Jens Lasse og Cypres i Doha i 2016. (Foto: Ingeborg Simensen)
Hest

I forbifarten: Jens Lasse Dokkan

Fra før har han deltatt i hele fem paralympics, i september reiser Jens Lasse til Rio for å delta i sitt sjette. Den erfarne rytteren har mange artige øyeblikk å se tilbake på.

Navn: Jens Lasse Dokkan

Alder: 55 år

Bosted: Oslo og Haderslev i Danmark

Gren: Dressur

Klubb: Hasle Hestesportsklubb og Riisgaard Sportsrideklub

Jens Lasse Dokkan er en av fire ryttere som skal representere Norge under Paralympics i Rio i september. I tillegg rir Birgitte Reitan, Ann Cathrin Lübbe og Tonje Lundquist på det norske laget.

Jens Lasse og Heiberg under WEG i 2014. (Foto: Ragnhild Ekornrud)

Når og hvorfor begynte du å ri?
Jeg begynte med terapiridning da jeg var fire år gammel, og holdt på med dette i fire år. Så tok jeg en pause som varte i over ti år. Men etter en ukes fjelltur på hesteryggen kom jeg i gang igjen, denne turen ga så mersmak at jeg gjentok den fem-seks år på rad. Jeg begynte også med terapiridning igjen på Lillemorstallen i Oslo, og var der frem til 1989. Da begynte jeg å ri hos Marianne Heltzen på Nesodden.

Hvor lenge har du ridd aktivt?
Jeg deltok i mitt første Norgesmesterskap for funksjonshemmede i 1989. Da lånte jeg en kjempediger gamp ved navn Stumpen, som bare galopperte gjennom hele programmet. Men jeg syntes likevel det var gøy, og ble med videre.

Jens Lasse og Cypres i Mannheim tidligere i år. (Foto: Steinar Berger)

Kan du fortelle litt om din funksjonshemming, og hvordan det påvirker deg som rytter?
Jeg har cerebral parese, og klassifisert i grad I som er den laveste klassen innen ridning for funksjonshemmede. Men jeg har også startet grad II, III og IV. Tilstanden min gjør at jeg hele tiden må jobbe for å forbedre balansen min, jeg har spesielt store utfordringer med koordinasjon, muskelkontroll og reaksjon. I utgangspunktet trenger jeg opp mot ti ganger så lang tid på å utføre en teknisk bevegelse som en funksjonsfrisk person. For å sitte i en så optimal balanse som mulig på hesten, kreves det mye trening fra min side. Derfor trener jeg også på å styrke kroppen generelt. Og ofte må jeg tenke litt alternativt på de hjelperne som er vanskelig å styre for meg. Men hestene lærer ganske fort å forstå hva jeg mener.

Hva het din første hest?
Det var X-tra Galant, som jeg kjøpte i 1994. Vi vant NM i grad III i 1995.

Hvor mange hester har du nå?
Jeg har to. Det er Heiberg som er en 15 år gammel dansk varmblods, og Cypres som er en dansk varmblods på 13 år.

Hvem er din beste nåværende hest?
Det er Cypres.

Er det denne hesten som blir med til Rio?
Det blir Cypres jeg tar med meg til Rio, ja.

Jens Lasse på plass under paralympics i London 2012. (Foto: Monica Viker Brekke)

Hva kommer til å bli den største utfordringen for denne hesten i Rio?
Den lange reisen, vil jeg tro.

Har du reservehest til Paralympics om denne skulle skade seg/bli syk?
Ja, Heiberg.

Hvor mange Paralympics har du deltatt i tidligere?
Fem, Atlanta, Sydney, Athen, Beijing og London.

Hva var den største overraskelsen du fikk første gangen du deltok?
Den store åpningsseremonien!

Hva er det største du har oppnådd i Paralympics?
Tre bronsemedaljer i Sydney, den gangen på lånt hest. I Hong Kong (Beijing) fikk jeg individuelt sølv med Lacour og bronse med laget.

Jens Lasse og Heiberg i 2014. (Foto: Susanne Birkenes)

Hvem er ditt største forbilde?
Jeg har ikke ett spesielt forbilde, men jeg blir veldig inspirert av alle som rir med følelse, mykhet og får hesten til å danse.

Har du konkurrert i andre grener?
Alpint har også vært en del av livet mitt, og jeg forsøkte faktisk å kvalifisere meg til vinter-OL på Lillehammer i 1994. Jeg trente noen ganger sammen med Cato Zahl Pedersen. Men det var ingen andre utøvere i verden som konkurrerte med så sterk grad av funksjonshemming den gangen, dermed ble det ingen klasse for meg.

Hva driver deg som rytter?
I 2009 fikk Lacour og jeg prisen for Årets hesteprestasjon for 2008 under Hestegallaen. Det var veldig stort for meg. Men det er ikke heder og ære som driver meg, selv om det er utrolig morsomt at det blir satt pris på det jeg gjør. Det som driver meg er at jeg fremdeles kan forbedre meg og at jeg lære nye ting. Jeg skal jo gjøre noe her livet, så hvorfor ikke drive med noe jeg er god til og trives så godt med, som i tillegge holder meg i form. Hestene som står og ser etter meg når jeg kommer, og lurer på om godbiten ikke kommer snart er også utrolig koselig.

Hvorfor er kondis viktig i dressur?
Dressur ridning er en krevende sport, det er til og med noen som har sagt at det verdens vanskelige sport. Det mange glemmer er at du som sitter oppå skal også følge med i utviklingen, og helst ligge et hakk foran hesten når det gjelder å være godt trent. Når man er godt fysisk trent og har en god kondisjon, er det letter for at det ikke koker over i hode på rytteren når hesten ikke svare helt på hjelperen med en gang. Det som er sikkert er at en rytter som er irritert, ikke klar i hodet eller fokusert på oppgaven, er null verd for hesten.

Hvor lenge ser du for deg at du kommer til å holde på med hest?
Så lenge jeg holder meg i form, og trives med det jeg gjør.

Motto?
Intet er umulig før man har prøvd.

En hendelse du aldri glemmer?
Da jeg som liten gikk på terapiridning, hadde mor alltid med seg en pose med sukkerbiter som jeg villig delte ut til alle hestene som ville ha. Det er en vane jeg tok med meg videre, så hesten Lacour som jeg tidligere hadde fikk i mange år en sukkerbit når jeg gikk på og steg av. Dog rakk jeg ikke å gi han den da jeg fløy av under NM i 2009, men han fortjente ingen heller!

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng