Hest

- Skal ikke strammesslik at den skader hestene

FEI har klare rettningslinjer til sine stewarder under dressurstevner når det kommer til hvor stram en nesereim kan være. Likevel strammer 93 prosent av rytterne i en undersøkelse nesereimen mer enn anbefalt.

Har du noen gang hørt at du skal få plass til to fingre under hestens nesereim? Den uskrevne regelen gjelder faktisk i hele hestemiljøet verden over. Tidligere var dette også en del av rettningslinjene for FEI-stewarder som skulle kontrollere hestevelferden under stevner, men regelen ble ifølge The Guardian nylig fjernet.

Nå står det kun at nesereimen ikke skal festes så stramt at den skader hesten. En talsmann fra det internasjonale rytterforbundet begrunnet frafallet av to-finger regelen med at det ikke finnes gode nok målemetoder.

- FEI respekterer at forskere har utviklet et måleinstrument til dette formålet. Men ettersom hester under en konkurranse - i likhet med mennesker - kan bli spent, mener vi at en fysisk sjekk fortsatt er den tryggeste og mest effektive metoden å forsikre seg om at nesereimen er korrekt tilpasset.

Målte 750 hester

Måleinstrumentet som nevnes, har nå blitt brukt i et omfattende forsøk hvor 750 hester ble testet under stevner i dressur, feltritt og hunterklasser. Forskerne Doherty, Casey, McGreevy og Arkins presenterte hva de fant under en internasjonal konferanse for forskning på hest i Saumur i Frankrike i juni i fjor.

Undersøkelsene ble gjort både på nasjonale og internasjonale stevner, i landene Irland, England og Belgia. Resultatet viste at svært få følger to-fingers regelen på stevner.

Graden av hvor stram nesereimen var, ble delt inn i fem kategorier fra null til to fingre.

Sitter svært stramt

Resultatet av undersøkelsen var at kun syv prosent av hestene fikk plass til to fingre under nesereimen. 19 prosent fikk plass til 1,5 finger, 23 prosent fikk plass til en finger.

Hele 44 prosent av hestene hadde så stram nesereim at man ikke engang fikk inn tuppen av måleinstrumentet under nesereimen. Hestene ble testet både før og etter de hadde vært inne på konkurransebanen.

Av hestene med svært stram nesereim var det høyest andel dressurhester.

Sjekket hvordan hestene reagerer

I mai i fjor publiserte den australske forskeren Paul McGreevy fra universitetet i Sydney i samarbeid med fire andre forskere en rapport etter et større forskningsprosjekt på hvordan en stram nesereim påvirker hesten.

12 hester deltok i forsøket, hvor man studerte hvordan de ble påvirket av trykket fra nesereimen med tilbakevendende spenne (av typen du først stikker reimen gjennom en flat ring før man trekker den tilbake under hestens hake og fester i en spenne) og kandar. Ingen av hestene hadde brukt denne typen utstyr tidligere, men alle var godt innridd og i god form.

Hestene ble testet i fire dager hvor man festet nesereimen på fire ulike måter - alt fra stram til helt løs.

Viste tydelige tegn på stress

Under forsøket målte man pulsen på hestene, målte temperaturen på øynene med infrarød termografi og så på atferden med tanke på gjesping, tygging og svelging.

Resultatet viste at hestene fikk en stressreaksjon når de brukte kandar i kombinasjon med stram nesereim. Gjesping, slikking og tygging var nesten fraværende, og frekvensen av svelging ble halvert når reimen var på det strammeste.

Pulsen steg også betydelig når nesereimen var hardt strammet. Den steg fra et gjennomsnitt på 36 slag i minuttet til 46. Videre økte også temperaturen på øyet, noe man tar som tegn på stress.

Kan gjøre bittet sterkere

Forsker Paul McGreevy mener det er en trend at dressurryttere rir med stadig strammere nesereimer.

- Det er en god regel at man i dressur blir straffet poengmessig dersom hesten åpner munnen, ettersom man ser på det som et tegn på hard håndtering. Men det forutsetter at hesten faktisk er i stand til å åpne munnen når den har utstyret på. Dette kan med andre ord dekke over dårlig horsemanship, sier han til The Guardian.

Den stramme nesereimen kan også gjøre bittet ubehagelig for hesten, og på den måten få den til å respondere bedre på hjelperne.

- Du kunne like gjerne satt på hesten et sterkere bitt. Videre kan den stramme nesereimen også føre til kutt og sår der kinnene presses sammen mot tennene, sier McGreevy.

Kunne gitt en positiv effekt

Den australske forskeren foreslår at alle hester bør sjekkes med måleinstrumentet som nå er tilgjengelig av stewardene på stevner. Det mener han vil ha en positiv effekt både på hestevelferden og sporten.

- Horsemanshipen vil komme tydeligere frem, ettersom ryttere som er myke i hånden bør gå til topps i dressurklassene. Og på denne måten vil man enklere kunne se dette, sier McGreevy.

Men FEI står på sitt, og kommer ikke til å ta instrumentet i bruk. Enn så lenge har dermed hesteeiere både i Norge og resten av verden et stort ansvar for å unngå at hester går rundt og plages av for stram nesereim.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng