Foto: Lotte Tønnesen
Hest

Feltritt uten hodelag

Dersom Sandra Landås lar det gå for lenge mellom hver gang hun rir Fuxsia uten utstyr, blir hoppa så gretten at hun slutter å spise.

Se video av Sandra og Fia i terrengbanen på Evje:

Feltritt i seg selv er krevende. Faste hinder, gjerne smale og litt skremmende hinder og en rekke mulige veivalg og avstikkere gjør det til en utfordring for de fleste å komme seg gjennom en hel bane i terrenget.

Sandra ga nylig seg selv en ny utfordring, hun tok hodelaget av hesten sin og hoppet en hel bane i skogen med en hest kun iført sal og halsring.

- Vi hadde hoppet i terrenget noen få ganger før, og jeg merket at hun virkelig elsket det. For å få henne til å fungere til vanlig må jeg ri henne mye i halsring, derfor tenkte jeg at Fuxsia, eller Fia som jeg kaller henne, ville synes det var dobbelt så gøy, forteller Sandra til hest.no.

Foto: Lotte Tønnesen

En liten innkjøring

Den største utfordringen da hodelaget ble fjernet, var det Sandra som fikk.

- Jeg var så vant til å ri med hodelag, så da jeg bare hadde et tau ble det helt feil når vi kom opp i tempo og jeg måtte tenke raskt. Men etter to minutter var vi på lag, og etter ti minutter hoppet vi bane uten utstyr, forteller hun.

Underveis i løypa møtte de på en rekke smale hindere og veivalg. Fia lot seg greit kontrollere, og løp dit Sandra ønsket at hun skulle. Det var heller ingen nøling på hinderne.

- Det var mange plasser hun kunne svinge ut av, eller en annen vei i banen. Men vi var aldri i tvil, og hun nølte ikke engang da jeg svingte henne inn på en avstikker fra banen, sier Sandra.

Aktiv sprangrytter

Fia er forøvrig en hest med en litt spesiell bakgrunn. Sandra har henne oppstallet hjemme i Rosseland i Aust-Agder, hvor hun får gå ute i skogen hele dagen.

- Jeg har tidligere konkurrert mye med ponni, og det har alltid vært slik at om jeg skal ha en god hest så må jeg lage dem selv. Ponnien min Storhaugs Red Lady fikk jeg som åring, og noen år senere hadde vi 80 seire i sprang fra blant annet AEG, forteller Sandra.

Nå er Storhaugs Red Lady blitt 18 år, og brukes i avlen. Planen var å avle frem en hest, men så kom Sandra tilfeldigvis over Fia på nettet.

- Jeg fikk en følelse av at jeg bare måtte ha denne hesten. Samtidig skjønte jeg at det måtte være noe galt på grunn av prisen, men jeg tenkte at det fikk jeg bare ordne, sier hun.

En tøff start

Sandra fikk beskjed om at Fia ikke var blitt ridd på fem uker, og når hun fikk henne hjem fortstod hun hvorfor. Hun var livredd, og steilet rundt når Sandra forsøkte å ri henne.

- Hun var en utfordring, samtidig så jeg et enormt potensiale i Fia. Så jeg valgte å gi det et forsøk. Etter bare to uker startet vi stevne, og vant nesten alle klassene, forteller Sandra.

Året etter debuterte Fia og Sandra i internasjonale klasser under AEG, og om et par uker håper de å være klare til å debutere i 1,40 meter under Baltic Cup.

- Vi har blitt som erteris, hun er helt unik og uten tvil min beste venn. Jeg har ikke ord for hvor stolt jeg er av henne og fremgangen hennes, sier hun.

Skal ikke føle seg tvunget

I hverdagen rir Sandra mye uten hodelag, gjerne et par ganger i uken for å holde motivasjonen til Fia oppe.

- Jeg gjør det for at hun ikke skal føle seg tvunget til noe, og heller få en mer naturlig holdning til trening. Dessuten slutter hun å spise om det går en uke uten at jeg rir henne uten utstyr. Hun blir også gjerne litt rar om jeg glemmer det, forteller Sandra.

Den største utfordringen med å ri Fia uten hodelag, er at hun fort blir litt slapp på banen.

- Hun blir nesten for avslappet. På tur er det enklere, der er hun vant til å trene kondis, så der lar jeg henne ha full galopp uten utstyr, sier hun.

Foto: Lotte Tønnesen

Får bedre selvtillitt

Men feltritt uten hodelag er ikke noe de har lang erfaring med. Ikke med hodelag heller, for den saks skyld.

- Da vi red banen uten hodelag, var det fjerde gang jeg hoppet med henne i terrenget. Hun er en veldig forsiktig hest som fort blir litt redd. Derfor har hun godt av frihetsfølelsen hun får når hun ikke kan støtte seg på tøylene og bittet. Det gjør dessuten at hun får høyere selvtillitt som vi kan ta med oss videre på sprangbanen, forteller Sandra.

Og hun føler at hun har full kontroll.

- Jeg får regulert alt i halsring. Er hun heit kan jeg fortsatt stoppe henne helt opp mellom to hinder i terrenget, for så galoppere videre igjen i høyt tempo. Jeg kan også legge henne hvor jeg vil på både hinderet og bestemme hvor langt inn hun skal hoppe. Videre er hun enkel å styre, ligger det en liten stein i veien kan jeg legge til den ene sjenkelen. Da flytter hun seg 30 centimeter til siden selv i høyt tempo, sier Sandra.

Forstår om folk reagerer

Til tross for at hun føler hun har full kontroll, kan Sandra forstå at folk påpeker risikomomentet med å ri uten hodelag i terrenget.

- Jeg regner med at det er mange feltrittsfolk som sitter hjemme og rister på hodet, og tenker at jeg er helt fjern. Og for dem som ikke har anelse om hva kommunikasjonen innebærer, så skjønner jeg reaksjonen, sier hun.

Sandra tror de ville reagert annerledes om de hadde sett dem i det daglige, hvor hun har like mye kontroll i halsring som i hodelag.

Må være sikker

Videre vil Sandra advare andre som ønsker å prøve det samme.

- Man må være sikker på at man er i ett med hesten før man tar videre til faste hinder som ikke kan rives om man bommer. Klarer man ikke gi samme beskjeder uten hodelag som med, bør man heller ikke utfordre seg selv på det planet, sier hun.

Men Sandra synes det er viktig å utfordre seg selv og motivere hesten.

- Det kan man gjerne gjøre i halsring, men man må føle seg komfortabel før man tar det ett steg videre, avslutter Sandra.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng