Kjøring & Arbeid

Bryllupskjøring i snømørket

Tretten tospann skal kjøre nærmere 130 gjester fra kirka til festlokalet. Bak den korte kjøreturen ligger mange timers arbeid for kusker og hester.
Sist lørdag var tretten tospann bestilt som transport for et bryllupsfølge fra Holmenkollen kapell til Frognerseteren på Oslos beste vestkant. Det er Lene Kragh som har mottatt bestillingen og samlet kusker og tospann fra fjern og nær for å gjennomføre oppdraget. - Dette hørtes spennende ut, tenkte jeg da tipset kom fra Svein Busterud, som var en av kuskene som skulle kjøre. Så med superundertøy, varme sko, kåpe og kamera møtte jeg opp for å bli med følget.

Høyt tempo

Klokka tre møtes følget på en parkeringsplass nær Frognerseteren. Snøen faller tett, og minusgradene har lokket frem masse varme klær. Lasterbiler og hestehengere fyller raskt plassen. Noen vogner hadde blitt kjørt opp tidligere. Å få med seg tretten store vogner og tjueseks hester er ikke gjort i en håndvending. Noen av hestene står ferdig oppsalt inne i bilene, andre blir bundet fast utenfor for å sales opp. Det kryr av mennesker som hjelper til med det ene og det andre. Vognene må dekkes til med tepper og skinn som gjestene skal ha rundt seg under kjøreturen. Vognene som har ankommet tidligere må graves frem fra snøen. Hestene skal sales opp og spennes for vognene. Noen kusker har med seg et par egne hester til å trekke ei vogn. Andre er eiere av flere spann, og har innleide kusker til å hjelpe seg. Det er ingen tvil om at kuskene har vært med på dette før. - Pappa, du må hjelpe til her, roper en. - Lene, kan du se på utstyret vårt? - Kan du holde han litt? Jeg skal bare hente noe. - Skal vi ta de hestene ut snart? - La meg hjelpe deg. Alle menneskene har godt med klær på seg, og holder et tempo som gjør det vanskelig å tro at de kan fryse. Jeg leter etter en person som kan fortelle meg litt om hvordan programmet er lagt opp. Men jeg har ikke hellet med meg, de som ser ut til å ha et par sekunder ledig unnskylder seg med at jeg må snakke med Lene Kragh. Hver gang jeg får øye på Lene er det fordi noen roper på henne, og hun svarer at hun snart skal komme bort å hjelpe dem. Dette er helt klart ingen jobb for dem som ikke kan holde tunga rett i munnen.

Enda flere skal ankomme

Lene Kragh samarbeider med Jens Peder Nilsen, som også har et stort antall hester. Under dette bryllupsfølget stiller de med fire tospann hver. Altså nesten halvparten av spannene som skal brukes. Kragh står for regien når seks hester skal lastes ut av lastebilen. - Nei, ikke rumpa først. Sånn ja. Èn hest er ute. Snart kommer to hester til ut. - Pål er løs, skal vi ta han ut nå, lyder det inne fra lastebilen. - Nei, han skal sist, svarer Lene. Snart er det første tospannet klare. For å holde hestene i ro styrer kuskene dem i en stor runde fra parkeringsplassen over veien, til en annen parkeringsplass, og tilbake over veien. Bilene som kjører opp og ned fra Tryvann må pent ta hensyn til hestene. Noen tuter for å få hestene fortere unna veien, men dette har hestene opplevd før, så de fortsetter i samme tempo videre. Klokka fire kommer enda en lastebil kjørende inn på parkeringsplassen. Bak lastebilen triller nok en vogn. - Enten er dette veldig godt planlagt, eller så er folk veldig flinke til å skjule stress-følelsen, tenker jeg i mitt stille sinn. Jeg hadde på forhånd fått beskjed om at avgang fra parkeringsplassen skulle være klokka fire. En etter en får hestene på seg vogn, og kuskene hopper i kuskesetet. Til slutt er alle klare for avgang. Det har tatt nesten to timer fra følget ankom parkeringsplassen til mulene går i retning mot mot Holmenkollen kapell.

Utenfor kapellet

Mine varme vintersko er allerede dypfrosne. Heldigvis får jeg låne et par hansker av Buske'n til å varme fingrene jeg holder kameraet med. Det ser ut til at flere enn meg har fått smak på kulda. - Men vi er kanskje mer vant til den enn deg, ler en av kuskene. Nilsen sitt beste råd mot å fryse på beina er enkelt: - Jeg bruker alltid avispapir i sålene, forteller han. – Det er enkelt og billig. Turen ned til kapellet rister varmen i kroppen min. Snøen daler fortsatt jevnt ned. Parkeringsplassene nedenfor kapellet er fylt med biler som tilhører skiløpere som har vært ute og nydt godt av den nye snøen. Hestene kjører inn mellom bilene, og må plasseres på to parkeringsplasser for å få plass til alle. Det er her ventingen begynner. Hestene står på rekke og venter spent. - Nå får de si ja snart, mumles det, og noen ler. En gang i mellom klirrer det i dum-dum-bjeller. Et spann må flytte på seg for å gi plass for en bil som skal ut. - Unnskyld, jeg skulle gjerne hatt ut bilen min, kremter en dame. – Den er ikke så god på vinterføre. - Du kan prøve å kjøre den opp der og ut, svarer Nilsen. Men bilen bare spinner i snøen. - Da får du vente til hestene har dratt. Det er lett å se at kuskene har vært ute i slikt føre tidligere, klærne de har på seg er av varmeste sort. En har til og med en lampe som lyser på skoen, som forteller at hun har varme i skoene produsert av ett eller annet batteri. - Du ligner Kong Vinter, sier damen som eier bilen til Jens Peder Nilsen. Endelig slår kirkeklokkene. - Det ble ja! En av hjelperne som har holdt faklene som Nilsen skal få i vogna si, går i gang med å riste snøen av teppene og skinnene som ligger i vognene der gjestene skal sitte. Sakte, men sikkert kommer gjestene ut av kapellet og ned mot vognene. Selve brudeparet har en egen vogn som står rett foran kirketrappa.

- Da var vi fremme!

De nesten hundreogtretti gjestene kommer seg om bord i vognene, maks ti i hver vogn. Så begynner hestene å tråkke opp mot festlokalet. Mange gjester gjemmer seg under paraplyer på grunn av snøen. Jeg har funnet meg et fint sted å stå for å få bilder av følget på vei opp bakken. Snøen har fylt både meg og kameraet med snø. Jeg får bilder av hele gjengen før siste vogn lar meg sitte på. - Pål og Engebrett, skryter en av gjestene. – Ja, de er karer de! Jeg skjønner etterhvert at det må være hestene de snakker om. Det blir fort klart at gjestene jeg sitter sammen med overhode ikke har greie på hest, men at de syns det er stor stas å få kjøre hest og vogn er det ingen tvil om. - Kjører dere fra vorspiel? spør en av guttene. - Ja, vi har kjørt noen til Friday’s på Karl Johan, svarer kusken, og imponerer sine passasjerer. Like før vi er fremme ved Frognerseteren får Pål og Ingebrekt lov til å ta en galopp forbi en av de andre ekvipasjene, og da stiger jubelen i vogna. - Da er vi fremme, sier kusken. – Ha en hyggelig kveld! - Takk for turen, svarer gjestene, som er storfornøyde med turen som ikke varte så veldig mange minuttene.

Så var det turen hjem igjen

For kuskene er ikke arbeidet over ennå. De kjører stilfullt over haugen, og forsvinner inn i mørket og ut av gjestenes åsyn. Men bak haugen er det full jobb, med avsaling, og pålasting av hester og vogner. Med all den nye snøen som er kommet sitter bilen min bom fast i snøen på parkeringsplassen. Så jeg får god tid til å varme opp både meg og bilen før jeg kommer meg ut på veien. I morgens lå det en mail i innboksen min fra Buske'n, hvor han fortalte at han først kom hjem og var ferdig stelt klokka ni den kvelden. Det var en lang dag for hester og kusker, for en kvarters kjøretur med gjestene i vogna. Men som Busker'n selv sier: - Vi driver ikke med hest for pengenes skyld!

Flere dager i uka i vinterhalvåret

Lene Kragh er damen som står bak og trekker i alle trådene. Derfor tok jeg en telefon til henne i en (forhåpentligvis) roligere stund dagen derpå. Men selvsagt satt hun bak tøylene og hadde ikke mulighet til å snakke med meg akkurat da. Så hun ringte meg tilbake senere. - Det er ikke riktig å si at det er jeg som driver dette, fordi jeg samarbeider med mange andre, sier Kragh fort. Selv om hun selv og Jens Peder Nilsen har mange hester til sammen, har hun også en rekke kusker hun samarbeider med. - Det er spesielt nå fra november til mars at vi har veldig mye oppdragskjøring, forteller Kragh. Det er både firmaer og privatpersoner som leier dem inn, og ofte i Holmenkollen-området. – Vi vil gjerne kjøre mer om sommeren også, om noen ønsker å bruke oss. - Men så til det store spørsmålet: Vet du hvem som giftet seg lørdag? - Nei, det gjør jeg ikke, sier Kragh.
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod: