Ludvig Gamborg (6) leder an under årets første treningssamling for
Hest

Gutta som rir

De bryter alle stallens ordensregler, rir bak frem og prater høylytt. Og hvem er det egentlig som har ridd fortest på timen?

- Er det noen som synes det er gøy å skritte?

Stillheten blir kun brutt av ponnien til Stig Andre som pruster.

- Synes du det er gøy å skritte, Stig Andre?

- Nei!

- Nei?


Tilskuerne humrer og ser på trener Vegard Brekke som sitter på en krakk midt i ridehuset. Han smiler litt han også, og lar blikket følge de tre ekvipasjene som skritter langs sporet.

- Nei, men vi må skritte litt i starten.


Senere skal de fokusere på det som er viktig. Det som er gøy. Vegards bidrag til denne litt spesielle treningshelgen, foruten å instruere de unge guttene i dressur, er å tilføre leken.  

Filip Brekke på ponnien Sandra (t.v.) og Hans Oliver Dalen Bauer på Tord venter på sin tur til å ri.

Boys only

For det er nemlig en litt spesiell gruppe ryttere som er samlet hos Annie og Hans-Petter Gamborg på Grorud Gård i Andebu, Vestfold, denne januarhelgen. Det er boys only. 17 gutter i alderen 6-13 år som deler interessen for hest og ridning er samlet for sosialt samvær og undervisning i både sprang og dressur.

Og jentene?

- De har ikke adgang, humrer Vegard.

Facebook-gruppen "Gutter som rir" har nå fått egen logo og det planlegges flere spennende aktiviteter for guttegjengen fremover.

Sterkere sammen

Det hele begynte med en løs idé Wenche Dalen, samboer med feltrittsrytter Hans Bauer og mamma til Hans Oliver Dalen Bauer (10) fikk for litt over ett år siden. Hun ville opprette en gruppe på Facebook hvor de som hadde gutter som drev med ridning kunne møtes og utveksle erfaringer. Ett år etter opprettelsen, et NRK-innslag senere og reportasje i blant annet Hestesport, teller Facebook-gruppen "Gutter som rir" nå over 500 medlemmer og vokser stadig. Er det rart Wenche går rundt med et stort smil denne helgen? 

- Nå skal jeg i møte med Rytterforbundet. Høre hva de tenker om utviklingen videre. Og så er det snakk om en samling for gutta på AEG. En samling uten hest hvor de skal få møte en av de mannlige kjendisrytterne, forteller hun.

Wenche Dalen koser med gårdshunden Mina. Hun er overveldet over responsen etter at hun opprettet Facebook-gruppen "Gutter som rir".

Måtte sove i lastebilen

Den skarpe januarluften skjærer litt i nesa på gården like ved Grorudvannet, og en sur vind borer seg gjennom tykke vinterjakker. En hest vrinsker og Mina kommer logrende. To unge gutter løper mellom de parkerte hestehengerene, ler høyt og sklir på isen over en frossen sølepytt.

Noen av jentene synes det er litt surt at de ikke får være med i helgen, men det er slik det skal være.

- Imaget til hest i Norge er at det er noe jentete greier. Men det er jo ikke det. Problemet i Norge er at det ikke er noe godt miljø for å være gutt, forklarer Vegard.

Intruktør Vegard Brekke vet fra egen erfaring at det ikke alltid er enkelt å være gutt i hestesporten.

Vegard selv, som eier og driver Stutteri B i Heggedal, vet godt hva det vil si å være eneste gutt i et jentedominerende miljø. Med bakgrunn som merittert ponnirytter i dressur, forteller han om treningssamlinger hvor han selv var eneste gutt, og at det hendte de hadde glemt å bestille eget rom til han.

- "Men du kan vel sove i lastebilen, du Vegard?" Joda, det kunne jeg jo...

Han er derfor ikke i tvil. Slike samlinger som dette, rene guttesamlinger, gir motivasjon for guttene til å bli værende i den svært så jentedominerende sporten.

Emil Høvik (10) fra Lommedalen benytter anledningen før ridetimen til å kjøre traktor gjennom stallgangen.

- Å være gutt i hestemiljøet er ikke sånn kjempekult. Det er altfor mye jenter i Norge i hestesporten. Vi kan beholde alle jentene, men vi trenger flere gutter. Treningssamlinger slik som dette er derfor et kjempeinitiativ!

Trener Vegard Brekke er ikke i tvil om at det viktigste for unge gutter som begynner med hest i Norge er å se at det finnes flere andre gutter i sporten.

Apekatter

- Og så roper vi i kor! Oh oh, oh oh.

Vegard holder den ene hånden rundt munnen og strekker den andre hånden i været. Publikum ler. De ferske rytterne på ponniene Nonnie, Hannibal og Storm løfter den ene hånda mens de traver etter hverandre.

- Oh, oh oh!


Foreløpig har det vært holdt Gutter som rir-treninger i både sprang, dressur og feltritt. Wenche er ikke fremmed for at også andre grener kan representeres, slik som både kjøring og westerngrener, og oppfordrer initiativtakere i disse grenene til å arrangere treninger og dele dem i gruppen.

- Det handler om å skape aktivitet, sier hun og håper enda flere gutter som holder på med hest, og foreldrene deres, melder seg inn i gruppa og blir med på treninger.

Skjev kjønnsfordeling

Av registrerte data hos Norges Rytterforbund var 72 prosent av medlemmene jenter i 2003. Særlig blant de yngre medlemmene er det svært stor overvekt av jenter. Det samme kan sies om forholdet både i Sverige og Danmark, men beveger man seg utenfor Skandinavia blir bildet straks helt annerledes. I mange andre land, slik som for eksempel USA, er hestesporten betydelig mer maskulin. Og i toppsjiktet innen de fleste grener finnes det mange menn. 

- Det er bare å se på Longines Masters rankingen til FEI. Hvor mange kvinner ser du der? Èn. Og hun er veldig god. Men det viser litt bildet, forteller Vegard.

Men hvor finnes guttene før de blir topptrenere og konkurranseryttere på høyt, internasjonalt nivå?

Ludvig Gamborg og Nonnie.

Fortere, fortere!

- LUDVIG, NÅ MÅ DU ØKE FARTA! ØKE FARTA!

Den mørkbrune ponnien Nonnie (26) galopperer i tet med den unge gutten i salen. Seks år gamle Ludvig sitter balansert med blikket festet fremover. Han smatter på Nonnie. Gliser fra øre til øre.

Wenche står i ridehusåpningen med flere av de andre foreldrene. Hun forteller om treningssamlinger for gutta som er blitt gjennomført i Bergen og Asker, og nå vil en gjeng i Trondheim også ha samling.

- Vi hadde jo en for...

- LUDVIG, OPP MED HÅNDA! HIHA!
Stemmen til Vegard gjaller mellom ridehusveggene og Wenche stopper opp.

- Herlig! Dette er jo helt perfekt! utbryter hun mens flere av de andre foreldrene ler høyt.

- Det er jo så bra at vi har menn som underviser dem! Vi er for forsiktige. Det må være litt herjing, ikke sant?

Ludvig galopperer forbi. Løfter høyrehånda som han holder pisken med. Gliser enda bredere. Former munnen til en O.

- Oh, oh, oh!

Foruten dressurridning har Vegard fokus på lek og balansetrening med de unge rytterne.

Lek og trivsel

Det er en annen slags stemning denne helgen. Et annet fokus. Atmosfæren på Grorud Gård er low-key. Ikke noe stress. Ikke noe styr. Stallen er tom, pussekassene nærmest ubrukte. Glade gutter leker, herjer og rir. Og har mest sannsynlig brutt alle ordensregler som finnes på en stall. 

- Det er mye mer lek. De sitter ikke bare å prater. Ingen snakker om utstyret. Ingen snakker om ponniene de rir. Om den er gul, sort eller hvit. Eller, hvite ponnier kan de snakke om. Litt sånn "jeg har også hvit!", sier Vegard.

Han forsøker å forklare at fokuset, det er på gleden og på leken. Noe han selv synes er utrolig befriende og herlig. Han stortrives med å undervise bare gutta. I morgen kommer Hans Bauer for å instruere i sprang, men denne lørdagen er viet dressur og balansetrening for guttene. Senere på ettermiddagen kommer Norges Polocrosseforbund for å holde demonstrasjon, og det er det mange av guttene som gleder seg til.

Gale-Matias

Sola er på hell, og i sofaen inne på oppholdsrommet har labradoren Mina tatt seg en pause fra det yrende gårdslivet. Ludvig og de andre guttene er langt inne i leken når mamma Annie åpner døren og skrur på lyset, men Ludvig tar seg likevel tid til å fortelle om ridetimen han nettopp har hatt. For han har ridd fort. Veldig fort.

- Han andre klarte ikke å ta meg igjen! sier han med et digert smil.

- Men jeg tror mamma synes det var litt galematias.

Mamma Annie ser på sønnen og smiler varmt.

- Gale-Matias? Ja, jeg synes det gikk litt fort. Jeg får litt hjertet i halsen da, og blir litt redd for deg. Men jeg ser jo at du har kontroll og balanse.

Ludvig nikker samtykkende. Det er klart han har. Selv når trener Vegard ba dem gjøre "jorda rundt", og deretter stå på hesten, så falt han ikke av. Og når det var tid for å gå av, skled han av bak på rumpa til Nonnie, sånn som han har gjort mange ganger før.

Og selv om Ludvig egentlig skulle i bursdag til en i klassen denne helgen, var han aldri i tvil om hvor han aller mest ville være: På hesteryggen så klart, sammen med resten av gutta som rir.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng