Frank Pedersen kjørte sin første tandemkonkurranse med Bror og Haldor i Tyskland. (Foto: Kristine Dreessen Johansen)
Hest

Vant med vinglete spann

Frank Pedersen hadde aldri konkurrert i tandemkjøring tidligere, men lydige dølahester og god presisjon var alt som skulle til da han debuterte i grenen under Pferde Stark i Tyskland.

- Nei, jeg hadde jo ikke trent så mye. Men jeg synes det så moro ut, og ønsket å prøve, forteller Frank som holder til i Froland utenfor Arendal.

Sammen med Øystein Lien reiste han nedover til Dörentrup, som ligger noen mil fra Hanover, for å konkurrere med sine arbeidshester. De tok med to hester hver, og hadde hver sin invitasjon til EM i skogskjøring i baggasjen.

- Jeg var forhåndskvalifisert til enbet, og Øystein til tospann. Men det gikk også kvalifiseringsklasser på lørdagen, slik at vi kunne forsøke å også komme med i den klassen vi ikke var kvalifisert til, forklarer han.

Øystein Lien konkurrerte med fjordingene Lukas og Memira.

Vant kvalifiseringen

For Øystein Lien gikk det uten problemer, han vant kvalifiseringsklassen for tospann.

- Det er helt rått i dette selskapet. Visst gjør vi det ofte bra i brukshestkonkurranser hjemme, men de vi konkurrerer mot i Tyskland holder et enda høyere nivå. Pferde Stark det største arrangementet for arbeidshest i Europa, sier Frank.

Selv klarte han ikke å kvalifisere seg i enbet, men var så heldig å få lucky looser-billetten til finalen.

- Det var flaks, de har kun en slik billett i hver klasse. Samtidig også litt forvirrende, for jeg hadde ikke fått med meg at jeg fikk den. Heldigvis var det noen som gjorde meg oppmerksom på det når de hadde banegjennomgang til finalen, sier han.

I skogskjøring skal man gjennom en presisjonsløype med tømmerstokk. Her passerer Frank en vanngrav. (Foto: Linda M. Hansen)

Fremmed bedømming

Søndag var det klart for EM-finalene, hvor Øystein Lien igjen gjorde det veldig bra. Han kjempet om medalje i tospann, men endte på den sure 4. plassen. I enbet kom han på 8. plass. Frank endte på 10. og 9. plass i de samme klassene.

- Problemet når vi deltar i konkurranser her, er at vi kun kjenner til hovedreglene. De er de samme som hjemme, men så har de også en rekke andre ting de bedømmer som vi ikke har peiling på. Så det blir litt bingo. Både jeg og Øystein hadde runder hvor vi tippet at vi lå på rundt 50 prikker, men så fikk Øystein -43 og jeg 125, forteller Frank.

Det er utfordrende å få vogna på rett spor etter hestene i tandemkjøring. (Foto: Kristine Dreessen Johansen)

Forsøkte ny gren

De to kuskene nøyde seg imidlertid ikke med å kun delta i skogskjøring når de først hadde reist så langt. Turen ned til Tyskland tar rundt 18 timer. Frank meldte seg derfor på i tandemkjøring, og Øystein i en trekk-klasse.

- Jeg liker å kjøre firspann. Det er vanskelig, men jeg har ikke nok hester til å kunne gjøre det daglig. Derfor forsøkte jeg å trene ved å sette mine to etter hverandre, forteller Frank.

Når hestene går på rekke istendenfor vedsiden av hverandre, blir alt mye mer ustabilt.

- Hestene har ikke noe å støtte seg på, og det blir mye vanskeligere å få vogna til å gå på det sporet du ønsker. Spesielt viktig er det at hesten som går bakerst ikke tar snarveier i svingene, forklarer han.

Foto: Kristine Dreessen Johansen

Høy presisjon

Men med en svært ivrig hest foran gikk det veldig bra i konkurransen. Den gikk ut på at de først skulle kjøre inn i trav og stoppe med hjulet så nærme som mulig en kjegle. Videre skulle de kjøre en runde presisjonskjøring så fort som mulig uten å velte ned ballene på kjeglene.

- Når første runden var over skulle vi kjøre en runde til, og denne hadde idealtid. Den skulle gå på to minutter, men vi hadde 20 sekunders slingringsmonn. Heldigvis kunne jeg kjøre med klokke, sier han.

I klassen deltok blant annet den tyske mesteren i grenen, men han måtte se seg slått av nordmannen med dølahestene. Frank, Bror og Haldor gikk helt til topps i klassen.

- Jeg skjønte ikke helt med en gang at jeg vant, men det var moro, smiler Frank.

Mange ble overrasket over at fjordhesten opprinnelig er en arbeidshest. (Foto: Kristine Dreessen Johansen)

Trakk tungt

Øystein forsøkte seg også på en helt ny type gren under Pferde Stark, en trekk-konkurranse for tospann. Fjordingene Lukas og Memira skilte seg ut.

- De var en del mindre enn de andre hestene, men de regner ut vekta hestene skal dra etter hvor mye hestene veier. Mine ble veid til 1052 kilo, og skulle starte med å trekke 70 prosent av det på sleden, forteller Øystein.

Sleden skulle trekkes 45 meter. Etter ti meter gikk en person på sleden, deretter en til for hver femte meter.

- Vi kom oss helt i mål, det var det også en del andre som gjorde. Jeg trodde de skulle legge på mer vekt og at det skulle gjennomføres flere runder, men det ble det visst ikke tid til. Plasseringen til de som hadde klart å dra hele distansen ble derfor bestemt av noen dommere som vurderte tempo det ble dradd i og samarbeid mellom hestene. Vi endte på 8. plass, sier han.

Premiene var nok beregnet på litt større hester... (Foto: Øystein Lien)

Interesse for fjordhesten

Men seier eller ikke, fjordingene til Øystein ble godt lagt merke til. De fleste som stilte til start i konkurransene under Pferde Stark var så store at til og med dølahestene så små ut.

- Det kom svært tydelig frem med premiene, du kan jo si at den flotte grima vi vant var litt i største laget til mine hester, smiler Øystein.

Han merket imidlertid at rasen fjordhest var godt kjent i Tyskland.

- Mange tok kontakt og viste interesse for fjordhesten, men fortsatt er det mange som blir overrasket når de får høre at den opprinnelig er en arbeidshest. Mange har tidligere kun sett den med en lett vogn eller sal. Da er det ekstra hyggelig når de små gule kan hevde seg utenlands i konkurranser som stort sett vinnes av noen som er dobbelt så tunge, avslutter han.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng