Et stort kadaver
Dette er tredje del i artikkelserien Til døden skiller oss ad. I del en så vi på de forskjellige avlivingsmetodene, mens i del to tok vi for oss slakt. I denne delen ser vi nærmere på mulighetene for å avlive hesten hjemme.
Skal hesten avlives hjemme kan det i hovedsak skje på to måter. Enten at veterinæren kommer og avliver den, eller at man bestiller nødslakt. I noen tilfeller blir nødslakt brukt dersom hesten har fått en akutt skade som tilsier at den må avlives, men den kan ikke transporteres fordi den for eksempel har brukket beinet.
Da vil slakteren komme hjem til deg, og ta med seg kadaveret når hesten er avlivet. Dersom alle papirer er i orden og hesten blir godkjent av veterinær, kan kjøttet brukes til menneskemat. Men slakteprisen er lavere enn når man leverer hesten på et slakteanlegg, i tillegg kommer utgifter for transport. Stort sett går dette i minus, slik at man må betale for å få det gjort.

Planlegg hvor det skal skje
Mange velger å avlive hesten sin hjemme i kjente omgivelser for at den skal bli minst mulig stressa før det skal skje. Men når de velger ut plassen det skal skje, er det gjerne bak stallen eller på plasser hesten aldri har vært før, for å skjerme de andre dyrene i stallen. Dette medfører at hesten likevel kan bli usikker og nervøs.
Det beste er å velge en plass hesten er vant til å være, om man vil unngå at de andre hestene ikke får med seg hva som skjer bør man heller flytte dem til et annet sted når avlivingen skal skje.
Videre må man velge en plass hvor det er enkelt å hente hesten. Det er store dyr, og man må ha traktor eller kranbil for å flytte på dem. Derfor er det nokså ugunstig å avlive en hest inne i stallen. Dersom hesten ikke blir fjernet samme dag, må den dekkes til med presenning for å unngå at ville dyr og fugler hakker og spiser på den.
Innsamlingsordningen
Dersom en veterinær kommer hjem til deg og avliver hesten, har man flere muligheter for hva som skal skje med den etterpå. Det mest vanlige er å bruke innsamlingsordningen til Norsk Protein. I fjor samlet de inn 2272 hestekadavere.
- Vi har biler med faste ruter i hele landet som henter dyrekadavere hver uke, sier Lars Aashammer som er daglig leder i Norsk Protein.
Bedriften tar imot biprodukter fra slakterier og døde dyr, og videreforedler dette til kjøttbeinmel og animalsk fett. For gårdsbruk som driver med kjøttproduksjon er henteordningen gratis, men de fleste hester inngår ikke i en slik drift.
- Per dags dato er det en fastpris på 2000 kroner når vi henter en hest, uansett hvor i landet det er. Når hesten hentes er det viktig at den ikke har sko eller noen form for utstyr på. Det er dessuten en fordel å melde inn hesten så tidlig som mulig, slik at våre sjåfører kan planlegge ruta på en best mulig måte, sier Aashammer.
Brukes til sement og biodiesel
Når hesten har blitt hentet, kjøres de fleste til Hamar og noen til anlegget i Balsfjord. Kadaverne kvernes opp og kokes, slik at vannet fjernes. Deretter presses fettet ut. Dette blir videre brukt til fyringsolje og råstoff i produksjonen av biodiesel.
Etter at fettet er fjernet sitter man igjen med kjøttbeinmel. Regelverket sier at dette skal brennes, og det blir brukt som energikilde i produksjon av sement. Asken som blir igjen inngår i sementen.
- I forhold til den totale produksjonen av sement, er det en nokså liten del vi er involvert i. Så all sement inneholder ikke aske fra dyrekadaver, sier Aashammer.
Her kan du se en presentasjonsfilm om hele prosessen, laget av Norsk Protein.
Kremering
En annen mulighet er å kremere hesten, hvor du da får igjen hesten i en urne. Det er ingen dyrekrematorier i Norge som utelukkende holder på med dette, men det finnes et tilbud for spesielt interesserte.
- Vi tar imot rundt fire hester i året. Det er dyrt for eieren å gjøre dette, og vi har ikke kapasitet til å ta imot så veldig mange flere ettersom det egentlig er smådyr vi driver med. Å kremere en hest hos oss kommer på mellom 15-20 000 kroner, sier Atle Moen som er daglig leder for Smådyrkrematoriet i Skien.
Når man kremerer en hel hest blir det nokså mye levninger. Smådyrkrematoriet har derfor fått en keramiker til å spesiallage urner til hest for at de skal være store nok.
- Skal en hel hest kremeres, er man også avhengig av å ha stor nok ovn. Her tar vi imot hester opptil 5-600 kilo. Jeg vet ikke om andre her i landet som kan det, sier Moen.
Grave hesten ned
Per dags dato er det ikke lov å grave ned hester i Norge, men et ny ordning er underveis. Det gjeldene regelverket om biprodukter i EU vil bli også bli gjeldene i Norge, det er imidlertid fortsatt uvisst når disse reglene trer i kraft.
Med de nye reglene vil det bli lov å gravlegge én privathest på egen eiendom.
Da er det en rekke miljøhensyn man må ta, for eksempel at det ikke skal være tilsig til drikkevann der hesten graves ned og at den graves dypt nok ned til at det ikke oppstår luktproblemer eller at ville dyr kan grave frem rester av kadaveret.

En oppsummering
Gjennom tre artikler har vi nå gått gjennom avlivingsmetoder, slakt og hva man kan gjøre med hesten etterpå. Vi har også kommet med priseksempler.
Et godt tips, spesielt til hestefolk som ikke har veldig mye penger til overs i hverdagen, er å sette av en liten sum på en egen konto som kan gå til avliving av hesten den dagen det kommer. Det finnes flere eksempler på folk som heller gir bort hesten som selskapshest istedenfor å ta utgiften med å avlive den. Det er på ingen måte til hestens beste. Vanligvis koster det 2-4000 kroner å avlive en hest.
Her er priseksempler på hva det koster, alt er ca. priser og kan variere fra sted til sted.
Avlive med medikamenter på klinikk, inkludert destruering av hesten: rundt 4000 kroner
Avlive med boltepistol på klinikk, inkludert destruering av hesten: rundt 2000 kroner
Levere til slakt: Får igjen rundt 2200 kroner
Levere til slaktanlegg for destruksjon, inkludert avliving: 3100 kroner
Nødslakt: Hos Nortura reduseres slakteverdien med 50 prosent, i tillegg kommer et nødslakttrekk på 2200 kroner. Hos Nortura må du da betale rundt 1100 kroner dersom kjøttet kan brukes. De utfører kun nødslakt av hest for dem som er medlem av Nortura.
Avlive med medikamenter hjemme, destruering kommer i tillegg: rundt 2000-2500 kroner
Avlive med boltepistol hjemme, destruering kommer i tillegg: rundt 1000-1500 kroner
Destruering av hesten (inkludert frakt): 2000 kroner
Kremasjon av hest: 15 - 20 000 kroner