltritt, bare at bommene ikke sitter fast.

- Banen er stor, lang og vanskelig, og krever både styrke og stamina fra hesten. Noen hester liker å gå slike klasser, andre ikke. Min mening er at hesten må like det for at man skal ta den ut i en slik klasse, sier Kleynhans.

Bronwyn Meredith Short og Fountain Of Love er første ekvipasje ned det bratte stupet.

Et bratt stup

Det er søndag ettermiddag, og publikum strømmer til banen. Flere tusen har kjøpt billett, og sitter som tente lys når ekvipasjene i klassen kommer inn på rekke og rad før klassen starter. De blir grundig presentert av speaker, flere av dem har vunnet klassen tidligere. Både kvinner og menn.

Når rytterne rir ut på oppvarmingsbanen for å gjøre siste finpuss, åpnes Derbybanen for publikum slik at de kan gå banen til fots. Det er en tradisjon. I løpets av ti hektiske minutter vrimler folk rundt de enorme hinderne som hestene straks skal hoppe over.

  • Les også: Publikum går banen

Så er det i gang. Bronwyn Meredith Short og Fountain Of Love åpner det hele, og kommer seg levende gjennom den enorme banen. Publikum gisper når de nærmest aker ned det bratte stupet for så å sprette over hinderet i bunnen.

Nicola Sime-Riley var den første som demonstrerte hvordan banen kunne gjøres feilfritt.

Få feilfrie

Å ri feilfritt viser seg heller ikke å være umulig, rimelig kjapt kommer en feilfri runde av Nicola Sime-Riley. Flere ganger tidligere har hun vært så nære, så nære på å vinne klassen, men aldri klart det.

Banemannskapet får nok å gjøre etter at de påfølgende hestene har ridd, men Anne-Marie Esslinger har ikke glemt hvordan hun skal ri feilfritt i Derby. Hun har vunnet klassen to ganger tidligere, sist gang i 2015 med den samme hesten hun startet med i år.

Den eneste som klarte å følge de to damene til omhoppingen, var Ronnie Lawerence, som har vunnet Derby hele fire ganger tidligere.

Nicola Sime-Riley og Elpaso rir i mål både feilfritt og på en god tid.

Kampen mot klokka

Så er det omhopping. Publikum sitter på nåler mens Nicola og Elpaso forserer hinder etter hinder feilfritt. Når de krysser mållinjen brøler publikum i ekstase, klokken stoppen på 42,98 sekunder.

Anne-Marie Esslinger og Alzu Oregon

Anne-Marie og Alzu Oregon rir også fort, men det hjelper ikke når en bom går i bakken.

Ronnie Lawrence har ridd Derby over 30 ganger tidligere, og vunnet fire ganger. Men i år ble det andreplass.

Til slutt er det 60-åringen Ronnie som opprinnelig kommer fra Zimbabwe. Han har ridd hele sitt liv og har mer erfaring enn de fleste. I 1999 red han blant annet verdenscupfinalen i Gøteborg. Men erfaring viser seg å ikke være nok, selv om tiden er bedre enn Nicolas ble de ikke feilfritt for Ronnie heller. Ett riv og andreplass.

- Helt utrolig

At det var av stor betydning for Nicola Sime-Riley å vinne denne klassen er det ingen tvil om når hun kommer til premieutdeling. Smilet går nesten rundt når hun stiger opp på pallen, og til speakeren forteller hun at dette var årets absolutte høydepunkt for henne.

- Jeg har hatt en fantastisk sesong med flere seire og blant annet vunnet både en verdenscupkvalifisering, men dette betyr mer for meg. Det er helt utrolig at jeg vant, sier hun.

Men den største æren gir hun til hesten sin, Elpaso.

- Han hoppet sokkene av seg i dag. Han prøvde så hardt og gjorde sitt aller, aller beste. Det er en fantastisk hest, avslutter hun.

Under premieutdelingen kom flere celebre gjester, til høyre står borgermester i Johannesburg, Herman Mashaba.

Du kan se streaming fra hele Derbyklassen her.

Fakta om Derby

- En Derbybane skal være minst 1000 meter lang, men ikke over 1300 meter.

- Minst halvparten av hinderne skal være naturhinder.

- Det arrangeres sprangderby flere steder i verden, men Hickstead i Storbritannia regnes for å være et av de tøffeste og mest prestisjefulle Derbyene.

- Man har et årlig Derby også i Norge, som arrangeres under Norway Grand Prix i mai. Denne banen er imidlertid forholdsvis flat, og dermed mindre krevende og spektakulær enn tilsvarende klasser i utlandet.

 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng