Hest

Blant lava og varme kilder

En løs flokk med fargerike hester bryter de svarte omgivelsene. Støvskyen blir hengende i lufta. Bak kommer en gruppe hesteturister ridende, de nyter den islandske naturen på best tenkelig måte.

Dette har skjedd: Undertegnede deltar på en ukes rideferie på Island, i området rundt vulkanen Hekla sør på Island. Totalt skal 240 kilometer tilbakelegges på seks dager, og ikke alt gikk som forventet første dagen. Tempoet var langt høyere enn hun hadde forestilt seg, og de mistet et par hester fra flokken med løse hester som drives foran gruppa. Kroppen ble dessuten stiv og støl etter en lang dag på hesteryggen.

Del 1 kan du også lese her: Ekstrem rideferie.

Vinden holder heldigvis støvet nede.

Blås-bort-dagen

Neste morgen blir vi presentert for et typisk, islandsk høstvær. Det regner ikke, men vinden tar et solid tak i alt som måtte bevege seg ut i den. Hestene er heldigvis godt vant med ekstremvær, og ser ikke ut til å bry seg nevneverdig. Kroppen klager heller ikke for mye, og så fort jeg kommer i salen er alle verkende muskler glemt. Vi fortsetter i samme tempo som før, og første etappe går på ridestier langs veien. Av og til er flokken også på selve veien, og bilene har ikke annet valg enn å stoppe og slippe oss forbi. De fleste er imidlertid turister, som halvveis henger ut av vinduene og tar bilder av oss. Vi har gått fra å være turister til å bli en turistattraksjon!

Men så svinger vi på nytt opp i fjellene, og forlater alt som heter menneskeskapt for denne gang. Det er oss og naturen. Vinden løyer noe. Vegetasjonen er sparsommelig, og rester etter utbrudd fra vulkanen Hekla ligger rundt oss som en åpen historiebok. Alt er svart, fjellene, grusen og støvet. Og til tross for at vinden hjelper til med å holde støvet nede, ser vi ut som vi har feid pipene i et helt nabolag hele gjengen.

Det er ikke mange feiltråkk blant disse hestene, selv i et meget kupert lavaterreng.

Lavageitene

Et tykt teppe med størkna lava bygger seg opp foran oss. I en krok har den engang flytende massen laget en naturlig luftegård. Det er på tide med hestebytte, og hestene får seg en liten pust. Den fargerike samlingen av hester sklir på en forunderlig måte inn i naturen, de passer inn.

I pausen får en av gjeterne telefon. De savnede hestene er funnet og fanget. Men vi er langt unna, så hestene blir transportert med bil til en gård. De får ikke bli med på resten av turen, ettersom det bare var unghester som skulle være med for treningens skyld. Vi har hester nok til å klare oss.

Vi får tildelt nye hester, saler opp og fortsetter over beltet av lava. Til tross for at det kun er en smal sti som leder over den engang levende lavamassen, nøler ikke hestene. Flokken går pent på rekke og rad, og rytterne følger etter.

Så fort vi er nede fra steinene øker tempoet, og begrepet lavageiter får plutselig en ny mening. Islandshesten har fått sitt kallenavn med god grunn, det virker ikke som de trenger å tenke hvor de plasserer beina sine. De løper like godt i nedoverbakker som oppoverbakker, og loser rytterne enkelt gjennom naturen. Mange ganger får jeg følelsen av å sitte på en levende berg-og-dalbane, men det kjennes trygt.

Larissa hadde ingen problemer med å stole på hestene hun red. De var svært sikre i terrenget.

Må stole på hestene

Tyske Larissa Hehn har aldri ridd islandshest før. Hun har heller aldri ridd på tur på denne måten. Stort sett har hun drevet med voltige på hesteryggen, og ridd noen rolige turer i skogen. Likevel er hun ikke redd.

- Det er litt rart, men etter fem minutter på ryggen til disse hestene stoler jeg helt og fullt på dem. I voltige må du stole på at hesten ikke mister galoppen, mens her må man stole på at hesten ikke ramler, sier hun.

Larissa trives dessuten godt med de ekstra gangartene.

- Hestene er enkle å sitte på, jeg merker at jeg klarer å føle hestene bedre her enn hjemme på grunn av gangartene, sier hun.

Elin tryllet frem de mest smakfulle rettene, selv med begrenset tilgang på utstyr.

Tradisjonell islandsk kost

Støvet har jobbet seg langt inni ørene når vi ankommer dagens hytte. All bagasjen vår har blitt fraktet i en terrenggående bil, og kokken Elin Þórðurdóttir serverer kaffe og kake med lovnader om at middagen er ferdig om et par timer.

Og det er imponerende hva hun får til. Det er ikke strøm på hytta, så alt blir tilberedt i en diger gryte på gasskomfyr. Likevel tryller Elin frem de nydeligste, tradisjonelle islandske rettene. Lam og fisk. Og selv for ganer som ikke liker dette til hverdags, er det umulig å takke nei. Mulig det er råvarene, mulig det er fjellufta. Men mest sannsynlig tilberedninga. På velkomstmøtet fikk vi beskjed om at vi ikke måtte regne med å slanke oss iløpet av turen, og det er helt sant.

Varierende bostandard

Hytta er ikke stor, den består kun av et oppholdsrom og et par toaletter. I oppholdsrommet er det både kjøkken, spisebord og soveplasser til hele gruppa. Man kan imidlertid velge rideturer hvor man overnatter på hotell, men da rir man gjerne i litt mer sentrale og travle strøk hvor man støter på andre turister. Vil man ha villmarken for seg selv må man fire litt på kravet til fasiliteter.

Det er ikke alle hyttene som har dusj, men det finnes alternative måter å få vasket seg på. Også for dem som ikke våger seg ut i kalde fjellbekker. På rideturens tredje dag skulle vi få en smak av dette, da gikk turen til Landmannalaugar.

Naturen er både variert og meget vakker på dagens etappe.

Et naturlig varmt bad

Hestene er fortsatt våkne og friske, og i dag skal vi ha en nokså kort etappe. En dagstur på omkring tre mil. Fra den svarte ørkenen beveger vi oss nå over i grønne, frodige daler. Ridestiene ligger foran oss som fem-felts motorveier, før lavaen igjen tar over. Vi når bunnen av en dal, og sola skinner over gruppa som galopperer langs en svart sandstrand i kanten av en knallblå innsjø. Brått endrer naturen seg igjen.

Oransje fjell omringer et nettverk av elver. Vi krysser noen av dem, og ankommer en diger parkeringsplass full av terrenggående biler og busser. Hestene blir satt i en luftegård, vi tar badetøyet ut av saltaskene og menger oss med turistene. Alle har samme mål.

Ømme muskler får en naturlig behandling i Landmannalaugar.

Det ryker fra fjellsiden, dampen bekrefter at her er det naturlige varme kilder. De naturlig varme kildene er ofte for varme til å bade i, men her har det blitt demmet opp en liten kulp der varmt møter kaldt vann. Resultatet er en helt perfekt badetemperatur på godt over 30 grader. Såre ridemuskler nyter den naturlige behandlingen. De føles myke og gode når vi setter oss opp igjen på hesten og vender tilbake til hytta.

En gruppe med mange nasjonaliteter, men en felles lideskap: Hest.

Mange nasjonaliteter

Om kvelden går praten livlig i gruppa, for det meste på engelsk. Vi representerer sju nasjoner, Tyskland, Belgia, Frankrike, Finland, Luxembourg, Nederland og Norge. Av de 14 er det 10 som reiser aleine.

- Egentlig skulle søsteren min være med meg, men så ville hun ikke likevel. Så da reiste jeg aleine. Men det er ikke noe problem, jeg ble raskt kjent med de andre i gruppa, sier Elisabeth Verstraeten fra Belgia.

Da hun tidligere i sommer planla rideferie, tok hun kontakt med et reisebyrå som tilbød slike turer verden over. Fristelsene var mange, men Elisabeth angrer ikke på at valget til slutt falt på Island.


- Dette er første gang jeg er på Island, det som lokket meg hit var den vakre naturen. Etter å ha vært her noen dager har jeg egentlig bare en ting å si om landet: Jeg elsker det!

Iløpet av sine år som guide, har Björk Jakobsdóttir tatt imot gjester fra mange ulike nasjonaliteter. Alt fra sentral-Europa til Israel, Russland og USA.

- Det er aller flest tyskere med på turene våre, og en del skandinavere. Den siste tiden har vi også fått flere og flere amerikanske gjester, sier hun.

Det blir mange timer i salen hver dag, og ridning i tøft terreng. Ingen tur for nybegynnere, med andre ord.

Krevende ridetur

Alle rideturene merkes med krav til rideferdigheter, og denne regnes som en av de tøffeste. Man må kunne sitte en hel dag i salen og håndtere hesten i åpent terreng. Farten er høy, så man må være forberedt på timer med risting i salen. Vi får streng beskjed om at på islandshester sitter man i salen hele tiden.

Heldigvis har noen hester mer behagelige bevegelser enn andre, spesielt de som tølter godt. Men for at hesten ikke skal slite seg helt ut er det best å la den trave litt innimellom. Vi bytter hest en eller to ganger hver dag, noen ganger en vi har prøvd før og noen ganger en ny.

- For å delta på en tur som dette må man ikke være redd på hesteryggen, og man bør ha erfaring med å ri i terrenget. Mange er ikke forberedt på farten vi holder, og at vi av og til løper i nedoverbakker. Men vi har fokus på sikkerhet, derfor rir vi aldri fortere enn den svakeste rytteren klarer, sier Björk.

- Reis heller aleine!

Likevel er det beste om alle på gruppa holder samme nivå, noe som er tilfelle denne gangen. I løpet av turen er det ingen som klager på annet enn litt såre muskler.

- Dersom man vurderer en slik tur, så kom heller aleine enn å ta med deg en som ikke er flink nok til å ri. Er man litt sosial blir man fort kjent med hverandre, og det er mye bedre å ha en god gruppe hvor alle føler seg trygge på hesteryggen. Dersom vi får med oss ryttere som ikke takler ridningen, må de i verste fall sitte på med kjøkkenbilen fra hytte til hytte, forteller hun.

Det tilbys imidlertid ukesturer for mindre erfarne ryttere, disse går i et enklere terreng med kortere etapper, roligere tempo og uten flokken med løse hester.

Gjeterne lyktes heldigvis med å omringe hestene og drive dem tilbake.

Nesten hesteløse

Etter hvert blir gruppa godt vant med dagrytmen. Frokost klokken 8.30, pakke bagen og legge den i kjøkkenbilen, ut og få tildelt en hest og sale opp. Deretter tilbringe noen timer i salen omringet av storslått islandsk natur, før vi tar en pause for å spise lunsj og bytte hest. Det var nettopp i en slik pause vi en dag nesten fikk oss en ubehagelig overraskelse. Vanligvis blir flokken sperret inne i en luftegård når vi stopper, men her var det masse grønt gress. Derfor fikk de gå løse og beite.

Plutselig finner et par hester ut at de er ferdige med pausen, og tusler av sted. Med det resultat at resten av flokken følger på. Litt målløse og med brødskiva i munnviken blir vi vitne til at alle hestene forsvinner. Hva gjør vi nå? Vi er midt ute i ødemarken med et lass av saler og hodelag. Det er nokså mange kilometer igjen til neste hytte, og ingen bilvei.

Heldigvis tenker gjeterne og guidene fort, de tar beina fatt og løper så fort de kan i det ulendte terrenget. De omringer hestene og klarer heldigvis å jage dem tilbake. En provisorisk luftegård settes opp, og vi kan fortsette turen på hesteryggen.

Daniella Frisch har en egen islandshest hjemme i Luxembourg, men både lynnet på hestene og ridestilen er en helt annen på Island.

Vender stadig tilbake

Daniella Frisch stortives på ryggen til favoritthesten sin, Mosa. Dette er hennes andre uke på rad i salen, hun tok likegodt to ukesturer på rappen når hun først var i området. Og selv om det er den femte gangen hun er på rideferie på Island, regner hun med å komme tilbake.

- Jeg endte opp med å kjøpe meg islandshest etter den første turen. Men jeg importerte ikke fra Island, for selv om det er flere av hestene her jeg godt kunne tenkt meg å ha så tror jeg ikke de hadde trivdes hjemme i Luxembourg. Det ville blitt et kultursjokk for dem. Her får de leve i flokk i store områder, og de blir brukt på en helt annen måte enn hjemme, sier hun.

Hun opplever dessuten at oppførselen til islandshestene på Island er litt annerledes enn hos dem som bor på kontinentet.

- Her ville hestene aldri gått i lomma di på leit etter godbiter, de viser mer respekt samtidig som de er mer sky. Jeg ville ikke hatt en slik hest hjemme, men jeg liker godt å komme hit og ri dem når jeg er på ferie. Det hadde forøvrig ikke vært mulig å ri på denne måten hjemme, etter noen hundre meter kommer du enten til en trafikkert vei eller møter en turgåer, forteller Daniella.

Et vemodig farvel

Dagene går, og turen nærmer seg slutten. Etter seks dager i salen og en tilbakelagt strekning på omkring 240 kilometer, kjennes det friskt med litt regn. Ridebuksa som er så full av støv at den nesten står av seg selv, får plutselig igjen sin opprinnelige farge.

Og til tross for en lang arbeidsuke for hestene, går de fortsatt godt frem. De tølter villig langs elva Thjorsa, og vi suger til oss de siste inntrykkene. Det er med vemod vi saler av for aller siste gang og tar farvel med hestene. På netthinnen sitter mange bilder, og gliset kommer fortsatt frem bare jeg tenker på dem.

Levende bilder

Her har vi samlet noen filmklipp fra rideturen. Se også bildegalleri under artikkelen.

Fakta

  • De to største arrangørene av ukesturer på Island er Ishestar og Eldhestar. Turene varer alt fra et par dager til et par uker. Prisen varierer etter turens lengde og bostandard, en ukes tur lå i 2011 på mellom 12 - 20 000 kroner per person. Da er som regel all transport innenlands, overnattinger og mat inkludert. Man rir mellom to og tre hester hver dag.
  • Høysesongen for ukesturene er fra juni til august, men det tilbys også turer om høsten hvor man blir med og sanker inn sauer eller hester fra fjellbeitene.
  • Man må ordne flyturen til Island selv. SAS har direkterute til Reykjavik fra Oslo, det har også Icelandair. I tillegg har sistnevnte avganger fra Trondheim, Bergen og Stavanger i sommerhalvåret. Er man ute i god tid og kan benytte seg av lavprisbilletter, kan man være heldig og fly tur/retur for under 2000 kroner.

 

Vi gjør oppmerksom på at vår reise var i regi av Ishestar og Icelandair.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng