Fjording på VM-arenaen!
Det var mange som hevet kameraet da Birgitte Reitan og fjordhesten Sno entret arenaen midt i mellom alle de store brune hestene. I dressurkonkurransene er de aller fleste hestene brune, de har svart man, og de har elegante steg.
Sno derimot er gul, har ståman med en svart stripe, og selv om hun kanskje ikke matcher de store brune i eleganse, så slår hun dem langt ned i støvlene (eller skal vi si hesteskoene) når det kommer til sjarm.
Denne ekvipasjen sjarmerte uten tvil publikum, og også noen av dommerne under sin debut på banen i verdensmesterskapet.
Totalt fem dommere vurderte ekvipasjen som konkurrerte i paradressur, klasse 1A, graden for dem med mest funksjonhemming. Og gjennomsnittsresultatet, og det gjeldende resultatet ble dermed 66,261 prosent. Men prosentene varierte fra 63,696 fra to dommere, og helt opp til 69,130 fra en av dommerne.
Birgitte og Sno endte til slutt på en 13. plass, av 23 startende. En meget god start for en debutant.

Trengte en stabil lærehest
At Birgitte rir fjordhest er ganske tilfeldig. Hun fant ut at hun ville satse på konkurranse, og måtte derfor ha en trygg hest å ri. Ridelæreren hennes Marie Thorson Kolstad var tilfeldigvis datter av de som driver Langedrag - og her har de bare fjordhester. Rasen ble da et naturlig valg.
- Planen var egentlig bare at Sno skulle lære meg det grunnleggende, og at jeg skulle gå over til større hest. Men ting har gått så fort, så nå vil jeg se hvor langt jeg kommer med Sno, sier Birgitte.
Hun er veldig fornøyd med "Snorki" sin prestasjon på den internasjonale arenaen.
- Jeg var ganske nervøs, men det er jo den samme banen her som hjemme, bare litt andre ting rundt, smiler Birgitte.

Sikter mot OL
At det har gått så bra med Snorki har gitt Birgitte og teamet en ordentlig god følelse. Selv har Birgitte fått blod på tann, og sikter mot OL i Rio.
- Med Snorki?
- Vi får se, svarer Birgitte før hun tenker seg litt om. - Det hadde vært gøy!
Også lagleder for paradressurlaget, Ingeborg Simensen, ser potensiale både i ekvipasjen, men også i fjordhesten.
- Vi var veldig spent på hvordan dommerne ville reagere på en litt uvanlig rase, men foreløpig har det vært perfekt. Når de kan ri til 66 prosent i sin debut, så er det ikke utenkelig at vi kan satse videre, sier Ingeborg.
Hun roser Birgitte, og mener hun er en rytter for framtiden.
- Hun har hodet med seg, hun har vilje, og hun synes det er spennende. Nå er hun her for å lære. Det er verdifullt å få et så stort mesterskap så tidlig, sier Ingeborg om 21-åringen.

Fjordhesten egner seg godt
Ingeborg sier at fjordhesten er en rase som egner seg, ikke bare godt, men meget godt som grad 1-hester rent mentalt.
Siden disse hestene kun blir vurdert i gangarten skritt, er det viktig at hesten har et godt skritt, noe Snorki absolutt har.
- Jeg følte at hun var litt stiv i dag, men så har hun også hatt en lang reise, sier Birgitte om Snorki som aldri har vært utenfor Norge før.
Ingeborg mener at fjordhesten med fordel kunne vært brukt til flere paradressur-ryttere.
- Jeg har sett fjordhester som skritter til 10, så hvis noen vet om noen som både gjør det og har et godt lynne, så ta kontakt, oppfordrer hun med et smil.

Føler mye støtte
Birgitte er glad for å ha debutert, og skal nå lade opp til neste runde. Hun føler selv hun har blitt kastet litt inn i konkurransemiljøet de senere årene, for ikke å snakke om fjordhestmiljøet. Selv om hun har liten erfaring med det fra tidligere, så føler hun seg seg hjertelig velkommen begge steder.
- Alle er så glade for at jeg viser fram fjordhesten, smiler Birgitte, og sier at hun setter stor pris på all støtten.
Og det var ikke tvil om at hun gjorde seg bemerket på arenaen - med en fjording i VM.
Ønsker du å sende en hilsen til Birgitte og Sno, så skriv i kommentarfeltet under!

Jens Lasse leverte
Også Jens Lasse Dokkan leverte et trygt ritt på sin Heiberg. Med en totalprosent på 67,739 prosent og en niendeplass, er han helt fornøyd med sin runde.
- Jeg synes vi jobbet godt sammen inne på banen. Det fungerer bra, og det er gøy, smiler Jens Lasse etter sitt ritt.
Han håper han kvalifiserer seg videre, og ønsket og målet er å bli blant de fem beste.