Kjøpe hest?


Andreas Helgstrand, dressurrytter
Andreas Helgestrand har blant annet jobbet som sjefsberider på stutteriet Blue Hors. I den perioden deltok han i flere store mesterskap, og vant blant annet sølv under VM i Aachen i 2006 og lagbronse under OL i Hong Kong i 2008. Helgestrand driver nå sitt eget stall- og treningssenter, Helgestrand Dressage.
- Det første jeg ville gjort om jeg skulle kjøpe hest, var å finne en som jeg stoler hundre prosent på som kunne hjelpe meg. Det er en jungel av hester der ute, derfor er det vanskelig å leite helt på egenhånd, sier han.
Helgestrand har selv en del salgshester, det han ser etter når folk prøver hester hos han er hvordan de rir og hvilken hest som passer ridestilen.
- Det er viktig å finne ut hvilke ambisjoner og budsjett man har. Før man prøver hesten bør man lage en liste over ønsker for hvordan hesten skal være, men samtidig være klar over at ingen hest er perfekt, sier Helgestrand.
Han ber også folk om å være litt realistiske når de setter seg ambisjoner.
- Det nytter ikke å betale en kjempesum for en hest om man ikke klarer å ri den. Jeg har sett litt for mange ganger at gode hester som har forfalt etter kort tid, og det er kjedelig. Ikke vær for utålmodig med å nå langt, kjøp heller en ny hest på veien slik at man hele tiden har en hest som passer sitt nivå, sier han.

Nicolai Jarløv, veterinær
Nicolai Jarløv har jobbet som veterinær i over 25 år, og har jobbet mye med hest. Han er stifter og medeier av Hørsholm Hestepraksis i Stutsborg.
- Det er farlig for en hest å skifte eier. Den får ny stall, ny rytter, nytt fôr, ny flokk, ny bunn på ridebanen og så videre. I mange tilfeller går det galt, sier han.
Han blir ofte bedt om å gjøre en undersøkelse av hesten i forbindelse med kjøp og salg.
- Det er vanskelig å si at en hest er helt frisk, og man skal huske på at vi kun ser hesten der og da. Man har ingen garanti for at den er frisk om tre dager, tre uker eller tre måneder, sier Jarløv.
Han ser ofte at hesten går i stykker i løpet av et halvt år etter salg.
- Mange bruker en ny hovslager som skal sko hesten på en helt ny måte. Er hesten seks år og fungerer greit, bør man ikke rette opp skjeive beinstillinger. Når det gjelder unghester er det viktig å holde dem jevnt i gang, de har bedre av å bli ridd 15-20 minutter hver dag enn å bli ridd intensivt i en måned og så ha fri en måned. Ved jevn bruk får man en bedre modning av brusk og sener, kroppen venner seg til å arbeide, sier han.
En annen måte å sjekke om hesten har hatt skader, er å kikke på resultatlister. Dersom den plutselig har hatt et opphold bør man få en forklaring på hvorfor.
- Dersom ting begynner å gå galt etter en stund, er det viktig at man ikke bare ser etter problemer hos alle andre. Det kan hende at det er man selv som gjør noe galt, sier Jarløv.

Sophus Bøgeskov Christensen, advokat
Sophus Bøgeskov Christensen har engasjert seg i hest- og dyrlegerelaterte problemstillinger.
- Man blir ofte forelsket når man skal handle hest, det er ikke så lurt. Ofte lever ikke virkeligheten opp til drømmene, sier Christensen.
Han peker på at det er viktig at man innser at man ikke er helt tilregnelig i en slik tilstand, derfor er det kjempeviktig å få veiledning under kjøpsprosessen. Og den får man ikke hos selger.
- Det er viktig at veterinærundersøkelsen gjøres av kjøpers veterinær, ettersom veterinæren blir en av kjøperens rådgivere. Omfanget av undersøkelsen avhenger prisen på hesten, er det en dyr hest bør undersøkelsen være mer omfattende, sier han.

Det er vanlig å ta røntgenbilder av beina til hesten, men mange av tvistene Christensen har vært borti handler om problemer i hestens rygg, hals eller nakke.
- Det er mulig å røntge disse kroppsdelene, man må rett og slett se hvor mye penger man vil legge i dette, forklarer han.
Videre er det viktig å sette opp en ordentlig kontrakt. Skriv ned alle tenkelige ting som må være med, også selvfølgeligheter.
- Er det snakk om mye penger bør man få hjelp av en juridisk rådgiver til å lage kontrakten, anbefaler Christensen.

Janne Winther, forsker på hesteadferd
Janne Winther er seniorforsker ved Aarhus Universitet, og har blant annet skrevet doktoravhandling om frykt hos hester.
I forbindelse med at hesten får ny eier, får den som regel også en ny stall. Mange hester trenger litt tid til å venne seg til de nye omgivelsene.
- Hesten er skapt for å leve i et miljø. Skifter man dette, øker stresshormonene. Stress svekker immunforsvaret, og kan øke risikoen for blant annet magesår. Det har dessuten en dokumentert virkning på innlæring, er hesten stressa lærer den mest sannsynlig ingenting, sier hun.
Det kan være lurt å ta med litt fôr, både grovfôr og kraftfôr, fra den gamle stallen slik at ikke fôrbyttet skjer så brått. Man skal også tenke på at hesten mister flokken sin, for noen kan det være hardt å komme inn i en ny.
- Hesten kan ofte være litt forvirra på en ny plass, da er det viktig å være ekstra tydelig på signalene man gir den. Hvor lang tid hesten bruker på å venne seg til en ny stall, avhenger hesten, sier hun.
En annen ting man skal være oppmerksom på, er at hesten i begynnelsen kan skjule problemer.
- Fra naturens side svekkes hestens smerteoppfattelse når den er stressa, så den kan komme seg bort fra farlige situasjoner. Når hesten har kommet til ro, vil for eksempel halthet kunne komme frem. Derfor er det også viktig at hesten får litt tid på seg før man reiser land og strand på treninger og stevner, sier Winther.
Veterinær Nicolai Jarløv nikker bekreftende.
- Det er ikke sjelden at vi ser at hestene får psykiske lidelser på grunn av stress, både depresjoner og adferdsvansker. Hesten er det pattedyret med høyest stressrespons, noe som også virker prestasjonsnedsettende, avslutter han.