Hest

Terapiridning, hesten den firbente fysioterapeut

Dette er en bok som i hovedsak skrevet for fagpersonale som jobber enten med fysioterapi, andre former for terapi, rideundervisning, funksjonshemmede, eller pårørende til pasienter som kan ha nytte av terapiridning.

Publisert 15.04.09

At det er altfor liten kunnskap om hest i terapivirksomhet i Norge er det ingen tvil om, folk har kanskje hørt om hest i terapivirksomhet for folk med psykiske lidelser, men det virker som om mens det innen hestemiljøet er velkjent at hest har en terapeutisk virkning også på det fysiske, og at slikt tilbys, virker det som om helsepersonell generelt ellers ikke har noen anelse. Jeg har selv snakket med kiropraktorer som ikke har hørt om at det overhodet eksisterer!

Bokens forfatter har praktisert terapiridning ved EKT rideskole i Oslo siden 1967, hun er utdannet både ridelærer og Mensendieckfysioterapeut, og har vært en banebryter på området. Boken tar for seg terapiridningens historie startet i Norge i skiftet 50-60 tallet da Elsebet Bødtker startet opp med terapirridning som den første i Norge. Og hvordan hun og etter hvert også forfatteren selv fikk gjennom støtteordninger og godkjenninger og anerkjennelse for behandlingsformen.

Boken tar også for seg hvordan terapien foregår, og alt i fra hjelpemidler til rytter til hjelpemidler til trener og hjelpere, og hvordan hestene bør være i størrelse og gemytt. Den kommer også med en inngående forklaring på hvordan ridetimene legges opp, og har en ordliste bak som også vil være til hjelp for interesserte uten ridebakgrunn. Terapiridning er jo ikke ensbetydende med at man kan hest fra før, og dermed vil boken være til stor hjelp enten man selv har fått tilbud om terapiridning, om man har pasienter som vil ha nytte av det eller om man har barn som driver med terapiridning.

Boken retter seg mest mot de som har den bakgrunnen jeg nettopp nevnte, og det er tydelig i språket. Det er litt synd, jeg tror mange hesteinteresserte ville hatt glede av denne boken, men språket blir tidvis litt vel faglig. La gå at kapitler som ”det nevrologiske grunnlaget for balanse” absolutt hører hjemme i en slik bok, særlig hvis den skal leses av helsepersonell.

Men for den rent hesteinteresserte som skulle rote seg borti boken, eller alminnelige folk som har eller kjenner noen med en funksjonshemming, så er det mye tungt stoff her. Jeg tror boken kunne tjent på å ”folkelig-gjøres” uten at innholdet ville blitt dårligere av den grunn, den ville bare kunnet møte et bredere publikum. For eksempel når det i delen som tar for seg det historiske står: ”14 år gammel pasient med lammelser i underekstremitetene i tillegg til parese i thorax på grunn av polio” så vil nok mange lesere falle fra allerede der, og det er bare på side 12…

Men for all del, boken er flott! Og om man tar seg til å lese den vil man lære mye, og bli ganske så imponert når man kommer til den siste delen der den forteller om forskjellige funksjonshemmedes personlige historier og rideerfaringer.

Tittel: Terapiridning, hesten den firbente fysioterapeut

Forfatter: Sissel Thorson Falch

Forlag: Tun forlag

Utgivelsesår: 2008

Antall sider: 144

Kommentarer fra leserne

Linnings 15:03 - 07.05.09
Denne boka har vært skrevet på i omtrent 15 år, og den er vel i grunn ment for nettopp den målgruppa du nevner.
Men jeg er likevel helt enig i at den burde vært skrevet litt mer for alle.
Jeg har selv vært leier/medhjelper på terapitimene til Sissel over flere år og fikk se med egne øyne hvordan ridning kan endre livet til funksjonshemmede i alle aldre.
Dette er noe flere både i og utenfor hestemiljøet burde få opp øynene for.
Hest er terapi for kropp og sjel, og det gjelder alle, uansett om man sliter med funskjonshemninger eller psykiske problemer, eller er 100% funksjonsfrisk!!

hattifnatt 19:30 - 03.05.09
er bare så omt at man må være godt utannet før man kan gi folk det tilbudet

missuniq 15:27 - 03.05.09
Det er ikke tvil om at hest er terapi for både kroppen og sjelen. Både fysiske og psykiske pasienter har stort utbytte av å være med hest. Jeg ser det bare på meg selv og flere av mine skader hvor jeg har hatt henvisning til fysioterapi, men gitt pokker og ridd vekk plagene i stedet for.. Har selv "terapiriding" med en tidligere psykiatrisk pasient for å holde henne oppe, og hun har STORT utbytte av det. Så at det funker er det ikke vil om =}

South-Gentelman 13:57 - 03.05.09
dette er et så viktig tema og noe som er viktig for mange mennesker.. jeg skulle virkelig ønske at det fantes andre bøker om dette..


FabioLove 12:33 - 03.05.09
Hehe, flott med anmeldelse av den boken! Jeg rir på EKT og det er jo ganske morsomt spesielt å se bilder av rideskolehester jeg har ridd der og slikt... Men ellers er jeg vel enig at det ikke er så mye stoff for den vanlige "rytter'n i gata", om man kan si det. :-P

IngaOgArizona 11:45 - 03.05.09
Arizona brukes til terapiridning :D

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng