Diverse

Kvegdrivning i Østerdalen

Ikke alt går som det skal når vi skal hente den enorme oksen og damene hans for å flytte de opp til vinterpaddocken. Plutselig sitter kalven fast i gjerdet, mens resten av flokken er på vei over riksveien.

- Er dere klare, spurte Karen Anna.

Hun satt på ryggen til Chico, en blanding av araber og quarter hun først hadde blitt kjent med i Montana for noen år tilbake. Nå sto han her, på gården i Østerdalen, med sin norske eier i salen. Han tittet utover sitt norske rike. Våken, men rolig. Chico var erfaren kveghest.

Det var verre med våre to.

Før vi skulle hente kuene, måtte sauene flyttes. Og før sauene kunne flyttes, skulle denne sauen tilbake til flokken. (Foto: John-Anders Johnsrud)

Den enkle, morsomme jobben

Vel, Spar Knegt hadde vært her oppe en gang tidligere og hjulpet til med å drive kveg. Han var dessuten stødig og erfaren med John-Anders i salen. Jeg satt på en fem år gammel paint som hadde hilst på kuene på gården hos oss  noen ganger og levde i troen om at alt de gjorde var å raute mens de stirret på han.

Det var også han som hoppet til i luftegården vi hadde fått lånt til dem, hver eneste gang tungtransporten dundret forbi på riksveien på andre siden av gjerdet. Det var derfor med noen ekstra sommerfugler i magen jeg salte opp denne dagen. Vi skulle hente en liten kvegflokk som gikk på et beite på andre siden av dalen. De skulle drives gjennom flere innhegninger før de til slutt skulle krysse riksveien og opp i vinterpaddocken der de andre kuene ventet. Dette var den enkle, morsomme jobben, sa Karen Anna og John-Anders. Det burde ikke ta mer enn 1-2 timer. Maks. Hvis alt gikk etter planen.

Men når går egentlig slike ting etter planen?

Verken Tres eller Spar Knegt hadde sett så mange sauer samtidig før. (Foto: John-Anders Johnsrud)

Saueflytting først

Vi red avgårde med friskt mot over slettene i vakre Østerdalen. Eiendommen var en del av gården Kiær Mykleby. Karen Anna, som har ansvaret for flere av gårdens mange oppgaver, bruker hest i arbeidet der det er mulig. Og når det kommer til å hente kvegflokken hjem fra sommerbeite fantes det ikke noe så effektivt som et par rutinerte hester. Hvor mye hjelp jeg og min flekkete partner ville være var fortsatt ganske uvisst.

Toppede ører og våkne hester på jobb. (Foto: John-Anders Johnsrud)

Del en var å flytte hundrevis av sauer fra den ene luftegården til den andre, slik at kuene hadde fri ferdsel videre over i neste paddock før de skulle krysse riksveien. For to firbeinte som knapt nok hadde sett en ekte ullgenser, så var synet en hel hær med brekende sauer en intens opplevelse. Men sauer er heldigvis enkle dyr å arbeide fra hesteryggen, og straks hestene innså at sauene flyttet seg unna dem, gikk de på med en helt annen innstilling.

Straks oksen fikk øye på oss, tok han med seg flokken og forsvant. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Foreløpig etter planen

Det samme var dessverre ikke sant for oksen og damene hans. De slumret ved elvebredden på en lysning i skogen i en nokså kupert innhegning. Straks oksen fikk øye på hestene, tok han med seg damene sine og gikk videre innover i havnehagen. En av kuene hadde en liten kalv ved sin side, som nesten ble borte i det høye krattet.

Den lille kvegflokken var på vei ut av porten, men noen av dem bestemte seg brått for å ta en liten avstikker i stedet. (Foto: John-Anders Johnsrud)

Til slutt fikk vi dem på vei i retning porten. Men for å komme helt frem til porten måtte de først over en grusvei som gikk over et uttørket elveleie. Porten førte ut til en stor, gressfylt innhegning der sauene tidligere hadde gått. Alt gikk foreløpig etter planen og den lille kvegflokken gikk rolig over elveleiet. Like bak dem kom Karen Anna og Chico, fulgt av John-Anders og Spar Knegt. Jeg og Tres dannet baktroppen. Tres var ikke helt sikker på hva som var på ferde, men tok likevel ikke blikket av kvegflokken. Jeg hadde hamrende hjerte og var forberedt på alt. Var det noe jeg hadde lært etter kvegdrivninger i USA så var det at slike jobber sjelden går etter planen. Og da kunne det bli ganske interessant å sitte på en urutinert hest.

(Foto: John-Anders Johnsrud)

Ting begynner å rakne

Oksen gikk pent gjennom porten. To av damene hans også, og kalven, heldigvis. De andre to derimot, kastet seg til side like før porten og ble borte i buskaset i elveleiet. Gode råde var dyre og Karen Anna kastet seg raskt etter rømlingene. Chico hadde drevet kveg i verre terreng, han, og fulgte Karen Annas minste vink. John-Anders forsvant ut på jordet for å stanse oksen fra å fortsette ferden uten resten av flokken. Og jeg? Jeg sto igjen midt på den smale veien over elveleiet, mens Tres sitt hjerte dunket fortere og fortere. Han skjønte at noe var på ferde, men forsto ikke hvorfor hans eneste hestevenner på dette ukjente stedet nå galopperte avgårde i hver sin retning og etterlot han her, mutters alene.

Karen Anna ringte etter forsterkninger slik at vi kunne få kvegflokken trygt over riksveien. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Jeg skjønte han godt, og gjorde mitt beste for å holde ting under kontroll. Like etter kom Karen Anna tilbake med sine rømlinger, og jeg red ned i elveleiet på motsatt side for å gi kuene plass til å gå ut gjennom porten. Men kuer er vanedyr, og nå hadde de først funnet en vei som fungerte, så da tok de like godt samme vei igjen, og skar ned i elveleiet på nytt. John-Anders var tilbake igjen og vi ble enige om at han og Karen Anna skulle forsøke å drive rømlingene ned til en annen port i stedet. Jeg og Tres skulle bli igjen ved portåpningen for å holde vakt og passe på at oksen og damene ute på jordet ikke forsøkte å gå tilbake inn i paddocken igjen. Det var som om hele verdenen til Tres raste sammen når han så sine to hestekompiser galoppere vekk en gang til, mens han selv ble bedt om å stå igjen i hjørnet av en paddock. Jeg skulle gjerne fortalt han at de snart ville vende tilbake, men hadde egentlig mer enn nok med å holde oss vekk fra den bratte skråningen på hver side av veien.

Planen virket, og like etter var kvegflokken atter gjenforent og på vei over slettene i retning riksveien. Like før siste port som ledet ut mot veien ringte Karen Anna etter forsterkninger fra gården, som skulle stoppe trafikken mens vi drev flokken over og videre opp til vinterpaddocken der de andre kuene ventet.

Oksen og damene hans på vei mot siste port før riksveien. I bakgrunnen dundret tungtransporten forbi. (Foto: Karen Anna Kiær)

Alvorets time

Vi fikk klarsignal og åpnet siste port før riksveien. Men noe hadde skjedd, og trafikken fra nord hadde ennå ikke stanset. Trailere raste forbi samtidig som om kvegflokken fulgte grusveien parallelt med riksveien et lite stykke. Nå var det alvor. Jeg tok et godt tak rundt lassoen, i tilfelle min ikke helt tungtransport-tilvente unghest skulle ta et hopp. Det var ikke tid for mer trafikktilvenning nå, jobben måtte gjøres uansett og alt som ikke var installert eller trent inn fikk bare være. Dette var alvor. 

Til slutt stanset trafikken opp og vi kunne med lettelse se oksen og damene forsvinne over veien og videre opp forbi gården. Den siste kua kom like etter. Aller sist gikk kalven. Han hadde ikke hastverk. Luktet på ugresset som vokste langs det ene gjerdet der noen av hestene sto. Så stakk han hodet gjennom gjerdet og kom seg ikke løs.

Vi stanset opp så vi ikke skremte han. Han forsøkte å rygge tilbake, men satt fast. Han ristet på hodet. Mammaen hans ropte på han, men fortsatte å trave etter oksen og de andre kuene. På riksveien var det kø i begge retninger. Det var ikke lenger verken enkelt eller morsomt, og ting gikk ikke akkurat etter planen. Hva gjorde vi nå?

Kalven sto igjen på den ene siden av riksveien, mens resten av flokken fortsatte oppover skogen. Situasjonen var ikke helt slik vi planla. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Trafikk-kork

Kalven gjorde et nytt forsøk på å komme løs ved å kaste seg framover. Det funket, og han falt hodestups inn i paddocken til to av hestene på gården. Han forsøkte å følge gjerdet et stykke, men hadde ingen anelse om at mammaen hans nettopp hadde gått over riksveien og var på vei opp i skogen. Han gjorde det eneste lure han kunne komme på. Han snudde og travet tilbake i den retningen han hadde sett moren sist.

Tungtransporten stampet. Det var begrenset hvor lenge de kunne holdes igjen. Vi hadde en kvegflokk på vei oppover skogen uten tilsyn på den ene siden av veien, og en bortkommen kalv på andre siden av veien. Det var som en hvilken som helst kvegdrivning i USA, men i tillegg hadde vi utfordringen med norske veier og utålmodige, utenlandske sjåfører. Vi begynte å slippe opp trafikken igjen, mens vi forsøkte å finne ut hvordan vi skulle løse dette. Tres leet ikke et øre når lastebilene satte seg i bevegelse. Nå var det langt viktigere ting å tenke på.

Kveghesten Chico

Til slutt måtte vi gi opp kalven og sørge for at resten av flokken ikke forsvant til skogs. Vi galopperte for full hals opp grusveien til vi nådde dem igjen, like før porten de skulle inn for å komme til vinterpaddocken. Vi holdt oss et stykke bak, for å ikke presse dem forbi porten, som ifølge Karen Anna skulle være åpen. Kvegflokken nølte ved porten, men så fortsatte de videre opp veien i stedet. Vi skjønte raskt hvorfor. Porten var ikke åpen slik den skulle ha vært.

Nå satte de opp faren og travet forvirret oppover grusveien. De visste godt at de skulle inn porten der nede, men når den ikke var oppe visste de ikke lenger hvor de skulle gå. Vi var nødt til å snu dem og drive dem ned til porten igjen.

Og det var vel omtrent da Karen Anna og Chico fløy forbi oppover grusveien, så småsteinen sprutet. Hun la seg helt til venstre oppover og akkurat idet kuene oppdaget henne, og skulle til å sette opp farten, var hun på siden av dem. Med to galoppsteg var hun forbi og stoppet brått. Kvegflokken bråsnudde og satte fart nedover veien igjen. Vi bråsnudde også og galopperte nedover så vi fikk åpnet porten og kommet oss på andre siden av den. Vi trakk alle et lettelsens sukk da flokken skrådde inn porten på siden av veien og travet rautende opp til de andre kuene.

John-Anders gjør seg klar. Nå var det ikke lenger trening, men alvor. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Fram med lassoferdighetene

Men jobben som skulle vært over var langt fra over. På andre siden av riksveien hadde vi en fortumlet kalv som ikke visste hvor han skulle gjøre av seg. Vi flyttet hestene som sto i havnehagen der han var fanget og diskuterte mulige løsninger for å hjelpe kalven tilbake til moren på den mest mulig effektive og trygge måten.

Sannsynligheten for at moren etterhvert ville ønske å gå tilbake for å finne igjen kalven sin var stor, men utfordringen med det var selvsagt riksveien. Det var for risikabelt, og det var begrenset hvor ofte og lenge vi kunne stenge trafikken, som gikk mellom Koppang og Rena.

Vi kunne forsøke å drive kalven inn i et av utegangsskurene og deretter ta den på en henger og kjøre den opp til resten av flokken. Eller vi kunne forsøke å fange den med lasso.

Lassokasting hadde vi drevet med før i Norge, men bare på en dummy trukket av en ATV. Det var langt mer forutsigbart og dyrevennlig enn å bruke levende kveg. Men nå gjaldt det å raskest mulig hjelpe kalven tilbake til moren sin. Og lassokasting skulle vise seg å være løsningen.

(Foto: Trine Bøhnsdalen)

Fulltreffer

John-Anders og Spar Knegt fikk oppgaven, mens jeg og Tres skulle lokke kalven ut på åpent område slik at det var mulig å fange den. Det gikk med noen forsøk, og det var nok hakket mer adrenalin i lufta enn på en vanlig roping-trening, så vi besluttet å ta en pause og heller drive kalven nærmere hengeren så den ikke ble fanget så langt fra der den skulle lastes.

John-Anders sorterte løkkene i lassoen sin en siste gang, før han lagde en passende løkke, svingte den rundt hodet noen ganger, og slang den nesten litt nonchalant rundt kalvens hals. Han lot tauet gradvis stramme seg og ga ut et par lengder av ranch-tauet sitt for å skremme kalven minst mulig, før han strammet det rundt hornet på salen. Kalven hoppet og spratt når han kjente at han satt fast, men da hadde allerede Karen Anna kastet seg av hesten og bevegd seg bort til kalven. Til slutt ble den lesset inn i hengeren og kjørt rett opp til moren.

Vi fikk tak i kalven til slutt og kunne frakte den opp til moren igjen. (Foto: Trine Bøhnsdalen)
Slik så Tres ut ute på sommerbeitet dagen etter den strabasiøse ranchjobben. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Slitne ranchhester

Det var tre slitne, og to rimelig sjokkerte, hester som fikk en velfortjent hvil og en dusj etter dagens strabaser. En spennende, intens og fysisk arbeidsøkt var over, kveldsmørket hadde inntatt gården og vi lastet hestene på hengeren for hjemturen. På vei hjemover kom det ikke en eneste lyd fra hengeren, og det var såvidt det var noe bevegelse der.

Da vi stoppet for en matbit og tittet inn til dem, sto Tres der og halvsov med døsig blikk og slapp underleppe. Han så ut som om han hadde vært krigshest i ukesvis, og bare såvidt overlevd. Det var sikkert slik det føltes også. Livet som ranchhest i Østerdalen var sannelig hardt.    
 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng