Hest

Buck

At vi har mye å lære av hestene er nok mange enige i. Buck Brannaman klarer imidlertid å sette ord på det, dette er en dokumentarfilm de fleste kan lære mye av.

Publisert 28.11.11

En mann og en hest. De skuler på hverandre, beveger seg. Etter noen høflige irettesettelser kommer rosen. Hesten gjør ikke alt perfekt, men den prøver i alle fall. Frykt og tvang er ikke et tema, kroppsspråket sier mer enn tusen ord.

“Hesten er et speil av sjelen din, noen ganger liker du kanskje ikke det du ser”.

Dokumentarfilmen Buck handler om den amerikanske hestetreneren Buck Brannaman. Den forteller om hans vanskelige oppvekst med en voldelig far, og hvordan han har brukt de erfaringene til å nå dit han er i dag. Brannaman reiser rundt i USA ni måneder i året for å holde kurs, hvor han hjelper hesteeiere med problemhester. Eller hester med problemeierne som han selv sier.

At Brannaman er en enestående hestetrener er det ingen tvil om. Han temmer og trener hestene på en svært human måte, og er opptatt av å få hesten til å forstå hva han vil. Hestene er ikke ute etter å lage trøbbel, men uvitenhet, usikkerhet, redsel og tidligere dårlige erfaringer kan skape farlige situasjoner. Den som håndterer hesten må lære seg å lese signalene, og takle dem deretter.

Metodene til Brannaman er et motstykke til temmingsmetodene som tidligere var vanlig i USA, da mye av temmingen forgikk med makt og vold. De gamle metodene er nå i stor grad utryddet, og erstattet med det som kalles horsemanship. Man trener hesten på hestens premisser. Brannaman har brukt disse metodene i flere tiår, og etter å ha ridd inn over 10 000 hester har han opparbeidet seg erfaringer få kan måle seg med. Det er nesten noe magisk over måten han kommuniserer med hestene på, han forstår dem.

Men til tross for at dette er en film om en hestetrener, strekker budskapet seg så mye lenger enn det. Brannaman kommenterer selv at det spiller ingen rolle om det er en hest eller et menneske det er snakk om, følelsene er de samme. Det handler om å respektere dem man omgås, på en ekte måte. Hans mange kloke ord er enkle å forstå, og gir store rom for ettertanke.

Spesielt interessant er scenen der Brannaman trener en svært aggressiv hingst. Den har blitt flasket opp inne i huset hos en dame, men etter en periode ble hun skadet slik at hesten ble gående i et par år uten håndtering. Hingsten var såpass farlig at den var en potensiell morder, og etter et angrep på Brannamans assistent ble det klart at den ikke lenger hadde livets rett. Den ble rett og slett for farlig. Likevel håndterte Brannaman hingsten med stor ro og respekt da den skulle lastes på henger for siste gang. Han forklarte etterpå at noe av det viktigste man kan gjøre er å kontrollere egne følelser, og ikke la dem gå ut over hesten. Det skaper bare enda større usikkerhet.

Til tross for at det brukes en del tid på å fortelle om Brannamans dramatiske oppvekst, overskygger ikke det budskapet til filmen. Det gir bare utsagnene ennå større tyngde. Det er godt driv i filmen, halvannen time går fort. Og har man ikke fått nok, er det nesten vel så interessant å se bonusmaterialet på DVD-versjonen hvor Brannaman kommenterer hele filmen sammen med regissør Cindy Mehl og produsent Julie Goldman.

Som hesteeier sitter undertegnede igjen med en stor ydmykhet for dyrene vi omgir meg med, denne filmen har fått meg til å tenke. Den bekrefter teorien om at hestetrening enkelt lar seg overføre til barneoppdragelse, og i tillegg hvordan vi omgås våre medmennesker. Hesten har så uendelig mye å lære oss, om vi bare er villige til å åpne øynene og ta det imot. Buck Brannamann formidler budskapet sitt på en rolig og lettfattelig måte, ved å etterleve det kan man enkelt og greit bli et bedre medmenneske.

Tittel: Buck

Sjanger: Dokumentar

Land: USA

Regi: Cindy Meehl

Produksjonsår: 2011

NB: Det jobbes for tiden med å få filmen ut på norske kinoer og i skoleverket. Den er allerede blitt gitt ut på DVD i USA, men vær oppmerksom på at dersom du bestiller den derfra vil den ikke være tekstet på norsk. Det kan også hende at DVD-spilleren din vil få problemer med å lese DVD’en, ettersom den er kodet til amerikansk sone.

Du kan også lese et intervju med regissør Cindy Meehl, og en reportasje fra en klinikk med Buck Brannaman.

Kommentarer fra leserne

Shmee 16:08 - 28.11.11
Får håpe de klarer å få til at denne blir vist på norske kinoer, eller at vi i det minste kan kjøpe DVD'en i Norge :)

dobbeltH 08:59 - 28.11.11
GLEDES virkelig til denne filmen kommer i Norge! :D

presticemeg 07:08 - 28.11.11
Oi! Denne filmen MÅ jeg bare få se ! Tror jeg skal kjøpe den og slik for å se den masse og bare kose meg med hestefilmer! Klem Presticemeg^^=))

Miira90 00:04 - 28.11.11
Dette er virkelig en dokumentar man skal ta seg tid til å se! Har akkurat sett den ferdig og sitter igjen med en følelse jeg ikke helt kan beskrive. Det er alltid like godt å se mennesker behandle hester med verdighet og uten vold. Buck har virkelig ett nydelig samarbeid med hestene han jobber med. Selv om dokumentaren varer nesten en og en halv time så kunne jeg ha sittet mye lengre å se han jobbe med hestene!
Så folkens... Denne bør dere se!

Stalljenta 18:21 - 27.11.11
Så utrolig spennende, den må jeg bare se!:)

Iseeliiiiin 16:38 - 27.11.11
å jeg så lyst til og se den der! =D

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng