Budweiser Clydesdalene går sammen i store flokker til de er to år gamle. Da begynner treningen mot en av de mest prestisjefulle hestejobbene i verden. (Foto: Trine Bøhnsdalen).
Kjøring & Arbeid

Verdensberømte bryggerihester

Seletøyet er spesialtilpasset hver enkelt hest og veier over 70 kilo. Det passer bra for hester som er to meter i mankehøyde og veier godt over ett tonn.
Jake er stallens høyeste Budweiserhest. Han er to meter i mankehøyde og veier godt over ett tonn Dalmantineren Mickey er langt fra så stor, men scorer i stedet på sjarm og prikker. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Det er en sen ettermiddag i storbyen, St. Louis, hovedstaden i Missouri. Rushtrafikken står tett, det er varmt, lummert. Jeg er på leting etter et ølbryggeri, “en enorm mursteinsfabrikk du ikke kan unngå å se,” sa stallmester James Poole. Men det kan jeg. Unngå å se den, altså.

Så jeg kommer for sent. Bryggeriet stenger dørene og hadde det ikke vært for stallsjefen selv hadde jeg ikke fått sett en eneste Budweiser Clydesdale på min tur gjennom Missouri. Men det får jeg, heldigvis.

- Jake er en av de største Clydesdalene vi har for tiden, forklarer Poole mens han viser meg rundt i stallen som ligger i selve bryggeribygningen.

Han stopper foran en boks og jeg kikker opp på en enorm hest. Jake er to meter i mankehøyde og veier godt over ett tonn. Han deler stall med opptil 16 andre Clydesdalehester. Nå er stallen halvtom. Åtte av dem er på jobb i California. Majestetiske og kraftfulle trekker et åttespann med de gjenkjennelige Budweiser Clydesdalehestene den store, røde ølvognen på arrangementer i hele USA. Det har de gjort i over 75 år. 

Et Budweiser Clydesdale-team på vei inn for en oppvisning før en stor fotballkamp i Tuscoloosa, Alabama. (Foto: Kat Metzger Cockrell)

Reisevante stjerner

Reise gjør de mye, Budweiser Clydesdalene. Helt siden de gjorde sin aller første opptreden i 1933 har de hatt oppvisninger på ulike tilstelninger over hele landet. Fire team på åtte hester reiser rundt i USAs store og små byer.

- Vi reiser til ulike messer, rodeoer, konkurranser, parader osv. Du ville kanskje ikke trodd det, men mange av arrangementene er i småby-Amerika. Det kan være en søvnig, liten by med få innbyggere, men når Budweiser Clydesdalene kommer trampende ned hovedgaten, fylles gatene opp til randen av folk fra fjern og nær, forteller Poole. Han mener hestene trives godt på landeveien.

De enorme hestetrailerne er utformet så de store hestene skal ha det best mulig på reise. Det må til for stjerner som er på reisefot nesten 300 dager i året. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

- De kan nesten ikke vente med å komme inn i hestebilene. Der har de det behagelig og hver trailer kjører med luftdempere så de får en behagelig tur, forklarer han.

Det må kanskje til for de hårfagre stjernene som har opptil 300 reisedager i året?

- Hestene reiser med hodene mot hverandre så de kan kommunisere underveis. Store vifter er plassert over hodene deres og det er minst to kameraer i hver trailer så føreren kan følge med på hvordan hestene har det. De kjører maks. 80 mil om dagen, men som regel blir det rundt 55 til 65 mil. De reiser 1-2 dager i uken og tilbringer ellers tiden i mange av USAs småbyer, på gjestfrie staller som kan huse dem underveis, forklarer Poole.  

Stallen i bryggeriet i St. Louis, Missouri rommer 17 Clydesdalehester og er åpen for besøkende hver ukedag. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Hverdagslig hverdagsliv

En helt vanlig dag for Budweiser Clydesdalene og de syv ansatte som reiser sammen med dem begynner klokken seks om morgenen. Hestene får mat, settes ut i havnehager, stallene rengjøres og hestene får komme inn og spise mat. Hvis de skal til et show blir hver hest stelt og vasket grundig.

- Forberedelse til et show tar ca. tre timer. Hestene skal vaskes, tørkes, få man og hale flettet, utstyr skal klargjøres og pakkes og alt skal lastes på bilene, forteller Poole.

Hver hest på stallen har sitt eget glasskap til seletøyet og en kiste med nødvendig utstyr. Salrommet holder samme høye standard som resten av stallen. (Foto: Trine Bøhnsdalen)
Når Budweiserhestene skal opptre kreves det tre store semitrailere per team for å få fraktet både hester, vogn og seletøy. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

For hvert team kreves det tre semitrailere. Én trailer huser fire hester og de portable stallene, den andre traileren huser seks hester og den siste traileren huser vognen og seletøyet.

- Selv om det bare er åtte hester som brukes av gangen reiser hver team alltid med to ekstra hester i tilfelle haltheter eller andre uforutsette ting, forklarer Poole.

Når de tre semitrailerne kjører nedover USAs landeveier skaper de ofte voldsom interesse.

- Budweiserhestene har lenge vært et viktig symbol for ølbryggeriet, men de er også mye mer enn det. De er blitt kjendiser. Uansett hvem man spør har folk sett det karakteristiske åttespannet i en parade, som pauseinnslag under en rodeo eller på en stor fotballkonkurranse. De har nesten fått litt heltestatus, forteller Poole. 

En gruppe unge Budweiser gresser fredelig sammen på Grants Farm i utkanten av St. Louis. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Født til jobben

Heltestatus var det lite av for over 300 år siden da rasen først og fremst ble avlet frem for gårdsarbeid i Clydesdale-regionen i Skottland. Den kraftfulle rasen er bygget for å jobbe hardt og er i stand til å dra over ett tonn i en fart på åtte kilometer i timen. De er lett gjenkjennelige med deres store mengder hovskjegg, men også for sin villighet og milde temperament. Et godt temperament er avgjørende for å kunne bli en Budweiser Clydesdale.

- Vi har gjennom mange år drevet et intensivt avlsprogram som gjør at vi i hovedgrad produserer hester som sklir rett inn i rollen som en Budweiser Clydesdale, forklarer Poole.

(Foto: Trine Bøhnsdalen)

- Vi vet som regel før vi sender hestene avgårde til trening om de vil egne seg som Budweiser-hester eller ikke. Om de viser en anelse nervøsitet og usikkerhet før fylte to år, settes de ikke i trening. Da bytter vi de heller bort hos en av de andre oppdretterne i landet eller selger dem. Vi har aldri problemer med å selge hest. De fleste oppdretterne vet at vi har svært gode blodslinjer.

- Det samme gjør vi om vi får gode hester som ikke har den rette fargen. En Budweiser Clydesdale skal være brun med hvitt bles og fire, hvite sokker. Selv om en hest har alt annet og ikke fargene, får den ikke komme med på et team, forklarer Poole.

Kriteriene for å komme gjennom det utfordrende treningsprogrammet er også knalltøft og begynner allerede når hestene er to år gamle. På de to avlsgårdene i St Louis, Missouri og Ft. Collins, Colorado har Budweiser, eller Anheuser-Bush, som bryggeriet egentlig heter, rundt 250 Clydesdalehester i sin besittelse. Av disse er ca. halvparten hingster og omtrent 70% av disse kasteres og brukes som kjørehester.

- Vi bruker kun vallaker foran vognene. Temperamentet deres er stødigere enn hopper og de er generelt veldig milde og villige, forteller Poole.

Tøffe kriterier

To år etter fødselen begynner treningen, en intensiv skole som skal klargjøre dem for å bli en Budweiser Clydesdale. De blir mye håndtert, innkjørt og komfortabel med uforutsette og skumle ting. Når de er fire år gamle begynner de å gå i ett av spannene. En ung hest kobles sammen med en eldre, erfaren hest. Dette, har Poole erfart, er den raskeste måten å lære opp en ung hest på.

- En eldre hest er den beste læremesteren en unghest kan få og lærer den mye mer enn vi noensinne kan, forteller stallsjef for Budweiser Clydesdalene i St. Louis, James Poole. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

- Da lærer den av den mer erfarne hesten om hvordan den skal takle utfordringer og uforutsette situasjoner. En eldre hest er den beste læremesteren en unghest kan få og lærer den mye mer enn vi noensinne kan, sier han. 

Det er ikke bare hestene som trenes opp for å være en del av Budweiser Clydesdale-teamet. Også menneskene rundt går gjennom en lang treningsprosess.

- Det er få som får lov til å kjøre de store spannene og det er som regel folk som kommer fra en bakgrunn med lang erfaring innen trekkhest og kjøring. De starter som regel med å kjøre hester i en liten parade i en småby og avanserer så til de større arrangementene etter hvert, forklarer Poole.

Og hvis du har sett en dalmatiner som sitter pent og venter i midten av de to grønnkledde kuskene, har du ikke sett syner. Dette er den offisielle maskoten til Budweiser Clydesdalene. Den prikkete hunden er med på hver eneste opptreden som en venn og kompanjong til både hestene og kusken.

- Vi reiser ikke noe sted uten en av våre dalmatinere. Det betyr ulykke, avslutter Poole.

Mickey og Doc er de to dalmantinerne som alltid er med teamene på reisefot. Jobben deres er å sitte ved siden av kusken under oppvisningene. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Budwesier Clydesdalene er også blitt verdenskjente gjennom de mange reklamefilmene som er laget i forbindelse med SuperBowl i USA. De fleste av dem finner du på Youtube. Her kan du se en av dem:

Vil du se flere Budweiser-reklamer har Ragnhild samlet mange i sin blogg: En herlig serie med heste-reklamer. Der ligger det også en film om hvordan de trener hestene til disse reklamene.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng