Hest

Hestenes klan

- Hestenes klan er kanskje like lettlest som en hestebok beregnet til den yngre garde, men innholdet i historien er på et helt annet nivå. Det er en bok til ettertanke og en historie som på sin litt finurlige måte rører det følelsesmessige, skriver vår anmelder Marie Hatlevoll om romanen Hestens klan.

Publisert 01.06.10

Hestenes klan er en roman som handler om hest, men favner om et større publikum enn tradisjonelle hestebøker. Handlingen er lagt til Oslo, hvor vi blir kjent med 17 år gamle Amanda som er en dreven sprangrytter. Faren hennes har imidlertid andre planer, og satser både hus og en stor sum penger i et veddemål med en bekjent. Dette innebærer store utfordringer for Amanda, hun må vinne et Norgesmesterskap – på islandshest. Tiden er knapp og fallgruvene mange. Amanda må krysse en rekke barrierer, ikke bare i forhold til hest men også seg selv.

Forfatter Live Bonnevie har jobbet flere år i filmbransjen med manusutvikling, og de levende bildene har hun tatt med seg inn i denne boken. Hennes beskrivelser av blant annet den viltre islandske naturen, miljøet i og rundt stallen i Oslo og Dyrskuplassen på Seljord er ytterst levende. Språket flyter dessuten lett, og historien har et driv som gjør boken vanskelig å legge fra seg.

Det som fascinerer mest med romanen er imidlertid innholdet i historien. Den handler om hest, men på en helt annen måte enn man er vant til i hestebøker. Handlingen legger stor vekt på den mentale kommunikasjonen mellom hest og menneske, uten at det blir klisjéaktig. Den stiller spørsmål ved måten majoriteten i Norge rir på, oppstaller og behandler sine hester. Den gjør også et lite opprør mot mange av metodene som brukes i Natural Horsemanship. En del av handlingen virker i begynnelsen litt mystisk, men får etter hvert en mer eller mindre logisk forklaring.

Man trenger ikke være interessert i hest for å få utbytte av å lese denne boken. Hovedbudskapet er kommunikasjon, og hvor mye man kan lære av hestenes måte å kommunisere seg i mellom på. Et språk uten ord kan være vanskelig å tolke, men får man først tak i det ser man plutselig sine omgivelser på en ny måte. Det kan være både i forhold til hest og i forhold til våre medmennesker. Forfatteren har funnet en spennende måte å formidle sitt budskap på, det er både nytenkende og inspirerende. Hun har dessuten gode hestekunnskaper, og unngår irriterende faktafeil.

Hestenes klan er kanskje like lettlest som en hestebok beregnet til den yngre garde, men innholdet i historien er på et helt annet nivå. Det er en bok til ettertanke og en historie som på sin litt finurlige måte rører det følelsesmessige. Bøker som dette er det langt i mellom. Vi kan være stolte over at den er skrevet av en nordmann, og la oss håpe at den finner veien til kinolerretet. Dette er absolutt en bok man bør sette av litt tid til å lese, hesteinteressert eller ikke.

Tittel: Hestenes klan

Forfatter: Live Bonnevie

Utgivelsesår: 2010

Forlag: Cappelen Damm

Antall sider: 448

Du kan lese utdrag fra boka på dens hjemmeside hestenesklan.no

Kommentarer fra leserne

nina-out 18:29 - 19.01.12
Leste ut boka på få dager. Tror det er den beste jeg har lest! Virkelig å annbefale! =)

KrissOgElin 22:40 - 08.01.12
Denne boken anbefaler jeg til store og små. Leste den selv ut på to dager, fikk virkelig ikke lagt den ifra meg. Riktignok ble jeg enda mer intressert i boka pga at jeg selv driver mye med islandshest, men jeg tror fortsatt andre kan få "føle" på denne boken akkurat som meg selv om de ikke driver med islandshester. Å lese pleier jeg ikke å gjøre, men denne boken fikk meg til å begynne å gråte! Dere må virkelig lese denne hvis dere får sjansen.

- Kristina

Prudi 13:25 - 20.12.11
kjempe bra bok

mokkers 10:20 - 09.06.10
Kjøpte boka i går og leste halvparten av den i går kveld. Klarer ikke og legge den fra meg :) Sikkert den dyreste boka jeg har kjøpt, men det var den virkelig verdt :-) Takker forfatteren for en flott historie.

Merede 11:56 - 03.06.10
Vil legge til at jeg håper ikke folk definerer boka som en islandshestroman, og at den av den grunn skulle være mindre interessant for noen. Det er langt ifra sannheten, for det er ikke dette som er hovedinnholdet eller budskapet med boka. Jeg siterer Redaktør Rebecca Mender, anmelder av boka i Ridehesten (06/10):
”Er man hesteinteressert, vil det Amanda går igjennom (i romanen) helt klart være til ettertanke. Det er ikke til å unngå at man reflekterer over hvordan en selv og andre omgås hester. Det være seg om det er en islender, hollandsk varmblod eller kaldblodstraver. For en hest er en hest”.

TeamFjala 11:12 - 03.06.10
jeg fikk den boka for to uker siden og er halvveis i boka, og den er utrolig bra!:)
så anbefaler alle den boka!

ElinG 22:43 - 02.06.10
Jeg har lest denne boka, og kan anbefale alle å lese den! Tror dette er den beste boka jeg har lest noen gang :-) Så til dere som ikke har lest den, det er absolutt verdt pengene! Tror til og med "ikke-islandshestfolk" kommer til å like den. Tror ikke man bør legge ut om boka før man ikke har lest den selv.

idaogsolgrimen 19:30 - 02.06.10
Kjempe bra bok :D Hadde vansker med og legge den i fra meg da jeg leste :p

JKD 18:49 - 02.06.10
Denne boken imponerte meg! Jeg hadde ikke så store forventninger, men ble veldig overbevist. Budskapet i boken er noe alle burde få med seg. Verdt å lese! Live Bonnevie må være et reflektert hestemenneske! Og nå gleder jeg meg enda mer til å dra til Island i sommer :-)

Merede 18:07 - 02.06.10
imsdaler: nettop pga sånn forutinntatthet burde du faktisk lese den...hva har du egentlig å tape på det??

tuuuva 17:50 - 02.06.10
Jeg har også lest boka, og synes den var veldig bra. Og må tilføye at jeg fyller 23 år i år, så den kan også passe for de litt "eldre" =p

Karoline92 17:17 - 02.06.10
En veldig flott bok som jeg leste ut på få dager :) En av de beste bøkene jeg har lest ;) Kan ikke annet enn å anbefale den til alle hesteintresserte ^^, Veldig rørende og spennende bok (:

SiljeKristine 17:12 - 02.06.10
Kjempe bra bok! Leste den ut på få dager, var nesten umulig å legge fra seg :-)

malinaellingsen 15:32 - 02.06.10
Fikk boken av Live, forfatteren, og jeg synes den var fantastisk! den får deg virkelig til å tenke over måten man behandler hesten sin på. er virkelig all pisking og sporebruk nødvendig?

Soflit 14:54 - 02.06.10
Har lest den boka. Utrolig bra. Den kan få folk til å tenke nøye gjennom hvordan de behandler hesten sin. En av de beste hestebøkene jeg har lest! :D

Healy 14:48 - 02.06.10
Lånte den på bibilioteket i dag, virker veldig spennende så langt!

Morix 14:43 - 02.06.10
Klarte rett og slett ikke legge fra meg boka da jeg leste, utrolig fin bok! Ga mye å tenke på...

Twix 14:38 - 02.06.10
Har fått den boka, gleder meg til å lese den!:D

Ingvildrh 14:30 - 02.06.10
Dette var ei fantastisk bok! Eg vart heilt oppslukt av ho, og vart nesten lei meg då eg hadde lese ho ut. God handling, og den får deg verkeleg til å tenkje over måten ein driv med hest på. Kan anbefalast på det varmaste :)

Vrinske 14:25 - 02.06.10
Jeg eeeeeelsker den boka! Den er helt fantastisk :D Satt klistra til boka i en hel dag, og så var den dessverre slutt :(

ponky 13:48 - 02.06.10
Takk for tips, den skal jeg få tak i :)

foto 13:43 - 02.06.10
Den boka har jeg veldig lyst til å lese, mamma har allerede bestilt de til meg på biblioteket laang venteliste, men tror jeg får den snart!

KatrineH-Trym 20:56 - 28.04.12
ikkevel= allikevel. Ikke så god på å skrive i dag tydeligvis :p

KatrineH-Trym 20:56 - 28.04.12
Imsdaler: Hva er galt med at den handler om islandshest?
Jeg driver ikke med islandshest, og kommer aldri til å gjøre det, men skal ikkevel lese boka. Om den er så bra som de som har lest den skal ha det til, så kan den nok være super å lese for alle som driver mest hest, også alle de som ikek driver med islandhest.

imsdaler 12:10 - 02.06.10
Vurderte og kjøpe den her om dagen, men fikk intrykk (av coveret) at den handlet om islandshest, så da droppet jeg den. :-)

Merede 17:51 - 31.05.10
Boken er lest, jeg er virkelig begeistret. Til dere som enda ikke har lest den, se å få gjort det!! :)

Dennis 12:52 - 31.05.10
Fantatisk bok. Sakner ord for beskrive hvordan jeg opplever boka. Hos meg går den rett inn i hjertet. Dennis

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng