Rideskole i vakre Hardanger
På toppen av en bratt bakke og med utsikt over Hardangerfjorden ligger Børve gard. Fjellene som ligger bak gården og fjellene på den andre siden av fjorden er fortsatt dekket av snø.
Tidligere gikk det kuer og gresset i bakkene rundt gården. Men siden 2002 har Gro Kristin Hestad og mannen Arne B. Valland drevet rideskole på heltid.
- Jeg så at melkeproduksjon ikke var levelig i det formatet vi hadde. Skulle vi fortsette med kuer måtte vi også gjøre store investeringer, forteller Valland.
Siden mor i familien hadde drevet med hest i alle år og gjerne kunne tenke seg å utvide driften av den lille rideskolen hun drev i sommerhalvåret ble valget enkelt: Å satse på hest! Dermed ble melkekvoten solgt, kuene sendt til slakt, fjøset ombygd til stall og en ny ridehall bygget.
- Vi måtte ha ridehall for å kunne ha drift i rideskolen hele året, forteller Hestad.
Naturstridig
Børve gård ligger i Øystese, som er et tettsted i Kvam kommune i Hordaland. I Øystese bor det knappe 1.900 mennesker.
Det skal egentlig være naturstridig å drive rideskole i et område der det bor færre enn 10.000 mennesker innenfor relativt kort kjørevei. Gro og Arne har bevist at det er mulig å lage et unntak fra denne regelen. I tillegg til Øystese kommer elevene i rideskolen også fra Ålvik, Samnanger og Nordheimsund. Mange av dem som er med på rideleirene kommer også fra Bergen.
- Jeg ønsker egentlig at barna skal ha fylt ti år når de begynner i rideskolen, men mange ønsker å ri når de går i 1. klasse. Vi har også en del voksne elever i rideskolen, og noen funksjonshemmede. Mange av elevene slutter når de er ferdig med videregående, fordi de må flytte vekk for å ta utdannelse, sier Hestad.
Reiser langt for å konkurrere
Både mor Gro og døtrene Tone (17), Silje (15) og Linda (12) konkurrerer i sprang. For å utvikle seg reiser de regelmessig til Solveig Karstensen Aarnes på Stall Vest Sportshest i Stavanger for å trene. De har også lang reisevei for å delta på stevner. De drar oftest til Stavanger, men også noe til Bergen. I vår startet Tone to helger under Drammen Sping Tour, og i vinter red hun på AEG.
- Rytterforbundet skulle ha arrangert flere kurs på Vestlandet som vi som driver rideskole kunne vært med på, slik at vi fikk faglig påfyll og kunne utvikle oss. Det tar lang tid og koster mye penger og alltid måte reise til Østlandet for å delta på kurs, sier Gro. Hun viser stolt frem lastebilen som hun kjører hestene og døtrene sine til stevner med. Det er en Scania hestebil med plass til fem hester og stor living.
- Denne er mitt annet hjem, sier Gro.
Fire hestejenter og en far som rir
Gro har drevet med hest siden hun var barn. Hun er oppvokst med fjording på en gård i Sunnfjord.
- Vi drev med avl, så jeg har mye erfaring med føll, unghester og hingster, forteller Gro.
I rideskolen går det både shetlandsponnier, islandshest, nordlandshester, kaldblodser, varmblodser og trakthener.
- Hvor mange hester har dere på gården?
- Det har jeg aldri talt opp. Vi får gå ut og telle, sier Gro.
- Vi har 32 hester inne på stallen og ni ponnier ute, opplyser Linda som har oversikten.
- Jeg har nok for mange hester her om vinteren. Jeg burde sendt flere vekk til fôrryttere, men da slapper jeg ikke av. Kundene våre kommer tilbake år etter år fordi de vet at vi har snille og trygge hester, sier Gro.
Alle de tre døtrene er hestejenter og konkurrerer i sprang. Far foretrekker turridning.
- Hvordan er det å vokse opp på en rideskole?
- Jeg synes det er veldig kjekt. Hvert år møter jeg igjen venninner som kommer på rideleirene, og så synes jeg det er veldig fint her, svarer Linda (12).
- Det er fint å få drive med det jeg liker best, nemlig å ri. Vi har vår egen stall så jeg slipper å reise for å gå i stallen, og mamma og pappa kan ta seg av hesten om ikke jeg kan. Jeg får også mange nye venner på rideleirene om sommeren, forteller Silje (15).
- Vinteren er lang her inne, svarer Tone (17). Hun går i 2. klasse på videregående og ønsker å ta ingeniørutdannelse for å kunne jobbe i oljeindustrien.
Blant jentene er det kun Linda som ønsker å leve av hest når de blir voksne. Linda vil gjerne være rytter på fulltid.
- Da må du nok finne deg en oljearbeider, kommenterer moren tørt.
Det gode liv
Arne har aldri angret på at han byttet ut ku med hest.
- Med hest får man mer igjen hvis man jobber mye og er kreativ. Men det er et faktum at vi stort sett jobber når andre har fri. Et slikt liv kunne vi aldri hatt hvis ikke jentene våre også var interessert i hest og vi kunne inkludert dem i dette, sier Arne.
- Har dere funnet det gode liv her på Børve?
- Jeg vil si at vi lever et godt liv, men man må være glad i å jobbe mye hvis man skal drive rideskole, svarer Arne.
- Arbeidsdagen til pappa starter klokken seks om morgenen, og han kommer sjelden inn igjen før klokken åtte om kvelden, forteller Tone som gjør det klart at hun ikke vil overta rideskolen når hun blir voksen.