Hestegård med stil
Da de kjøpte gården i 2010 sto det et bolighus og en usjarmerende industrihall på eiendommen. De rev industrihallen og bygget opp en hestegård i det mange vil mene er en nokså unorsk stil med murstein.
- Vi har hentet inspirasjon fra Litauen. Der kan de murstein og mur, forteller Morten. Han jobber til daglig i et oljeserviceselskap. Dette betyr at han tjener mer enn de fleste og har lange perioder med fri eller beredskapsvakt hjemme der han kan bygge på anlegget. De som kjenner Morten sier han står grytidlig opp hver morgen og at han har ekstremt stor arbeidskapasitet.
Morten har erfaring fra byggebransjen og han og kona Solveig har tegnet hele anlegget selv.
Drev sitt første ridesenter da hun var 19
Solveig kommer opprinnelig fra Bodø, men hun har drevet flere ridesentre i Sør Norge det meste av sitt voksne liv.
Fra hun var 19 til hun var 21 drev hun Nesodden ridesenter. Deretter tok hun ridelærerutdannelsen på Starum før hun dro til England og jobbet. Da hun kom hjem igjen drev hun anlegget til Brunlanes og Stavern rideklubb. I 1999 kjøpte hun en gård langs Lågen ved Larvik der hun bygde opp staller og ridehus, og drev en salgsstall. I 2006 førte kjærligheten henne til Stavanger. I fire år leide hun en gård på Randaberg før hun og Morten endelig fant stedet der de ville bygge opp sitt lille paradis.
Eiendommen ligger idyllisk til på et høydedrag. Fra tunet kan man se deler av Randaberg, Kvitsøy og ut i storhavet. Gården grenser ned til Hålandsvannet der de har fiskerett og båtrett.
Gravde ridehuset ned i terrenget
På eiendommen har de bygd opp tre staller, en stor ridehall og en skrittemaskin med det flotteste overbygget man kan tenke seg. Skrittemaskinen er levert av Kylix. Bygningene ligger øverst på eiendommen. For at ridehuset ikke skulle bli for dominerende i terrenget og ta vekk all utsikten fra stallen har Morten gravd ridehuset fire meter ned i terrenget.
- Den støttemuren kostet meg en million ekstra, forteller Morten oss når vi er inne i ridehuset og vi ser den massive betongveggen som utgjør den ene langsiden i ridehuset.
Mellom tunet og Hålandsvannet er det bygget en utendørs ridebane og en treningsløype – i tillegg til mange flotte paddocker.
Vil bygge ting som varer
Både i stallen, i bygningen som huser skrittemaskinen og på ridehuset er det brukt en lys brun-rød stein. Innvendig ser stallen ut som om den kunne vært 100 år gammel. Her er ingen detaljer overlatt til tilfeldighetene. Over dørene til hver boks står det to gullforgylte hestehoder.
- Vi har brukt mye murstein som man forbinder med Jæren. Det meste av mursteinen kommer fra Stavanger, forteller Morten.
Materialene som er brukt er ganske massive, enten de er brukt i bygningene eller på gjerdene langs ridebanen og i paddockene.
- Jeg er opptatt av å bygge solid slik at vi ikke må gjøre ting om igjen om fem år, sier Morten.
- Har du bygget det dere trenger på eiendommen nå?
- Jeg er jo veldig glad i å bygge, svarer Morten ettertenksomt: - Jeg håper å få opp en garasje til hestelastebilen , og så skal vi vel bygge en kjekk tribune i ridehallen. Jeg har forresten også en drøm om å bygge på huset vårt med èn etasje.
Ved siden av driften av egen stall og jobben i Nordsjøen prosjekterer Morten også staller for andre. I øyeblikket leverer han innredning til en stall på Karmøy og setter opp den nye stallen til Tormod Bakke Johnsen i Tobajo Sporthorses. Prosjektene skjer i samarbeid med Fremtiden Stallinventar og et byggefirma i Litauen.
Stall Vest sportshest
Det er lett å la seg blende av den flotte arkitekturen i bygningene på Stall Vest sportshest. Solveig minner oss på at Stall Vest sportshest først og fremst er et treningssenter. Blant de ca 20 elevene som trener fast på senteret to dager i uka, er flere av dem elever ved spranglinja til Wang Toppidrettsgymnas. De fleste ryttere som er tilknyttet stallen er medlem av Soma Rideklubb.
12 ryttere står oppstallet med hestene sine på senteret og trener fast. I tillegg kommer det en del tilreisende ryttere som rir for Solveig. Elevene hennes er på nivå fra 1 meter og opp til 1,40. De fleste elevene er enten juniorer eller young ridere.
De som har oppstallet hesten sin på senteret betaler drøyt 10.000 kroner i måneden. Dette inkluderer møkking, foring, inn og utslipp i paddock og skrittemaskin fem dager i uka + instruksjon to dager i uka.
Ved siden av driften av senteret og instruksjon, selger Solveig også en del hester.
- Tidligere solgte jeg opptil 80 hester i året. Nå har jeg trappet betydelig ned, og selger kanskje bare rundt 20-25 hester i året.
Konkurrerer selv
Solveig rir alle de store stevnene i Norge, og konkurrerer også noe internasjonalt. Også Morten konkurrerer jevnlig. Han sluttet å ri da han var 18 og har gjenopptatt interessen i voksen alder. Han rir opp til 130-klasser.
- Vi drar til de stevnene i Norge og utlandet der det går klasser som også elevene mine kan delta på. Da drar vi med vår hestebil som har plass til syv hester, forteller Solveig.
- Hvem er dine favoritter blant stevnearrangørene?
- Jeg synes Drammen har et fantastisk anlegg. Vi var der i tre uker under Drammen Spring Tour. Men Arendal er helt klart den beste stevnearrangøren i Norge. Der er det en unik atmosfære. De tar så godt vare på alle som kommer dit, sier Solveig.