Western

Lærling i Colorado

Følg en av Trines arbeidsdager som lærling på Doubletree Horse Farm i Colorado.
Solen stiger sakte opp over de runde adobetoppene og et mykt morgenlys brer seg over Delta, Colorado. Noen få kilometer sør for byen ligger Doubletree Horse Farm. Et treningssenter og stutteri for versatility ranch horse, reining- og cuttinghester. Klokken er snart syv, vi sluker morgenkaffen og haster ned til stallene.
.

Eget lærlingeprogram

Vi, er tre lærlinger som skal tilbringe sommeren 2006 på Doubletree i håp om å lære en ting eller to om avl, hestetrening og driften av et stort hestesenter. Lucy er fra Boulder i Colorado, Annette kommer hele veien fra i Tennesee og jeg har reist fra den begynnende våren i Norge. Doubletree Horse Farm tilbyr et lærlingeprogram for de som er genuint interessert i å lære mer om hesteindustrien. Til enhver tid har de fra én til tre lærlinger på stedet, som spesialiserer seg på grenene reining, cutting, working cow horse og versatility ranch horse. Eier Carl Wood har en lang merittliste innen flere av grenene og konkurrerer jevnlig over hele landet. Det jobber også tre assistenter på stedet, som arbeider med hestene som står i trening. I sommmerhalvåret huser det veletablerte stedet mellom 50-65 avlshopper og hester i trening. I tillegg står det mellom tre og ti avlshingster der hver sesong.
"The bunkhouse."

Ingen luksus

Annette, Lucy og jeg deler husrom i “the bunkhouse;” to gamle campingvogner som er slått sammen. Taket lekker når det regner, musefellene står klare i hvert rom og senga til Annette er så skjev at hun drømmer at hun faller ut av den om natten. Dusjen er lekk, doen er tett og trappen har vi skrudd sammen to ganger allerede. Men det er kun et fåtall av døgnets timer vi tilbringer der inne. I sommerhalvåret er dagene lange under den stekende solen, arbeidet varer fra morgen til kveld og gir lite rom for å kjede seg.
Like bak ranchen ligger adobene; et tørt og eiendommelig landskap.

Tørt land

Doubletree ligger i et tørt, eiendommelig landskap, også kalt adober, som grenser opp mot mektige Grand Mesa, verdens største mesa (fjell med flat topp og bratte sider).
José og hans trofaste Benji.
Irrigation (kunstig vanning) av paddocker og jorder, er en daglig nødvendighet i de tørre områdene fra Montrose i øst til Grand Junction i vest. Vannet føres i rør og dype kanaler til gårdene omkring fra Gunnison River. José er altmuligmannen på Doubletree. Sammen med sin trofaste følgesvenn Benji møkker han staller, fôrer, slår høy og diverse vedlikeholdsarbeid. Hver morgen ser vi han kjøre av gårde i gårdspickupen for å slå på det kunstige vannings-systemet og fôre bøflene, og hver morgen ser vi det brede smilet hans mens han stikker hodet ut av pickupvinduet og roper "Good morning, muchachas."
Bill the Cutter vet godt at hoppene er glade i forspill.

Variert arbeid

Etter at hester er fôret og en del av dem er sluppet ut i større paddocker, samles vi på kontoret til Carl. Dagens gjøremål blir fremlagt og diskutert. Chris Bukowski fra Canyon Rim Ranch kommer på formiddagen med sin avlshingst Bill the Cutter, den siste gjenlevende sønnen etter Cutter Bill, som stadfestet seg som en legendarisk cuttinghest. Han skal tappes og sæden skal sendes videre til et sted i Oklahoma. Det blir min oppgave å assistere Syneva med tapping av hingsten.
Årets føll skal håndteres mye så de blir trygge og omgjengelige.
Så blir det avtalt en tid for undervisning, vi får tegninger av hvordan trail-banen til helgens store versatility ranch horse-stevne skal bygges, noen av oss må finne tid til å plukke ugress langs innhegningene, og etter lunsj skal vi få følge med på assistenttrener Jess Williams trene unghest i rundpadokken. Men først må vi jobbe med grimetemming av årets føll. Senere kan vi ri prosjekthestene vi er blitt tildelt. Hvis tiden strekker til.
Syneva Peters sjekker om en hoppe er gravid.

Avlsarbeid

Syneva Peters har ansvaret for avlsarbeidet. Hun har univerisitetsutdannelse i Equine Science og flere kurs i avlsarbeid. Med en kraftig ultralyd sjekker hun hvor hoppene er i syklusen eller om de er drektige og alt er som det burde være. Ved ultralyd kan hun oppdage ting på et tidlig tidspunkt og hoppene kan bedekkes på rett sted i syklusen. - Jeg sjekker noen ganger opp mot 20 hopper daglig, men det varierer etter hvor de er i syklusen. Om vi finner ut at noen av hoppene er klare til å bedekkes, klargjør vi dem for hingsten. Hingsten vet hva som venter ved at vi alltid hekter en liten bjelle på grimen når de skal bedekke, forteller Syneva om avlsarbeidet på gården.
På Doubletree står blant annet hingster etter Two-Eyed Jack, Shining Spark, Topsail Cody, Peppy San Badger, Cutter Bill, Sierpe De Jack, Sparks Well Dun, og Smart Like Lena. De er velkjente hingster med mange meritter innenfor ulike westerngrener, særlig reining og cutting.
Carl gjør en sliding stop på The Perfect Spark.

Allsidige hester

Carl har gode plasseringer både i reining og working cow horse, men det er grenen versatility ranch horse han brenner aller mest for. Som navnet tilsier er dette en allsidig gren hvor hele fem ulike klasser inngår. Hver deltaker må på én og samme hest konkurrere i klassene ranch trail, ranch conformation, ranch cutting, working ranch cow horse og ranch riding. I Klassene inngår både reiningmønstre, cutting, roping, working cow horse, pleasure og halter.
Hvert år arrangerer han en rekke versatility ranch horse-stevner. Ryttere fra fjern og nær kommer for å delta på de populære stevnene.
En av deltakerne i cutting-klassen under et av versatility ranch horse-stevnene på Doubletree.
.
Jess Williams arbeider en unghest i rundpaddocken.

Ulike metoder

På ranchen finnes et tyvetalls hester som står til trening. Unghestene trenes av Jess Williams og Pat Walkup. Når de kan det grunnleggende tar Carl over de mest talentfulle. Han reiser også rundt i landet og konkurrerer, men dette året har han en pause fra konkurranser for å vie seg til å holde flere av sine populære cow working- og horsemanship-clinics. Jess lærer oss om arbeid i rundpaddocken, den første påsalingen og de første rittene. Sikkerhet og trygge hester står i fokus, men Pat og Jess har to svært ulike tilnærmingsmetoder. Jess bruker mye tid på arbeidet på bakken, som skal forberede unghestene, mens Pat geleider dem gjennom det meste fra salen. Begge får gode resultater med hestene de trener, og vi erfarer hvor forskjellige metoder som finnes, selv om de leder til samme mål.

Mer arbeid

- Nei, ikke i dag! Stønner Annette og peker mot veien.
Annette og vi andre løfter, bærer og stabler høyball etter høyball.
Der kommer en lastebill med et digert høylass kjørende. Det skulle egentlig ikke komme før uken etter, men det er ingen bønn når de 240 blytunge høyballene skal stables i høylåven. Alle slipper det vi har i hendene og trår til. Vi bærer tunge baller i tynne høytråder så svetten renner og ryggen verker. Hvor ble det av de lange dagene i salen?
Dagen etter fikk jeg prøve meg som dommerassistent under versatility ranch horse-stevnet.
Når de 240 høyballene er sirlig plassert i høylåven, diskuterer vi morgendagens versatility ranch horse-stevne. Hvem av oss skal få være dommerassistent? Jeg trekker det lengste strået og i stedet for å slippe ut kveg til deltakerne, ta tiden, være speaker eller portåpner, skal jeg under dette stevnet få ha på hvit skjorte og stå sammen med dommeren. Skjemaer, poengsystemer, ulike reiningmønstre og tegningen av trailbanene flyter rundt i tankene. Det er mye å sette seg inn i, men en god mulighet for å lære mer om bedømming i en rekke ulike westernklasser.
Det er ingen enkel jobb å få undervisning på reininghingsten Sparky.

Fra enkelt til avansert

Carl har utviklet sitt eget steg-for-steg treningsprogram, som han bruker på de fleste hestene han trener. Hver lille øvelse er ment for å bryte ned vanskelige momenter til små, enkle deler, slik at de senere kan settes sammen for å få til ulike øvelser som flyvende galoppbytter, sliding stops og gode rollbacks. - Det er en effektiv serie med øvelser som er ment å gjøre det enklere for hesten å forstå mer avanserte øvelser senere, underviser Carl mens jeg sitter på den topptrente reininghingsten The Perfect Spark. Mitt bilde av at en slik erfaren hest gjør det meste av seg selv viser seg å være langt unna sannheten. Jeg må jobbe dobbelt så hardt for å få resultater med Sparky. Svetten siler. Under den stekende solen er det 35 varmegrader.
- Han har vært med i gamet så lenge nå at du får ikke mer ut av han enn det du ber om. Og hvis du ikke ber helt korrekt så får du ingenting, humrer Carl. Samme hest som jeg knapt får et par ordentlige steg ut av, kvalifiserte seg til VM i Jr. reining i 2002. Veien til toppen er lang. Jeg har såvidt tatt mine første, nølende steg.

Kveldsvakt

Klokken er snart 22.00 og jeg putter beina søvnig tilbake i de allerede utgåtte bootsene, slenger på en jakke og haster ned til stallen, hvor jeg henter tre hopper som skal sjekkes med ultralyd. Carl myser mot ultralydapparatet mens et smil brer seg i ansiktet hans. - Perfekt timimng. Hun er klar til å bedekkes! Mens Carl går til laboratoriet for å gjøre klar den kunstige inseminerignen, passer jeg på hoppa. Ute er det mørkt, men tusen stjerner lyser. I det fjerne uler en coyote, og hoppen beveger seg urolig. Lucy og Annette er helt sikkert i seng allerede, tenker jeg, mens jeg kjemper mot de tunge øyelokkene. Dagen er snart over. Snart. Men i morgen er det på´an igjen.
Dagen er snart over. Snart. Men i morgen er det på´an igjen.
Flere artikler du kanskje er interessert i:
En lærerik reise
En lærerik reise
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng