- Hesten må være avslappet
– Orion forteller meg hver gang vi går forbi fremmede hopper at han gjerne kan bedekke dem. Da forteller jeg han at det ikke går, for de har jo ikke betalt for det!
Hesten under han står stolt og selvsikker og kikker nysgjerrig mot publikum, før den øyeblikkelig vender oppmerksomheten tilbake mot rytteren nå den blir bedt om det. I hånden har rytteren to dressurpisker. Fra håndtaket og nedover ser de tilsynelatende helt normale ut, men der pisken som regel ender i en snert, er det festet en stor, rød skumgummiball på hver av dem.
– Dette er en revolusjonerende måte å trene hest på, forteller J.P. Giacomini.
Endorfiner et nøkkelord
Jean Phillippe (til vanlig kalt J.P.) Giacomini ble født i Frankrike hvor han begynte sin tidlige ridekarriere under vingene til den franske kavalieroffiseren Hubert Clauzel. Senere studerte han blant annet dressur under mesteren Nuno Oliveira, i tillegg til å jobbe som assistenttrener ved det portugisiske “National Stud of Alter Real.” Han red senere for en rekke dyktige trenere med prinsipper formet etter den tidligere mesteren Francois Baucher, før han bosatte seg i England der han jobbet med trening av hester og ryttere innenfor både feltritt, sprang og dressur opp til Grand Prix nivå. Gjennom en allsidig bakgrunn har Giacomini utviklet en helt spesiell treningsteknikk hvor endorfimer er et nøkkelord.
– Forskere har fortalt oss at hester er avhengig av endorfiner og at de får dette hovedsakelig fra tygging. I en stall hvor hesten står i en boks uten høy vil den forsøke å tilfredsstille denne avhengigheten ved å tygge på treverket eller andre repetitive bevegelser slik som veving og luftsluking. I noen tilfeller kan den også begynne å bite seg selv, noe som er oftest sett hos hingster, forteller Giacomini til den fullsatte tribunen en tidlig formiddag i Kentucky Horse Park.
– Dennne teorien er blitt prøvd ut gjennom å gi morfin til hester som biter seg selv. Hestene stoppet da øyeblikkelig. Forskere har også vist oss at avslapning skiller ut endorfiner, på samme måte som at opphisselse skiller ut adrenalin og at seksuell opphisselse skiller ut testosteron. Det motsatte er også et faktum, endorfiner fører til avslapning, testosteron gjør deg opphisset osv.
– Er ideen da å få hestene til å skille ut endorfiner? Hva skjer da?
– Det viktigste for oss å tenke på, er at hester lærer aller mest når de er avslappet. Da føler de seg trygge nok til å spise og være sosiale. I motsatt tilfelle vet vi at når hesten får panikk og flyr ut så øker tilførselen av blod til hjerte, lunger og store muskelgrupper. Som ryttere vet vi at en hest som flyr ut verken tenker eller lærer, i motsetning til en hest som skritter rolig. Baucher lærte sine hester de de trengte å kunne hovedsakelig i skritt. [Francois Baucher (1796-1873) var en fransk dressurrytter som har hatt stor innflytelse innenfor dressur på mange senere ryttere.]
Relax, reflex, reward
Giacomini kaller selve grunnstenene i hans trening for "de tre r-ene for ridning." Relax, reflex og reward. Det er en metode han har utviklet etter mange års studie og trening av hester og er er en teknikk for å få hesten til å slappe av på kommando.
– Dette har vært målet til alle de store historiske treningsmetodene vi har hørt om eller kanskje praktiserer i dag, fordi en avslappet hest er den forenede faktoren for de klassiske prinsippene rolig, fremover og rett. Det er helt nødvendig at hesten er rolig og komfortabel når den skal lære, forklarer han.
Endorfintapping
Den vakre lusitanohingsten Giacomini rir for anledningen oser av trygghet og selvtillit, selv om Giacomini rir med to pisker og ikke er redd for å bruke dem. Men selv om forskjellen på hans to pisker og en vanlig dressurpisk ikke er mer enn enn rød klovnenese, er det i følge Giacomini en vesentlig forskjell som ikke må overses. Han kaller pisken for EndoStick og metoden for EndoTapping, en egenoppfunnet metode som skal sørge for at hesten han rir eller håndterer slapper av når Giacomini ber om det.
– Piskene våre er utstyrt med en skumgummiball i enden av pisken. Det er et redskap vi har utviklet etter å ha sett at å tilføre en rytmisk stimulans produserer en avslapningsrefleks hos hesten.
I sin enkleste form gir EndoTapping håndtereren et signal eller en metode for å få hesten til å slappe av, uansett når eller hvor det er nødvendig. På et mer avansert nivå forteller Giacomini at den skal kunne produsere en hest som beveger seg med letthet og selvbærenhet med en større fokus på bevegelse.
Motstand og ignorering før avslapning
– Er det altså slik at hesten skiller ut endorfiner når den blir tappet med en “EndoStick”?– Ja, poenget er at når du tapper hesten repetitivt med en EndoStick vil hesten gå gjennom tre faser. Først vil den motstå. Hesten vil bli irritert. Det er naturlig da dette er hesters måte å bli kvitt insekter og lignende på. Hesten vil enten forsøke å bevege seg unna eller å motstå tappingen. Her må treneren senke intensiteten på tappingen til et nivå hvor hesten kan klare å akseptere tappingen, forklarer han.
– Neste fase er ignoreringsfasen. Eller desensitivisering, som mange også kaller det. Det som skjer er at stimulansen gjentar seg hele tiden slik at muskelen til slutt ikke reagerer eller merker den. Her må treneren progressivt øke kraften på tappingen helt til hestens muskler merker tappingen igjen.
– Deretter kommer avslapningsfasen. Dette er når muskelen slipper alle spenninger og hesten senker hodet som en automatisk resultat av vibreringen som går gjennom kroppen dens, eller utløsningen av endorfiner hvis det kommer først, eller på grunn av begge deler. Noen hester kan bruke lenger tid på å nå dette stadiet, men så langt i min treinng har jeg tilgode å møte en hest som ikke har respondert på denne tappingen i det hele tatt, sier Giacomini.
Tapping i praksis
Giacomini viser sin revolusjonerende EndoTapping i praksis på den velvillige unghingsten han rir. Responsen kommer umiddelbart. Uansett hvor han velger å tappe hesten på kroppen med den røde skumgummiballen, senker hesten hodet komfortabelt og slapper av i hele kroppen. Publikum applauderer, men Giacomini er langt fra ferdig. Han viser hvordan pisken med den røde ballen nå kan brukes til å forsterke og legge til andre typer signaler. Han bruker den som et signal hesten skal flytte seg vekk fra, bøye seg rundt og samle seg under, i en serie ulike øvelser. Den røde skumgummiballen i enden av dressurpisken han rir med blir med ett til et hjelpemiddel som har mange ulike bruksområder. Likevel er det faktisk en vesentlig forskjell fra en normal bruk av endressurpisk, som også et utrent øye kan se.Hver gang Giacomini velger å bruke den såkalte EndoSticken, uansett til hvilket formål, svarer hesten aller først med å bli totalt avslappet. Eller sagt på en annen måte: hesten svarer på det den blir bedt om i en totalt avslappet tilstand. Den er trygg, komfortabel og avslappet. Og det er dette som blir milepælen fra Giacominis oppvisning, og som så tydelig kan ses i alle de tre hestene som er ute på banen samtidig og ris av Giacominis assistenter. De er trygge og avslappede, selv på et fremmede sted for aller første gang i sitt liv, med masse folk, hester og uventet action. Om ikke alle tilskuerne stormer til boden hans for å kjøpe seg skumgummiballer til å sette på dressurpiskene sine, er det kanskje lov å håpe at noen har fått øynene opp for hvor viktig en avslappet, komfortabel hest er når den skal lære noe?
Belønning i seg selv
Belønningen til hesten under bruk av en EndoStick er i følge Giacomini uvesentlig, fordi det å slappe av er en belønning i seg selv.
– Har du noensinne fått massasje før? spør han publikum.
Mange nikker gjenkjennende.
– Hva var egentlig belønningen du fikk for det? Fikk du noen belønning? Eller var belønningen faktisk massasjen i seg selv?
Det tar litt tid før de fleste linker det han spør om til trening av hest med en skumball.
– Det er veldig tilfredsstillende for en hest å slappe av fordi det er så tett linket til viktige deler av deres naturlige tilværelse, slik som å spise og å være sosiale med flokken, noe de ikke kan gjøre uten å være avslappet, sier han.
Giacomini innrømmer likevel at han også bruker både stemmekommandoer og belønninger selv, fordi han også har tro på at det er viktig å oppmuntre hestens mentale aktivitet og ikke bare hestens evne til å slappe av og å skille rett fra galt.
Verdifult verktøy
– En hest med hodet senket er en avslappet hest. Dette er gresseposisjonen den har hatt i årtusener, noe den kun kan gjøre når den er helt sikker på at den ikke er i fare. For oss som ryttere og håndterere er det derfor svært nyttig å ha evnen til å få hesten til å slappe av, hvis hesten skulle bli stresset eller engstelig, avslutter Giacomini.
Dersom du ønsker å lese mer om J.P Giacomini og hans treningsmetoder og filosofi, kan du besøke hans hjemmeside: www.equus-academy.com. Har kan du også se ulike videoer av EndoTapping i praksis.
Denne artikkelen har vært publisert tidligere på hest.no, men henten frem igjen til glede for nye lesere.