To operasjoner er på gang samtidig en mandags morgen på Romerike Hesteklinikk på Kjeller.
Hest

Håndverkerne på klinikken

Hammer og spiker er byttet ut med skalpell og laser. Men på Romerike Hesteklinikk er det likevel godt håndverk som gjelder. Særlig under operasjonene.

I januar fulgte journalist Trine Bøhnsdalen veterinærene på Romerike Hesteklinikk en hel arbeidsdag. Resultatet er blitt en bilderik reportasje i tre deler. Her kan du lese første del.

Det er mandag morgen på Romerike Hesteklinikk på Kjeller, utenfor Lillestrøm. Klokka nærmer seg halv ni. Dagens første pasient er 17 år gamle Kaspar, en rødlugget islandshest fra Losby Ridesenter. Kaspar har et griffelbeinsbrudd. Den lille biten som har brukket av irriterer og må opereres ut.

Veterinær Ellen Giving kommer ut fra garderoben, ferdig skiftet til en blå operasjonsfrakk. Det blonde håret er gjemt under et blått hodetørkle med trykk av små smurfer på. Hun går bort til benken og finner frem sprøyter og små glassflasker med klar væske i. Måler opp. Legger klart. Det er normalt en operasjon som gjøres når hesten er lagt i full narkose, men ikke denne gang. Det er en så liten splint. Ellen skal forsøke å gjøre inngrepet mens Kaspar står oppreist.

Islandshesten Kaspar er første pasient inne på Romerike Hesteklinikk denne morgenen. Han har et lite griffelbeinsbrudd og skal opereres.

Liten bit, stor irritasjon

Kaspar har fått både antibiotika, smertestillende og sedasjon. Blikket er langt fra våkent, likevel er han bevisst nok til å holde balansen stående. Han kan falle overende, men faren er omtrent like stor som under en tannrasp. Veterinærassistent Svein Borgaard trekker på seg et par hvite plasthansker. Han vasker og skrubber det barberte området, mens Ellen viser på røntgenbildene hva som er skjedd inne i beinet til Kaspar.

- Han har brukket av den lille tuppen nederst der.

Hun peker på en liten del av et bein på røntgenbildene, og forklarer at det ofte skjer i forbindelse med gaffelbåndsskader. Griffelbeinet, som ligger langs pipebeinet både på innsiden og utsiden av hestns pipe, er så tynt at det ltt kan briste eller ryke.

Det finnes ingen enkel rutine på slik brudd, og ofte lar man den løse biten bare bli værende. Men noen ganger, slik som hos Kaspar, blir splinten liggende å irritere området rundt.

- Da må vi prøve å få den ut. Det er det vi skal forsøke å gjøre i dag.

Beinet til Kaspar barberes og klargjøres for operasjon. Samtidig kommer varmblodstraveren Miss Perfect inn for å laseroperere ganen.
Daglig leder Lars Moen sitter på kontoret før dagens første operasjon.

Laser og bløt gane

Veterinær Lars Moen er daglig leder på klinikken og har nettopp gjort seg ferdig med morgenens kontorarbeid og ringerunder da hans første pasient kommer inn i lokalene. Det er en varmblodstraver, Miss Perfect. Hun er en av mange løpshester som har opplevd at ganen, som egentlig skal ligge under strupelokket, legger seg over strupen og hindrer lufttilførsel når hun blir anstrengt. Det skal Lars snart løse, ved hjelp av instrumenter som får han til å se ut som en erfaren videospiller.  

Lars er i gang med å laseroperere en løs gane på varmblodstraveren Miss Perfect.

Det er aller første gang hesteeier Arve Midtbø er med på en slik operasjon. Han har kjørt fra Telemark litt før halv fem på morgenen for å rekke frem til timen i tide. Miss Perfect skraper litt med det ene forbeinet når hun plasseres i gjesteboksen. Lars triller to store bord bort til boksen. På det ene bordet står en dataskjerm koblet til noe som ser ut som en stor spillkonsoll. På det andre bordet ligger tre gule plastbriller. En til han, en til Svein og en til veterinærkollga Arian, som beskyttelse mot laseren dersom noe skulle skje. Svein går inn i boksen og gir Miss Perfect en sprøyte med sedasjon. Skrapingen opphører og det er bare en mildt susing fra ventilasjonsanlegget som høres. Lars fyrer opp maskinen og setter på seg brillene.

Fra drøm til virkelighet

Drømmen om Romerike Hesteklinikk begynte egentlig for 11 år siden for veterinær Nicolai Setsaas. Da var han med på å starte opp en annen dyreklinikk, men var den eneste som hadde lyst til å jobbe med hest på fulltid, noe han også gjorde. Men 4. januar 2016 ble drømmen om en egen hesteklinikk oppfylt, og den splitter nye hesteklinikken åpnet dørene for kunder på Nedre Riis gård, like ovenfor Høgskolen i Oslo & Akershus sine lokaler på Kjeller. Etter ett års drift er Nicolai selv veldig fornøyd.

- Det er blitt sånn jeg så for meg, rett og slett. Jeg har jo tenkt hele veien at dersom vi bare har riktig kompetanse så vil det treffe markedet godt. Det har det gjort også, sier han om klinikken.

Lars Moen var tidligere klinikksjef og hestekirurg på Bjerke Dyrehospital. Nå har han tatt med seg sin unike kompetanse videre til Romerike Hesteklinikk.

Ett av trumfkortene på kompetanse skulle bli tidligere klinikksjef på Bjerke Dyrehospital, veterinær og hestekirurg Lars Moen. Lars sluttet etter 18 år på Bjerke for å være med å starte opp den nye klinikken utenfor Lillestrøm. Men selv om det var et spennende tilbud, var det likevel med litt blandede følelser.

- Det var relativt tungt etter så mange år på Bjerke. Men skulle jeg gjøre noe nytt så måtte jeg gjøre noe før jeg blir for gammel, og da var valget veldig enkelt, sier Lars.

Selv synes han det er blitt bedre enn forventet, og trekker frem godt miljø, travle dager og gode kollegaer som de viktigste grunnene for det.

Ellen, Svein og Lars er i full gang med arbeidsdagen.

Veterinær Ellen Giving har også vært med fra starten av og er medeier i klinikken. I løpet av året som er gått siden åpningen har de også knyttet til seg en fjerde veterinærer, Arian Loshamn. Sammen med assistent Svein utgjør de teamet på Romerike Hesteklinikk. Så langt har de hatt stor pågang både på klinikken og ute, og dagene er stort sett fullbooket fra morgen til kveld for de fire veterinærene. Akkurat slik denne mandagen ser ut til å bli. 

Kaspar får mer bedøvelse. Han skal ikke kjenne noen ting under inngrepet.

Kode grønn

- Du har vært inne på en operasjonssal før?

Ellen holder forbeinet til Kaspar og legger en ny bedøvelse, denne gang med omtrent det samme virkestoffet som du får hos tannlegen når du blir helt følelsesløs i munnen. Kaspar skal nemlig ikke kjenne noe som helst under operasjonen. Hun ser opp på Frøya Turnbridge, som nikker fra sidelinjen.

- Da vet du at alt som er grønt kan man ikke ta på?

Frøya nikker igjen. Hun studerer til å bli veterinær i Slovakia og har ett år igjen. Nå skal hun være praktikant med Ellen, Lars og de andre de neste to ukene, og i dag er første dag. Hun får beskjed om å brette ut operasjonspakken med utstyret Ellen vil trenge, men kun det ytterste laget.

Så er tiden inne. Ellen setter på seg munnbind. Trekker på et par hvite plasthansker. Så setter hun seg ned på huk ved beinet til Kaspar, kjenner med fingeren nedover det barberte området, under det desinfiserende omslaget som ligger rundt. Hun stopper med fingeren. Lager en åpning i omslaget. Finner frem skalpellen og skjærer et vertikalt snitt i det øverste hudlaget.

Lars følger laserens ferd mot ganen på skjermen. Veterinær Arian og assistent Svein hjelper til.

Tre, to én - skyt!

I boksen på den andre siden av en ti centimeter tykk betongvegg står Lars klar for å laseroperere ganen til Miss Perfect. Han vasker hendene og klargjør instrumentene. Ledningen som føres inn gjennom neseboret til Miss Perfect er tynn og gjennomsiktig.
 
- Bløt gane er en ganske enkel sak å operere bort. Igjen et stående inngrep, hvor vi jobber gjennom endoskopet. Vi setter sedasjon og lokalbedøvelse og så brenner vi i ganen for å lage arrvev og gjøre den stivere. Da er det mindre sannsynlighet for at den legger seg feil, forklarer Lars.

Han står med noe som minner om en kontroll til et TV-spill i hendene, festet til ledningen som går ned mot svelget til hesten. På dataskjermen kan de følge laserens ferd. Lars justerer laseren ørsmå millimeter ved hjelp av kontrollen han holder. Det er som om han skal gjennom en intrikat labyrint i et videospill, før han endelig når målskiven han skal skyte på. Det er bra han er mer dreven på dette enn vanlige videospill, for der er det unga som vinner. Stort sett.

- Bip. Bip. Bip, lyder det fra maskinen.

Når Lars ser at laseren inne i halsen til Miss Perfect treffer riktig, trykker han og fyrer av. Det kommer en lyd som minner om ringetonen til en gammel bedriftstelefon og laseren blir rødglødende på dataskjermen. Lars dreier litt på hjulet på kontrollen, forsøker å treffe et nytt sted på ganen. Hesten beveger litt på seg. Laseren mister posisjon, og Lars må justere litt til. Det lukter brent hud. Fra inne i hestens hals.

Døra til klinikken åpnes og en kald vintervind smyger seg inn.

- Vi skal fortsatt vente utenfor, sant?!

- Ja, gi meg et halvt minutt til, svarer Lars, uten å ta blikket fra dataskjermen.

 

Dette er første del av en reportasje på tre deler som skildrer en vanlig arbeidsdag for veterinærene på Romerike Hesteklinikk. Følg med her på Hest.no for neste del.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng