Hest

Hvor er giraffene?

Hvis noen ser et tre med hale må dere rope at Freddie skal stoppe, sier Shingai før vi setter hestene i galopp. Tiden er i ferd med å renne ut, vi har allerede leitet i flere timer.

I oktober besøkte hest.no Horizon Horseback Adventures i Sør-Afrika, og fikk oppleve safari fra hesteryggen og alle de dedikerte menneksene som jobber med dette. Du finner alle artiklene og bloggene som så langt er publisert på denne samlesiden.

 

Klokken har så vidt passert åtte om morgenen, men vi er klare for dagens ridetur. Jeg sitter på ryggen til Goose, mens Inger Lise har fått den lyse drømmegutten McDreamy. Ny dag, ny guide. I dag er det Shingai som skal lede oss rundt. Han lurer på om det er noe spesielt vi har lyst til å gjøre.

- Jeg har veldig lyst til å se giraffer, ymter jeg frem.

Inger Lise og McDreamy i godt driv.

Rekordforsøk

Vi har nå vært på Horizon i tre dager uten å se sporet av en eneste giraff. Bare hørt fra de andre gjestene som faktisk har sett dem fortelle om hvor flotte de er. Og at vi helt sikkert kommer til å se dem vi også, ettersom det lever flere giraffer i det digre reservatet Horizon disponerer.

De andre gjestene som skal ri sammen med oss har ingen invendinger, så da blir fokuset denne dagen giraffer. Men Shingai har lyst til å vekke oss litt først.

- Nå åpner vi med en lang galopp, så skal vi se om vi ikke kan slå den gamle rekorden på ni minutter, smiler han.

Så flyr vi av sted. På kryss og tvers av myke sandveier. Hestene galopperer villig frem, men puster godt når vi stopper 11 minutter og 20 sekunder senere. Det er ny rekord.

Vi følger sporene et langt stykke, men finner ikke en eneste giraff.

Tydelige spor

Shingai kikker så ned på bakken, og det tar ikke lang tid før han ser spor etter giraffene. Vi følger dem et lite stykke før han bryter bort fra stien.

- Vi har ikke lyst til å ri inn bak dem, så vi forsøker å ri rundt dem istede, forklarer han.

Det høres ut som en smal sak. Underveis stopper vi og nyter synet av en sebraflokk som tusler rundt i buskene, og Shingai gir oss et foredrag om en tresort vi passerer som skifter bark en gang i året for å kunne vokse. Så kommer vi til stedet han mente giraffene skulle være. Men der er det ingen dyr.

- De har lurt oss, sier han.

Flokken med sebraer ser ut til å gi blaffen i at vi rir forbi dem. De er et artig skue.
Shingai gir oss litt botanisk opplæring underveis.
Det er både spor og avføring overalt.

Hvor vanskelig kan det være?

Dermed begynner vi å tråle terrenget på kryss og tvers for å se om vi kan finne nye spor. Innimellom gjør vi det, og følger dem.

Men stort sett ender vi opp på samme sted, uten å ha sett snurten av en eneste giraff. Jeg tenker i mitt stille sinn – hvor vanskelig kan det egentlig være å finne et dyr på nesten fire meter?

Vi rir og rir, men finner ingen giraffer.

En smak av feltritt

Vi rir forbi en flokk impalaer og et par bavianer. Midt inne i skogen er det satt opp noen små feltritthinder som vi kan hoppe om vi har lyst. Bakguiden vår, Freddie, skal demonstrere. Men til tross for at han er sønnen til den nokså kjente britiske feltrittsrytteren Mary King går det ikke så veldig bra. Ridning er ikke noe han har drevet så veldig mye med.

Derfor ender det med at jeg og en av de andre gjestene tar oss en runde, før jeg blir spurt om å hjelpe Freddie gjennom løypa. Jeg gir han noen tips, ber han følge tett etter min hest og så setter vi avgårde. Denne gangen går det mye bedre, og jeg må smile litt for meg selv når jeg tenker på at jeg nettopp lærte sønnen til en som har VM-gull i feltritt å hoppe terrenghinder.

Den var ikke av de største, men vi fant en giraff!

Bråstopp

Men Shingai har ikke glemt giraffene, og legger opp til en ny strategi.

- Vi må tenke som en giraff, sier han og rir i en helt annen retning enn der vi har vært tidligere. Reservatet er veldig stort, så vi galopperer en del for å komme fortere frem. Men plutselig bråstopper vi.

Det har gått nesten to timer, og endelig – en giraff! Denne er ikke fullvoksen og dermed ikke like stor som sine foreldre, men absolutt en giraff. Det er mektige dyr.

Spor etter de fem store

Etter at kamera har fått klikket seg varmt, fortsetter vi. Plutselig hopper Shingai av hesten.

- Leopard, mumler han.

- Dette er spor etter leopard.

I likhet med bavianene bryr ikke leoparder seg om gjerder. Dermed hender det at de kommer inn på reservatet, og det er ikke mer enn en uke siden en impala der inne ble tatt av leopard. Den liker seg tydeligvis i området, men holder seg mest sannsynlig unna ridefølget vårt. Heldigvis.

Kjøkkenpersonellet på Horizon klarer å trylle frem de flotteste retter hvor enn det måtte være.

En overraskelse i vente

Shingai har lyst til at vi skal finnne de store giraffene, så vi fortsetter letningen. Men nå setter han Freddie i front, og ber han holde øynene oppe. Han stoler imidlertid ikke helt på 18-åringen fra Storbritannia. Gjestene får derfor klar beskjed:

- Hvis noen ser et tre med hale, rop til Freddie at han må stoppe, gliser Shingai.

Vi galopperer av sted, men ingen av træra vi passerer har hale. Og nå er tiden ute, vi må komme oss tilbake til Horizon for å spise lunsj. Shingai begynner å stresse. Men så rir vi ikke hjem, vi ender opp i et lite skar en liten kilometer fra lodgen. Der har allerede den andre gruppen med ryttere samlet seg, bindt hestene sine i trærne og gjort seg klare for lunsj.

Til vår store overraskelse skulle vi nemlig ha lunsj ute i dag, rettere sagt bush breakfast. Og her manglet det ikke på noe, kjøkkenarbeiderne sørget for at både egg, bacon, sopp og afrikansk pølse ble tilbredt på beste vis på bålet. Det var med andre ord ikke vanskelig å spise seg skikkelig mett.

Til slutt finner vi dem endelig. Hanngiraffen er rundt 3,8 meter høy.

Vi gir oss ikke

Oppdrag giraff var imidlertid ikke helt over, og Shingai ville gjerne at vi skulle få møte han. Så da han guidet gruppa vår neste dag sørget han for at vi red en liten runde i området giraffene pleier å oppholde seg i. Og denne gangen hadde vi litt mer hell. Tre giraffer, en ho, en hann og en unge.

Selv om man kommer høyt opp på en hesterygg, føler man seg liten i møte med et dyr som dette.

Svært nærme

Forsiktig red vi ganske nærme den store hannen, mens Shingai fulgte nøye med på kroppsspråket til det enorme dyret. Jeg var bare noen få meter fra giraffen da den begynte å tusle mot oss. Shingai ga beskjed om at vi måtte gå vekk, for nå stod vi mellom han og fruen. Noe som ikke var en særlig god idé.

Rolig red vi vekk, mens giraffene så etter oss.

En ubeskrivelig opplevelse

Å møte dyr som dette, i sine egne omgivelser og ikke i en dyrepark, er en opplevelse som er vanskelig å beskrive. Det skjer noe med kroppen, den blir fylt med en enorm respekt. Å sitte på en hesterygg og dele opplevelsen med et dyr som ser ut til å være like nysgjerrig som oss gir dessuten det hele en helt spesiell innpakking.

Vi kunne neppe gått like nærme til fots, og et motorisert kjøretøy ville gitt mye støy. Man blir til en del av omgivelsene på hesteryggen, en del av naturen på en helt unik måte. Både jeg og Inger Lise følte oss svært priveligerte som fikk oppleve dette.

Fakta Horizon Horseback Adventures

- Tilbyr ulike safarikonsepter fra hesteryggen i Sør-Afrika og Botswana.
- Safari lodgen ligger rundt 30 mil nord for Johannesburg, i den malariafri provinsen Limpopo, og holder en høy standard.
- Har blitt drevet av Shane og Laura Dowinton, som startet det hele på midten av 90-tallet. De to er opprinnelig fra Storbritannia.
- Har rundt 90 hester, mange av dem er den afrikanske rasen boerperd.
- Man kan enten bo på lodgen eller i teltleir med alle fasiliteter.
- Har gjester fra hele verden, men de fleste kommer fra Europa og USA. Horizon har forøvrig et samarbeid med den svenske turoperatøren Horsexplore, som organiserer opphold og reise for gjester fra Skandinavia.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng