Linda og Torsten danser på dressurbanen.
Hest

860 kilo dressurhest

Torsten er ardenner av rase, men dressurhest av yrke. At man veier 860 kilo er ingen hindring for å være lett som en fjær å manøvrere.
Torsten har tatt Linda på en reise hun ikke kunne forestille seg.

Det hele startet da svenske Linda Nilsson for fem år siden flyttet til et småbruk med mannen sin og måtte ha selskap til halvblodshesten. Budsjettet var ikke det største, så noen ny dressurhest hadde de ikke råd til. Trodde de. Linda likte å kjøre, så dermed falt valget en treårig ardennervallak – Torsten. De siste fem årene har derimot tatt Linda på en reise hun ikke kunne drømme om.

 

- Hadde du sagt til meg for fem år siden at jeg kom til å ha ridd middels B dressur til 63 prosent, og jobbe mot middels A, så hadde jeg ledd av deg. Jeg hadde også ledd hvis du hadde sagt at jeg kom til å være med under åpningssermonien under EM i Gøteborg i år, og holde oppvisning med dressurardenneren min under EM, smiler Linda, som nå har gjort begge deler, og det var her vi tok en prat med ekvipasjen.  

Mange skrittepauser er viktig for Torsten.

Trener mest i skogen

Torsten ble innkjørt da han kom til Linda, og da hun begynte å ri han fleipet hun med treneren sin at hun kunne ta med sin nye hest på trening. Hun nevnte bare ikke hvilken rase han var. Treneren ble riktignok litt overrasket når Linda kom med en ardenner, men så ingen umuligheter, og veien har de gått sammen.

 

- Vi har i hovedsak lekt fram alle øvelser vi kan. Vi har sett hvor morsomt Torsten synes det er og han er så arbeidsvillig og ambisiøs. Jeg tror jeg kan ramse opp hvor mange ganger vi har trent på bane i hans liv. Det vi har lært har vi mest lært i skogen, forklarer Linda.

 

Med en så stor kropp er det mye å ta hensyn til når man rir, men det er ingen grunn til å tro at ikke en ardenner kan være like myk som en hver dressurhet. Særlig ikke når man ser Torsten sveve i en diagonal travers i trav. Visst kan han!

 

- Når vi først trener i ridehus så trener vi korte økter, og vi legger inn mange skrittepauser. Jeg vil at Torsten skal holde i mange år, og han har fått beskjed om at han skal bli minst 35 år. Derfor jobber vi mye skritt, og Torsten er en hest som har aktiv hvile når han først har pausedager, sier Linda og forklarer:

 

- Det er mye kropp å holde myk og smidig, så det fungerer ikke å holde Torsten i ro. Når han har fridager er vi alltid ute på en skrittetur hvor jeg leier han, og den vanlige treningen varierer vi med kjøring, tømmekjøring og ridning. I tillegg er han ute 12 til 14 timer hver dag og beveger seg ute i luftegården, forklarer Linda.

Sidebevegelser er ingen problem for den grasiøse tungvekteren.

Blandet mottakelse

Mens vi står og ser Linda vise fram Torsten er det en myk, smidig og ikke minst lett (!) ardenner som beveger seg rundt. Hun viser både sidebevegelser i trav, og den massive rompa flytter seg elegant både til høyre og venstre. Han bærer sine 860 kilo med eleganse. Men når den tunge dressurhesten er ute på konkurranse opplever hun blandet mottakelse.

 

- Noen ser på meg og lurer på hva jeg gjør der. Jeg har opplevd at folk har sagt til meg når jeg har kommet på konkurranse at jeg har kommet feil. De har kommet tilbake til meg etter de har sett meg ri og beklaget seg, sier Linda, som legger til at hun i hovedsak blir møtt med smil og positiv respons av sine medkonkurrenter. I tillegg får hun positive kommentarer fra publikum, dommere og andre som ser dem ri og vise seg opp.

 

- Det gir veldig motivasjon å føle at man får støtte fra alle hold, sier Linda som også har valgt å legge ut reisen sin på Facebook under siden «Dressyrardenneren Torsten». Her har de over 7500 følgere.

 

- Det startet egentlig som en side for familie og venner som ønsket å følge oss. Men det har visst tatt litt av, ler Linda.

Torsten hører på Lindas små vink og signaler. Selv om han er tung, er han følsom!
Hyggelig motivasjon må til, og Torsten tar gladelig imot.

Vil man, så går det

Med start i MB kan selvsagt Torsten også galoppere, og for oss viser hun en stabil, framovertenkende, tretaktig og bærende galopp.

 

- For å starte dressur med en ardenner eller en annen kaldblodshest så ligger det mye trening bak, men det går om man vil. Det krever bare at man har en seriøs plan bak det hele. De kaldblodige hestene er så følsomme og snille at et ritt på Torsten kan gi meg gåsehud, sier Linda.

 

Etter et par runder i galopp, noen økninger og innkortinger i trav så stopper ekvipasjen og Torsten snur seg og kikker bak på sin rytter. Øynene hans avslører hva han forventer.

 

- Så klart skal man ha godis når man har vært flink, smiler Linda som kjenner motivasjonen til sin store dressurhest. Hun plukker ut en godbit fra lommen og lener seg fram til en fornøyd mule.  

Galoppen er overraskende lett og flytende til en så tung hest. Linda forklarer at akkurat nå rir hun i en pad, men til vanlig har hun dressursal. Han hadde bare vokst ut av den før de skulle til Gøteborg, og den nye kom ikke på plass før avreise.

Drømmer om Grand Prix

Gjennom vinteren er planen å trene Torsten videre opp mot debut i MA, og det overordnede målet er Grand Prix. Dette ser ikke Linda på som noen umulighet.

 

- Det kjennes virkelig ikke som noe problem å ha det som mål. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle ri min første passage på en ardenner, men den opplevelsen har Torsten gitt meg, smiler Linda. De har allerede begynt å snuse på de høyere øvelsene.

 

Om ekvipasjen blir å stille til start i Grand Prix i konkurranse hvis hun noen gang kommer dit er hun fortsatt litt usikker på. Linda ser på det som belastende for den tunge kroppen å skulle utføre øvelsene i programmet såpass lenge som de må – for eksempel 12 – 15 steg i piaffe. Men å kunne reise rundt og vise fram en ardenner som går alle øvelsene til Grand Prix, det frister.

 

Med sin gamle dressurhest, halvblodsen, utdannet Linda den opp til MB. Den har hun ikke lengre, men at det er en ardenner som skal ta henne videre på dressurstigen hadde hun aldri sett for seg.

 

- Den reisen Torsten har tatt meg på hadde jeg aldri kunne drømme om, men det er utrolig spennende, og vi får se hvor vi ender, sier Linda og avslutter overbevisende:

 

 

- Selvsagt går det å ri høy dressur på en kaldblods!

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng