Til døden skiller oss ad
Det eneste som er helt sikkert med en hest, er at den kommer til å dø en gang. Enten av en skade, sykdom, eiers valg om avliving eller alderdom. Svært få hester dør en naturlig død her i landet, som regel blir den avlivet eller slaktet.
I denne artikkelserien i tre deler tar vi for oss følgende emner: Avlivingsmetoder, slakting og avliving hjemme.
For mange hesteeiere er det en svært tung avgjørelse å ta når hesten skal slaktes eller avlives. I forkant er det viktig å tenke gjennom hvilken metode man ønsker å bruke, og hva som kommer til å skje dersom man ønsker å være tilstede.
Avlivingsmetoder
Det finnes to måter å avlive en hest på. Enten medisinsk eller ved å skyte hesten. Begge deler går fort og smertefritt.
- Det viktigste når vi skal avlive en hest, er at det gjøres på en ordentlig måte, og at vi skal ta vare på sikkerheten både for hesten og den som holder den, sier Constanze Fintl som er førsteamanuensis i hestesykdommer ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
De fleste hestene som kommer inn til hesteklinikken ved NMBU blir avlivet medisinsk. Hesteeieren blir alltid godt informert om hva som kommer til å skje i forkant.
- Det første vi gjør med hesten, er å gi den litt beroligende slik at den blir helt avslappet. Det skal ikke være noe stress rundt dette, verken for hest eller eier. Videre legger vi inn et venekateter, for å være helt sikker på at all avlivingsmedisinen kommer inn der den skal være, forteller hun.

Får en overdose
Det neste som skjer er at hesten får den samme medisinen som den ville fått dersom den skulle i narkose. Da legger den seg som oftest fint ned. Videre får den en overdose av en lignende medisin som lammer de senterne i hjernen som styrer pust og hjerteslag. Hesten dør da i løpet av få sekunder.
- Dette gjøres gjerne litt forskjellig. Noen veterinærer gir beroligende, før de gir hesten hele dosen med avlivingsmedisin med en gang. Det går også som regel greit, men vi liker å bruke metoden som beskrevet da vi synes det går mer kontrollert, rolig og pent for seg, sier Fintel.
I noen tilfeller kan hesten ha noen få, men ubevisste muskelkramper etter at den har fått overdosen. Det kan også komme et gisp eller to, men ingen av delene skal vare lenge.
- Hesten er ikke bevisst når dette skjer, men det er ikke så pent å se på. Skal man som hesteeier være tilstede under avlivingen er det viktig å være forberedt på at dette kan skje, sier hun.
Skudd i panna
Den andre metoden å avlive en hest på, er å skyte den. Som regel brukes en boltepistol. Det finnes to typer.
- Den ene typen gir hesten et hardt slag i pannen, slik at den mister bevisthesten. Da vil den ofte gå ned på kne, før den velter over på siden. Videre må man avblø hesten med en gang, forteller Fintl.
Den andre typen boltepistol har skudd som lager hull i pannen og skal ødelegge de deler av hjernen som kontrollerer pust og hjerteslag. Videre er det vanlig at man med en gang hesten er skutt går inn med et lite redskap slik at man er sikker på at den delen av hjernen er helt ødelagt.
Også med denne metoden er det vanlig å avblø hesten, selv om skuddet i teorien burde være nok.
- Med tanke på at en hest på rundt 500 kilo har 30-35 liter blod, blir det en del søl og selvfølgelig ikke så hyggelig for eieren å se. Blodårene i halsen er på tykkelse med en hageslange, så når disse tømmes kan det komme litt surklelyder, forklarer hun.

Kan få kramper
Også ved bruk av boltepistol kan hesten få kramper i beina etter at den har blitt skutt. Og på grunn av reflekser i kroppen kan det komme noen gisp etter luft etter noen minutter, selv om hesten er død.
Hesten blir ofte dopet ned før den skytes med boltepistol, og det er viktig at den som skyter virkelig kan jobben sin og treffer riktig.
- Vi kontrollerer alltid hesten nøye etter at den er avlivet, for å være sikker på at den er død. Uansett hvilken metode vi bruker. Vi sjekkerat hjertet har stoppet umiddelbart etterpå, og etter fem og ti minutter. Likeledes sjekker vi at hesten har sluttet å puste og at den ikke lenger har refleks når vi tar på øyet, sier Fintl.
Skal gå fort
Samme hvor hesten avlives, om det er på en dyreklinikk, et slakteri eller hjemme, skal en av disse metodene brukes.
- Det er ikke akseptabelt å slå en hest i hodet for å bedøve den, eller kutte blodårene uten at den er bevisstløs. Når vi avliver hester er det viktig at dette skjer på en ordentlig måte. Det skal gå fort, og hesten skal bli minst mulig påvirket av det som skal skje før den dør, sier hun.
Kostnadsmessig er det dyrere å avlive en hest med medisiner enn med boltepistol.
- På klinikken hos oss koster det rundt 2000 kroner inkludert moms å avlive en hest med boltepistol, og omtrent det dobbelte med medisiner. Det er fordi medisinene koster en del, og metoden krever at vi er flere folk, sier Fintl.
De tjener imidlertid ikke penger på å avlive hester, da det er en betydelig kostnad å få hesten destruert etter avlivingen.
- I noen tilfeller, og KUN med eiers samtykke, kan hesten komme til nytte etter sin død i form av undervisning eller forskning. Dette bidrar til å øke vår kompentanse, noe som igjen kan hjelpe andre hester i fremtiden, avslutter hun.
Dette er første artikkel av tre deler. I neste artikkel får du vite mer om slakting av hest, og i den tredje og siste artikkelen hvilke alternativer man har dersom man ønsker å avlive hesten hjemme.