Representanter fra Norsk Hestesenter, Norges Rytterforbund, Norsk Islandshestforening, Hest og Helse, Norsk Jockeyklub, Det Norske Travselskap og Østfold Turhestforening møtte samferdselsministeren onsdag 5. mars til lyttemøte.
Hest

Positiv samtale med departementet

Heste-Norge samlet seg med representanter fra alle miljøer da de møtte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen for å diskutere hva som bør gjøres i forhold til reglene om hest i trafikken.

Sist uke samlet en nokså unik gruppe hestefolk seg til et formøte på Bjerke travbane. Dit kom ledende representanter fra alle de store hestemiljøene i Norge, både innen ridning, trav, galopp og helse. Sammen diskuterte de hvilke synspunkter som skulle fremmes når de skulle møte samferdselsministeren uken etter.

Lyttemøtet ble satt opp etter en omfattende artikkel i Nationen, hvor en avdelingsleder i Vegdirektoratet uttalte at de ikke ønsket å gjøre noen regelendringer i forhold til hester i trafikken. Det var ikke Solvik-Olsen enig i, han ønsket å høre hestemiljøets meninger om denne saken. Onsdag 5. mars fikk ministeren muligheten til det.

Bakgrunnen for artikkelen i Nationen var den tragiske ulykken der to unge hestejenter som kjørte hest og vogn ble påkjørt bakfra og omkom.

Ønsker en offentlig utredning

Tilstede på møtet var også representanter fra Vegdirektoratet, Trygg Trafikk, Syklistens landsforbund og Politidirektoratet.

- Jeg synes utfallet av dette møtet var positivt av to grunner, forteller Øyvind Gryteland. Han representerte Østfold Turhestforening på møtet, og har lenge engasjert seg i denne debatten.

- Det første er at heste-Norge klarte å samle seg. Vi har nå etablert et samarbeid som vi kommer til å fortsette med. På forhånd bestemte vi oss for at Kathinka Mohn, generalsekretær i Norges Rytterforbund skulle føre ordet under møtet, mens Kari Hustad som er informasjonsrådgiver ved Norsk Hestesener, skulle sekundere henne. Sjeldent har jeg sett to personer legge frem sine saker så bra, og de utfylte hverandre veldig godt. Vi fikk presentert våre synspunkter på en eminent måte, sier han.

Dette førte blant annet til en god respons fra Solvik-Olsen og de andre representantene utenfor hestemiljøet.

- Den andre grunnen til at møtet var positivt var uten tvil tilbakemeldingene vi fikk. Vi ønsker at det settes i gang en offentlig utredning (NOU) om hest i trafikken, som kan ligge til grunn for en ny lovgivning. Dette syntes ministeren var litt voldsomt, og kunne ikke love noe, sier Gryteland.

Blandet holdning til hest på gang- og sykkelstier

Til Nationen uttaler Solvik-Olsen at det var et interessant og nyttig møte.

- Det er mange hesteinteresserte i både FrP og Høyre, så dette er et tema som har skapt engasjement også internt i våre partier. Jeg er glad for å få samlet både hestemiljøet og andre representanter for myke trafikanter rundt bordet, og satte stor pris på at vi hadde en åpen og konstruktiv tone, sier han.

De andre fremmøtte representantene fikk også fremlegge sine synspunkter i forhold til hest i trafikken under møtet. Selv om detaljer ikke ble diskutert, ble ridning på gang- og sykkelstier et tema. I dag er dette forbudt, noe Gryteland mener er helt feil.

- Vegdirektoratet la frem en hyggelig statistikk som viser at hester i utgangspunktet ikke er et trafikkproblem, og at skadene som oppstår er veldig små. Videre skal Trygg Trafikk ha ros for å tenke litt utenfor boksen, de er helt åpne for at gang- og sykkelstier åpnes for ryttere. Da etter nærmere regler og under visse forutsetninger. Sykkelforeningen var imidlertid helt avvisende til at hester skulle ha tilgang til sykkelstier, og skeptiske til at hester ferdes på offentlig vei, sier han.

Slike forbud hindrer ofte tilgang til turområder for hester - utenfor lysløypa.

Må snu på hver stein

Nå håper Gryteland at samarbeidet tas videre, slik at man oppnår noe.

- Det viktigste nå er at vi kan få en utredningsgruppe som kan snu på hver stein. Klarer vi det, er vi der. Hester og ryttere blir fortrengt fra stadig flere områder. I denne sammenheng er det også viktig å se at vi trenger lokale tilpasninger og løsninger. Rundt ridesenteret på Alnabru har de for eksempel helt andre ting å ta hensyn til enn det vi har i Trøgstad, sier han.

Et mål er å få bli med i planleggingsprosessen når for eksempel nye veier skal bygges. Dersom en ridesti kuttes i to, hjelper det ikke å komme og be om en undergang når veien er ferdig. Slik det er nå, blir som regel ikke hestene tatt med på laget.

- Dette møtet har gitt oss en mulighet til å føre en samtale med landets øverste myndighet, dette har jeg tro på, avslutter Gryteland.

Flere artikler du kanskje er interessert i:
- Bør åpnes for ryttere
- Bør åpnes for ryttere
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng