J.P. Giacomini på ryggen til den unge lusitanohingsten Orion. Han viser frem sin metode for å få en avslappet hest.
Dressur

- Hesten må være avslappet

- En avslappet hest er en tenkende hest. Dette er min måte å trene hester på, forteller den klassiske dressurtreneren J.P. Giacomini.
Det sitter en rytter på en ung lusitanohingst foran en fullsatt tribune. Han er en av kursholderne under World Equestrian Games i Kentucky Horse Park. Med sin karismatiske væremåte og kvikke replikker har han publikum i sin hule hånd. Den fem år gamle hingsten er for første gang borte fra gården han er født og oppvokst på.

– Orion forteller meg hver gang vi går forbi fremmede hopper at han gjerne kan bedekke dem. Da forteller jeg han at det ikke går, for de har jo ikke betalt for det!

Hesten under han står stolt og selvsikker og kikker nysgjerrig mot publikum, før den øyeblikkelig vender oppmerksomheten tilbake mot rytteren nå den blir bedt om det. I hånden har rytteren to dressurpisker. Fra håndtaket og nedover ser de tilsynelatende helt normale ut, men der pisken som regel ender i en snert, er det festet en stor, rød skumgummiball på hver av dem.

– Dette er en revolusjonerende måte å trene hest på, forteller J.P. Giacomini.
Franske Jean Phillippe Giacomini kurset nysgjerrige tilskuere i kunsten å få hesten avslappet.

Endorfiner et nøkkelord

Jean Phillippe (til vanlig kalt J.P.) Giacomini ble født i Frankrike hvor han begynte sin tidlige ridekarriere under vingene til den franske kavalieroffiseren Hubert Clauzel. Senere studerte han blant annet dressur under mesteren Nuno Oliveira, i tillegg til å jobbe som assistenttrener ved det portugisiske “National Stud of Alter Real.” Han red senere for en rekke dyktige trenere med prinsipper formet etter den tidligere mesteren Francois Baucher, før han bosatte seg i England der han jobbet med trening av hester og ryttere innenfor både feltritt, sprang og dressur opp til Grand Prix nivå. Gjennom en allsidig bakgrunn har Giacomini utviklet en helt spesiell treningsteknikk hvor endorfimer er et nøkkelord.

– Forskere har fortalt oss at hester er avhengig av endorfiner og at de får dette hovedsakelig fra tygging. I en stall hvor hesten står i en boks uten høy vil den forsøke å tilfredsstille denne avhengigheten ved å tygge på treverket eller andre repetitive bevegelser slik som veving og luftsluking. I noen tilfeller kan den også begynne å bite seg selv, noe som er oftest sett hos hingster, forteller Giacomini til den fullsatte tribunen en tidlig formiddag i Kentucky Horse Park.

– Dennne teorien er blitt prøvd ut gjennom å gi morfin til hester som biter seg selv. Hestene stoppet da øyeblikkelig. Forskere har også vist oss at avslapning skiller ut endorfiner, på samme måte som at opphisselse skiller ut adrenalin og at seksuell opphisselse skiller ut testosteron. Det motsatte er også et faktum, endorfiner fører til avslapning, testosteron gjør deg opphisset osv.

Orion viste seg både som avslappet og komfortabel under den franske rytteren.

– Er ideen da å få hestene til å skille ut endorfiner? Hva skjer da?

– Det viktigste for oss å tenke på, er at hester lærer aller mest når de er avslappet. Da føler de seg trygge nok til å spise og være sosiale. I motsatt tilfelle vet vi at når hesten får panikk og flyr ut så øker tilførselen av blod til hjerte, lunger og store muskelgrupper. Som ryttere vet vi at en hest som flyr ut verken tenker eller lærer, i motsetning til en hest som skritter rolig. Baucher lærte sine hester de de trengte å kunne hovedsakelig i skritt. [Francois Baucher (1796-1873) var en fransk dressurrytter som har hatt stor innflytelse innenfor dressur på mange senere ryttere.]

Den tre år gamle P.R.E-hingsten, ridd av en av Giacominis assistenter, var for første gang utenfor gården han ble født på og viste en selvsikker og verdensvant holdning under rytter.

Relax, reflex, reward

Giacomini kaller selve grunnstenene i hans trening for "de tre r-ene for ridning." Relax, reflex og reward. Det er en metode han har utviklet etter mange års studie og trening av hester og er er en teknikk for å få hesten til å slappe av på kommando.

– Dette har vært målet til alle de store historiske treningsmetodene vi har hørt om eller kanskje praktiserer i dag, fordi en avslappet hest er den forenede faktoren for de klassiske prinsippene rolig, fremover og rett. Det er helt nødvendig at hesten er rolig og komfortabel når den skal lære, forklarer han.

Giacomini viser frem sine to pisker, hvor snertene er byttet ut med røde skumgummiballer.

Endorfintapping

Den vakre lusitanohingsten Giacomini rir for anledningen oser av trygghet og selvtillit, selv om Giacomini rir med to pisker og ikke er redd for å bruke dem. Men selv om forskjellen på hans to pisker og en vanlig dressurpisk ikke er mer enn enn rød klovnenese, er det i følge Giacomini en vesentlig forskjell som ikke må overses. Han kaller pisken for EndoStick og metoden for EndoTapping, en egenoppfunnet metode som skal sørge for at hesten han rir eller håndterer slapper av når Giacomini ber om det.

– Piskene våre er utstyrt med en skumgummiball i enden av pisken. Det er et redskap vi har utviklet etter å ha sett at å tilføre en rytmisk stimulans produserer en avslapningsrefleks hos hesten.

I sin enkleste form gir EndoTapping håndtereren et signal eller en metode for å få hesten til å slappe av, uansett når eller hvor det er nødvendig. På et mer avansert nivå forteller Giacomini at den skal kunne produsere en hest som beveger seg med letthet og selvbærenhet med en større fokus på bevegelse.

En av Giacominis assistenter viser hvordan avslapningsteknikken kan vende hester til å takle alle mulige typer utfordringer. Her er de røde skumgummiballene kamuflert med hvit plastikk.

Motstand og ignorering før avslapning

– Er det altså slik at hesten skiller ut endorfiner når den blir tappet med en “EndoStick”?

– Ja, poenget er at når du tapper hesten repetitivt med en EndoStick vil hesten gå gjennom tre faser. Først vil den motstå. Hesten vil bli irritert. Det er naturlig da dette er hesters måte å bli kvitt insekter og lignende på. Hesten vil enten forsøke å bevege seg unna eller å motstå tappingen. Her må treneren senke intensiteten på tappingen til et nivå hvor hesten kan klare å akseptere tappingen, forklarer han.

– Neste fase er ignoreringsfasen. Eller desensitivisering, som mange også kaller det. Det som skjer er at stimulansen gjentar seg hele tiden slik at muskelen til slutt ikke reagerer eller merker den. Her må treneren progressivt øke kraften på tappingen helt til hestens muskler merker tappingen igjen.

– Deretter kommer avslapningsfasen. Dette er når muskelen slipper alle spenninger og hesten senker hodet som en automatisk resultat av vibreringen som går gjennom kroppen dens, eller utløsningen av endorfiner hvis det kommer først, eller på grunn av begge deler. Noen hester kan bruke lenger tid på å nå dette stadiet, men så langt i min treinng har jeg tilgode å møte en hest som ikke har respondert på denne tappingen i det hele tatt, sier Giacomini.

Den unge hingsten viser et totalt avslappet uttrykk når Giacomini tapper på kroppen hans med de røde ballene.

Tapping i praksis

Giacomini viser sin revolusjonerende EndoTapping i praksis på den velvillige unghingsten han rir. Responsen kommer umiddelbart. Uansett hvor han velger å tappe hesten på kroppen med den røde skumgummiballen, senker hesten hodet komfortabelt og slapper av i hele kroppen. Publikum applauderer, men Giacomini er langt fra ferdig. Han viser hvordan pisken med den røde ballen nå kan brukes til å forsterke og legge til andre typer signaler. Han bruker den som et signal hesten skal flytte seg vekk fra, bøye seg rundt og samle seg under, i en serie ulike øvelser. Den røde skumgummiballen i enden av dressurpisken han rir med blir med ett til et hjelpemiddel som har mange ulike bruksområder. Likevel er det faktisk en vesentlig forskjell fra en normal bruk av endressurpisk, som også et utrent øye kan se.

Giacomini viser også hvordan EndoStickene hans kan brukes til andre manøvre, såfremt hesten har forstått signalet for å slappe av.

Hver gang Giacomini velger å bruke den såkalte EndoSticken, uansett til hvilket formål, svarer hesten aller først med å bli totalt avslappet. Eller sagt på en annen måte: hesten svarer på det den blir bedt om i en totalt avslappet tilstand. Den er trygg, komfortabel og avslappet. Og det er dette som blir milepælen fra Giacominis oppvisning, og som så tydelig kan ses i alle de tre hestene som er ute på banen samtidig og ris av Giacominis assistenter. De er trygge og avslappede, selv på et fremmede sted for aller første gang i sitt liv, med masse folk, hester og uventet action. Om ikke alle tilskuerne stormer til boden hans for å kjøpe seg skumgummiballer til å sette på dressurpiskene sine, er det kanskje lov å håpe at noen har fått øynene opp for hvor viktig en avslappet, komfortabel hest er når den skal lære noe?

Assistentene til Giacomini viser EndoSticken i bruk på mange ulike måter.

Belønning i seg selv

Belønningen til hesten under bruk av en EndoStick er i følge Giacomini uvesentlig, fordi det å slappe av er en belønning i seg selv.

– Har du noensinne fått massasje før? spør han publikum.

Mange nikker gjenkjennende.

– Hva var egentlig belønningen du fikk for det? Fikk du noen belønning? Eller var belønningen faktisk massasjen i seg selv?

Det tar litt tid før de fleste linker det han spør om til trening av hest med en skumball.

– Det er veldig tilfredsstillende for en hest å slappe av fordi det er så tett linket til viktige deler av deres naturlige tilværelse, slik som å spise og å være sosiale med flokken, noe de ikke kan gjøre uten å være avslappet, sier han.

Giacomini innrømmer likevel at han også bruker både stemmekommandoer og belønninger selv, fordi han også har tro på at det er viktig å oppmuntre hestens mentale aktivitet og ikke bare hestens evne til å slappe av og å skille rett fra galt.

Verdifult verktøy

– En hest med hodet senket er en avslappet hest. Dette er gresseposisjonen den har hatt i årtusener, noe den kun kan gjøre når den er helt sikker på at den ikke er i fare. For oss som ryttere og håndterere er det derfor svært nyttig å ha evnen til å få hesten til å slappe av, hvis hesten skulle bli stresset eller engstelig, avslutter Giacomini.

Dersom du ønsker å lese mer om J.P Giacomini og hans treningsmetoder og filosofi, kan du besøke hans hjemmeside: www.equus-academy.com. Har kan du også se ulike videoer av EndoTapping i praksis.

Denne artikkelen har vært publisert tidligere på hest.no, men henten frem igjen til glede for nye lesere.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng