Millionmaskinen
Kaldblodstraveren Moe Odin så dagens lys på gården til Tor Martin Moe i Gjerstad en vårdag i 1997. Lite visste Moe da om hvor bra denne hesten skulle bli. Hadde han visst det, hadde han nok ikke solgt det lille, svarte føllet.
- Når man driver med avl, må man selge litt unna. Ellers gror man helt ned, sier Moe.
Supersesonger som unghest
Dermed skiftet Moe Odin eier. Arvid Grønheim fant frem til en unghest han hadde lyst til å satse på gjennom kusken Asbjørn Mehla, som på den tiden kjørte hestene til Moe i løp. Men som generalmajor i forsvaret reiste han til utlandet en periode, og Moe Odin blei stående på Moe til han var tre år.
- Allerede da han var to år skjønte jeg at han hadde et talent, og høsten som toåring skjønte jeg at han hadde mulighet til å bli blant de beste. Våren som treåring innså jeg at dette var en ener, forteller Moe.
Da Grønheim kom hjem fra utlandet var moren til Moe Odin drektig med Elding igjen, samme hingst som er faren til Moe Odin. Han ønsket å kjøpe også dette føllet, men det fikk han bare gjøre på en betingelse: Tor Martin Moe skulle ha tilbake halve Moe Odin. Og slik ble det. Han angrer neppe på det.
- Han vant sine 24 første løp, blant dem var Kriteriet og Norsk Derby. Og allerede som 5-åring vant han et storløp i konkurranse med eldre hester, Jacob Meyers pokal, forteller han.
Videre kan man nesten skrive en hel bok om banerekorder, Norgesrekorder og seire i storløp. Moe Odin har blitt en av Norges mestvinnende travere med hele 91 seire på 157 starter.
Million på million
Allerede som treåring hadde Moe Odin løpt inn over en million kroner, og etter det har millionene fortsatt å rulle inn. Den mest inntektsbringende sesongen hadde han som tiåring, da bikket han for første gang to millioner innkjørte kroner på ett år. Og kaldblodsen er tydelig ikke lei av livet på travbanen, med femteplass i et løp på Bergen Travpark i oktober 2011 rundet kontoen imponerende ti millioner kroner.
- Det høres kanskje ut som veldig mye penger, men det er også store utgifter med en slik hest. Grønheim har hele veien holdt et nøye regnskap for utgifter og inntekter vi har hatt på Odin. Vi deler alt på to, både det som kommer inn og det som går ut. Grønheim har kommet frem til at utgiftene for hans del nå er oppe i fire millioner kroner. Da har han regnet med alt, for eksempel oppstalling, trening, transport, hotell, mat på reise og så videre, sier Moe.
Og de har ikke spart på kronene når det kommer til utstyr.
- Odin har selvfølgelig hele tiden fått fra øverste hylle, sier han.
Holder seg godt
Moe Odin står fortsatt oppstallet og i trening på Moe i Gjerstad. En kaldblodshest kan ifølge regelverket bare gå løp ut det året den fyller 15 år, det vil si at Moe Odin kun har en sesong igjen.
- Hvor mange løp han skal gå fremover vet jeg ikke. Vi tar det litt etter litt. Jeg har alltid sagt at hesten selv skal få bestemme hvor lenge han skal gå løp. Om han ikke synes det er moro, kutter vi det heller ut. Men om han er pigg og glad, så reiser vi, sier Moe.
Og til tross for at Moe Odin nå har en lang karriere bak seg med over 150 starter, har han ikke hatt mange treningsavbrudd på grunn av skade.
- Vi har ikke hatt store veterinærutgifter på han, nei. Da han var seks år kjøpte jeg en firehjulsvogn, og endte opp med å kjøre han halt. Da blei han sprøyta. Utover det har han kun vært sprøyta en gang. Ellers har vi fått mye hjelp av Annica Thoresen, som i tillegg til å være veterinær også driver med alternativ medisin. Hun finner låsninger, som vi behandler med laser. Da Odin gikk for fullt brukte jeg flere timer i uka med laserapparatet, og det ser ut til å ha hatt en god effekt, forteller han.
En far med mange barn
Det er imidlertid ikke lenger fra travbanen Moe Odin får sin største inntekt lenger. Som den supertraveren han er, har han blitt en attraktiv avlshingst. Fra april til august er det kun bedekking som gjelder. Da reiser han fra Gjerstad og står til tjeneste på avlsstasjon.
- I år og til neste år har han stått i Orkdal i Sør-Trøndelag. Tidligere har han vært på Stange i Hedmark. De siste tre årene har han ikke gått løp i bedekkingssesongen, vi ønsker ikke det. Det blir for stor påkjenning for han, sier Moe.
Med full kvote på 80 norske hopper og 30 svenske hvert år, begynner antallet avkom å bli stort. Og mange av dem gjør det bra på banen, åtte stykker har allerede løpt inn over en million kroner.
- Det er klart jeg er fornøyd med Odin sportslig sett, men kanskje ennå mer fornøyd med avlen. Han ble avlschampion både i 2009 og 2010, og er på god vei til å bli det i år også. Denne tittelen blir gitt på grunnlag av hvor godt avkommene har gjort det, både i forhold til plasseringer og innkjørte penger, forklarer han.
Moe Odin drifter gården
Med en pris på i underkant av 20 000 kroner for levende født føll etter Moe Odin, er det ikke et vanskelig regnestykke å skjønne at denne tjenesten bringer store inntekter. Selv om ikke alle bedekkingene fører til levende født føll og avlsstasjonen skal ha sitt, sitter Moe og Grønheim igjen med en pen sum.
- Vi får rundt 400 000 kroner hver i året fra Odins bedekkinger, og jeg hadde nok ikke kunnet drive gården som jeg gjør uten denne inntekten. Dessuten er det en sikker inntekt som går an å budsjettere med, på banen vet en aldri hvor mye hestene løper inn, sier han.
Og det skal litt til å løpe inn like mye penger som Moe Odin har gjort. Tidligere er det kun en norsk kaldblods som har bikket ti millioner kroner, det var Bork Rigel. Han endte karrieren med over 13,5 millioner kroner innkjørt.
- Det er først og fremst Odins teknikk og bevegelsesmønster som gjør han så god. Han har et veldig jordvinnende trav, og bruker ikke krefter på å løfte beina høyt. Akkurat som sin mor har han en vanvittig spenst, akkurat som om han har tennisballer under beina, forteller Moe.
Svært klok hest
Det er imidlertid en ting til som er avgjørende for at det skal bli en god travhest. Psyken.
- Odin er en veldig klok hest, han forstår mer enn hester flest. Dersom han i et løp føler at han ikke kan vinne, sparer han de siste ti prosentene. Jeg tror det er en av grunnene til at han kan holde på år etter år. Han er en hest som vet hva han skal til enhver tid, derfor er det sjeldent noe problem å håndtere han. Man kan leie han i en hyssing. Det er gøy å se at han viderefører det gode gemyttet til mange av avkommene sine, sier Moe.
Og at Moe Odin liker å vinne, er det ingen tvil om.
- Han vet når han har vunnet et løp. På vei til vinnersirkelen kan man tydelig se at han er skikkelig kry, han danser avgårde, sier han.
Mange gode minner
Gjennom karrieren har mange hatt en sentral rolle for Moe Odin. Asbjørn Mehla var hans faste kusk i mange år, helt til han gikk av med pensjon for et par år siden.
- Moe Odin har vært et eventyr fra a til å, men det er tre løp jeg husker ekstra godt. Det første var da han som seksåring hadde vært borte en periode, og kom tilbake og vant St. Halvardspokalen i Drammen. Det andre er da han vant over Järvsöfaks for første gang på Eskiltuna i Sverige, og det siste da han gjorde det samme på Solvalla under Eliteloppshelga samme år, forteller Mehla.
Karianne Hellestøl hadde lærlingtiden i hestefaget hos Tor Martin Moe, og en av hennes oppgaver var å være oppasser for Moe Odin. Da hun kom til gården var han fire år, og bare et par måneder etter gikk han Derby på Bjerke Travbane.
- Det var veldig stort da han vant det løpet, men det er egentlig et annet løp jeg husker bedre. Det var Påsketravet året etter, hvor han endelig skulle møte Järvsöfaks for første gang. Frem til det hadde Odin aldri tapt et løp. Det var så mye folk der at det omtrent ikke var plass til flere, så det var veldig stor stemning. Han tapte for Järvsöfaks og ble nummer to. Selvfølgelig blei det litt blanda følelser, men når han først skulle tape så ble dette riktig. Han tapte for en bedre hest, forteller hun.
Målbandt svenskene
Og karrieren til Moe Odin er i ferd med å være over, enten det er alderen eller hingsten selv som avgjør. Til daglig trenes han nå av Tor Martin Moe selv, og lærlingen Cecilie Kristiansen. Han har et variert opplegg hvor han både blir kjørt og ridd
- Etter at han er ferdig på banen kommer han til å fortsette som avlshingst, og bli vedlikeholdt med trening her hjemme på gården, sier han.
Og hans eget beste minne med milliontraveren?
- Det er de tre samme episodene som Asbjørn Mehla trekker frem. Da han kom tilbake i Drammen var det vel egentlig ingen som hadde trodd at han skulle komme tilbake som løpshest. Til tider trodde nesten jeg og at han var ferdig, mange trodde at viljen var borte. Men jeg jobba med han i nesten et år, og da han kom tilbake og viste at han fortsatt duger måtte både jeg og Mehla snu oss bort fra kameraene. Tårene rant, forteller han.
Og stemningen på Eskiltuna da Moe Odin slo Järvsöfaks for aller første gang er nesten umulig å beskrive.
- Det var i utgangspunktet helt utenkelig at Odin skulle vinne, og det var mye folk på banen. Da Odin vant ble det helt stille, og da den ellers så rappkjefta, svenske kommentatoren åpnet munnen etter nesten ett minutt sa han: Her er det en tyssnad så man kan høre en nål falle ned. 10-20 000 mennesker var helt stille. Hele atmosfæren var så utrolig spesiell, avslutter han.
Vinteren 2012 valgte Tor Martin Moe å pensjonere Moe Odin. Les mer om det her.