Hest

Secretariat

Det finnes mange legender, både blant mennesker og dyr. Galopphesten Secretariat er en av dem. Hingsten som rakk å bli far til over 600 føll har fått sin egen spillefilm.

Publisert 19.01.12

Det finnes mange legender, både blant mennesker og dyr. Galopphesten Secretariat er en av dem. Hingsten som rakk å bli far til over 600 føll har fått sin egen spillefilm.

Mange kjenner nok allerede til historien om Secretariat, eller har i alle fall hørt om deler av den. Den amerikanske fullblodshesten blir i mange sammenhenger kalt for den største galopphesten gjennom tidene, og har som mange andre store helter en litt spesiell historie bak seg. Hingsten ble født på en gård i Virginia i 1970, som på det tidspunktet var på randen av konkurs. Ingen så egentlig den store fremtiden for verken gården eller dette føllet, til tross for en svært god farslinje.

Penny Tweedy vokste opp på denne gården, men hadde for lengst blitt voksen, flyttet til en annen delstat i USA og stiftet sin egen familie med mann og fire barn. Ved morens død og faren som sakte men sikkert ble mer dement, så hun behovet for å komme tilbake til gården, brette opp armene og gjøre det faren hadde lært henne å gjøre: La hesten løpe sitt løp.

Tweedy så noe spennende og unikt i linjene til det lille føllet som på hjemmebane ble kalt for Big Red. Hun var villig til å kjempe for det hun trodde kom til å bli noe stort, og med stor overbevisning og beslutsomhet fikk hun til slutt gjennomslagskraft hos både trenere og jockeyer. Det var ingen selvfølge, i galoppmiljøet var det mange som kun så på henne som en helt ordinær husmor.

Filmen har en kronologisk handling som er lett å følge, noe som ikke er selvsagt i en historie som helt sikkert har blitt skåret ned til beinet for å få plass i en film på i underkant av to timer. Skuespillerne gjør gode tolkninger av figurene, og det er ikke vanskelig å leve seg inn i historien, stemningen og holdningene fra 70-tallet. Både i hestemiljøet og familielivet. Historien blir aldri kjedelig, det er et konstant driv til tross for at man egentlig vet hvordan dette ender. Galoppløpssekvensene er filmet i spennende og varierende vinkler.

Hestefilmer har en lei tendens til å overdrive lyder som kommer fra hestene, spesielt når det gjelder vrinsking. Denne filmen er intet unntak, men samtidig har de klart å holde seg på et nivå hvor man ikke stadig sitter og irriterer seg over det. Hestene som brukes i filmen viser på mange måter også en troverdig historie, de gjør rett og slett en god jobb som skuespillere.

Secretariat er en spennende og fengende historie, og om man har lyst til å lære litt mer om hvorfor akkurat denne hesten har satt så stort preg på galoppsporten er det absolutt en film som er verd å se. Det at dette er en sann historie gjør den ekstra interessant. Filmen lar historie, spenning og godt skuespill gå hånd i hånd, den er både underholdende og lærerik.

Tittel: Secretariat

Sjanger: Familie

Produksjonsår: 2010

Land: USA

Regi: Randall Wallace

Alder: Tillatt for alle

Kommentarer fra leserne

solan-tinka 19:23 - 15.02.12
den beste filmen ever!! jeg ambefaler denne filmen... en gang så jeg å besteveninna mi den to ganger rett etter verandre.. elsker den

MMQ 09:07 - 23.01.12
Elsker den filmen

Tinapijah 22:56 - 22.01.12
Har kjøpt filmen men ikke sett den enda :)

L-O-T-T-E 14:16 - 22.01.12
Så filmen for to uker, siden og må si jeg nesten gråt et par ganger! Elsker filmen og hvor sterk og selvsikker Penny er. OG hesten, hva kan jeg si, ELSK! Anbefaler alle og se den hvis du liker hester, blandet med virkeligheten.

TheaJamt 22:26 - 21.01.12
Har sett filmen...frysninger gjennom hele traileren :D UTROLIG HEST! Og film :)

chanelmiin 21:08 - 21.01.12
Jeg har både sett filmen, og lest bøker av legenden Secretariat. Filmen er virkelig bra, og den bygger opp en spenning som bare er utholdelig. Vil absolutt annbefale den, for de som vil sette seg ned med familien og bare virkelig kose seg, med en fantastisk hestebasert film. Utrolig gøy at det er en sann historie, og at vi får se bilder av den orginale Secreteriat på slutten av filmen. :)

malinanes 20:50 - 21.01.12
Har filmen og den er sykt bra ;)
anbefaler den virkelig!

xHesteelskerenx 20:01 - 21.01.12
Tuller du ?? Jeg har ikke TV1000 Drama, får heller laste den ned da : )
Den filmen skal jeg virkelig se asså ! : )

Inkipinki 15:09 - 21.01.12
Den fikk jeg litt lyst til å se! :D

Fidi 13:07 - 21.01.12
Den filmen er berre super! :)
Har sett den ein gong men har veldig lyst å sjå den igjen ;)
Fe frysninga kvar gong eg ser traileren! C:

Pondus von Hakadal 11:53 - 21.01.12
Å, merker jeg får ståpels av traileren! Den skal jeg se! :o)

StallSkoglund 10:50 - 21.01.12
Kjempefin film. Har den selv, og anbefaler andre å se den! Rørende og flott film :-)

Hermann 08:25 - 21.01.12
Filmen har eg og veeeeldig lyst å se. Har lest mye om Secretariat men hadde vert gøy å se den filmen! :-) bra blogg forresten!:-)

Hermann 08:23 - 21.01.12
Hei, elsker den hesten!! Synest det er dumt han ikke lever lengre..

lisabeth 02:30 - 21.01.12
Har allerede sett den. Den er super bra og vært og se.

IsisTign 00:49 - 21.01.12
filmen der er veldig bra!! den vart spilt av på flyet fra kreta faktisk :P

Mayrita 17:55 - 20.01.12
ubeskrivelig bra film, kan se den sammens med far som ikke har peiling på hest og typen som spiller i rockeband og ikke er så glad i hester. Samfunnet som blir fresmtilt på den tiden, hvilken rolle kvinnen har på den tiden og hvordan fruen i huset trosser alle normer i hverdagen, fra å bli huskone til å komme på tv!
Da vi var ferdig å se filmen husket pappa og typen dama som fikk det til på den tiden med en hest som løp veldig fort. mens jeg tenkte bare på hesten ;D

Marenklippa 17:40 - 20.01.12
jeg har sett den den er kjempekjekk!:D

twilje 17:30 - 20.01.12
elsker den filmen blir virkelig amfefalt hos meg!

ponnieier 15:59 - 20.01.12
Jeg har sett den filmen,og den er kjempe fin!jeg anbefaler alle familier som er gladf i hester og se den!:D

Maggisen 15:11 - 20.01.12
jeg har sett den og anbefaler på det sterkeste!!! virkelig en film som gjør inntrykk på deg!! etter jeg hadde sett den var jeg målløs :D tuller ikke nå! den er rett og slett fantastisk! jeg så den med venninnen min og vi bare MÅTTE kjøpe den!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ridetraver 14:28 - 20.01.12
Dette er en film helt etter hjertet! Anbefales på det sterkeste :D

inuj 14:04 - 20.01.12
Har filmen og har sett videoen når han vant IRL - helt fantastisk!!

KristinMarie 13:15 - 20.01.12
Har sett den filmen! Den er helt fantastisk!!! :D

Kaia-Marie 12:58 - 20.01.12
Verdens beste film. Secretariat er verdens finesteee.

Muffins 12:51 - 20.01.12
Denne filmen må jeg se, den ser virkelig bra ut! Antar det dukker opp noen Disney-fakter i filmen, men den overlever nok uansett. Alle hestefilmer må sees. ;-)

AnjaMoen 12:11 - 20.01.12
Secretariat,Ruffian,Dreamer & Seabiscuit !

Etanec 12:08 - 20.01.12
Denne filme har jeg sett, og har liggende her hjemme =) Det er en av de bedre hestefilmene jeg har sett noen sinne ( den jeg har sett mest er nok " De hvite hingstenes flukt " ).
Ja jeg er enig i at ofte overdriver de vrinskingingen og humringen i de amerikanske hestefilmene, men nå eier jeg en hest selv om humrer til og med mens jeg legger på ham grimen - så da har jeg fått et litt annet syn på humringene i filmene.
Dette er en film som alle burde se, og at det er en sann film gjør det bare enda mer spennende =)
Så en annen sann hestefilm,- " Operasajon Carnauba ", har dessverre ikke den filmen lenger. Men den var jo bare trist på slutten... Så det var godt å se denne som har en fin slutt =)

marenmyra 11:29 - 20.01.12
Har sett den flere ganger enn jeg har telling på! Kjempebra film, med en veldig bra
handling :) Anbefaler dere som ikke har sett den, til å se den!

Jeg har blandt annet sett den sammen med min "ikke-hesteinreseerte-veninne", å hun var minst like gira som meg da vi så filmen! :)

lotuselise 11:21 - 20.01.12
Kjempebra film, har allerede sett den to ganger :)

Shmee 11:07 - 20.01.12
Jeg har faktisk ikke sett denne filmen, men hørtes veldig spennende ut :) Er så typisk at de skal overdrive denne vrinskingen på alle hestefilmer som kommer, men bra det ikke er alt for irriterende da, haha. Må nok få satt meg ned og sett på denne!

EftelandFestus 11:03 - 20.01.12
Fineste filmen!! Kjøpte den for noen måneder siden, og ble helt forelsket i filmen. Anbefales på det sterkeste!:)

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng