- Få i gang motoren!

Brems og frem
- Du må kunne ri av gårde på hesten akkurat når du vil, og du må huske på å ri hesten og ikke bare styre den, sier Helgstrand til å begynne med, før noen av rytterne har kommet inn på banen. Først inn er Jannik, en ung danske med drøm om å bli berider. - Hesten skal opp og igjennom, forteller Helgstrand, og Jannik følger instruksjonene til punkt og prikke. I det Jannik bremser hesten ved å dra i tøylene får han en kommentar på at det ikke skal gjøres på den måten. - Len deg bakover og løft hendene dine litt opp, sier Helgstrand og demonstrerer litt overdrevent fra bakken. Kontakt og balanseJannik rir rundt på det flotte dyret som lyder navnet Uno Donna Unique, og selv Helgstrand er imponert over hesten. I det ekvipasjen flyr over diagonalen i et flott øket trav plystrer Helgstrand flørtende etter hesten. - Det er helt deilig å se den hesten fra bakken. Er det ikke godt å ri en hest som du kan starte og stoppe når som helst, spør Helgstrand Jannik, og han får et bekreftende nikk til svar. Det er ikke tvil om at Jannik er dypt konsentrert der han flyter av gårde på den sorte perlen. - Du må ri hesten i kontakt, i en balanse og ha følelse med tempoet hele tiden, sier Helgstrand i det Jannik rir igjennom et program Helgstrand har lagd for å vise publikum hva han har lært på de ti-femten minuttene han har sittet på Uno Donna Unique. Jannik kommer seg igjennom programmet uten større feil, og mottar stor applaus fra publikum.


Litt lengre i utdanningen
Neste rytter inn på banen er Karin som sitter på en flott hest ved navn Fernando. Denne er litt eldre og kommet litt lengre i utdanningsskalaen enn Uno Donna Unique og blir blant annet ridd på kandar. Karin får vite at hun skal få litt vanskeligere øvelser som travers og changementer, og hun får litt å bryne seg på med en hest hun aldri har sittet på før. - Ri hesten litt frem og tilbake og sjekk at bremsene fungerer. Når du begynner å tenke noe skal du ha det utført med det samme, sier Helgstrand og Karin forsøker så godt hun kan og Fernando responderer flott.
Changementer
Karin får beskjed om å fatte galopp, og etter noen fatninger er hun klar for å prøve changementene. - Ri en volte tilbake, ri ut på sporet i travers, fortsett i kontra til neste langside, og der changerer du, forklarer Helgstrand, og Karin gjør et forsøk. Changementene sitter litt langt inne, men etter et par forsøk til, og et par forsøk med changementer på seprentinbuer er også Karin klar for å ri program konstruert av Helgstrand. Med en stødig hånd red Karin igjennom programmet som inneholdt både traverser og treerbytter uten problemer. Også Karin fikk stor applaus i det hun red opp midtlinjen for å avslutte.
- Du skal!
Med to ryttere inne var det endelig tid for å se Helgstrand selv på ryggen, og inn kom han på femåringen Hønnerup's Driver. Her får Helgstrand virkelig vist hva han mener i praksis når han sier at hesten skal. - Du skal ikke ri hesten i to runder før du får kontroll, den skal stoppe eller gå frem med en gang du ber om det, forteller Helgstrand, og Hønnerup's Driver skyter fart fremover og stopper på femøringen. - Når den får gå frem med en gang den skal frem så bruker den bakbeina til å skubbe seg frem, og det gjør ingen ting om den til å begynne med går over i galopp, så lenge den går frem. Det er da det ser flashy ut, forklarer Helgstrand og viser publikum flashy hest.
Sterke hester
Ofte sier rytteren at hesten er sterk i den ene siden, og Helgstrand forklarer at det har egentlig ikke med at den er sterk, det har noe med at den ikke bærer seg godt nok. - Hvis hesten drar til høyre, så ta heller litt tak i den høyre tøylen og ri heller hesten opp til den tøylen. Det er noe som må repeteres ofte for at hesten skal forstå, forklarer Helgstrand. Rytteren går inn på hvor viktig det er at man er følsom når man rir unghester, og at det er viktig å akseptere feil og heller prøve igjen dersom noe går galt. - Det er viktig at hesten lærer seg å stole på rytteren og at jeg ikke spenner meg. Jeg bruker stemmen mye, sier Helgstrand og prrr'er på Hønnerup's Driver som reagerer umiddelbart.
Carabas
Helgstrand rir hesten ut og det tar noen minutter før han kommer ridene inn igjen, denne gangen på en stadig mer kjent hest: Tannenhof's Carabas! Det er Helgstrands nye topphest, og at denne ekvipasjen har kapasitet til å bli en toppekvipasje vitner det lite tvil om. - Vi er fortsatt i fasen hvor vi prøver å venne oss til hverandre. Det er vanskelig å sette seg på en ny hest som har blitt ridd av sin forrige rytter siden den var tre år, men vi forsøker sier Helgstrand. Rytteren har i stor grad pratet under hele klinikken, men nå blir han stille, og det blir også publikum. Han flyter rundt i den store sandkassen sin og man ser at både hest og rytter storkoser seg. De rir magiske økninger over diagonalene, forkortning i tempo, travers og andre krevende øvelser så lett som bare det, og med minimale hjelpere. - Jeg blir litt stille her, jeg blir så konsentrert når jeg rir den hesten her, sier Helgstrand som plutselig husket på at det var publikum rundt også. - Man skal synes det er gøy å ri, og det synes jeg virkelig med han her, forteller rytteren og viser enda mer av hva de kan. Galoppiruetter, sikksakk opp midtlina med et changement hver gang de endrer retning, seriechangementer med piruett til slutt. Publikum er målløse. Ikke nok med at de gjør øvelsene, men det er så hårfine signaler som skal til for at hesten reagerer. Flere dressurryttere legger beinet bak og opp mot sjabrakken til hesten når de bytter, hos Helgstrand ser man knapt bevegelsene i undersjenkel. Her er det mye oversjenkel og sete som jobber i perfekt harmoni.

