Hest

På hesteauksjon i Wales

Wales er kanskje ikke det første landet man tenker på når man skal dra på ferie. Fem hesteelskere fra Norge bestemte seg for å utforske landet, og ble ikke skuffet.
”Llandrindod Wells” Hæ? Hvafornoe? Det første som slår deg når du kommer til Wales er alle de rare stedsnavnene. Landsbyen vi befinner oss i ligger nord for Builth Wells og øst for Aberystwyth, og jeg har ikke den fjerneste anelse om hvordan man uttaler noen av navnene. Vi er omgitt av grønne enger på alle kanter, strødd med steingjerder, hekker og beitende sauer. Til tross for likheten med sin nabo i nord, Irland, er ikke Wales spesielt kjent som reisemål.
Utsikten fra vinduet er upåklagelig.
Resepsjonsdamen på det folketomme hotellet vårt lurer på hvorfor vi har kommet til denne avkroken. Vi har jo så fint land hjemme i Norge! Vi må le litt av kommentaren hennes, for vi har brukt hele kjøreturen fra Liverpool til å kommentere det flotte walisiske landskapet, med mye peking og ”Ååååååh, se på den!” om små steinhus og puber langs veien. Men det er ikke grønne enger vi har kommet hit for å se. Wales er nemlig kjent for noe mer: Hester! Vår lille reisedelegasjon består av fire damer og en mann, som alle har et mer eller mindre nært forhold til Welsh-hester. Utgangspunktet for turen vår denne maihelgen er den årlige vårauksjonen i Builth Wells, for Welsh seksjon A, B, C og D, samt Welsh partbreed.
”Vil du kjøpe meg?”

Lørdagen

Bortsett fra oss nysgjerrige nordmenn er det ikke en eneste utlending å se på den myldrende auksjonsplassen, som begynner å fylles opp av både to- og firbente. Hele 408 hester og ponnier er oppført for salg i katalogen, og i stallene står de klare på rekke og rad for å bedømmes av potensielle kjøpere. En eim av hest, hovolje og showshine blandes med gjødsellukt fra omkringliggende gårder.
Hvis vi skal tro eieren, er vallaken Oscar et svært godt kjøp.

Ser etter det beste

Det gjelder å vise frem hesten fra sin beste side, og flere håpefulle selgere har tatt med stevnebilder og rosetter til å pryde dørene på utstillingsboksene. -I rode ’im in 6 miles on the main road yesterday. Buses, motorbikes an everythin!, sier en stolt eier om seksjon D vallaken sin, Oscar. Ved siden av står en gjeng sixpence-bekledte hestekarer og måler to svarte hopper opp og ned med blikket. Det gjelder å vite hva man skal se etter.
Auksjonen har egne klasser for innridde hester, mens resten vises for hånd.

Bilde: Hest blir ridd

Jeg tenker tilbake på mine gamle hestebøker. I kapitlet om anskaffelse av egen hest sto det alltid at du aldri måtte finne på å kjøpe hest på auksjon, fordi du ganske sikkert ender opp med å kjøpe katta i sekken. Hesten kan jo være syk, mannevond, eller ha en brokete fortid. Noe sånt som ”Bruk heller pengene på å kjøpe fra en velrenommert hestehandler”, var rådet fra forfatteren. At verken auksjoner eller hestehandlere er vanlig i Norge, er nok et tegn på at bøkene ble skrevet her i Storbritannia. Publikum inne i auksjonshallen har tydeligvis ikke lest de samme hestebøkene som jeg; Overalt strekkes de gule kjøper-skiltene i været, mens auksjonarius lirer av seg pengesummer på utpust og innpust. ”Beautiful black gelding, will make a good riding horse. Great mover! 200, 250, 300!”. Hesten løper rundt i ringen med høye kneløft, mens hjelpere løper etter og prøver å hisse den opp ytterligere ved å kaste sagflis etter den.
Høyt tempo i ringen.

Bilde: Hest blir mønstra

Etter få minutter er det over, og hammeren faller med et smell. ”Eight hundred.... SOLD!” . Kjøperen smiler oppglødd og setter kursen mot auksjonskontoret for å betale for gevinsten, og neste hest slippes inn i ringen. En vallak, rideponni eller unghingst kan gå for 300-1000 pund, mens en avlshingst eller hoppe med god stamme håver inn adskillig mer.
Litt ung for egen hest kanskje, men det er jo lov til å drømme.

Bilde: Jente drømmer

Hvis du liker denne toårge part-breed hoppa, er du ikke alene. En intens budrunde endte på 3900 GBP, ca 39.000 kr

Bilde: Part-breed

Blant publikum finner man hesteinteresserte i alle aldre. Noen kommer for å kjøpe, andre bare for å kikke.

Kontraster

I provisoriske båser bak tribunene finner vi en stor kontrast til de blankpussede hestene inne i ringen. Hele 99 Welsh sec A ponnier har ankommet fra stutteriet Criccieth, som skal legges ned på grunn av eierens sykdom. De halvville ponniene er tatt rett inn fra heiene, skitne og uflidde med pels i store tover. Noen er rett og slett et tragisk syn, og en påminnelse om at Moder Natur kan være hard mot en liten ponnikropp. De fleste ponniene vil få et nytt hjem ved slutten av dagen, men noen vil utvilsomt måtte bøte med livet.
Criccieth ponniene vekker stor interesse hos publikum.

Bilde: Ponnier vekker oppmerksomhet

Et helt liv i nesten vill tilstand har satt sine spor på denne 14 år gamle hoppa.

Bilde: Sliten hest

Auksjonarius er ingen nybegynner i faget. Auksjonshuset Brightwells selger alt fra buskap til antikviteter

Tøft å selge hesten

I ringen er turen er kommet til vallaken Oscar. Eieren orker ikke se på at hesten hans blir solgt. Han overlater Oscar til en kompis, og går selv vekk fra auksjonshallen med bøyd hode. Å selge hest kan være tungt, og når man selger på auksjon må man innfinne seg med at man ikke kan velge kjøper selv. Eieren kan forøvrig sette en minstepris på hesten for å forhindre at den går for en slikk og ingenting.
Finner du ingen hest som frister, kan du jo alltids kjøpe en and eller kylling isteden.
Klokken nærmer seg 17.00, og auksjonsplassen begynner å tømmes. Hestebilene forsvinner ut fra parkeringsplassen, og snart er de drøyt 400 hestene spredt for alle vinder.
Mr. Jones og seksjon C hingsten Nebo Bouncer

Søndagen

Vår lille reisegruppe har ikke fått nok av hest ennå, og setter kursen mot Nebo stutteri noen mil mot vest for Builth Wells. Her har familien Jones drevet med oppdrett av Welsh-hester siden 1918, og Nebo-blodslinjene er kjent langt utover landets grenser. Vi blir møtt i døren av eieren Geraint Jones, en våken og sprek mann i 70-årene som i sin slitte bomullskjorte og grønne bukseseler ser ut som selve skoleeksempelet på en ekte hestekar. Mr. Jones tar oss med på omvisning på gården, og viser stolt frem hestene sine. Først ut er avlshingstene, inkludert Nebo Thomas og Nebo Bouncer, som begge får et hesteelsker-hjerte til å slå et ekstra slag. Disse gutta har en viktig jobb på stutteriet. To tilreisende hopper er allerede blitt bedekket i dag, og flere er på vei.

Plukker ut hester for andre

I en stor låve står et titalls hester som vi straks gjenkjenner fra gårsdagens auksjon. Klistremerkene på rumpene sitter på fortsatt. Men disse hestene blir ikke boende på Nebo, og skal snart ut og reise videre. En 12 år gammel kullsort hingst skal til Finland. Noen seksjon B ponnier skal til Danmark, og en flekkete part-breed hoppe skal helt til Los Angeles. Nebo stutteriet eksporterer rundt 250 hester i året, og Mr. Jones har sett tusenvis av hester komme og gå igjennom portene sine. Kjøpere i utlandet forteller hva de ønsker, og Mr. Jones plukker ut hestene fra auksjonsringen. Etter mellomstasjonen på stutteriet, frakter sønnen Owen dem med hestebil til sine nye hjem på andre siden av havet. Vi finner også igjen noen av Criccieth ponniene i låven. - De ser kanskje lurvete ut, men de var ikke billige, opplyser Mr. Jones, og peker på en skimlet hoppe. - Hun der gikk for 1200 pund, forteller han. Hun har topp stamtavle og skal til Holland.
Rosettene på kjøkkenet til Jones familien vitner om mange triumfer.

Hest over alt

På søstergården Tyngwndwn rett nedi veien, bor Mr. Jones’ datter Anne sammen med sin mann Huw og deres to døtre. Veggene i huset er tapetsert med hestebilder, medaljer og rosetter, og hyllene smekkfulle av pokaler. Jentene er talentfulle ryttere, mens far selv sier med et smil at han synes ridning er for mye arbeid.
Huw med en av Tyngwndwns unghopper.

Hest over alt 2

Også her blir vi tatt med på omvisning, og får se enda flere prakteksemplarer av Welsh-rasene. Ute på beitene kommer noen nysgjerrige unghester bort for å snuse. Huw kjenner navn, alder og avstamming på hver eneste en, og snakker om dyrene med varme i stemmen. Det er ingen tvil om at denne familien har viet livet sitt til hest.

På gjensyn

Turen vår går mot slutten, og vi er enige om at Wales oppfyller alle hesteelskeres drømmer. Vakkert landskap, flotte hester og hyggelige mennesker. På vei hjemover sier vi ikke farvel til Wales, men hvisker ”på gjensyn”

Fakta

- Hesteauksjonen i Builth Wells arrangeres hvert år i mai. - Du kan spare penger på å kjøpe hest på auksjon, men i tillegg til kjøpesummen må du ved import til Norge betale 25 prosent moms og en kjøttavgift på 5000 kr. - Prisen for frakt av hest fra Wales med avhenting i Sverige ligger på rundt 3500 kr. - En annen stor begivenhet for hesteelskere er the Royal Welsh Show, som går av stabelen i juli. Også dette er i Builth Wells. - Wales oppleves best med leiebil. Du kan kjøre fra både Liverpool, London og Cardiff.
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng