Ann Cathrin Lübbe og Porsborggaardens Donatello under VM i 2014. Dette er også hesten hun tar med seg til Paralympics i september. (Foto: Ragnhild Ekornrud)
Hest

I forbifarten:Ann Cathrin Lübbe

Medaljestatistikken fra Paralympics til denne rytteren er svært god, og i september får Ann Cathrin nok en mulighet. Hesten hun skal ri er forøvrig ikke hennes egen, og har en svært spesiell historie.

Navn: Ann Cathrin Lübbe

Alder: Voksen

Bosted: Vojens, Danmark

Yrke: Selvstendig, dressurtrener.

Gren: Dressur (Para)

Klubb: Hammerfest Rideklubb

Ann Cathrin Lübbe er en av fire ryttere som skal representere Norge under Paralympics i Rio i september. I tillegg rir Birgitte Reitan, Jens Lasse Dokkan og Tonje Lundquist på det norske laget.

Når og hvorfor begynte du å ri?
Jeg  begynte å ri da jeg var rundt seks år. Jeg begynte for å irritere min storesøster.

Hvor lenge har du ridd aktivt?
Jeg har ridd aktivt siden……. hmmmm rundt 1982.

Kan du fortelle litt om din funksjonshemming, og hvordan det påvirker deg som rytter?
Jeg har barneleddgikt. Jeg har kunstig kne, og mange av mine ledd har ingen bevegelighet.  Jeg blir meget skjerpet, da det er viktig for meg at hestene jeg rir ikke skal bli belastet av mine svakheter. Derfor er jeg meget bevist på min sits.

Hva het din første hest?
Min første hest som jeg kjøpte selv het Swedish Douglas. Han skulle være min spranghest, men etterhvert som gikta ble værre måtte vi konventere til dressur. Douglas var en meget glad gutt, men etterhvert ble han en stor munnfull for meg. Derfor solgte jeg den som feltritthest til en meget dygtig rytter, Shani, som holdt til på Skedsmo. Hun red Nordisk på han.

Hvor mange hester har du nå?
Jeg har faktisk ingen egen hest akkurat nå.

Ann Cathrin tar godt vare på Donatello, og de har blitt et sterkt team på banen. (Foto: Ragnhild Ekornrud)

Hvem er din beste nåværende hest?
Jeg er så utrolig heldig å få disponere Porsborggårdens Donatello, som eies av Tanja Lillemæhlum og Kim Skogheim fra Hamar.

Hvor sær er den?
Det er en fantastisk hest med et stort hjerte og en utrolig sjarmerende personlighet. Og han elsker mat.

Er det denne hesten som blir med til Rio?
Donatello (Donald) skal bli med til Rio, ja.

Hva kommer dere til å jobbe mest med nå i tiden frem mot Rio?
Hovedfokus mot Rio blir å holde Donald frisk og glad. Vi arbeider med å få frem de kvaliteter Donald har. I tilleg har vi fokus på de små ting som utgjør den store forskjellen.

Hva kommer til å bli den største utfordringen for denne hesten i Rio?
Donald kommer til å savne sin store fine paddok i Rio.

Ann Cathrin og Zanko tok blant annet to gull under Paralympics i Athen i 2008. (Arkivfoto: Marie Hatlevoll)

Har du reservehest til Paralympics om denne skulle skade seg/bli syk?
Ja, Cypres.

Hvor mange Paralympics har du deltatt i tidligere?
Jeg har vært i Sidney 2000, Athen 2004 og Bejing 2008.

Hva var den største overraskelsen du fikk første gangen du deltok? 
Det var et utrolig samhold og vennskap mellom landene og de forskjellige idrettene.

Er Paralympics som et vanlig stevne/mesterskap, eller er det på noen måte annerledes?
Vi rir på en 20X60-bane, som er samme banestørrelse som på andre stevner. Det som er annerledels er at vi får være sammen med andre idretter, og lærer mange nye mennesker å kjenne. Det å bo i Village er stort.

Hva er det største du har oppnådd i Paralympics?
To gull i Athen, to sølv i Hong Kong(Bejing) + bronse lag, ett sølv og bronse  for lag i Sydney.

Hva tror du blir den største utfordringen for din egen del i årets Paralympics?
Jeg kommer til å savne kattene mine hjemme.

Blir du nervøs på stevner, eller har noen rare vaner du bare må gjøre før du starter?
Når jeg er i den riktige konkurransetilstanden gjesper jeg helt vilt masse.

Tanja Lillemæhlum, Ann Cathrin Lübbe og Kim Skogheim har blitt som en ny familie rundt hesten Donatello, etter at Mina mistet livet. (Foto: Ragnhild Ekornrud)

Hvor stort team reiser du rundt med på stevner, og hva betyr disse personene for deg?
Jeg har alltid med meg Mette som har vært min hestepasser de siste 15 årene. Hun betyr alt for meg. Hun vet akkurat hvordan jeg vil ha det.

Er du rytter på heltid?
Jeg arbeider som trener, og reiser masse til Norge og holder kurs. Jeg underviser daglig i Danmark. Jeg rir mest Donatello og Cypres som Jens  Lasse Dokkan har.

Hvilken hest har gjort størst inntrykk på deg?
Zanko er den hesten som har gjort størst inntrykk på meg. Han var helt utrolig. Uansett hvor i verden vi var, var han like cool. Selv om han var hingst var han lett å håndtere.

Hvem er ditt største forbilde?
Mine største forbilder er Tanja og Kim som eier Donatello. Den styrken de har i seg, og viljen til å klare hverdagen rører meg enormt. De mistet sitt eneste barn, Mina i en trafikkulykke i 2013. Mina elsket Donald over alt, og de var det perfekte sammen.

Foto: Rebekka Christensen

Hvem betaler for moroa?
Jeg betaler morroa selv, men er heldig og har OLT stipend fra Olympiatoppen. Samtidig er jeg jo utrolig heldig som får disponere en fantastisk hest som Donald.

Når falt du sist av?
Det var da jeg jobbet på sprang salgsstall i Sverige hos Peter Wallgren i 1987. Ivan Hoe var noe spesiell, så jeg vet egentlig ikke hvordan jeg falt av ettersom jeg fortsatt ikke husker noe fra det.

Ditt verste fall?
Vel det var fallet i Sverige som jeg ikke husker, men jeg hadde en uke på Vänersborg sykehus.

Fjelltur eller chartertur?
Ingen av delene, men gjerne et stille rolig sted uten turister med bare sol og varme.

Vasker du dine egne klær?
Selvfølgelig!

Hvilket TV-program kan du ikke gå glipp av?
Luksusfellen.

Hvorfor akkurat dressur?
Vel, når jeg ikke kunne ri sprang måtte det bli dressur. Jeg er veldig glad for det valget nå.

Hvilken gren synes du er mest fasinerende, bortsett fra dressur?
Sprang.

Hvis du kunne stille deg selv et spørsmål, hva ville det vært og hva ville du svart?
Er du glad for det livet du lver i dag, og de opplevelsene du har hatt gjennom livet.? Jeg er så takknemmelig for hver dag jeg får oppleve. Livet er sårbart, og jeg vil nyte dagen.

Hvor lenge ser du for deg at du kommer til å holde på med hest?
100+

En hendelse du aldri glemmer?
Utøya.

Flere artikler du kanskje er interessert i:
To videre til kür
To videre til kür
Hesten med feil rytter
Hesten med feil rytter
- Faktisk helt fornøyd
- Faktisk helt fornøyd
- Det var som i gamledager!
- Det var som i gamledager!
I VM på helt ny hest
I VM på helt ny hest
Sølv til Lübbe!
Sølv til Lübbe!
Norge har fått en verdensmester!
Norge har fått en verdensmester!
Medaljerush i EM
Medaljerush i EM
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng