Western

Til Dululu for å lære cutting

Det var lange dager og hardt arbeid når Trine fikk jobb i Australia hos en av Queenslands beste cutting-trenere.
Jeg har aldri jobbet så hardt, fått så mye kjeft eller lært så mye som jeg gjorde når jeg jobbet for cuttingtreneren John Brekelmans i Australia. Alene i outbacken, på en fjern gård i Dululu, uten tilgang til telefon eller Internett, jobbet jeg tolv timer om dagen og syv dager i uken for en av Queenslands beste cutting-trenere. Det var så langt fra noen feriekoloni som det kunne få blitt.
John Brekelmans.

Tilfeldig bekjentskap

Det var salmaker Jimpy som gjorde det mulig. Én dag så vi John Brekelmans på TV. Med mørke solbriller og lange, flagrende cutting-chaps red han inn til førsteplass i en stor, nasjonal cutting-konkurranse. Han ble intervjuet av en opprømt reporter og ga gode svar, noe som vitnet om en svært dyktig hestemann. Jimpy var enig.

- Ja, John er veldig flink, sa hun, og fortalt at hun kjente han gjennom jobben som salmaker. John jobbet også som salmaker. Han laget blant annet campdraftingsaler til mange av de mest profilerte campdraftingrytterne i Queensland.

- Vet du, han har stadig vekk assistenter som jobber hos han og hjelper til med trening av hestene. Vil du at jeg skal slå på tråden og høre om han trenger en assistent nå?

John Brekelmans

Hall of Fame

Slik havnet jeg i Dulu, en støvete småby langt fra alt som het rushtidstrafikk, rundkjøringer og tidsklemmer. Her fantes bare en populær pub og en sliten daglivarebutikk.

Noen spredte hus lå langs veien, som skar seg gjennom det lille stedet og forsvant videre i den tørre, karrige outbacken. Solen brant fra skyfri himmel og jeg befant meg hos en cuttingtrener nylig rangert som en av Australias topp ti cuttingryttere.

I 2000 hadde han blant annet fått navnet sitt skrevet inn i prestisjetunge NCHA (National Cutting Horse Association) Hall of Fame. Det finnes noe å lære av slike folk, og jeg stilte med sommerfugler i magen og litt prestasjonsangst. Jeg kunne ingenting om cutting.

Fire år gamle Pixie Duck påsalet og klar.

Hard start

John var høy og hengslete med et mutt uttrykk i ansiktet. Han hadde salet opp tre hester samme kveld som jeg ankom, og ba meg ri den første, Pixie Duck, en fire år gammel quarterhoppe.

Jeg lo litt av de altfor lange stigbøylene som beina mine ikke nådde. De kunne ikke justeres kortere og jeg spurte John hva jeg skulle gjøre.

- Kan du ikke ri da? Enten får du ri uten stigbøyler eller så får du skaffe deg lenger bein på et annet vis. Haha. Han lo en tørr latter og la armene i kors. Så ventet min tøffeste ridetime noensinne.

Duck´s Freckle (Clyde) var en av Johns mestvinnende cuttinghester.

Dårlige vaner

Mens jeg red hest nummer to, Duck´s Freckle (Clyde) en syv år gammel quartervallak med en merittliste langt som et år, spurte jeg hvordan han syntes det gikk med meg. Clyde tok et par nølende skritt frem.

- Stopp han, sa John brått. Jeg var sen.

- Stopp han! sa han igjen, hardere.

- Aldri la en hest gå av gårde på den måten! Du lærer den dårlige vaner. Jeg svelget. Hele tiden mens jeg red sto John i midten av ridebanen og ga ordre. Annet enn det sa han ingenting.

Jeg ble engstelig.

Red jeg bra nok? Hva syntes han egentlig? Fikk jeg sparken før jeg i det hele tatt hadde startet?

Do-froskene

Jeg ble innlosjert i kjelleren, i et stort, firkantet rom med en seng, et klesskap og et lite vindu ut mot verden. Badet var mørkt og trangt, og jeg lot som jeg ikke så kakkerlakken som pilte over dusjgulvet.

Prikken over i-en var de signalgrønne do-froskene. Et titalls frosker bodde nede i doen, rundt toalettskåla og i tanken bak på doen.

Ved siden av sto en bøtte med et par plastikkhansker hengende over kanten. Jeg skjønte tegninga, tok på hanskene og dro frosk etter frosk ut fra skåla rundt doen, der de tviholdt på kanten og pep når jeg dro dem etter de lange bakbeina.

Senere ble dette fast rituale på kveldstid, når lyset lokket hver eneste frosk på eiendommen inn på badet.

- Å, var det flere der altså? Sa Susan, Johns kone ved middagsbordet. Hun hadde nemlig fjernet rundt 20 stykker dagen før jeg ankom.

Det var mange bokser å møkke, vannkar å fylle, hester å stelle og utstyr å pusse, hver eneste dag.

Knallharde forventninger

De neste dagene ble en beinhard introduksjon til livet som ventet. John hadde høye forventninger til seg selv og alle rundt han.

Han var pirkete og forventet en arbeidsmoral som ikke ga rom for verken å gjøre feil eller ta seg pauser. Jeg jobbet fra seks/sju om morningen, til rundt sju om kvelden, med to knappe pauser i løpet av dagen.

Mens John trente på kveg var jeg turnbackrytter og snudde kua tilbake igjen mot han. Det var en lærerik oppgave som ga meg bedre forståelse for cutting.
Om morgenen fôret jeg, møkket, slapp ut hester og mosjonerte konkurransehestene. Midt på dagen, når gradestokken krøp så høyt at alt liv tok siesta eller befant seg i skyggen, jobbet jeg i salmakerverkstedet til John eller gjorde forefallende arbeid, smurte utstyr, vasket utstyr eller gjorde andre oppgaver som John finurlig pønsket ut. På ettermiddagen og kvelden arbeidet jeg som turnbackrytter mens John trente hester på kveg.
Salmakerverkstedet til John.

Jeg laget en serie på 20 showhodelag og 14 arbeidshodelag i salmakerverkstedet, og det var en lærerik prossess. John var nøye og jeg har aldri fått så mye kjeft i hele mitt liv.

Omtrent alt jeg gjorde var slurvete, skjevt, ikke bra nok og arbeidet gikk bestandig for treigt. Det var hard kost for en som alltid har ønsket å gjøre sitt beste. Men i stedet for å ta det personlig, ble jeg sta og jobbet dobbelt så hardt for å lykkes.

Hesten skal være som en speilbilde av kua og bruke kroppen godt.

Cutting

Jeg hadde aldri tidligere hørt stort om grenen cutting, som er en populær westerngren i kveglandene USA og Australia. Interessen er økende også i Europa, og det arrangeres stadig flere cutting-konkurranser i blant annet Sverige.

I Norge har det ennå ikke blitt arrangert noen cutting-konkurranse, annet enn oppvisninger i forbindelse med større westernstevner. Cutting er en spennende gren både for tilskuere og deltakere.

I cutting skal hesten skille ut et individ fra en kvegflokk og holde det adskilt fra kvegflokken i en gitt tid. Deltakeren er mellom kua som er skilt ut og kvegflokken og har hjelp av turnbackrytterne på andre siden av kua. Deres oppgave er å vende kua tilbake igjen til deltakeren.

Deltakeren gir hesten lange tøyler og hesten arbeider så selvstendig som mulig, og skal ideelt være som et speilbilde av kuas bevegelser. Mange tror rytterne ikke gjør noe som helst i cutting, og det er slik det skal se ut. Den aller beste poengsummen får ekvipasjen dersom hesten jobber mest mulig selvstendig.

Hesten skal speile kuas minste bevegelser og vise gode stopp og vendinger. Det er et stort pluss dersom hesten “setter” seg godt og får bakbeina godt under kroppen når den vender. I tillegg gis det poeng for fart, styrke, hestens evne til å lese kua, samt hvor atletisk og frempå hesten er.
John lar meg få forsøke å "work a bag" - som er en måte å trene cutting-hestene til å holde fokus på det som beveger seg (posen, kua etc.) Clyde kan tingene sine og det gjelder bare å holde seg på!

Verdifull lærdom

Innimellom tok John seg bryet med å instruere meg på de tre konkurransehestene som jeg mosjonerte hver dag. Han brølte, sukket, kjeftet og rev seg i håret.

Ros var ikke Johns sterkeste side.

Som så mange mannfolk mente han at så lenge han ikke sa noe, så var det bra. Men jeg var sulten på å lære. Alle hans spydigheter, hans oppgitte stønn og alle de gangene han rev seg i håret over hvor treig jeg var til å forstå ting, prellet derfor bare av som regndråper på en oilskinsfrakk.

Jeg lærte raskt at det lå mye trening bak en cuttinghest i toppklasse. Der jeg tidligere hadde trodd at alt man trengte var en hest som var avlet for cutting, så ville den gjøre det meste av seg selv, viste seg å være langt fra sannheten. Det lå mye trening bak.

Hestene skulle være godt skolerte, balanserte og bruke bakparten skikkelig.
John brukte mest tid på det han kalte “dry work.” Hestene skulle være myke, følsomme, flytte seg raskt unna for sjenkel, stoppe bra, bruke bakparten og hele tiden være med han. Han brukte ikke så mye tid på kvegtrening og sa at han trente sine cuttinghester veldig likt måten mange reininghester trenes på. For ifølge John hadde hestene ingenting å gjøre på cuttingbanen hvis de ikke var skikkelig skolerte.
San Mr. Randall var en tøff, ung hingst med mye talent som John ville ta med til årets Futurity i Sydney.

Etterlengtet ros

- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle la deg ri Mr. Randall eller noen av unghestene mine. Men du kommer deg. Jævla fort.

Smilet mitt gikk nesten rundt. Ros fra John var så sjeldent at det lå på grensen til det umulige. Så hoppet han av Mr. Randall og beordret meg til å hente flokken på 15 brahman-kveg i den borteste paddocken - alene.

Det tok meg hele formiddagen. Hvordan finner, samler og driver man en kvegflokk i en hundre mål stor paddock? For deretter å drive dem tilbake til gården, alene på en urutinert treåring? Jo tøffere utfordringer John kunne finne på til meg, jo mer fornøyd var han.

Årets første cutting-stevne

Springsure Working Horse Spectacular var sesongens aller første viktigste cutting-stevne og i tillegg skulle det holdes reining, campdrafting og dry work-klasser, sistnevnte var en tredelt konkurranse bestående av reining, campdrafting og cutting.

Vi ankom det lille tettstedet sent på kvelden, mens andre deltakere hadde tent bål, kokte sin Billy Tea og diskuterte de kommende dagene, som var fulle av viktige konkurranser.

Allerede før klokken fem neste morgen hørte jeg lyden av hestehover mot grusen utenfor.

-Trina, get those horses saddled up and ready! Brummet John fra naborommet i hestebilen.

Han skulle delta med Clyde, Pixie og Mr. Randall. I tillegg hadde han med seg et par unghester som bare skulle ris rundt og bli vant med nye omgivelser.

Selv om alle galopperte hestene sine på oppvarmingsbanen, fikk jeg streng beskjed om å trave. Masse.

Den perfekte formen

Før solen hadde rukket å kaste lys over de mange kvegflokkene, rekken med hestebiler, den store arenaen og de tomme tribunene, red jeg ned på gressbanen sammen med andre morgentrøtte deltakere.

Hemmeligheten med oppvarmingen, sa John, var å få hestene i så perfekt form som mulig før de entret arenaen. De måtte ikke være for trette og ikke for “fresh.”

Men dette krevde sitt, for John´s hester var atleter. Hver hest, sa John, skulle varmes opp i trav og galopp to-tre timer sammenhengende før det var hans tur til å være få minutter i dommerens søkelys. Jeg trodde han fleipet, men han var dønn alvorlig.

- Jeg ser helst at du traver de mest mulig. Arbeidstrav. Du vil se at de fleste galopperer hestene sine rundt. Men ikke bry deg om det.

Arbeidsgangarten

John mente at i trav fikk hestene brukt andre muskler, de fikk strukket ut, de balanserte seg bedre med én diagonal i bakken og hjertet deres fikk tid til å arbeide rytmisk og regelmessig.

Han hadde lite til overs for cuttingryttere som kun galopperte sine hester på trening. Musklene mine var så stive og såre senere på kvelden at jeg knapt kunne gå.

Jeg hadde fortsatt ikke fått lengre bein, men var tvunget til å trave rundt uten stigbøyler, time etter time. Hestene til John ble ikke en gang svette, mens jeg måtte ha hjelp av en av Johns venner med å få varmet opp Pixie.

Da hadde musklene mine gitt opp.

Dårlige odds

Etter at mørket hadde senket seg og stjernene tittet frem, skulle den åpne, nasjonale cutting-konkurransen foregå. De beste cutting-rytterne fra hele landet hadde tatt turen for å hevde seg.

Pengepremien var høy og nivået enda høyere. John hadde meldt seg på, men ble trukket som aller siste deltaker. Dette betød dårlige odds. De aller fleste kuene i flokken ville allerede ha vært skilt ut av andre deltakere. Da vet de hva som venter, noe som kan gi dårligere muligheter til å gjøre gode vendinger og stopp med hesten.

John red inn på Clyde, hans mestvinnende cuttinghest, og skilte ut en ku jeg visste hadde blitt skilt ut tidligere i konkurransen. Sakte senket han tøylene og lot Clyde gjøre det han var blitt trent til.

Clyde sviktet ikke og ga alt. Med fantastiske stopp og vendinger var Clyde som et ekte speilbilde av kuas bevegelser. Publikum gispet. Dette var bra. Veldig bra!

John kapret 2. plassen med 74,5 poeng, kun slått av australias aller beste cutting-rytter som fikk 76 poeng. Men John var kveldens helt og ble feiret av små og store resten av kvelden.

Tilbake til hverdagen

Tom Pettys gamle slager “Life is a Highway” strømmet ut av fra radioen idet solen kastet sine første, spede stråler på veien fremfor oss og vi forlot Springsure tidlig neste morgen.

Jeg nynnet med, mens jeg stirret på den endeløse veien fremfor oss, som forsvant først der himmelen møtte den tørre, brune jorda. Den tøffe hverdagen kallet og jeg hadde liten grunn til å tro at hverdagen ville bli enklere.

Jeg gruet meg allerede - men gledet meg også litt.

“Life is a highway, and I´m gonna ride it - all night long...”

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng