(Foto: © David Stoecklein - The Lesson)
Diverse

Fotograf: David Stoecklein

Den anerkjente amerikanske livsstilsfotografen David Stoecklein har mange tips på lager for å ta bedre hestebilder.

“Vestens ånd rørte ved meg helt siden første gang jeg kjørte inn i Colorado og så en cowboy som red bak en kvegflokk ved foten av Rocky Mountains,” forteller Stoecklein på sin hjemmeside. Siden har dette vært omtrent alt han fotograferer. Hester, cowboys, cowgirls og ranchliv. Målet hans er å dokumentere westernkulturen i USA.

David Stoecklein. (© http://stoeckleinphotography.com)

Dokumenterer westernkulturen i USA

Men det er langt fra det han egentlig begynte med. Stoecklein var opprinnelig reklamefotograf, og tok ulike livsstilsbilder innenfor skisport, fisking, sykling og andre fritidsaktiviteter. Han fotograferte for store bedrifter som Coca Cola, Ski Magazine og Timberland. Samtidig ble det å dokumentere den tradisjonelle western livstilen Stoeckleins personlige mål. Det tok ikke langt tid før bildene hans fra disse miljøene ble anerkjent og ledet han til oppdrag for blant annet Chevrolet, Jeep, Marlboro Man og Wrangler. I dag er han en av USAs fremste fotografer innenfor ”western lifestyle.”

Hero of the storm. (Foto: © David Stoecklein)

Selvlært er vellært

David Stoecklein er selvlært som fotograf og begynte aller først med å ta skibilder i Colorado. På grunn av dysleksi hadde han problemer med å sette riktige innstilinger på kameraet og endte med å bruke feil eksponering i det skarpe vinterlyset. Bildene hans fra det første året var langt fra noe å henge på veggen, i følge han selv.

”Det var et veldig tøft år. Jeg tok alle mine snøbilder med den samme eksponeringen. Og den var feil!” sier han i et intervju med The Digital Journalist.

Men unge Stoecklein var fullt bestemt på å lære seg selv om lys og lyssetting. Han prøvde og feilet, og ble etter hvert en suksessfull fotograf innenfor reklamebransjen. Etter omtrent 15 år endret han kurs og ville følge det han så på som sitt kall: Fotografere ”The West” for å på denne måten holde den unike livsstilen i live for våre fremtidige generasjoner.

(Foto: © David Stoecklein - California Gold)

Millionbedrift

Stoecklein er en av få fotografer som har greid å gjøre seg selv om til en meget inntektsbringende industri. Han har publisert over 35 stuebordbøker og har solgt godt over en halv million av dem, så vel som over én million kalendere. Han lisensierer også ut bildene sin til alt fra t-skjortetrykk til trykk på kopper og sengetøy. I tillegg selger han utvalgte ”Fine Art”-fotografier og selger bilder som illustrasjon til forskjellige magasinreportasjer.

”Mitt mål i livet er å dokumentere denne western livsstilen, hvert eneste aspekt av det, så lenge jeg er her. Jeg har ingen planer om å gi meg før jeg dør,” sier han til nettstedet The Digital Journalist.

Fototips for hestefolk

Stoeckein tar mye hestebilder og elsker spontaniteten i slike oppdrag. I bladet ”Horse and Rider” diskuterte han i 2003 to bilder som han selv synes var blant hans beste hestebilder på den tiden. Selv om Stoeckleins egen portefølje har vokst siden den gang, kan nok tipsene komme alle oss som er interesse i hestefotografering til gode likevel:

Bilde 1:

(Foto: © David Stoecklein - All The Pretty Horses)

Motiv: En hesteflokk eid av Beggs Ranch, Texas.

Tid på dagen: Rundt 19.00-20.00.

Tid på året: Juni

Avstand/Vinkel: Jeg var rundt 50 meter fra hestene, på varierende steder for å lete etter best mulig vinkel.

Lyssetting: Hestene er opplyst bakfra i varmt sommerkveldslys.
Utstyr: Canon 400 millimeter objektiv, F28 på et Canon EOSIN, med Kodak E105 film.

Blenderåpning (F-stop): 5.6.

Lukkertid: 1/500 sekund.

Hva jeg var på jakt etter: Bilder av ranchhester og cowboyer for boka ”The Texas Cowboys.”

Hvordan jeg fikk dette bildet: Cowboyene hadde samlet hestene for å bringe dem inn fra beitene. Vi ventet på at sola skulle titte frem. Det hadde vært utrolig mørkt hele dagen, med store skyer. Plutselig kom de første solstrålene og danset over alt, og jeg greide å fange det. Jeg var på rett sted til rett tid.

Hva jeg liker med dette bildet: Jeg føler at dette er en av de mest sexy hestebildene jeg noen gang har tatt. Det er rett og slett nydelig.

Hva jeg kunne ha gjort annerledes: Jeg må svare ingenting. Dette er et av de fineste hestebildene jeg noensinne har fått muligheten til å ta. Det vil være spesielt for alltid.

Bilde 2:

(Foto: © David Stoecklein - Saddle Horses)

Motiv: Hesteflokk eid av LX Ranch i Texas.

Tid på dagen: Rundt 15.00-16.00

Tid på året: Februar

Avstand/Vinkel: Jeg var rundt 45 meter fra hestene, på varierende steder.

Lyssetting: Hestene er belyst bakfra med sterkt vinterlys.

Utstyr: Canon 400 millimeter objektiv, F28 på et Canon EOSIN, med Kodak E105 film.

Blenderåpning (F-stop): 4.5.
Lukkertid: 1/500 sekund.

Hva jeg var på jakt etter: Et siluettbilde av hester som stormer ut i vannet for boka, ”The Texas Cowboys.”

Hvordan jeg fikk dette bildet: Cowboyene gikk for å samle inn hesteflokken, så jeg ventet på dem like ved der de pleide å drive dem over bekken. Så var jeg heldig nok til å få tatt bilde i rette øyeblikk.

Hva jeg liker med dette bildet: Dette er et av mine favorittbilder på grunn av måten hestene lyses opp fra baksiden (backlighting). Hester som kommer gjennom vann som disse er veldig sterke bilder.

Hva jeg kunne ha gjort annerledes: Jeg ville kanskje ha likt det bedre hvis det var et litt mykere lys. Sterkt vinterlys er litt krevende å jobbe med, for det kan forårsake så mye skinn i bildet. Men det er sånn som skjer på den tiden av året.

Lys viktigst

- Det aller viktigste å vite er hvordan det naturlige lyset kommer til å påvirke bildet. Du må lære å forstå lys slik at du kan være der på rett tid for å fange det – noen av de beste øyeblikkene varer nettopp bare i små øyeblikk. Studer effekten av ulike typer lys på bildene dine. Invester i kvalitetsutstyr, sånn at du kan konsentrere deg om lyset og komponeringen, forklarer Stoeklein.

Han sier også at det ikke alltid er serieopptak og hundrevis av bilder som skal til for å få ett godt bilde.

- Ikke fall for den misoppfatningen at du behøver å ta mange bilder for å få ett godt bilde. Som en profesjonell fotograf er omtrent 75 prosent av alle mine hestebilder gode, og med litt øvelse kan du også få opp prosenten på gode bilder som du tar. Se etter intrikate detaljer, for eksempel en rytter som guider hesten sin i galopp med bare en lillefinger. Slike små nyanser er det som gjør fotografering gøy.

Du kan se flere av Stoeckleins flotte bilder her.

Eller besøke hjemmesiden hans her og her.

Her kan du se et slideshow med bilder Stoecklein har fotografert i Montana:

 

 

Og i filmen under kan du få et litt nærmere innblikk i hvem Stoecklein er og hvordan han arbeider.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng