Finnes det et dekken for denne hesten?
Det er bare å innse det. Selv om vi i den moderne tid har endret bruken av de norske hesterasene, har ikke nødvendigvis fasongen på dem gjort det. I flere hundre år ble de avlet for å trekke tunge lass, og selv om man nå kan få edlere utgaver er det fortsatt gjerne noen drog av noen hester.
Dekkenprodusentene har en egen idé om hva som er en normal hest, og den minner lite om de norske hesterasene. Ikke så rart egentlig, når de produserer dekken som helst skal passe på alt fra en smekker araber til en tungdøl. Men det gjør det selvfølgelig ikke. Passer til tungdølen mener jeg.
Her skal du få høre historien om da vi fikk hjelp av sjefen sjøl i Bucas til å finne et dekken som passer til Myrk:
Kraftig så det holder
Først en liten presentasjon av mitt umulige tilfelle. Myrk er en grå fjording på seks år. Kroppen hans bærer tydelig preg av hva hans forfedre arbeidet med, blant annet har han en ganske kraftig hals og bringe. Problemet når jeg har forsøkt å finne dekken som passer til han, er at dersom de passer i lengden er de for små i halsåpningen, og passer de i halsåpningen er de for lange i ryggen. Eller, å finne et som passer ordentlig i halsåpningen er nesten umulig.
Resultatet er at han har gått med dekken som ikke passer, og som dermed gnager.
(Nå er det kanskje noen som lurer på hvorfor en fjording trenger dekken? Grunnen er ganske enkel. Om vinteren barberer jeg av han pelsen, dermed blir det kaldt om han skulle gå naken. Han går på utegang.)
Lite godt for hesten
Ved flere anledninger har jeg snakket med Knut Dalset, mannen som i sin tid startet firmaet Bucas og som fortsatt driver det. Han er svært opptatt av at alle hester skal ha et dekken som passer ordentlig.
- Jeg ser veldig mange hester som går med dekken som ikke passer. Som regel er de for store. Det virker som folk tror at jo større det er, jo mer rom har hesten å bevege seg på inne i dekkenet. Slik er det ikke. Når dekkenet er for stort, vil det gli bakover i halsåpningen og låse skuldrene til hesten. Dersom det er for langt, vil det henge ned bak og legge ytterligere press på bringe og skuldre, forteller han.
Synes du det høres behagelig ut?
- Hestene kan få fryktelige trykninger, og dermed gnagsår. De får også problemer med å bevege seg fritt. Hestene har det ikke godt i slike dekken, sier Dalset.
Måle volum, ikke lengden
Slik har vi jo ikke lyst til å behandle hestene våre. Jeg har i alle fall ikke lyst til at Myrk skal ha det slik. Men hva gjør man da, om man ikke har råd til å få en skredder til å sy et spesialtilpasset dekken som passer bare til min hest?
- Dette er et tema vi har jobbet en del med, og forsøker å komme med løsninger som gjør at vi kan tilpasse et dekken til nær sagt hver eneste hest, forklarer Dalset.
Jeg får beskjed om å ta mål av hesten min. Men ikke på den tradisjonelle måten hvor man måler fra manke til halerot. Da er nemlig sjansen MEGET stor for at man velger feil dekken, ifølge Dalset.
- Det målet er ubrukelig i forhold til dekken. Det er noe som stammer fra mål på halereima på kjøreselene. Man må måle kroppsvolumet, og det finner man ved å måle fra midten fremme på bringa. Videre går man rundt det kraftigste området på skuldrene, og strekker båndet ut bakover slik at man stopper på linje med bakre kant av lårene til hesten, forklarer han.
Større enn de fleste
For å gjøre dette ennå enklere, har Bucas laget et målebånd som umiddelbart viser hvilken størrelse hesten din trenger. Har du ikke dette målebåndet, er det enkelt å bruke et vanlig målebånd og regne det om til dekkenstørrelse i et skjema.
- Dette skal være så enkelt at selv bestemor klarer det. En kort kraftig hest må kanskje ha større dekken enn en lang, spinkel hest. Fordi kroppsmassen spiser opp en del av lengden, sier han.
Så langt, så vel. Myrk har imidlertid ett problem til. Halsen. Den er enorm sammenlignet med en spinkel varmblods. Derfor er jeg ikke helt i mål selv om jeg nå har funnet riktig lengde på dekkenet. Bucas har et par løsninger for dette også.
- Målet er å utvikle et tilsvarende målebånd for halsen også, ved at man tar et mål fra midten av bringa og opp til begynnelsen av manken der dekkenet skal ligge. Det er nok noe som kommer, sier Dalset.
Han får målet til Myrk, og måper.
- Hesten din er ikke bare stor i halsen, den er jo helt abnorm! Utbryter han.
Big Neck og ekstra frontplate
Ja, han har vel rett i det. Myrk er kraftig. Men helt unik er han ikke. Både de norske og spanske hesterasene har gjerne en slik kraftig frampart. Derfor regner jeg ikke med at jeg er helt aleine om dette dekkenproblemet.
- Til slike kraftige hester har vi flere muligheter. I flere av dekkenene våre har vi en egen utgave som heter Big Neck. Her har vi sydd inn to ekstra folder med ti centimeter stoff, som skal gjøre dekkenet mer romslig rundt skulderpartiet, forteller han.
Bucas bruker nemlig ikke løsningen med å sy inn en skuldersplitt i dekkenene sine, de legger inn folder i halsåpningen som sikrer god skulderfrihet.
- Et Big Neck-dekken alene vil imidlertid fortsatt ikke være stort nok i fronten til din hest. Derfor kan vi legge på en plate foran, som øker åpningen med ytterligere 15 centimeter, sier han.
Passer det?
Som sagt, så gjort. Dalset finner frem det han mener vil være riktig dekken for Myrk, og sender det i posten. Postgangen tar imidlertid ganske lang tid, og høst går over i vinter. Den store tykke beitemagen skrumper inn i takt med at snøen legger seg.
Spenningen er stor når jeg skal prøve dekkenet på Myrk for første gang. Vil det passe?
Nei.
Myrk hadde faktisk slanka seg så mye at dekkenet jeg har fått tilsendt blir for langt med plata på! Ifølge målebåndet skulle Myrk ha størrelse 135 i dekken. Men ettersom plata foran øker lengden med 15 centimeter, må dette trekkes fra på målet. Man måler imidlertid kun halve hesten, derfor er det i praksis 7,5 centimeter du må trekke fra målet.
Dermed kom vi frem til at Myrk skulle ha størrelse 130. Men massiv slanking gjorde såpass stort utslag at han måtte ned ytterligere en størrelse. For moro skyld forsøkte jeg å ta av frontplata på dekkenet i størrelse 130. Da ble det både for trangt i halsen, og for kort i lengden.
Det finnes alltid en løsning
Så var det bare å prøve igjen. Jeg fikk tilsendt et nytt dekken i størrelse 125, og denne gangen var det perfect mach! Dekkenet satt som et skudd, og nå har Myrk brukt det noen dager. Det sitter fortsatt som et skudd, og ligger stabilt og stødig på ryggen hans selv når han beveger seg rundt i en nokså ulendt skog.
Alt-i-ett
Navnet på dette dekkenet er Smartex All-in-One. Det har 300 gram fôr, og skal sørge for at hesten har det behagelig helt fra 25 minusgrader og opp til 14 varmegrader. Det er som navnet sier – et alt-i-ett dekken. Tekstilene i dekkenet er så tekniske at det kan legges på en gjennomsvett hest i flere kuldegrader, og innsiden av dekkenet vil være tørt hele tiden mens hesten tørker. Det er dessuten helt vanntett på utsiden samtidig som det puster, og stoffet skal være sterk i forhold til rifter og hull.
Kvalitet koster, og det gjør også dette dekkenet. Prisen ligger på rundt 2000 kroner. Bogplaten koster 149 kroner, og det er også mulig å få en hals til dette dekkenet. Den koster i underkant av 700 kroner.
Men det er verd det. For vi kom i mål, det finnes nemlig et dekken for hester om faller utenfor det som betegnes som normal kroppsbygning. Med noen små hjelpemidler er det mulig å få det til å passe perfekt, selv for Myrk!