Skal lære brannmenn om hest
- Bare i fjor hadde vi fire redningsaksjoner av hester her i Vestfold som jeg vet om. Når vi skal ut på slike aksjoner er det gjerne hester som har satt seg fast i bekker eller myrer, eller trafikkulykker hvor en hestehenger har veltet, forteller Jan-Helge Olsen som er brannmester på Sandefjord brannstasjon.
Håndtering av hester og andre store dyr er ikke en del av undervisningen til Norges brannskole. Med mindre brannmenn tilfeldigvis har vært borti hest privat, har de ingen kunnskap om dem. Da kan det fort bli en stor utfordring å skulle håndtere et dyr på opp mot 600 kilo som gjerne har fått panikk.
- Frem til nå har vi stort sett måtte improvisere for å hjelpe hestene. Vi kommer til åstedet dårlig utstyrt, og ingenting er tilrettelagt for jobben vi skal gjøre, sier Olsen.
Gikk på kurs i England
Han har selv bakgrunn som agronom, og fattet interesse da han kom over en artikkel i fagbladet Brannmannen om Animal Rescue i England. Det endte med at Olsen reiste på kurs i et land hvor brannvesenet har helt andre rutiner i forhold til redning av hest enn i Norge.
- I England får alle brannmenn en grunnutdanning i hvordan man skal håndtere store dyr i nød, blant annet hester. De har også kurs for dem som skal lede dyreredningsaksjoner, og det var trinn tre av dette kurset jeg tok, forteller han.
På kurset ble han introdusert for hvilket utstyr som er nødvendig for å få løs en hest som sitter fast, og hvordan man bruker det. Olsen tar frem en bag og viser innholdet.
- Dette settet bør finnes på enhver brannstasjon, og det er ikke dyrt. Tar jeg godt i, kommer det på rundt 10 000 kroner. Det består av stropper, tau, hjelmer, en matte og en stang som er helt nødvendig for å få stroppene under hesten dersom den sitter fast, sier han.
Plasthesten Odin
Det hjelper imidlertid ikke å ha utstyret i orden, om man ikke kan bruke det. For hesten er det ikke likegyldig hvordan stroppene festes, det er lett å ødelegge sener, muskler og ledd om det ikke gjøres på rett måte. For å demonstrere ruller Olsen frem Sandefjord brannstasjons nyeste anskaffelse - hesten Odin.
- Han veier rundt 200 kilo, og kan bøyes i alle ledd. Planen er å legge han uti myrer og bekker slik at vi kan øve oss på å trekke han løs. På den måten kan vi få lært opp brannmenn i så realistiske situasjoner som mulig, sier Olsen.
I tillegg har han tatt med seg alle kollegene i Sandefjord brannvesen ut til en stall.
- Der lærte de å knytte taugrime av et enkelt tau, og leie hestene. Det var litt forskjell på hvem som var komfortable med dette og ikke, i noen tilfeller var det nok mer hesten som leide dem, smiler han.
- Men erfaringen er uansett nyttig å ta med seg til den gangen de kommer ut for en redningsaksjon, sier Olsen.
Samarbeid med Melsom
Odin var imidlertid ikke billig i innkjøp, 70 000 kroner er en stor investering. Jan-Helge Olsen tok derfor kontakt med Melsom videregående skole, som gikk med på å kjøpe halve hesten.
- Jeg har jobbet som veterinær i England, og har i den forbindelse vært med på flere redningsaksjoner av hester sammen med brannvesenet. Så jeg vet hvor viktig det er, forteller Helen Bailey som er lektor ved Melsom videregående skole. Hun underviser blant annet i hestefag.
- Vi måtte tenke oss litt om, men så at vi kan ha nytte av denne hesten også i vår undervisning. For eksempel kan elever som ikke har så mye erfaring med hest lære å sale på og legge på bandasjer og dekken. Vi har også noen elever på Melsom som får alternativ opplæring. De har gjerne aldri vært borti en hest, men ønsker å bli kjent med dem. Da er det greit å kunne lære det grunnleggende på Odin, sier hun.
Skolen vil også bli brukt som kurssted for brannmenn, i september kommer blant annet eksperter på området fra England for å dele sine erfaringer.
- Det er viktig for oss å ha et godt samarbeid med brannvesenet. Vi har plass til 90 hester på stallen her, og trenger gode rutiner om det begynner å brenne. Hestene reagerer gjerne litt annerledes i en slik situasjon, blant annet søker de seg ofte inn i boksene sine. Jeg har opplevd at eierne i en slik situasjon gjerne får panikk og setter seg selv i fare. Da er det ekstra viktig at brannvesenet og veterinær kan ta over jobben slik at alle kan komme uskadet fra det, sier Bailey.
Ønsker tettere samarbeid med veterinær
I Norge er det imidlertid ingen automatikk i at veterinær rykker ut sammen med brannvesenet til redningsaksjoner som innebærer hester og andre store dyr. Slik er det i Storbritannia.
- Dersom hesten er veldig stresset, er vi nesten avhengige at veterinæren kan gi den litt beroligende slik at vi kan gjøre jobben vår, sier Jan-Helge Olsen.
De må ofte selv leite seg frem til vakthavende veterinær i området, og varsle vedkommende.
- Dette burde det gått automatikk i, så det er noe jeg kommer til å jobbe med fremover. På samme måte som jeg ønsker at redning av store dyr skal bli en del av pensum på Norges Brannskole, sier han.
Reiser rundt og lærer opp
Fremover kommer Olsen til å reise rundt til brannstasjoner i Sør-Norge sammen med Odin, og gi dagskurs i dyreredning. Det er imidlertid opp til hver enkelt brannstasjon å invitere han.
- Jeg har allerede blitt kontaktet av flere, så interessen virker å være stor. Det beste nå er om hestefolk rundt om i landet blir med og påvirker sine lokale brannvesen. Som regel er brannmenn interessert i å få kunnskapen, men det er også mange andre oppgaver som står og skriker. Får de servert et ferdig opplegg er det lettere at det blir noe av. Det er også mulig å invitere brannvesenet til å ha en brannøvelse i stallen, sier han.
Olsen håper at tiden der brannmenn aldri har tatt i en hest før de kommer ut for en redningsaksjon snart er forbi.
- Vi får nok ikke til samme system som de har i England, men vi kan i alle fall forsøke å nærme oss dem, avslutter han.
I videoen under kan du se en redningsaksjon fra Danmark av en hest som satt fast: