Hest

Den gnistrende øya

Så nærme, men likevel så eksotisk. Island har mye å by på for en hesteinteressert turist, og tar man først turen står mulighetene for en rekke store naturopplevelser i kø.

Islandshesten. En egen rase, med egne gangarter, egne konkurranser, et eget miljø og sin helt egne øy. Det sies at vikingene tok med seg islandshester til øya for over 1000 år siden, og siden har de stort sett fått være i fred. Det eksisterer fortsatt et importforbud av hest på Island, noe som vil si at hvis en hest først forlater øya får den ikke komme tilbake.

Foto: Christine Fagerbakke

Rideturer for alle

Turister ønskes imidlertid velkommen. Og etter bankkræsjen i landet for noen få år siden, har det blitt et langt billigere reisemål. Når man ankommer øya står opplevelsene i kø, det er bare å velge og vrake. De fleste hoteller og turistbyråer har lange lister med dagsturer hvor du kan oppleve islandsk natur. Enten fra en buss, et monster av en firehjulstrekker, et helikopter eller en litt mer miljøvennlig firbent ganger som tar deg omtrent hvor enn det skulle være på øya.

Det finnes en rekke firmaer som tilbyr dagsturer på hesteryggen i området rundt Reykjavik, Ishestar og Eldhestar er de to største. Flere av firmaene har tilbud om å hente deg på hotellet, og man kan velge både hvor lenge man skal ri og hvilket tempo det skal gå i.

Selv om islandshestene er forholdsvis små, har de ingen problemer med å bære en godt voksen mann. Har man noen i reisefølget som ikke har ridd noe særlig før, er ikke islandshesten den mest ubehagelige hesterasen å starte ridekarrieren på. Med den ekstra gangarten tølt, blir det ikke så mye humping som på en vanlig ridehest.

Lavasanden i fjellene er myk og fin å ri på. Foto: Marie Hatlevoll

En uke i fjellet

Det er imidlertid begrenset hvor mye natur man rekker å oppleve på en time. Eller to, eller tre. Disse rideturene arrangeres dessuten i nokså sentrumsnære strøk, skal man virkelig oppleve villmarken må man sette av litt flere dager. Vi deltok på en seks-dagers tur i området rundt Hekla i 2011, en tur av den litt mer ekstreme varianten.

Hotell eller hyttestandard? Det er helt opp til deg. Foto: Marie Hatlevoll

Det finnes flere firmaer som arrangerer flere dagers turer eller ukesturer over hele Island. Men her gjelder det å sette seg godt inn i hva man egentlig ønsker før man bestiller. Har man med seg reisefølge som ikke er så veldig hestevant, bør man velge en rolig tur med korte rideavstander.

Og hva slags overnatting kan du tenke deg? Hotell eller hytter ute i fjellet uten innlagt strøm og vann. Er du en dreven rytter og ønsker en utfordring, kan du få nettopp det. Men tar du med deg en person med lite erfaring på en slik tur vil det mest sannsynlig ikke bli en veldig bra opplevelse.

Opplevelse for livet

Turen vi valgte var av den mer krevende sorten. Vi red mellom fem og seks timer hver dag, og på seks dager tilbakela vi en strekning på over 200 kilometer. Tempoet gikk stort sett i trav, tølt eller galopp, og vi byttet hester en eller to ganger i løpet av hver rideøkt.

De hestene vi ikke red ble drevet foran oss i en stor flokk. Terrenget varierte fra svart lavaørken til grønne, frodige daler, til bratte fjellsider. Det var uten tvil en stor opplevelse, og man skal ikke være redd for å reise aleine på en slik tur. Man treffer garantert likesinnede.

Ekstrem rideferie

Blant lava og varme kilder

Hver høst sankes hestene ned fra fjellene. Foto: Knut Houge

Hestesanking

Island har en nokså annerledes type hestehold enn ellers i Europa. De har mye natur, og benytter seg godt av dem. Spesielt nordvest på øya slippes det store flokker med hopper og føll hver sommer, og sankingen av disse om høsten har blitt en turistattraksjon i seg selv. Hest.no-redaktør Knut Houge fikk være med på en slik sanking i 2007:

Der hestesanking er en folkefest

På Landsmot kan du oppleve Islands flotteste gangartshester. Foto: Pernille Ihme

Islands flotteste konkurransehester

Islandshesten har en egen form for konkurranse, nemlig gangartsridning. Den er utbredt i Europa, og Norge har flere aktive utøvere som hevder seg i verdenstoppen. Men på Island finnes det mange skjulte skatter man aldri vil få oppleve andre steder, som tidligere nevnt får de ikke vende tilbake dersom de reiser ut for å konkurrere. En av de beste anledningene til å oppleve det beste av det beste Island har å by på av konkurransehester, er å besøke det store stevnet Landsmot. Det arrangeres annethvert år i Reykjavik, sist gang i 2012. Vi var tilstede, du kan lese mer om det på vår samleside med artikler fra Landsmot.

Og for dem det ikke er nok for å bare se på flotte konkurransehester, finnes det også mulighet for å reise til Island og jobbe med hest. Eller gå på skole. Island har et eget universitet med hest, hvor det tilbys en treårig utdannelse.

Les historien om 20 år gamle Kristine Løkken som fant drømmejobben på Island.

I området rundt Reykjavik har det de siste årene vært lite snø om vinteren. Foto: Christine Fagerbakke

Lite snø

Reiser man til Island, er det imidlertid flere turistattraksjoner som ikke nødvendigvis dreier seg så mye om hest, men som likevel er verd å få med seg. Ettersom det er en vulkansk øy, finnes det plenty av varme kilder som enten er vakre å se på eller fine å bade i.

Island ligger omtrent på samme breddegrad som Bergen, og klimaet er ikke så ulikt. Om vinteren er det mye sludd og ikke alltid så mye snø, mens om sommeren er det forholdsvis kjølig. Det kommer sjelden over 20 grader. Derfor kan det være greit å finne noen varme kilder å dyppe seg i.

I den blå lagune er det plass til hele familien - og flere til! Foto: Christine Fagerbakke

Den blå lagune

En av de mest kjente, er Den blå lagune. Denne ligger et kvarter fra den internasjonale flyplassen, og mange velger å stoppe her på vei fra flyplassen og inn til Reykjavik. Det som er spesielt med denne kilden, er at den inneholder en del mineraler som skal være godt for dem som lider av eksem.

Man må betale for å komme inn til lagunen, og det er gode garderobeforhold. Selve lagunen er ikke så veldig dyp, men den er stor. Og behagelig varm hele året. Vær imidlertid oppmerksom på at vannet ikke er spesielt bra for håret, så rådet om å sause det inn med balsam i forkant er ikke dumt å ta med seg.

Nasjonalparken i området ved Thingvellir kan ikke beskrives som annet enn vakker. Foto: Christine Fagerbakke

Tre høydepunkter

Videre finnes det varme kilder som er flotte å se på. En klassisk dagstur fra Reykjavik kalles The golden Cirkle, hvor man får høydepunktene. På bussturen besøker man da Thingvellir, en nasjonalpark hvor man i tidligere tider holdt det første alltinget på Island. Alltinget samlet folk fra hele Island, og fungerte også som en domstol.

Her er Strokkur i ferd med å blåse kokende vann flere meter opp i luften. Foto: Marie Hatlevoll

Det neste høydepunktet på bussturen er den verdenskjente Geysir, som er opphavet til navnet man bruker om varme kilder som med jevne mellomrom spruter en søyle av vann og damp opp i lufa. Geysir har imidlertid sjelden utbrudd, men like ved ligger geysiren Strokkur. Denne har utbrudd med bare noen minutters mellomrom.

Gullfoss er et imponerende skue, gjennom alle årstider. Foto: Marie Hatlevoll

Siste stopp ligger bare noen minutter unna Geysir, og er virkelig en naturperle. Gullfoss er en stor foss med to platåer, det øverste på 11 meter og det nederste på 21 meter.

Det finnes mange små hestelandsbyer i sentrumsnære strøk i Reykjavik. Foto: Marie Hatlevoll

Hest i byen

Når man reiser rundt på Island, enten det er med buss eller bil, er det ikke til å unngå å se at dette landet virkelig er tilrettelagt for hestehold. I området rundt Reykjavik, hvor godt over 60 prosent av landets 300 000 innbyggere bor, er det mange som har hest.

Men istedenfor å holde dem i garasjen, finnes det en rekke små og store hestelandsbyer. Hver landsby har som regel en egen rideklubb, hvor det både er ridebane og ridestier i området. Landsbyene består av en rekke små stallbygninger, hvor det er vanlig å eie en bygning hver. Videre er det mulig å leie stallplass fra andre.

Ridestier langs veien er nesten mer vanlig enn sykkelstier på Island. Foto: Marie Hatlevoll

Over alt på Island er det dessuten nesten like vanlig med ridestier som med fortau og sykkelsti. Noen steder er ridestiene merket, andre steder er det bare et tråkk langs veien.

Paraden gjennom Reykjavik sentrum er både fargerik og flott. Foto: Marie Hatlevoll

Hestefestival

En gang i året slipper også hestene til i sentrum av Reykjavik. At det kalles klippetiklopp-paraden er ingen tilfeldighet, lyden av 200 hester som tripper gjennom hovedgatene må oppleves for å kunne beskrives. Dette er en del av islandshesten egen festival, som arrangeres over en langhelg i slutten av mars.

Les om festivalen i 2011: Hyllet islendingen

Programmet varierer noe, men i løpet av disse dagene har man muligheter til å få med seg både show og seminarer. Og ikke minst en av sesongens høydepunkter – istølt. Da samles en rekke toppryttere og hester i hockeyhallen i Reykjavik, og konkurrerer mot hverandre i tølt. De blir dømt med stilpoeng, så det er den flotteste hesten som vinner.

Vår fotojournalist Christine Fagerbakke besøkte festivalen i 2012:

Det første møtet

Sørsiden var islandshestens del

Det siste kysset

Den årlige Istølten foregår i Reykjavik. Foto: Christine Fagerbakke
Islandshestene er utsatt for smitte fra fastlandet. Foto: Christine Fagerbakke

Utsatt for sykdommer

Islandshesten er viktig for islendingene, og de er stolte av den. Hest er ikke bare en jentegreie for fjortiser, både gutter og mannfolk er kanskje mer involvert enn i andre kulturer i Europa. Men de er også nokså beskyttende ovenfor hestene sine. Ettersom islandshesten har levd isolert på øya i flere hundre år, er det mange sykdommer de ikke har vært utsatt for og dermed ikke har immunforsvar mot. I tillegg holdes store deler av bestanden i flokk, derfor vil ofte en smittsom sykdom spre seg raskt over hele øya.

Det skjedde sommeren 2010. En type hestehoste kom til landet, og smittet så å si alle hestene på øya. Heldigvis var det bare noen ytterst få som døde av sykdommen, men den fikk likevel enorme konsekvenser. Svært mange turoperatører måtte avlyse rideturene sine hele den sommeren, Landsmot måtte avlyses og det ble eksportforbud i et halvt år. For en næring som allerede lå nede på grunn av bankkræsjen gikk de en enda vanskeligere tid i møte.

Unngå å bli smittebærer

Ingen vet hvordan smitten kom til landet, men sannsynligvis har den sneket seg med noen som har besøkt øya. Island har imidlertid strenge regler for hva man har lov til å ta med seg inn til landet av hesteutstyr. Listen kan være verd å lese før man reiser, slik at man unngår å bli fratatt utstyr på grensen. Alt rideutstyr skal blant annet være vasket, og man har ikke lov til å ta med seg hesteutstyr av lær.

Les mer om hva du kan ta med deg, og hvordan det skal vaskes HER.

De varme kildene oser overalt. Hva med en liten heitur pottur i hagen?

Levende og mystisk

Island er et land som har mye å by på, både for den hesteinteresserte og dem som vil oppleve noe annerledes og nokså eksotisk. Det går fint å tilrettelegge turer både om man vil oppleve masse hest, eller bare la det være en liten del av turen. Island har på alle mulig måter en både mystisk og levende natur, og den flotteste måten å oppleve den på er selvfølgelig fra hesteryggen.

Fakta

- Flyturen til Island tar rundt 2,5 timer fra Oslo. Da lander man på Keflavik, som er omkring 40 minutter å kjøre fra Reykjavik. SAS, Norwegian og Icelandair har helårsruter fra Oslo, i tillegg flyr Icelandair fra Stavanger, Bergen og Trondheim i sommerhalvåret.

- De to største arrangørene av ukesturer på Island er Ishestar og Eldhestar. Turene varer alt fra et par dager til et par uker. Prisen varierer etter turens lengde og bostandard, en ukes tur lå i 2012 på mellom 12 - 20 000 kroner per person. Da er som regel all transport innenlands, overnattinger og mat inkludert. Man rir mellom to og tre hester hver dag.

Høysesongen for ukesturene er fra juni til august, men det tilbys også turer om høsten hvor man blir med og sanker inn sauer eller hester fra fjellbeitene.

- Man finner mye nyttig informasjon om Island som reisemål på visitIceland.com.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng