Cuttingtrener John Brekelmans fra Dululu i Australia avler cuttinghester og konkurrerer på nasjonalt nivå. (Foto: Trine Bøhnsdalen)
Western

Cowboyens elitehest

Cutting er en adrenalinfylt gren hvor hesten skal vise frem sine atletiske evner. Sporten har sine røtter fra rancharbeid i USA, hvor cuttinghesten ble sett på som cowboyens elitehest.

Det står en kvegflokk i ved den ene kortsiden av arenaen. Foran, på hver side av flokken, står to ryttere. Det går en tredje rytter inn i kvegflokken. Med rolige bevegelser holder rytteren tøylene i én hånd. Hesten hever hodet over kvegryggene og stirrer fremfor seg med toppede ører. Rytteren har allerede tenkt seg ut et individ som skal skilles ut. En liten, brun ku helt i midten av flokken. Den vanskeligste kua å skille ut, men også den som vil gi best poeng, hvis alt går etter planen.

Straks hesten får signal om hvilken ku som er plukket ut, låser den blikket på den brune kua. Sakte driver den kua ut av flokken. Rolig, kontrollert og uten å påføre resten av flokken stress. Straks den brune kua er utenfor kvegflokken, senker rytteren hånda og gir hesten helt lange tøyler. Hesten senker hodet nesten ned til bakken, vender lynraskt på bakparten og stopper brått. Akkurat det samme som kua fremfor den gjør. Hesten er som et speilbilde av den enslige kua og og jobber uten noen synlige signaler fra rytteren.     

Cutting er en fartsfylt og adrenalinpumpende gren som gir ekvipasjen en oppgave å gjennomføre. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Fra arbeid til konkurransegren

Cutting er en gren innenfor western som handler om å skille ut et individ fra en kvegflokk og holde det adskilt fra kvegflokken. Dette er en jobb som de gode cuttinghestene gjør med en fantastisk stil og finesse. En deltaker har vanligvis to og et halvt minutt til rådighet, og på denne tiden skilles det normalt ut tre kuer fra flokken, men det er også vanlig å bare skille ut to hvis hesten viser frem god teknikk og evne.

Sporten har røtter i den amerikanske ranchkulturen, hvor cuttinghestens jobb var å skille kveg fra en kvegflokk blant annet for å gjennomføre vaksinering, kastrering og sortering av kalvene. Etterhvert begynte konkurranser å utvikle seg mellom de beste cuttinghestene og cowboyene i området. Regler ble lagt til og i 1946 ble National Cutting Horse Association (NCHA) formet. NCHA er i dag den ledende organisasjonen innenfor sporten.

Cutting er i dag en av de raskest vokstende hestesportene i verden og er per i dag i toppen når det gjelder omsetning. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Pengesterk sport

I dagens cuttingsport konkurreres det hvert år for millioner av dollar. Konkurranser som arrangeres i regi av NCHA utbetaler nå over 40 millioner dollar årlig i premiepotter til deltakerne. I de over 50 årene organisasjonen har eksistert har det blitt delt ut over 600 millioner dollar i premiepenger. Omtrent 63 000 hester har vunnet penger og innen det neste tiåret regner sporten med å passere 1 milliard dollar i utbetalinger. Dette gjør cutting til en av de meste pengesterke konkurransegrenene i hestesporten.

Tidligere kom rancheiere sammen for å skille ut kveg fra store kvegflokker. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Ranchhestenes ulike oppgaver

De amerikanske cowboyene begynte allerede på 1800-tallet å bruke sine beste hester til å separere individer fra kvegflokkene. Den gang det ikke fantes gjerder til å skille de store kvegeiendommene i Amerika, hendte det ofte at kvegflokker fra ulike rancher samlet seg i én stor flokk.

To ganger i året, hver vår og hver høst, var det mange steder vanlig at alle naboranchene kom sammen for en stor kvegsortering. Hver ranch hadde med seg en håndfull gode cowboyer og en flokk med ridehester for å sortere kveget og finne ut hvilke kyr som tilhørte hvilken ranch. Innenfor hesteflokken til de ulike ranchene hadde hver cowboy en gruppe egne brukshester, hvor hestene var spesielt gode i én type jobb. Det trengtes for eksempel en rolig hest med gode, myke bevegelser for å patruljere kvegflokken om natten, mens om morgenen kunne de bruke en av unghestene for å ri rundt flokken og sjekke at alt var som det skulle.

En typisk cuttinghest er svært oppmerksom på kveget og klar til å

Elitehesten

Cuttinghesten ble sett på som et elitemedlem av hesteflokken til cowboyen og var den som skilte ut kveg og kalver fra flokkene. En typisk cuttinghest var en hest som hadde vist en helt spesiell følsomhet ovenfor kveget. Disse hestene toppet ørene mot kalven og fulgte den vaktsomt med øynene. De hadde en naturlig kvegsans og lærte seg raskt å speile kalvens bevegelser. De gjorde jobben med å separere enkeltkyr langt enklere og gjorde det tilogmed moro for cowboyene med deres naturlige kvegsans og raske bevegelser.

(Foto: Trine Bøhnsdalen)

- Menneskene som bragte cutting fra de åpne slettene og inn på arenaen, og som gjorde kunnskapen til kvegmannen og cowboyen målbar i konkurranse, var de virkelige grunnleggerne av sporten, forteller Buster Welch til magasinet Cutting Horse Chatter.

Welch er selv en legendarisk cuttingchampion og flere ganger verdensmester i sporten, og forteller at denne fine horsemanshipen til disse eldre hestekarene fortsatt er i live i cuttingsporten i dag.

En vanlig måte å trene cutting på uten kveg er å bruke en pose eller tøyku bundet fast i et tau som kan beveges frem og tilbake. (Foto: John Brekelmans)

Cutting i Norge?

Cutting er en populær gren i kveglandene USA og Australia. Interessen er økende også i Europa, og det arrangeres stadig flere cuttingkonkurranser i Sverige. I Norge har det ennå ikke blitt arrangert noen cuttingkonkurranse, men det har blitt vist demonstrasjoner på sporten i forbindelse med større westernstevner. Sporten krever gode fasiliteter for å holde kveg, i tillegg til god og riktig undervisning av både hest og rytter.

 

Nedenfor kan du se introduksjonsvideo "The Thrill of Cutting" fra NCHA om cuttingsporten, dens historie og utvikling frem til i dag:

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng