En flokk med unge mustanger på slettene til Mantle Ranch i Wyoming. Alle foto: ©Trine Bøhnsdalen.
Hest

Glimt av mustanger

Jeg vandret over de tørre slettene. I det fjerne så jeg spredte flekker. Det var villhestene, mustangene som streifet like utenfor Wheatland i Wyoming.
På Mantle Ranch i sørøstre hjørne av Wyoming finnes det 169 ville mustanger på den nesten 8000 mål store ranchen. De er samlet inn fra villhestreservatene rundt om i landet for å temmes, trenes og adopteres bort. Eier Steve Mantle arbeider for Bureau of Land Management (BLM), som har ansvaret for villhestpopulasjonen i USA, og har siden 1998 vært ansatt for å gjøre ville mustanger om til trygge ridehester.

Ett glimt

– Hvis du vil prøve å få et glimt av dem, er det bare å gå over den tørrlagte elva og videre ut på slettene. Det er der de som regel holder til.

Steve Mantle var likevel ikke særlig overbevist om at jeg ville få øye på dem. Selv om mustangene var vandt med å se mennesker i ranchtrucken, som de brukte for å kjøre ut høy til dem i tider  hvor det var lite mat, og selv om de hadde sett mennesker på avstand og under innfangingen i reservatene, holdt mustangene seg unna tobeinte i størst mulig grad. Det var det Steve sa.

Det bekymret meg lite. Et glimt av dem ville være belønning nok.
Min firbeinte selskapsvenn Tigern.

Tigern

Ved min side hadde jeg en stripet bullmannstiff som var stor og lydløs som en tiger. Den uvanlige gårdshunden så meg vandre fra gårdsplassen og bestemte seg for å slå følge. Om det var mulig å komme nære mustangene med han ved siden av meg skulle vel godt la seg gjøre, men jeg trasket videre likevel. Det var hyggelig med selskap.

Jeg fulgte først det tørre elveleiet et stykke, før jeg sakte gikk over den første åsen. Vinden kom mot meg, noe som var et godt tegn. De ville ikke lukte meg før jeg var kommet nære nok til å se dem - håpet jeg.

Det var en kald, sur vind, som ofte feier over de nakne slettene i store deler av Wyoming. I det fjerne kunne jeg ane omrisset av en fjellkjede, men jeg visste ikke hva fjellene het. Det var overskyet, men solen forsøkte stadig å presse seg gjennom skydekket og ga et mykt, eiendommelig lys.

Nysgjerrige unghester

De dukket først opp som ørsmå, mørke prikker i de brune åsene. Det var mange av dem, men de var spredt over et stort område. Det var ingen skog jeg kunne gjemme meg i og  ingen hest som bar meg nærmere. Jeg var ennå langt unna og nærmet meg sakte. Til slutt  var jeg så nære at de enkelt kunne se meg. Likevel hadde ingen av dem oppdaget meg eller Tigern.

Jeg stoppet og ventet. Visste at de hvert øyeblikk ville oppdage oss. Den første hesten løftet hodet og stirret på oss, lenge. Så gresset den videre. Den andre hesten løftet hodet og stirret på oss. Han snudde så hele kroppen i retning der jeg og Tigern sto. Plutselig tok han noen nølende skritt i retning oss.

Det var som om alt plutselig foregikk i sakte film. Ett etter ett spratt hvert eneste hestehode opp fra bakken. De satte seg alle i bevegelse, samlet seg i én stor flokk og begynte å bevege seg. Først skrittet de, så travet de friskt av gårde, men i stedet for å løpe fra meg, kom de travende direkte mot meg. Pulsen gikk raskere. Skulle ikke villhester være nettopp - ville? Skulle de ikke løpe fra fare, ting de ikke var sikre på?

Jeg konkluderte med at siden de var vandt med å se mennesker hive ut høy til dem fra ranchtrucken nå og da, kunne det være at de assosierte meg med mat. Jeg satte meg sakte ned på huk og ventet på dem. Tigern var i sin egen verden og lot seg ikke affisere av de tretten mustangene som kom dundrende rett mot oss.

De roet ned til skritt og stoppet like før de nådde oss. Jeg ble fortsatt sittende på huk. De unge mustangene hadde alle intense blikk og toppede, årvåkne ører som var rettet direkte mot meg. Selv med flokete, lang man full av tistler og tjukk vinterpels så de alle ut til å være i overraskende godt hold.
Nysgjerrige mustanger.

Ufarliggjort

Det gikk mange tanker gjennom hodet. Jeg innså at jeg aldri ville kunne gå bort til dem, selv om de kun sto få meter unna meg og stirret. Jeg visste at de ville snu på en tiøring og spurte av gårde ved den minste lyd eller bråe bevegelse jeg lagde. Og jeg konkluderte med at den eneste måten å vise dem at jeg ikke var noe rovdyr på var å forlate dem. For de aller fleste rovdyr er direkte i sine angrep og ingen av dem vil noensinne snu ryggen til et potensielt bytte og gå sin vei.

Derfor bestemte jeg meg for å gjøre nettopp det.

Jeg reise meg sakte. Så snudde jeg meg rolig og begynte å gå. Tigern følte at noe var på gang og gikk lydig ved siden av meg. Etter et par steg rettet jeg ryggen og gikk mer bestemt bortover. Jeg så meg ikke tilbake. Jeg festet blikket fremfor meg og gikk som om det var den mest selvfølgelige ting i verden.

Jeg hørte de fortsatt og i øyekroken så jeg hvordan den lille mustangflokken sakte satte seg i bevegelse. Etter meg. Nølende i begynnelsen, og med god avstand, men blikkene deres var festet på meg og jeg kunne nærmest føle hvordan de forsøkte å finne ut av hva jeg var. Det var tydelig at jeg ikke var en akutt trussel, og unge som de fleste av dem så ut til å være var jeg sikker på at de alle var lekne og nysgjerrige som unghester flest. Det ble som en liten avkobling fra hverdagslivet for dem. Jeg var én og de var mange. Jeg vek når de kom mot meg og bevegelsene mine var langsomme. Enn så lenge følte de seg trygge og komfortable med å følge etter meg over slettene.

Der vandret jeg altså. Over slettene på Mantle Ranch i Wyoming. Med en stripete bullmansstiff ved siden av meg og en flokk med mustanger bak meg. Hvor var fotografen når jeg trengte én?

Minnet brant seg likevel fast i hukommelsen. Den kalde vinden. De frosne hendene. Kameraet jeg bar på og Tigern som aldri vek fra min side. Fjellene i det fjerne. Det tørre, brune gresset. Lyden av vinden og prusting fra en og annen mustang i flokken.
Denne karen var blant de tøffeste og kom stadig nærmere.

Flokk-kontroll

Sakte begynte jeg å svinge og til min overraskelse fulgte de alle villig med, som om det var den naturligste ting i verden å følge meg over slettene. Jeg begynte å gå baklengs, tok opp kameraet og knipset i vei. Selv om noen av dem senket farten stoppet jeg ikke å bevege meg. Sakte begynte jeg å gjøre svinger, gå hit og dit slik at de måtte holde fokusen på meg for å vite hvor vi var på vei. Det var en følsomhet i flokken, en slags elektrisitet, nesten som mellom to batteripoler. Jeg visste at hvis jeg nærmet meg én av dem, ville de trekke seg unna, og de visste at hvis de nærmet seg meg, ville jeg også vike unna.

Det minnet om å arbeide med en ny kvegflokk fra hesteryggen. Når kyrne ikke er vandt med å bli arbeidet, må man la de bli komfortable med hesten. Da er det ofte at kvegflokken slippes på ridebanen og lærer at hesten som skritter rolig rundt dem ikke utgjør noen trussel. Det er også vanlig å ri tvers gjennom kvegflokken og ut igjen på andre siden. Da sprer flokken seg i to vinger, men straks man rir gjennom samler de seg igjen. Jeg lurte på om samme teknikk ville fungere her, med mustangene?

Sakte gjorde jeg svingen min skarpere, helt til jeg var på vei rett mellom to av dem. Brått spratt de til hver sin side og på den måten delte de resten av flokken også. Jeg gikk rolig gjennom og ut på andre siden, før jeg fortsatte videre på slettene. Bak meg samlet mustangene seg igjen og fulgte ivrig etter meg. Jeg snudde igjen, denne gangen gikk jeg bare nonchalant rett inn i flokken. De vekk overrasket unna, men fordi jeg ikke ga dem noen oppmerksomhet, snudde de seg på ny nysgjerrig etter meg.

 

Tigern var ikke alltid like oppmerksom.
Jeg verket etter å nærme meg dem, strekke ut hånden, ta på dem, klappe dem, finne et godt kløsted og la de erfare at jeg ikke var farlig på noen som helst måte, men jeg visste godt at det ikke ville fungere. Da ville det være en direkte tilnærming, en rovdyrbevegelse de ville gjenkjenne og trolldommen ville bli brutt.

Istedet gikk jeg saktere og saktere, helt til noen av de tøffeste strakk halsen frem og forsøke å lukte på meg. Så lenge de hele tiden trodde at alt dette var deres idé, var det en kontakt, men det var en kontakt som var lett å miste hvis jeg ble egoistisk og ville ha mer fra dem. Det var en kontakt på deres premisser. Kun deres premisser. De var på hjemmebane og jeg var en fremmed i deres verden.

Trolldommen brutt

Det var egenrådighet som til slutt endte den fantastiske opplevelsen. Jeg hadde snudd meg og sakte begynt å gå mot ranchen. Det var et stykke dit, men jeg visste at hvis jeg bare kom over neste bakketopp, så ville Steve og sønnene være i stand til å se meg, Tigern og mustangene. Det måtte jo være litt av et syn? Jeg tenkte hvor gøy det ville vært hvis de så oss. Jeg flyttet fokusen min fra fullstendig tilstedeværelse i øyeblikket sammen med hestene på slettene, til å tenke på profitt, på oppmerksomhet, på meg og på fremtiden.

Kontakten ble brutt. Sakte begynte hest etter hest å stoppe. De ble stående hver for seg og gresse. Et par av de aller mest interesserte fulgte fortsatt med, men blikkene deres ble raskt glassaktig og fjernt.

De hadde mistet interessen de også.

Jeg ruslet sakte tilbake til ranchen i dype tanker. Alene. Også Tigern hadde forlatt meg til fordel for dyrelivet i det uttørkede elveleiet.

– Nå, fikk du et glimt av dem der ute? undret Steve da jeg kom tilbake.

Jeg varmet opp frosne fingre inne i stallen, mens Steve var i ferd med å gi tolv unge mustanger vann i splitter nye vannbøtter. Det var første gang mustangene hadde vært under tak, første gang de hadde vært satt i en boks, og første gang de hadde sett en vannbøtte og en slange hvor vannet sprutet ut fra. Noen av dem skalv og trengte seg opp i et hjørne, mens andre nølende berørte vannet med leppene og flemmet høyt.

– Joda, sa jeg og dro på det.

– Jeg fikk vel mer enn et glimt, egentlig.

 

Ville mustanger i USA

Egentlig er det en myte at det finnes villhester i USA. Mustangene som i dag streifer fritt på  de angitte villhestområdene er etterkommere etter hestene som først ble fraktet til USA av spanjolene. Senere har andre domestiserte hester blitt satt fri eller rømt fra nærliggende rancher og blandet seg med villhestene. Den korrekte betegnelsen på disse mustangene vil heller være utemte hester i stedet for villhester, men de fleste i USA ser på hestene som ekte villhester og en av landets nasjonalskatter.

Ordet mustang kommer fra det spanske ordet mesteno, som referer til dyr som er herreløse og streifer fritt rundt. I dagens USA lever ca. 33 000 mustanger i villhestreservatene, mens nye 30 000 er plassert i midlertidige hjem eller treningssentere.

Livet til den amerikanske mustangen er et kontroversielt og mye omdiskutert tema i landet, og er spesielt forbundet med den stadige økningen av villhestpopulasjonen og hvordan dette skal håndteres.

 

 

 Etterord: Kanskje de ikke var så ville?

Møtet med disse unghestene gikk sterkt innpå meg, og jeg har i tiden senere forsøkt å finne ut hvorfor de var så nysgjerrige og faktisk fulgte meg over store deler av slettene.
Kanskje de ikke var ville mustanger? Kanskje noen hadde håndtert dem tidligere? Steve Mantle svarte nei på begge spørsmålene. De var aldri blitt berørt av mennesker, annet enn dagen de ble fanget fra villhestreservatene og fikk utdelt merkelapper som er festet rundt halsen og dagen de ble vaksinert og fraktet til ranchen. Mennesker hadde de selvsagt sett før, både på nært hold og langt unna, og for flere av dem var synet av mennesker positivt. Når vinteren kom og det var lite mat pleide Steve og sønnene å kjøre ut med høy til hestene. Mustangene kom aldri helt bort til bilen, men var ikke lenger redde når de kom kjørende. Tigern var de også godt kjent med. Han løp fritt på gården og utgjorde ingen trussel for dem lenger.  

Flokken jeg traff på ute på slettene var alle unge, nysgjerrige hester. Selv om det skulle lite til før de alle snudde om og forlot meg, var det viktigste jeg gjorde å fange deres oppmerksomhet og holde på den ved å hele tiden forandre det jeg gjorde. Det at jeg aldri forsøkte å direkte nærme meg dem var også en trygghet for dem.

Følelsen av å “miste dem” da jeg tenkte på å vende tilbake mot ranchen var en viktig lærepenge i hvor mye det betyr å være tilstede i omgang med hester, ville eller domestiserte. Glemme tanker om egen vinning, hva som er til middag og hvordan morgendagen vil se ut. Være til stede øyeblikket, sammen med hestene. For det er da magi oppstår og alt kan skje.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng