Dette husker vi best
Romjula er tiden for å reflektere over alt som skjedde i året som gikk. Mange nyhetsredaksjoner lager årskavalkader, vi gjør vår egen lille vri. Alle i redaksjonen har nemlig fått i oppgave å beskrive den eller de sakene de husker aller best å ha jobbet med i året som gikk.
Knut Houge, redaktør
En av mine ambisjoner for 2011 var at hest.no skulle dekke Rytterforbundets indre liv bedre. Da det i vinter ble kjent at Kristin Andresen ville stille til valg som president mot sittende president Kristin Kloster Aasen intervjuet hest.no begge kandidatene og spurte dem hvorfor de stilte til valg.
I mars var jeg til stede på Ryttertinget. Der opplevde jeg at utfordreren ble utsatt for flere stygge taklinger, blant annet ville møtedirigenten nekte Kristin Andresen å presentere seg. Skandalen ble avverget da dirigenten til slutt ga etter for press og likevel tillot Andresen å presentere seg.
Rytterpresident Kristin Kloster Aasen vant avstemningen og ble valgt for fire nye år. I høst trakk imidlertid Kloster Aasen seg som president på grunn av arbeidsbelastningen. Dermed rykket visepresident Per Anders Owren opp til president.
I ettertid kan man spørre seg hva som egentlig var hensikten med den opphetede presidentkampen. Jeg tror Norges Rytterforbund hadde vært tjent med å ha en president som var tent og dedikert til oppgaven – og ikke minst valgt av Ryttertinget!
Les artikkelen Disse skal lede Rytterforbundet
Det er lett å glemme at rideskolene er inngangen til ridning for de fleste ryttere. Også våre beste ryttere begynte en gang å ri på en rideskole.
Ridelærerne er grunnsteinen i rideskolene. I november inviterte Rytterforbundet til inspirasjonskonferanse på Lefdals rideskole. 140 ridelærere deltok, og responsen var så god at utdanningskonsulent Nina Rasmussen lovet at denne konferansen ville bli en årlig tradisjon. Det tror jeg er lurt. Jeg fulgte konferansen og var imponert over det spennende programmet.
Les artikkelen Inspirerte ridelærere.
Ragnhild Ekornrud, journalist
I år har jeg dessverre ikke jobbet så mye som vanlig, men det har blitt noen saker igjennom året. Det er spesielt én sak som har brent seg inn i hodet mitt. Vi har ikke skrevet så mye om terapiridning tidligere, så da muligheten bød seg tok jeg den og reiste til Søndre Aas Gård hvor de har et fantastisk tilbud.
Å få tilbringe en dag sammen med barn med ulike utfordringer, hvor alle fikk glede seg av hestenes fantastiske måte å ta dem i mot på, det var helt utrolig. Å få se gleden bre seg over ansiktene til disse barna og hvor mye denne ukentlige ridetimen betyr. Vi er privilegerte som journalister hvor vi får oppleve mye, men akkurat denne opplevelsen har brent seg inn i både hodet og hjertet mitt. Det er utrolig hvor mye glede hesten kan gi!
Les artikkelen Med hesten som terapeut.
En annen ting som jeg ikke kan unngå å trekke frem er månedens blogger-artiklene som kommer i slutten av hver måned. Jeg er så heldig å få følge med på de aktive bloggerne her på hest.no, og jeg lar meg stadig forbløffe over hvor mange GODE bloggere det er her.
Jeg føler at disse artiklene fortjener å bli trukket frem i en slik årskavalkade, da nettstedet aldeles ikke ville vært det samme uten alle disse fantastiske bloggerne! Én konkret artikkel ønsker jeg ikke å trekke frem, men ønsker dere litt hyggelig lesestoff og kanskje tilføye en ny blogger på "mine favoritter"-lista, så tar du en titt på vår samleside over månedens bloggere igjennom tiden.
Christine Fagerbakke, frilanser
Før jeg dro til Hingstekåringen i Herning visste jeg tre ting. En: At gallashowet kom til å bli avholdt i år også. To: At Stein Endresen skulle ha med seg både Crelido og Cabachon. Tre: At Edward Gal skulle være tilstede. Jeg håpet derimot bare på en ting, at showet skulle bli like fenomenalt som tidligere år!
Forrige gang jeg var i Herning måtte jeg pent sitte på plassen min og se både showet og lyset forsvinne forbi. Denne gangen skulle jeg få stå på bakkenivå, fange og forevige alt dette! Jeg fikk ikke sove skikkelig natten før, men det svarte til forventingene.
Les artikkelen Underholdning i særklasse.
Maratonkjøring er et av de største adrenalinkickene jeg vet om. Så når jeg fant ut at jeg fikk kombinere dette adrenalinkicket med min lille lidenskap for Fjordhest tidligere denne sommeren var jeg i ekstase! Gjennom hele maratondagen på Fjordhest NM ble jeg bare mer og mer giret, lyset var til tider så perfekt som man kunne ønske, stemningen var gjennom tretoppene og kuskene ga virkelig alt!
Les artikkelen - Kom igjeeeeeen!
Marie Hatlevoll Gjennestad, journalist
Jeg kom tilbake etter mammapermisjon i mars, og snakk om å få mulighetene servert på et brett! Noe av det første jeg gjorde var å reise til Herning i Danmark, videre har det blitt to turer til Island og en tur til Boston i USA i året som gikk. For en reiseglad hesteperson er dette virkelig drømmejobben!
Men skal jeg plukke ut en av reisereportasjene må det bli den ene Island-turen. Jeg var så heldig å få være med på en ukestur med Ishestar, og jeg har aldri før opplevd noe lignende. Hestene, naturen, farten vi red i, folkene jeg red sammen med… Det var rett og slett utrolig moro, den gøyeste researchen jeg noen gang har gjort for en artikkel i alle fall! Mange av bildene ble også veldig fine, til tross for at det meste er tatt fra hesteryggen med et lite kompaktkamera. Rideturen resulterte i to artikler:
Del 1: Ekstrem rideferie
Del 2: Blant lava og varme kilder
Videre har jeg lyst til å nevne en nyhetssak jeg jobbet med. Vi hørte rykter om at Per Waaler hadde vært innblandet i en dramatisk rideulykke, men hadde ingen detaljer. Dette er en dressurrytter som lenge har vært i Norgestoppen, før han flyttet til Sverige for noen år siden. Jeg har intervjuet han flere ganger tidligere, og det er en person med mange gode kommentarer på lur.
Jeg lyktes ikke med å få tak i Waaler på telefon, derfor sendte jeg en mail. Svaret jeg fikk kommer jeg aldri til å glemme, tårene rant mens jeg leste det. Waaler beskrev ulykken, som innebar at hesten han satt på snublet og døde. Han beskrev sitt forhold til hesten, og sorgen over å ha mistet en av sine beste venner på en måte bare Waaler kan klare. Om du leser artikkelen skjønner du hva jeg mener. At en voksen mann og anerkjent dressurrytter kan gå ut og vise følelser for en hest på en slik måte er rett og slett beundringsverdig. Et godt forbilde for alle ryttere.
Les artikkelen Waaler i dramatisk ulykke.
Aina Ludvigsen, frilanser
Den saken jeg husker best fra 2011 er nok den hvor jeg var flue på veggen i sekretariatet under Norway Grand Prix. Grunnen til at den har festet seg, er fordi jeg ble så utrolig imponert over jobben disse damene gjorde! Så utrolig mye som skulle passes på, fikses og ordnes og hvor utrolig lett allting gled. Kort og greit imponerende!
Les artikkelen Kaoskontrollørene.
Inger Lise Walle, journalist
Det er ikke så veldig vanskelig for meg å velge, jeg skriver jo for det meste på vårt søsternettsted hunden.no. Skriver jeg for hest.no er det for det meste under stevner og da om diverse klasser.
For min del er det ikke særlig utfordrende lenger, så da jeg fikk skrive en skildring om oppvarmingsringen på Oslo Horse Show var det absolutt årets høydepunkt. Her fikk jeg utfordret meg selv, ettersom dette er en sjanger jeg sjelden får skrive. Bildene følte jeg også komplimenterte teksten bra, og det er ikke veldig ofte man kun får god tilbakemelding på kommentarene under artikkelen.
Les artikkelen Få varmen.
Trine Bøhnsdalen, frilanser
Det er to saker som skiller seg ut i året som har gått blant sakene jeg har levert til Hest.no. Èn av dem var skildringen fra Istølten i Askerhallen i mars, Den stjal hele showet.
Istølten var et utrolig opplevelse, selv for oss som ikke er hardbarka islandshestryttere. Det var en nærmest elektrisk spenning i salen, som reiste seg til nye høyder når Moli fra Skridu trollbandt både publikum og dommere. Jeg noterte flittig svar og detaljer for å senere skrive ut saken, men det jeg ikke visste var at notatblokka ble liggende igjen på parkeringsplassen den kvelden.
Vel hjemme haddde jeg ingen notater jeg kunne bruke som knagger til artikkelen. Dermed måtte jeg bruke min egen hukommelse, og slik ble skildringen til. Det ble en annerledes artikkel enn det jeg har skrevet tidligere, og jeg ble faktisk godt fornøyd med utfallet. Noen ganger kan det være positivt å slippe seg litt løs med pennen!
Men den saken som nok skiller seg ut aller mest, var artikkelen Arven etter Ray Hunt. Dette var en vanskelig sak å skrive, fordi en to dager lang minnesclinic i Forth Worth, Texas. Der vi fulgte over tjue svært dyktige hestetrenere i aksjon, og skulle skildre det hele ned til en enkel artikkel.
Det var rett og slett umulig å få med alt. Men opplevelsen, det å se alle disse hestefolkene i aksjon, mange som vi bare hadde lest om i blader og bøker eller sett på film, var en helt utrolig opplevelse. Og det å spise middag med dem den siste kvelden, sitte ved siden av Buck Brannaman og familien hans og høre berømte Baxter Black fortelle sine velkjente vitser fra livet som stordyrveterinær på avsidesliggende rancher, var en opplevelse vi sent vil glemme.
Roadtripen fra Montana til Colorado og ned til Texas var i seg selv også et eventyr jeg sent vil glemme. Foruten å bli kjent med det som i dag er min samboer her hjemme i Norge, stoppet vi også for å fotografere hester i forskjellige situasjoner. Ett av bildene ble også forsidebilde til Hest.no-almanakken i 2011.
Karen Sæther Houge, frilanser
Fra AEG var det spesielt èn film jeg husker godt. Det var filmen vi gjorde med brødrene George og Willam Whitaker der de sto på miniski bak en hest. Jeg husker det som helt sinnsykt kaldt, men veldig gøy. Jeg hadde kommet hjem fra India et par dager før, og var ikke vant med kulden. George og Will var utrolig sporty. Selv om de bada i snøen i over en time og sikkert fikk frostskader, var de i veldig godt humør, og det var god stemning hele tiden.
Filmen kan du se HER!
I sommer var Lise Tofteberg, vår eminente fotograf, og jeg på roadtrip rundt om i Europa. Dette var midt oppi 22. juli, og det var nesten det eneste jeg og Lise snakka om. Så kom vi fram til Camila Hauglin som driver stallen, Nordic Horses, i Belgia. Jeg ønsker å lage ulike type filmer, så fra Nordic Horses lagde vi en reportasje fra laboratoriet på stallen. Vi var blant annet med da de inseminerte ei hoppe.
Den siste filmen jeg husker ekstra godt var da jeg lagde karakteren Solveig (13) under årets Oslo Horse Show. Hele prosessen med å lage henne, og ikke minst gå rundt på Telenor Arena og spille det inn, var veldig morsomt.
Solveig er en av mine "hjertebarn" så det er fare for at dere får se mer av henne til neste år. Hun er også en helt ny genre fra tidligere, og dette var første gang jeg prøvde meg på rent skuespill.
Filmen med Solveig kan du se HER!
Marie Sæther Houge, frilanser
- Etter en lengre reise i Asia skrev jeg i løpet av året en artikkelserie om hester, muldyr, kameler og elefanter, forteller Marie. - Det er ingenting som engasjerer meg mer når jeg er på reise enn dyrenes velferd og hvordan dyrene brukes. Det er spennende å se at folk bruker ridedyr på ulike måter rundt omkring i verden.
Artikkelserien handler om alt fra oppsaling av kamel og elefant til kjørehester i Varanasi og araberhesten i Arabia.
Årets ti mest leste
Her kommer listen over de artiklene som har blitt mest lest på hest.no i året som gikk:
1. – Unngå lag på lag
Feil bruk av dekken kan i verste fall gi alvorlige konsekvenser for hesten, som kuttskader og hudlidelser. Patrick Looney fra Horseware advarer mot å bruke mer enn ett dekken av gangen.
2. Waaler i dramatisk ulykke
Dressurrytter Per Waaler red rolig rundt på banen da hesten plutselig skvatt, mistet balansen og falt. Rytteren ble funnet bevisstløs, hesten var død.
3. Falt død om på banen
Eric Lamaze og Hickstead vant gull under OL i Beijing 2008, og under VM i fjor fikk hingsten tittelen verdens beste spranghest. Søndag 6. november falt Hickstead død om på sprangbanen under verdenscupen i Verona.
4. Hest alvorlig skadet
Stallen på Arctic Equestrian Games ble en farlig plass. Én hest satte seg i dag fast i luken på boksdøren og kuttet seg kraftig opp.
5. Ponnien med protese
Molly har en tøff historie bak seg, med ved hjelp av sin eier fikk den lille ponnien en ny sjanse - og et nytt bein. Med sine tre bein og en protese sprer ponnien Molly håp og glede til folk i alle aldre.
6. Hesteslakt i USA revurderes
I 2007 ble de tre siste hesteslakteriene lagt ned i USA. Mange så på dette som en milepæl i kampen for hesters rettigheter. Helt til de merket konsekvensene.
7. Strikkeprosjekt for den tålmodige
Dersom du har lyst på et helt unikt dekken til hesten din, kan du gjøre som Merete Stokkenes. Hun skulle egentlig bare strikke dekken til hunden sin, men endte opp med et som passet til hesten.
8. Bombesikker dressurhest
Lei av at hesten skvetter for den minste lille ting under konkurranser? Det var Tristian Tucker også, så han gjorde noe med det.
9. Man blir aldri for gammel
I en alder av 101 år var amerikanske Connie Reeves fortsatt en aktiv rytter, med mottoet at man skal sale sin egen hest. Den 28 år gamle hesten Dr. Pepper ble en følgesvenn helt til det siste.
10. Drev egentlig ikke med hest
Da hun var elleve år ble hun påkjørt av en vannscooter. Det knakk lårbeinet og lårhalsen rett av og bevegeligheten i hoften forsvant. Det stoppet ikke Kamilla. Nå er hun 18 og har ridd VM. Det til tross for at legene fraråder henne å ri.
Dette husker vi best på hunden.no
Vårt søsternettsted hunden.no har også tatt en oppsummering over hvilke saker redaksjonen husker aller best. Les Våre beste minner fra 2011.