Over 40 personer var samlet til en engasjerende teorihelg med hesten i sentrum.
Hest

Teorikurs som engasjerer

Stadig flere ser verdien i teorikurs. Over 40 personer var samlet til et givende seminar om biomekanikk, kiropraktikk, tannhelse og saltilpassing.
Det er mange faktorer som skal være på plass om hest og rytter skal fungere optimalt. Ofte trenger vi flere fagfolk for å dekke alle områdene.

Det ble både teori og teori i praksis under seminaret som ble arrangert på Nes ridesenter av veterinær og dyrekiropraktor Eivor Knutsrud. Hennes tanke bak dette kurset var å sette sammen et kurs hun selv kunne tenkt seg å reise på. Derfor brettet hun opp armene og inviterte både utenlandske og norske foredragsholdere til en helg med hesten som fortegn.

- For at hest og rytter skal fungere optimalt er det mange faktorer som må være på plass, som tilpassing av utstyr og at hest og rytter ikke er hemmet av smerter eller ubalanser i egen kropp, eller den andre partens kropp. Igjennom kurset har både hesteeiere og fagfolk fått en dypere innsikt i hva noen av aktørene i «prosjekt best hest» jobber med, hva de kan bidra med, og hvordan partene kan jobbe sammen mot et godt mål, forklarer Eivor, og utdyper:

- Jo mer kunnskap alle aktørene i hesten, og rytterens, liv sitter på, jo bedre kan vi samarbeide om å lage gode planer og løsninger på de problemene som dukker opp gjennom et langt liv.

Til Nes ridesenter kom Julia Rohrbach og Phil Milner som til vanlig jobber som lærere på International Academy of Veterinary Chiropractic (IAVC). Den ene med bakgrunn som hesteveterinær, mens den andre med bakgrunn som menneskekiropraktor. Sammen bidro de til en helhetlig vurdering av ekvipasjens bevegelsesmønster. Tannspesialist og dyrekiropraktor Ellen Schmedling delte tanker rundt tannstell og tennenes påvirkning i resten av kroppen, og salmaker Anne Kathrin Halvorsen fra Ilset Salmakeri snakket om salens oppbygging og innvirkning.  

Fagfolk gikk sammen om å behandle både hest og rytter for et best mulig resultat, og publikum fikk forklaringer.
Cathrine hadde med seg fjordhesten Fredrik Hedevang, og fikk hjelp både med saltilpassing og med kiropraktorbehandling både på hesten og på seg selv.

Kom fra nesten hele landet

Som tilhørere fant man alt fra veterinærer med lang fartstid og kiropraktorer både på hest og menneske, til den vanlige hobbyrytteren som ønsket å lære seg mer. De ivrigste hadde tatt turen helt fra Bergen og Sørlandet for å være med på kurset. Noen benyttet muligheten til å ta med seg egen hest og fikk både behandling på hesten og på seg selv.

 

- Jeg som hesteeier er alltid nysgjerrig på nye ting, og jeg synes vi har et visst ansvar for å oppdatere oss rundt ny viten. Det er mange meninger her i verden, men det er alltid noe man kan lære seg mer om. Det var spennende å ri, og jeg kjente at den sitshjelpen jeg fikk fra kiropraktorene ga innvirkning på hesten, sier Cathrine Paulsen, som hadde med seg konkurransefjordingen Fredrik Hedevang.

 

Også for publikum var det interessant å se de ulike ekvipasjene. De fikk en gjennomgang hvor begge kiropraktorene tok for seg både hest og rytter og påpekte hva de så av utfordringer hos dem begge. Det gir god trening for øyet å se om man så det samme som kiropraktorene så både hos hest og rytter.  

Phil Milner demonstrerte hva som er viktig å jobbe med som rytter - både for å bli bedre, men også for å forebygge skader.

Mange timer teori

I tillegg var det flere timer med teori fra alle fire foredragsholderne, og tilhørerne satt klistret. Fra Phil Milner fikk man blant annet med seg at man som rytter absolutt bør trene seg selv, og det holder ikke med yoga.

 

- Det er bra å strekke, men skal du jobbe skadeforebyggende er du nødt til å trene styrke. Og kjernemuskulaturen er nøkkelen. Ryttere som har svak kjernemuskulatur løser ofte det ved å balansere seg i tøylen, det er ikke rettferdig overfor hesten. Så kom dere av hesten og tren, oppfordret Phil.

Julia Rorhbach snakket om hestens biomekanikk, og viktigheten av korrekt ridning.

Julia tok et dypdykk i hestens biomekanikk - hvordan en hest fungerer, og hvorfor vi må ta hensyn til visse ting når vi bestemmer oss for å ri på den. Hun anslo at rundt 90 prosent av hestene hun behandler har problemer på bakgrunn av «bruk og slitasje» – et punkt som egentlig skulle være lett å få ned, så lenge man har bevisste ryttere som utdanner hesten biomekanisk riktig.

 

- Ingen hest er skapt for at vi skal ri på den, så vi er nødt til å trene den opp til å bruke kroppen på en god måte. Alle hester kan trenes slik, og hvis alle hadde gjort det, så hadde jeg vært uten arbeid, sa Julia med glimt i øyet.

Over 40 personer hadde tatt turen til Nes ridesenter for å høre på blant annet Ellen Schmedlings foredrag om tenner.

Ellen Schmedling gikk igjennom hvilke utfordringer hestens kjeve og tenner kan gi, og hun beskrev kjeveleddet som det største sensoriske organet i kroppen. Hvis man ser for seg at alle kroppsdeler har hver sin del av et verdenskart, så er kjeven Russland og Kina til sammen. Derfor er det viktig å ha god oppfølging av hestens tenner. Mange tannproblemer setter seg også i kjevemuskulatur, og forplanter seg videre i kroppen.

 

- Flere av skadene jeg ser er enkle å forebygge. Hovedårsaken til at jeg behandler hester i munnen er skader fra bittet. Det trenger ikke være fordi rytteren gjør noe galt, den kan også ha et problem i kroppen som gir utslag i munnen. Bittskader løses ofte med å tenke igjennom og variere utstyrsbruken. Tenk på hvor hardt du strammer nesereima, variér typen bitt du rir på, og ri i blant bittløst, oppfordrer Ellen.

Anne Kathrin Halvorsen fra Ilset Salmakeri viste hvordan en sal var bygd opp, og snakket mye om tilpassing og viktigheten av en sal som passer både hest og rytter.

Salmaker Anne Kathrin tok for seg hvordan en sal er bygd opp, før hun avsluttet teoriøktene med noen gode tips for å holde salen best mulig over lengst mulig tid – noe de fleste ryttere slurver med.

 

- Gjør det til en daglig greie å gå over salen din for å sjekke at den føles fin i stoppen. Har du sal med utskiftbart bomjern, så ha alltid en skrutrekker i pussekassa og stram over skruene jevnlig. Du bør også pusse over salen med lærsåpe hver gang du har brukt den, og en gang i uka med fett. Særlig undersiden av salkappene har godt av fett. Da slipper du de hvite merkene som ofte oppstår, forklarer Anne Kathrin, og legger til at oppbevaring av sal er viktig:

 

- Tenk på hvordan du oppbevarer den. De fleste saler henger best på en pinne, uten noe oppå seg – ikke en gang gjorden. Husk at salene trekker til seg fuktighet. Å oppbevare salen din i samme rom som du tørker dekken er dumt, sier Anne Kathrin.

Eivor Knutsrud er strålende fornøyd med helgen, og er ikke fremmed for å arrangere en lignende helg ved en senere anledning.

Vil arrangere mer

Arrangør Eivor Knutsrud sitter igjen med mange gode tilbakemeldinger etter kurset, og ser for seg at det blir flere liknende kurs i framtiden.

 

- Tilbakemeldingene har sålangt vært utelukkende positive, både fra deltakerne og foredragsholderne. Mange har allerede ytret ønske om flere kurs som dette, og med tanke på at det har tatt meg rundt et halvt år å planlegge det vi nå har lagt bak oss, så får jeg vel bare sette meg ned å starte tankeprosessen for neste kurs med en gang, smiler Eivor – litt sliten, men mest fornøyd etter en intensiv kurshelg. Hun er allerede i gang med å høste tanker rundt hvilke foredragsholdere publikum kunne tenke seg til et eventuelt nytt kurs.

 

Hvis du skulle deltatt på et teorikurs om hest – hva slags tema ville du helst hørt om?

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng