Lær å longere
Longering er noe de fleste av oss har prøvd. Kanskje har du behov for at en sprek hest kan få løpe litt før du setter deg opp, eller du vil trene en hest som av en eller annen grunn ikke kan ris. Kanskje longerer du til daglig, bare av og til eller kanskje du gjerne ville longert mer, men får det ikke helt til.
Cathy Drumm er oppvokst i England og flyttet til USA da hun var ferdig med skolen. Hun har drevet med hest hele livet etter den engelske skolen og har mange års erfaring som instruktør. Hun har mange tips til hvordan du kan bli en bedre longør.
- Du trenger ikke mye fint utstyr for å longere, forteller Cathy. Du trenger enten et hodelag, en kapsun eller en grime, et longetau og en longepisk. Bruk hjelm! formaner hun.

Fest lina på en sikker måte
Sikkerheten står høyt når Cathy jobber med hester.
- Det kan også være lurt å ha hansker så du ikke blir brent i hendene hvis hesten drar i tauet. Fest lina til en av ringene på kapsunen eller til bittringen som vender inn i volta.
Du kan også dra tauet gjennom bittringen som vender innover, over nakken på hesten og feste den i motsatt bittring.
- Den siste måten er tryggest, da hesten ikke får dratt bittet gjennom munnen, påpeker Cathy.
Hvis du har longeline med kjede i enden, kan du lage en trekant gjennom bittringene under haka til hesten i stedet.
- Om du også har tøyler på, snurr dem sammen og putt hakereima gjennom dem. Om du ikke har hakereim kan du ta dem av, sier Cathy, men hun er også for at ting skal være enkelt og gå raskt og sier det er helt trygt å knytte opp tøylene i en knute over halsen eller feste dem til salen om du har på det.

Ikke blokker luftveiene
Hvis du longerer i grime skal du passe på at nesereima ikke er for langt ned. Det kan være greit å juste den opp et hakk eller to. Nesereima skal være rett under kinnbeina.
Dette gjelder også kapsunen. Hestens nesebein er tynnere jo lenger ned på mulen man kommer, så man skal passe på at det ikke blir skadet, og også at luftveiene ikke blir blokkert.
Fest tauet i grima på den siden som vender ut av volta og legg det over nesereima slik at hesten ikke får sår hvis du må dra i tauet. Hvis du også har sal på hesten, fest stigbøylene godt så de ikke detter ned og skremmer hesten. Du kan også med vilje la de henge ned for å venne hesten til dem, men ikke start med det.

Kveil opp lina
- Det er viktig å passe på lina, sier Cathy, og tenke sikkerhet når du longere.
Hun mener det er spesielt to situasjoner man skal passe på i forhold til tauet når man longerer: At hånda di ikke blir sittende fast i tauet hvis hesten løper ut, eller at lina strammer seg til rundt beina dine hvis den sleper i bakken hesten drar i tauet.
- Lina skal kveiles opp rett og ikke vridd, og på en slik måte at den kommer lett av hånda di om hesten drar. Akkurat hvordan du gjør det er opp til deg, få det til å fungere for deg på en sikker måte, sier hun.
Ikke la hesten stresse deg til å begynne før du har fått ordnet tauet. Det er viktig å ta seg tid til å ordne tauet på en slik måte at det blir enkelt å longere.
Slik starter du
Begynn på den siden du er mest komfortabel hvis du ikke kjenner hesten.
- Når jeg starter, bruker jeg å snu pisken, forteller Cathy, slik at håndtaket kommer ut mot hesten. Det bruker jeg til å skyve hesten vekk fra meg, om nødvendig, og ut på volta i stedet for å dra den ut. Send hesten fram og vekk fra deg med pisken og kroppsspråket ditt, sier hun.
Lina kan man tenke at skal guide hesten rundt. Når hesten går i sirkel rundt deg, ram den inn mellom høyre og venstre arm, mellom lina og pisken.
- Hvis du longerer en hest som ikke har blitt longert før eller en hest som ikke hører på deg, kan du gå med hesten ut på sporet og så trekke deg lenger vekk etter hvert som den forstår hva du vil, sier Cathy.
Gå nærmere bakparten enn forparten for å drive hesten framover og rundt på volta.
– Men vær obs om du går nærme hesten, følg med på uttrykket dens selv om den virker rolig så du ikke får deg et spark, advarer Cathy.

Spreke hester
Man må hele tiden være beredt til å gjøre det som er nødvendig hvis hesten blir sprek. Hold piskehåndtaket ut mot hesten helt til du føler deg sikker, da denne delen er stivere og du kan holde hesten på avstand om den skulle finne på noe sprell. Når hesten forstår og er rolig, kan du snu pisken riktig vei.
- Pisken skal være en forlengelse av armen, sier hun.
- Du skal kunne ha mulighet til å berøre hesten men samtidig være langt nok unna så hesten ikke får skadet deg hvis den sparker. Pisken skal gi energi til hesten. Hører ikke hesten, kan du pirke borti den med pisken. Putt pisken bakover under armen om du ikke vil at hesten skal reagere på den, for eksempel i overganger nedover, sier Cathy.
Vanlige problemer
Cathy har tips til hvordan man løser de fleste uønskede situasjoner. Hvis hesten senker hodet for mye ned mot bakken, kan du be den øke farten litt. Hvis hesten har for stor fart, løsne på lina og hesten sakner som regel av.
Hvis hesten titter ut av sirkelen, la han gjøre det så lenge han ikke gjør noe galt. Hvis den fortsetter med det, så gi den mer arbeid så den bryr seg om hva du ber om og ikke alt annet.
Hvis hesten drar mot porten, jobb ved porten, så den skjønner at porten ikke betyr fri. Jobb med at den skal bli lydhør for deg og jobb deg gradvis vekk fra porten. Om hesten ikke lytter til deg, bruk pisken. Den må ikke lære at den kan ignorere deg.
Svarer hesten tilbake er det naturlig og greit, så lenge den ikke skader deg. Hvis hesten sparker ut, fortsett med det du driver med til hesten oppfører seg pent, så den ikke lærer at den slipper unna med dårlig oppførsel.
Be om mer energi
Hvis du vil ha hesten til å jobbe mer, vil en mindre sirkel gjøre at hesten må bøye seg mer og putte bakparten mer innunder seg. Du skal se etter om bakhøvene trår over framhøvenes spor. Gjør de det er hestens rygg engasjert.
Be om mer energi for å få hesten til å lenge stegene. Det betyr ikke at hesten trenger å gå raskere, det er de lange stegene du er ute etter.
- Om du ikke er oppmerksom på hesten og den stopper eller gjør feil, må du ikke skylde på hesten. Rettferdighet er viktig mener Cathy.
- For at du skal kreve at den skal være oppmerksom på deg, må du også være oppmerksom på den.

Når hesten snur seg mot deg
Mange har problemer med at hesten stopper opp og snur seg mot dem.
- Gå opp til den, reposisjoner den og deg og start på nytt, forklarer Cathy.
Vurder hvor langt ut du vil slippe den, altså hvor mye frihet den kan få.
- Det er lettere å korrigere den hvis den hvis du ikke har sluppet den så langt ut. Da kan du korrigere den når du ser den har tenkt å snu seg inn mot deg, altså før den allerede har gjort det, da lærer den fortere, sier hun.
Sjekk også posisjonen din i forhold til hesten. Det kan være nok å plassere deg mer mot bakparten av hesten for at den skal gå fram og ikke snu seg mot deg.
Spreke hester
En eksplosiv og overenergisk hest kan være et annet problem.
- Ikke prøv å stoppe den, råder Cathy oss til.
- Gi hesten et sikkert sted å løpe/eksplodere i god avstand fra deg og andre. La den løpe til den bestemmer seg for å sakne av og ros den når den gjør det. Gi den belønning for rolig adferd. Gi også hesten noe å gjøre med energien sin, sett den i arbeid, sier hun.
Det er viktig at du ikke bare longerer hesten for å få ut overskuddsenergi. Longer også hesten når den er rolig for å lage en god rutine. Ellers kan hesten fort forbinde longeringen med at den nettopp skal løpe ukontrollert rundt.
- De gode rutinene du etablerer mens hesten er rolig, er noe du kan bruke de dagene hesten er mer energisk, for å roe den. Det er viktig å lære inn longeringen når hesten er rolig, sier Cathy.

Lære inn galopp
Når hesten går fint rundt deg på sirkel, kan den trave og galoppere når du er klar. I et godt arbeidstrav skal bakhøvene, gå i forbeinas spor. I galopp er det viktig å passe på at sirkelen ikke er for liten. Se an nivået til hesten. Om den bryter til trav kan det være fordi sirkelen er for liten til treningsnivået den er på og ikke fordi hesten er ulydig.
Når du skal lære inn galopp, tipser Cathy oss til å bruke hjørnet av vantet eller gjerdet så hesten ikke får trukket vekk fra deg. Bruk pisken litt på rumpa. Gjør litt om gangen, så vil hesten bli sterkere og sterkere. Ros den masse når den gjør rett.
- Be hesten jobbe godt under økta, men vær rettferdig, sier Cathy.
Gjøre holdt
Se an formen dens og fysiske tegn den gir deg på at den er sliten. Nesebor som flerrer er for eksempel et tegn. Hvis hesten ber om å få stoppe et par ganger, la den få hvile. Putt pisken under armen og gjør en overgang nedover.
- Når du skal stoppe hesten på longe, skal den ikke snu seg mot deg, som i en rundpaddok, forklarer Cathy.
Gjør den det skal du plasser den rolig tilbake på sporet, uten drama, og prøv igjen. Etter noen forsøk vil den forstå.
- Du kan også forsøke å legge litt press mot hestens hode ved å gå litt mot det. Det kan få den til å holde seg ute på sporet. Om du trekker deg vekk fra hesten, rygger, kan hesten tro du vil at den skal komme til deg.
- Det er viktig å være bevisst på seg selv og hva en gjør, mener Cathy, og inneha noen pedagogiske evner, men det er også viktig å kunne være streng når det er nødvendig.
- Hvis hesten snur seg mot deg og kommer mot deg, bruk pisken til å holde den vekk. Legg på så mye press som nødvendig, men så lite som mulig, sier hun.
Jobb like mye på begge sider
Cathy ber oss også om å huske å jobbe hesten til begge sider så den ikke bare blir sterk på den ene.
- Hvis du har et problem med at hesten snur seg mot deg, er det lurt om du går ut til hesten, rull opp lina underveis, når du skal endre retning etter at du har stoppa den, sier hun.
Gå så til midten av volta, husk å bytte om sidene på tauet over nesa eller gjennom bittringene. Be så hesten gå ut i andre retningen.
- Hvis du føler du må dra mer i den ene retningen enn den andre, er det fordi hesten har vanskeligere for å bøye seg til den ene siden, forklarer hun.
- Fortsett å jobbe med det. La hesten gå på litt mindre sirkel og bruk pisken til å peke på den delen av kroppen hesten stiver av og stikker inni volta. Sørg for at hesten fortsatt har energi framover for å få riktig bøy. Det kan være vanskelig for hesten å galoppere til denne siden også.
Stemmebruk
- Det kan være lurt å lære hesten kommandoer for skritt, trav, galopp og stopp, sier Cathy.
- Vær konsekvent med hvilke ord, tonefall eller lyder du bruker. For overganger oppover er kvikke, høye ord fint. For overganger nedover kan du bruke lave, lange ord. Bruk da bare kommandoene og ikke snakk så mye til hesten ellers, den kan da lett bli forvirret av for mange ord og slutte å lytte, advarer hun.
Gi hesten en sjanse til å svare før du korrigerer den. Hvis hesten ikke lytter til overganger nedover, går litt nærmere den og ro den ned.
Cathy har longert tre hester mens hun har pratet til oss og delt av sin kunnskap. Den ene hesten kom til henne fordi den ofte snudde seg inn mot midten og longøren klarte ikke få den til å slutte med det.
Den andre hesten lyttet ikke til longøren og forbandt longering med at den fikk løpe som den ville, og den tredje hesten hadde ikke blitt longert tidligere. Cathy klarte å løse alle oppgavene med glans, og fikk vist at hennes teorier også fungerer godt i praksis.