De chapskledde rytterne er pickup-ryttere. Denne jobben er ikke for pingler. (Foto: Trine Bøhnsdalen)
Diverse

Hester med tæl

Hvis du har vært på en rodeo og ikke lagt merke til dem, betyr det at de har gjort jobben sin.
En pickup-rytter plukker opp en bukkehest under Cheyenne Frontier Days i Wyoming. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Kanskje er du som meg, ikke videre overbegeistret over rodeosportens intense bukkekonkurranser. Men selv om du ikke er det, og selv om du kanskje aldri har sett en eneste rodeo i hele ditt liv, så håper jeg du også kan la deg fascinere og imponere av pickup-rytterne.

Disse alvorlige mennene, kledd i like skjorter og store, tunge lærchaps. Som alltid er inne på arenaen, klare til å hjelpe, og som rir på noen av de tøffeste og mest atletiske hestene som finnes på en rodeo. Og hvis du har vært på en rodeo og egentlig ikke lagt merke til dem, så blir de glade. Det betyr nemlig at de har gjort jobben sin.

Den overordnede jobben til pickup-rytterne og deres hester er å sørge for at deltakerne er så trygge som mulig. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Verken avl eller eksteriør veier tyngst

På hver eneste rodeo, verden over, er det alltid to pickup-menn som redder roughstock-rytterne fra å bli trampet ned, og som jager kalver og okser ut av arenaen, og ellers tar seg av alle mulige og umulige oppgaver fra heseryggen.

Men for å kunne gjøre disse til tider svært farlige oppgavene, trenger de tøffe, allsidige, lydige og snartenkte hester. Og det er én egenskap som avgjør det hele - tæl.

- De må ha mye tæl, forteller pickup-rytter Butch Braden fra Welch, Oklahoma til America's Horse Daily.

De beste hestene er ikke alltid de mest velavlede. Et godt hjerte og et godt hode er aller viktigst. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

På en vanlig rodeo har Braden med seg seks ulike hester som han bruker i jobben som pickup-rytter. Noen ganger bytter han dem ut etterhvert som kvelden skrider frem, andre ganger skjer det uforutsette ting som gjør at det er lurt å ha flere hester i reserve. 

Dette er ingen jobb for en engstelig hest uten erfaring. En god psyke, kombinert med masse tæl, er det som trengs.

- For meg har det vært prøv og feil for å finne den beste hesten til jobben, forteller Braden.

Det er ingen hester som avles opp spesifikt til å bli pickup-hester, og de kommer i alle størrelser, farger og fasonger, fra alle blodslinjer og i alle aldre. Det er ikke den fysiske størrelsen det kommer an på heller. Det handler om at de må ha et godt hjerte og være uredde og kontrollerbare, selv i svært farlige situasjoner når instinktene deres sier at de burde flykte.

- Noen av de hestene jeg tror kommer til å takle jobben bra gjør det ikke, mens andre hester jeg tror ikke klarer jobben gjør det uten å nøle. Det er ganske rart, egentlig, forteller Braden.

Under Cheyenne Frontier Days er det alltid fire pickupryttere ute på den store arenaen. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Livsfarlig hestejobb

Har du ikke hørt om pickup-ryttere før? Det er du ikke alene om. Selv om de har en av verdens farligste jobber på hesteryggen, er det få som kjenner til dem utenfor rodeomiljøet. Alle pickup-ryttere jobber i par, og på noen av de større rodeoene er det to par ute på banen samtidig. 

En god makker som du kan stole på er livsviktig. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

- I jobben som pickup-rytter må du kunne samarbeide og kommunisere godt med makkeren din, svært ofte uten å utveksle annet enn korte ord. Du må vite at du kan stole på den du arbeider sammen med, og dere må vite hvem som skal gjøre hva i en akutt situasjon. Hvis man ikke vet det, kan utfallet i verste fall bli katastrofalt, forklarer Braden.

På de aller fleste rodeoene er det barbaksrytterne som begynner det hele. Målet er å sitte på en bukkende hest i åtte sekunder. Men enten deltakeren greier å bli sittende på den bukkende hesten, eller blir bukket av, har pickup-rytternes arbeidsdag begynt.

Hvis rytteren greier å sitte på de åtte sekundene til klokka ringer, slutter han å drive på hesten og holder seg fast med begge hender til hjelpen kommer. Som regel slutter de fleste bukkehester å bukke, og setter heller opp farten mot det de tror er utgangen av arenaen. Pickup-rytterne rir da opp på hver sin side av den galopperende bukkehesten. Målet er å få deltakeren av bukkehesten på en trygg måte.

Den ene pickup-rytteren lar deltakeren ta tak i armen hans, skulderen hans eller bak på salen hans. Så, hvis alt går etter planen, løfter pickup-mannen deltakeren av hesten, over rumpa på sin egen hest og setter han trygt ned på andre siden. I mellomtiden løsner pickup-mannen på andre siden flankestroppen og får tak i leietauet til bukkehesten slik at de kan lede den ut av arenaen.

Bildene under viser en vanlig arbeidsøkt for pickup-rytterne:

Runden er ferdig, og deltakeren holder seg fast med begge hender mens han venter på hjelp fra pickup-rytterne som nærmer seg. (Foto: Trine Bøhnsdalen)
Pickup-rytteren til venstre i bildet rir så nære bukkehesten som mulig, mens han strekker ut armen for å hjelpe rytteren over på sin egen hest. (Foto: Trine Bøhnsdalen)
Deltakeren får litt ekstra svevemoment, men greier å komme seg av uten å henge fast i noe. Pickup-rytteren til høyre sørger for at bukkehesten ikke tar en skarp sving til siden. (Foto: Trine Bøhnsdalen)
Når rytteren er av, handler det om å få tak i leietauet til bukkehesten og få den under kontroll. (Foto: Trine Bøhnsdalen)
Straks den er under delvis kontroll, må pickup-rytteren løsne flankestroppen som er med på å trigge bukkingen. (Foto: Trine Bøhnsdalen)
På dette bildet bruker de gjerdet som støtte slik at bukkehesten fortsetter rett fram. Deltakeren får tak i pickup-rytteren og slenger seg over på hans hest. Ikke prøv dette hjemme. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Noen ganger går det ikke like smertefritt, og ofte hender det at deltakeren henger seg fast i utstyret og ikke får kommet seg løs. Det er da ferdighetene og erfaringene til pickup-rytterne og deres hester virkelig blitt satt på prøve.

Hvis deltakeren sitter fast med hånda eller har fått beinet inni stigbøylen, må pickup-rytterne greie å kommunisere med hverandre og deltakeren i en allerede kaotisk situasjon. Som regel vil en av pickup-rytterne forsøke å stanse bukkehesten, samtidig som den andre rytteren forsøker å hindre at deltakeren blir smadret av høvene til hestene i den store farten.

Det er utvilsomt en farlig jobb å være pickup-rytter. Den eneste beskyttelsen de har er tykke lærchaps som dekker beina deres. De har også hvert sitt lager med lassoer som henger klare i enden av arenaen, slik at de enkelt kan galoppere bort og hente et nytt hvis det skulle behøves.

En pickup-rytter utstyrt med de velkjente, tunge lærchapsene. Han har også forsterket bootsene i tilfelle sammenstøt med en hest eller okse. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Ujevn muskelkamp

På mange rodeoer er det bullriding, okseridningen, som avslutter showet. I en bullriding-konkurranse finnes det som oftest en eller to bullfighters og en tønnemann. Deres jobb er å distrahere oksen når rytteren detter av, og holde på oppmerksomheten til oksen helt til deltakeren kommer seg i sikkerhet over gjerdet. Så er det pickup-rytterne som overtar.

For mange pickup-ryttere er dette den ultimate utfordringen. Etter hvert ritt er det nemlig pickup-rytternes ansvar å få de enorme oksene ut av arenaen uten at de skader noen. Og det er langt fra noen enkel jobb.

Målet til pickup-rytterne er å få drevet oksen ut av arenaen så raskt og smertefritt som mulig, men oksene er gjerne oppjaget og de fleste er ikke interessert i å bli jaget noe sted. Som regel må de lokkes ut av arenaen og dette er en av de mest risikable jobbene til pickup-rytterne.

Det krever en enormt modig hest til å ta opp kampen mot de oksene på rodeoer verden over. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Først forsøker de å lokke med seg oksen ved å ri foran den og få den til å følge dem ut av arenaen. Men hvis det ikke fungerer må de fange oksen med lasso og dra den ut av arenaen. Muskelmessig er det en urettferdig kamp for pickup-hesten, men på utrolig vis får de dratt oksen ut av arenaen til slutt.

En pickup-rytter under Cheyenne Frontier Days forsøker å dra med seg en uvillig okse ut av arenaen. (Foto: Trine Bøhnsdalen)
Det trengs en hest med rask reaksjonsevne til å lese oksen. Noen ganger må den kaste seg unna for å unngå å bli truffet av den enorme muskelbunten. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

De fleste oksene som brukes veier godt og vel over ett tonn, og det trengs en sterk, stødig og ikke minst tøff hest for å dra en sint okse, som stritter i mot, ut av en stor arena. Det er ofte her de store ulykkene kan inntreffe, for som regel venter det bare et lite inngjerdet område like etter at oksen er kommet ut av arenaen.

Herfra skal den drives videre inn i en serie av ganger før den kommer ut i en innhegning med de andre oksene. Men i disse små områdene kan det lett oppstå nærkontakt mellom hest og okse, og det er mange pickup-ryttere som har fått hesten sin truffet av sinte okser i en slik situasjon. Det er derfor viktig at de sitter på hester som er svært kalde i hodet, men som også kan bevege seg lynraskt unna hvis det trengs.

Den må også være modig nok til å la oksen følge etter seg ut av arenen. Dette er en svært risikofylt oppgave. (Foto: Trine Bøhnsdalen)
(Foto: Trine Bøhnsdalen)
Oksene skal inn i en smal gang ut av arenaen, ofte sammen med hesten som lokker den inn. Dette er ingen enkel jobb. (Foto: Trine Bøhnsdalen)
(Foto: Trine Bøhnsdalen)

Mer hjerte og tæl enn de fleste

Mange pickup-ryttere bruker flere forskjellige hester under en rodeo. Det er ofte ønskelig med en lettere, raskere hest for bukkekonkurransene med hest, mens det er en fordel med en sterk og stødig hest når okseridningen begynner.

(Foto: Trine Bøhnsdalen)

For pickupryttere er det umulig å spå hvilke hester som blir gode pickuphester. Som regel er det tøffe, allsidige hester som har vært brukt i mye forskjellig, fra bulldogging-konkurranser til ranch- og kvegarbeid. Noen er små og spinkle, men har et hjerte av gull og mer tæl enn de fleste, mens andre er kraftige plugger som ikke viker for noe som helst.

(Foto: Trine Bøhnsdalen)
(Foto: Trine Bøhnsdalen)

Når spotlyset er på deltakeren og de står der i skyggene og venter, klare til å assistere når det trengs, kjenner jeg alltid en spent kribling i magen. Uavhengig hva som skjer med deltakeren er det nemlig noe å lære av disse hardtarbeidende pickup-rytterne. Hestene deres er av et kaliber det knapt finnes maken til i noen annen gren, og det mest fascinerende er at de plukkes ut på helt annet grunnlag enn i noen andre ridekonkurranser. 

For dette er først og fremst hester med et godt hode, mye hjerte - og masse tæl.

 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng