Distanseritt

På galopptur i ørkendynene

Klokka er tidlig på morgenen og sola har enda ikke rukket å ta tak. På hver vår araberhest sitter vi i duvende galopp og foran oss ligger kilometer på kilometer med sand. Vi fikk være med og trene distansehest i ørkenen.
Hestene er allerede salt opp og klare til tur i ørkenen.

Det er i alle fall det vi liker å tro - at vi var med og trente dem. Antagelig var disse hestene bare ute på en rolig tur, men la oss nå leve i troen.

Vi er på Bou Thieb Equestrian Centre utenfor Abu Dhabi, og i det vi entrer stallen ser vi to araberhester stå ferdig oppsalt til oss. En hvit og en brun. Vi får tildelt nasjonalistiske hjelmer i De forente arabiske emiraters flaggfarge: rød, hvit og grønn, før vi bestemmer oss for hvilken hest vi ønsker å ri på. Jeg vil gjerne ha den hvite araberen, så min kollega Marie tar den brune. Kadith og Winever er navnene deres, og vi justerer raskt stigbøyler før vi kravler opp på ryggene. Jeg spør hva som er viktig når man rir en distansehest, og svaret er enkelt:

- Stay on the horse.

Distansetreneren på stallen, Ahmed Alqaidi, får et litt nervøst uttrykk i ansiktet og blir nok litt bekymret for hva slags ryttere det er som skal ri på hans hester. Han spør oss forsiktig om vi har ridd hester før, og ansiktet løsner opp i et smil når vi begge forteller at vi har hester hjemme.

Vi fikk godt selskap på ørkenturen vår. Hvem som hadde det mest morsomt er usikkert.

Tett fulgt opp

Klokka viser rundt ni, og sola jobber seg oppover på den knallblå himmelen. Sammen med oss rir Jawat på hingsten Ghalab, men disse emiratene turte ikke slippe oss ut i ørkenen alene med bare én guide. Ikke mindre enn to jeeper med fem stykker fulgte oss rundt på turen, og sannelig om jeg vet hvem som hadde det mest gøy av oss eller dem.

Omgitt av sanddyner skrittet vi ut fra gården.

Vi skritter ut av gården og opp i sanddynene, som har oppkjørte løyper på ulikt antall kilometer. Etter noe tid setter vi hestene i trav, og de svarer villig av gårde. Følelsen er som å sveve over sanden. Kadith går mer enn gjerne fremst, men man føler seg jo litt frempå hvis man durer av sted foran guiden, så mange små halvparader må til for å få han til å holde et behagelig tempo.

Vi travet avsted på de oppkjørte løypene mens solen stadig krøyp lengre opp på himmelen.
Sandstrekka som åpenbarte seg foran oss oppfordret til galopp.

Gigantiske veier å galoppere på

I ørkenen vi rir i er det gjerdet inn gigantiske områder, blant annet for å holde kamelene på plass, så vi må ned i skritt for å gå igjennom en port. Portvakten nikker til oss og smiler stort. Hans jobb er å sitte i en liten hytte midt ute i ørkenen og åpne porten dersom noen skal igjennom. Det er antageligvis ikke hver dag to norske jenter kommer ridende forbi.

Igjennom porten dreier veien til venstre og foran oss åpner det seg en vei på nærmere ti meter i bredde. For oss som er vant til kronglete skogsstier og svingete grusveier var det ganske fascinerende å se at denne brede ridestien strakk seg kilometer på kilometer fremover. Jeg vil tro hele rettstrekka var på rundt syv-åtte kilometer. Det inbød naturlig til galopp.

Hestene var ikke vanskelige å be om litt fart.

Kadith var ikke vanskelig å be, og startet i venstregalopp. Det gikk ikke ubehagelig fort, men han gikk godt frem og vi tok teten.

- Slow doooown, hører vi fra den ene følgebilen.

- Fortsett i galopp, men litt saktere… Sånn ja!

Det skulle ikke gå for fort. Og ikke for sakte. Gikk det for sakte fikk jeg en firtaktig, merkelig galopp som ikke var god å sitte på. Det gjaldt for meg å balansere Kadith mellom hans store gode galopp og hans korte urytmiske galopp. Her gjaldt det å sitte tilbake og holde igjen med magemusklene, for tok man for hardt tak i munnen fikk man bare et araberhode slengt opp i nesa. Araberhesten gjør man ikke ufortredt uten å få igjen for det - her gjelder det å ri følsomt.

Det tok meg ikke lang tid å adoptere den lettere henslengte ridestilen til guiden vår.

Lenestol med fotskammel

Mens vi galopperer nedover ørkenveien nevner Ahmed fra bilvinduet at vi må huske på å skifte galopp innimellom, slik at hestene ikke blir for mye belastet på den ene siden. Akkurat hva jeg gjorde vet jeg ikke, men vi trengte ikke mer enn å skifte litt retning, så skiftet Kadith galopp.

De tre hestene galopperer side om side nedover ørkenveien mens sola følger oss og sender stadig mer varme. Jeg sender et kjapt blikk på guiden vår, og det tar meg ikke lange tiden å adoptere den avslappede ridestilen hans. Stolsitsen kan bare gå å legge seg, her snakker vi lenestol-med-fotskammel-sits. Salen hjelper ikke akkurat til på den loddrette sitsen heller, så selv om jeg vet at det arbeides for at man skal begynne å ha en lettere og mer funksjonibel sits, også hos distanseryttere, så skal jeg ærlig innrømme at det var fryktelig behagelig å sitte slik bakoverlent der vi gynget av sted i galopp.

Det mangler ikke på service når man er ute i ørkenen. Selv flaksene ble åpnet for oss!

Vanningspause

På halsen til Kadith begynner det å piple frem noen små svettedråper. Gradestokken har nok krøpet opp til de gode 30 varmegradene, og skygger er ikkeeksisterende. Vi får beskjed om å si i fra hvis vi blir slitne og vil ha en pause, men selv for en minimalistisk turrytter som jeg selv er, så var dette bare fryd og gammen.

Vi tilbakelegger rundt fire kilometer i galopp. Veien fortsetter videre frem, men vi skal svinge oss inn til venstre. Her tar vi oss en liten pause og ut av den bakerste følgebilen hopper det to menn med små 0,3 liters vannflasker til oss. En ekte distanserytter har selvsagt vanngroomer med seg ute i løypa og vi kunne jo ikke være noe unntak.

Vi lo alle godt da Kadith måtte tisse mens jeg drakk.

Latteren satt løst da Kadith måtte tisse mens jeg satt der og drakk fra flaska. Det så ut som om jeg hadde magiske evner der jeg satt og fylte på vann som tilsynelatende så ut til å renne rett ut igjen.

Jeg lot Kadith få gå litt frem i det tempoet han selv ønsket og han svarte villig fremover.

Etter vannpausen fortsatte vi turen videre mellom sanddynene. Kadith var ivrig etter å komme videre, og i det treneren fra bilen sa at vi kunne trave, så holdt vi oss omtrent fem steg i trav før vi var oppe i galopp igjen. Nå hadde vi riktignok ikke ridd mer enn cirka seks kilometer, men følelsen av å sitte på Kadith var som at han kunne fortsatt i galopp for evig og alltid - og litt til.

Jeg slapp han litt stille frem så han også fikk lov å gå i det tempoet han selv foretrakk. Vi holdt det ikke så lenge, men han virket så fornøyd med å få lov å gå der. Marie og guiden kom litt bak, men med noen kilometer vei både foran og bak, så var jeg ikke urovekkende redd for å ri meg vekk.

Opp sanddynene mot stallen fikk vi en siste galopp.

- Troooooot, hørtes det fra bilen og jeg tok Kadith ned i trav. De to andre hentet meg igjen, og sammen red vi tilbake igjennom porten. Opp den siste sanddyna på løypa fikk vi oss en siste galopp. Kadith fikk gå i det tempoet han selv ville, og vi gynget oss oppover i behagelig, veivinnende galopp. Tilbake til farmen skrittet vi stille og rolig. Det gjorde vondt i kinnene, for smilet hadde vært klistra på den siste timen.

Smilet var klistra på oss begge i det vi nærmet oss stallen igjen!
Marie, treneren Ahmed og undertegnede etter en fantastisk ørkentur.

Lykkelige tilbake

- Du er en god rytter, sier Jawat til meg. Det er jo alltid hyggelig å høre, men jeg kunne ikke la være og undres over hva en god rytter for han er. For hvis det er å sitte mest mulig i lenestol-sits, så hadde jeg i alle fall ingen problemer med akkurat den biten. Jeg kommer nok ikke til å adoptere den stilen sånn helt med det første.

Halvannen mil hadde vi tilbakelagt, hovedsakelig i galopp. En drøy time var brukt. Hadde jeg spurt Kadith er jeg sikker på han kunne gått løypa både to og tre ganger til om så skulle være. Vel inne i stallen fikk vi sneket oss til et bilde med distansetreneren før hestene ble salt av og fikk seg en velfortjent dusj.

Vi fikk et helt eget team rundt oss for den lille turen vi skulle ut på. De bidro til en uforglemmelig ørkentur på hesteryggen!

En velfortjent dusj fikk vi også etter hvert, men smilet rundt munnen vår klarte vi ikke vaske vekk!

Hest.no sine journaliste Marie Hatlevoll og Ragnhild Ekornrud var tidligere i år på reportasjetur til Dubai og Abu Dhabi. HER kan du se samlesiden med artikler fra turen!

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng