Rose Mathisen (nummer to fra høyre) var sammen med Patrik Kittel, Tinne Vilhelmson Silfvén og Therese Nilshagen en del av bronselaget under EM. (Foto: Külli Tedre-Gavrilov)
Hest

Sluttet å ri for Norge

Under EM i Gøteborg var det svenskene som jublet høyest da en nordmann steg opp på pallen. Rose Mathisen tok bronse i lagkonkurransen i dressur.
Rose er svært fornøyd med innsatsen til hesten sin, Zuidenwind. (Foto: Marie Hatlevoll)

Det er et stort smil som møter oss etter at Rose er ferdig med å ri Grand Prix Special under EM i Gøteborg. Hesten hennes Zuidenwind har nok en gang levert et flott program, som dommerne belønner med 72,4 prosent.

- Jeg er kjempefornøyd, jeg hadde en kjempefølelse der inne. Det er heftig villt å komme inn på arenaen, hesten min ville faktisk helst ikke gå ut igjen, forteller hun først på svensk til de lokale journalistene.

Så slår hun over på norsk. Til tross for at Rose har bodd over 25 år i Sverige, har hun på ingen måte glemt sitt morsmål. Opprinnelig er hun fra Horten.

- Det var faktisk noen av mine norske elever som kjørte helt ned til Gøteborg for å se meg ri i dag, det var litt moro, smiler hun.

Da Rose ble svensk statsborger åpnet mulighetene seg for å ri internasjonalt. (Foto: Marie Hatlevoll)

Fikk ikke ri internasjonalt

Sammen med samboeren Per Runesson driver Rose Gränsbo Stutteri på Ängelholm i Skåne. Der har hun flere hester på Grand Prix-nivå, og har vært en del av det svenske landslaget i flere perioder. Nylig vant hun gull i SM med Zuidenwind, og var på bronselaget til Sverige under EM i Gøteborg. I fjor ble Rose tatt ut som reserve til det svenske laget i OL, men takket nei.

- Da jeg flyttet til Sverige red jeg fortsatt for Norge. Men selv om jeg hadde hester som gikk Grand Prix, virket det som om Norges Rytterforbund glemte at jeg eksisterte. Jeg ble aldri tatt ut til å ri noen internasjonale stevner, forteller Rose.

Det toppet seg da hun ble tatt ut til å ri under Falsterbo Horse Show av det svenske rideforundet, som trodde hun var svensk.

- Det var jo selvfølgelig litt stas, men jeg var fortsatt norsk statsborger. Så jeg ringte Norges Rytterforbund for å høre om de kunne gi meg en plass der. De sa nei. Da skiftet jeg statsborgerskap, sier hun.

Det er mange om benet i svensk dressursport, i år ble Rose svensk mester. (Foto: Marie Hatlevoll)

Må kjempe om plassene

Rose husker ikke helt når dette skjedde, men det er en del år siden.

- Jeg tror ikke dette problemet hadde oppstått med den ledelsen grenutvalget har hatt de siste årene nå, men for meg ble det en endelig beslutningn om å ri for Sverige. For meg handlet det om å maksimere egne muligheter, sier hun.

Avgjørelsen fikk også andre konsekvenser. Mens Norge er en svært liten nasjon i internasjonal dressursport, har Sverige en rekke ryttere med gode hester som stabilt ligger på et svært høyt nivå.

- Det er tøft å bli tatt ut på et lag her ettersom det er så mange flinke her. Man har hele tiden kniven på strupen, og jeg må virkelig anstrenge meg for å henge med. Dessuten er det dyrt å trene og konkurrere, forteller Rose.

Zuidenwind er nå til salgs, men Rose håper at sponsorer eller en ny hesteeier vil la henne fortsette å ri hingsten. (Foto: Ragnhild Ekornrud)

Selger mesterskapshesten

Økonomi er også grunnen til at EM-hesten Zuidenwind nå er til salgs. Den 13 år gamle hingsten eies av Gränsbo Stutteri og VDL Stud.

- Jeg fikk han da han var 4,5 år, og har selv ridd han opp i klassene. Grunnen til at vi har kunne beholde han så lenge er inntekten vi får fra bedekkingen. Men nå er han altså til salgs. Så du må gjerne skrive at jeg søker sponsorer eller en hesteeier som vil kjøpe hesten og la meg fortsette å ri han. Det blir leit å miste han, sier hun.

Nå venter en pause for Zuidenwind, det har vært en travel sesong.

- Han må ha litt hvile selv om han ikke forstår det selv. Han er virkelig en fantastisk hest, smiler Rose.

Finalen glapp

I Grand Prix Special endte ekvipasjen på 15. plass, men selv om hun da egentlig var kvalifisert til kürfinalen fikk ikke Rose ri. Regelverket sier nemlig at kun tre ryttere fra ett lag får ri küren, og hun hadde tre svenske ryttere foran seg på listen.

- Jeg er uansett kjempefornøyd. Det er alltid veldig nervepirrende å ri mesterskap, og når jeg våkner om morgenen før en konkurranse spør jeg meg selv om hvorfor jeg holder på med dette. Heldigvis slipper nervøsiteten når jeg kommer opp på hesten, og det adrenalinkicket og gleden man får av å ri inne på banen med en hest som gjør sitt beste er ubeskrivelig. Det er det som driver meg til å fortette, avslutter Rose.

 

Du finner alle våre artikler fra EM i Gøteborg på denne samlesiden.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng