Underholdende samling uten hest
Norges Rytterforbund arrangerte i helgen en åpen samling uten hest, for unge ryttere fra alle grener som ønsket å lære mer om mental trening, hvordan hesten fungerer, kosthold og trening for seg og hest med mer. Flere av foredragsholderne understreket at det å sette opp et system og en plan man må følge er veien for å nå toppen.
Uten hest
270 unge ryttere møtte opp på Norges idrettshøyskole. Selv om rytterne fikk seg en ordentlig treningsøkt var det ingen hest å se. Det var satt fokus på rytterens helse, fysisk og psyke like mye som fokuset hvordan holde hestens helse på topp.
Det var ryttere fra sprang, dressur, feltritt, voltige, funksjonshemmede, islandshest og mounted games. Vi snakket med Henriette Johansen som er med i satsningsgruppen i mounted games, Katinka Hjelt som er med i satsningsgruppen for i sprang og Nora Ekrem som er med i satsningsgruppe i dressur om hva de fikk ut av foredragene.
Satsningsgruppene
Norges Rytterforbund tilbyr for andre gang et tilbud der ryttere som ønsker ekstra oppfølging kan melde seg til å være med i satsningsgruppen for sin gren. Det settes opp et program utarbeidet av styret i de forskjellige grenene der det tilbys treninger som kan bidra til å forbedre ridningen og øke nivået til rytterne.
- Det jeg ser frem til er å få nye erfaringer, være med flinke folk som gjør at jeg presser meg selv. Ikke minst å ha gode trenere som kan veilede, gi gode tips og følge opp ridningen min, sier Nora Ekrem som er med i dressuren sin satsningsgruppe.
Hestens helse
Kirsten Arnes holdt et foredrag om hestens helse, hestens velferd og forberedelser til stevnesesongen. Dette handlet mye om hvordan man fort kan sjekke om hesten er frisk eller ikke, og hvordan man kan bruke hesten for å få minst mulig slitasje.
Arnes foreslo for publikum at de skulle lage en plan for tre år av gangen, og sette seg flere delmål som for eksempel kvalifisere seg til NM eller komme på pallen i forskjellige konkurranser. Dermed vil intensiviteten på hestens trening være godt planlagt på forhånd, slik at treningen har en lik intensivitet som intensiteten det vil være i konkurransene man stiller til.
- Jeg satte størst pris på Kirsten Arnes sitt foredrag. Jeg tror at hvis vi setter enda mer fokus på hesten vil vi kunne få hevet nivået i mounted games i Norge mye, sier Henriette Johansen.
Hver gang vi bruker hesten skjer det en liten slitasje, dette kan vi ikke unngå. Hvis hesten blir ridd hver dag er det mye mindre belastning på hesten enn om den får en fridag i ny og ne. Snarveier betyr raskere nedbrytning, mens riktig og jevnlig bruk betyr lengre brukstid.
- Kirsten Arnes gikk meget detaljert inn på mange punkter om hvordan hesten fungerer. Og det var flere ting hun fortalte om som jeg ikke var klar over. Hennes foredrag er nok det foredraget jeg vil få mest nytte av i hverdagen, mener Katinka Hjelt.
Fokus på rytterens kosthold
Hestefolk vil alle det beste for hesten sin. Hesten skal ha det beste foret, den beste treningen, det beste utstyret og så videre. Men ikke alle er like flinke til å passe på at sin egen kropp får det beste.
Derfor var Sunn jenteidrett også på plass for å fortelle litt om hvorfor det er så viktig for rytteren å spise smart, og ga alternativer til hvilken mat man helst skal spise i løpet av dagen. Når man er i mye fysisk aktivitet er det også mye viktigere at man spiser oftere og mer enn hva det er for de som er i lite fysisk aktivitet.
– Vi skal spise fire hovedmåltider med tre til fire timers mellomrom. Men som idrettsutøver må man også ha mange mindre måltider. Før, under og etter treningsøkten er det viktig å tilføre næring til kroppen, fortalte Therese V. Ellingsdalen, som holdt foredrag om kosthold.
Spis nok mat!
Karbohydrater er spesielt viktig når man er i mye aktivitet. Alle er ikke like flinke til å dekke karbohydratbehovet sitt. For trener man for eksempel spesielt mye utholdenhet er karbohydratbehovet mye større. Da må man spise mye brød, korn, pasta, ris og brød. Klarer du å spise smart vil dette øke konsentrasjonen og prestasjonsevnen under trening og konkurranser.
– Å spise sunt kan høres komplisert og vanskelig ut, men planlegger man litt går det ganske fort av seg selv, sa Ellingsdalen.
Skal man nå langt med hest er det viktig at rytteren også er i god form. I samarbeid med Norges Rytterforbund har Olympiatoppen utviklet en treningsdagbok tilpasset både hest og rytter som de la frem på samlingen. Etter en helg med snakk om å sette ting i system, var dette et spennende forslag til hvordan kunne holde system over både hesten(e)s og sin egen trening.
Samlingen fra A til Å
NRYFs Ungdomskomite startet samlingen med å informere om hva de hadde jobbet med for at unge skal vite hvordan de skal kunne få en stemme i klubber og kretser. Deretter holdt Kirsten Arnesen et godt likt foredrag om hest, helse og forberedelser til stevnesesongen. Det ble ikke bare holdt fokus på hest for Sunn jenteidrett informerte om hvordan rytteren skulle planlegge sine måltider like nøye som hestens.
Håvard Øvregaard holdt et underholdende foredrag om holdninger og verdier. Der han fokuserte på holdninger ovenfor foreldre, støtteapparat, trenere og resten av dem omgås daglig. Siril Helljesens mentor og tidligere trener Paul Fielder snakket om mye av det han og Helljesens har jobbet med, og om hva som må til for å bli en av de beste. En representant fra antidoping Norge forklarte alt rundt hva som skjer rundt en dopingkontroll.
Deretter ble rytterne delt i to grupper hvor den ene gruppen hadde treningsøkt mens den andre gruppen hørte på foredrag av en mentor, trener og coach fra NTG. Han satte stort fokus på det å ha kontroll over sin tankegang kan ikke bare hjelpe til i det daglige men også få deg til å prestere bedre.
I samarbeid med Norges Rytterforbund har Olympiatoppen utviklet en treningsdagbok tilpasset både hest og rytter som de la frem på samlingen. Etter en helg med snakk om å sette ting i system, var dette et spennende forslag til hvordan kunne holde system over både hesten(e)s og sin egen trening.