Naturlig hestehold
Forordet er skrevet av Pat Parelli som har studert hester og deres adferd i mange år. Han understreker at det er viktig å prøve å se tingene fra hestens side. Man må spille på lag med den. Han anbefaler at man skal slutte å trene hesten og heller leke med den i steden for. Det er naturlig for hesten å ha en leder. Da er det vårt ansvar å være en leder som hesten respekterer, stoler på og vil være hos.
Hester er flokkdyr. De vil gjerne gå i flokk, men trenger da litt mer plass enn de små luftegårdene som dessverre ofte er alt som tilbys ved mange staller. Hester i flokk lærer å innordne seg og å ta vare på hverandre. Likevel skal man være oppmerksom på at noen hester underkaster seg så mye, at de kan bli mobbet av de andre i flokken. Da kan de bli dyttet unna både mat og vann. En hest alene i en liten luftegård viser lite av en hests oppførsel. Med en hel flokk på et større område får man et helt annet inntrykk av dyrene.
I vårt forhold til hesten, bør vi alltid tenke sikkerhet. Hvis vi er usikre i vår omgang med hesten, blir den også fort usikker. Det er viktig å behandle dette store dyret med respekt. For å bli trygge på og dyktige hester, må vi prøve å forstå deres måte å tenke på. Det snakkes ofte om vanskelige hester, men er det noen som har tenkt på at det kanskje er eieren som er vanskelig? Det er ikkje lurt å sette i gang med en tøff treningsøkt hvis du selv er stresset og ute av humør. Da vil hesten bli frustrert og lure på hva den har gjort galt.
Stallen er hestens hjem. Det beste fra hestens synspunkt, er en åpen løsning hvotr hesten kan gå ut og inn som den vil sammen med resten av flokken. Dette kan være praktisk vanskelig her i landet. Det er viktig at hesten får være mest mulig ute. Blir den stående for lenge inne hver dag, kan det fort føre til diverse uvaner. Hester vil gjerne ha utsikt , helst til andre hester eller til annet som foregår utenfor stallen. Det er lurt å gi hesten grovfor som varer lenge. Da bruker den en del tid på å spise. Det er også lurt med leker i stallen eller andre dyr som kan holde hesten med selskap.
Hester i det fri beiter mange timer i døgnet. Når vi setter hestene på stall og i luftegårder uten gress, tar vi fra dem denne muligheten. Med god plass kan man dele opp beitene, og bytte beite når et er nedgnagd. Selv om hestene taes inn og fores inne, vil de sette pris på å ha noe å bite på ute også. Vær bare forsiktig med eventuelle giftige planter på beitene.
Tamhesten trenger oss hele livet. Det er viktig at vi gir dem riktig foring og stell. Allerede den drektige hoppa må få riktig for og stell om føllet skal få de beste muligheter. Føllet og unghesten må passes med riktig foring, stell og trening. Stell av hover er veldig viktig. Noe av det vanskeligste for oss hesteiere er å bestemme når livet skal ta slutt for en gammel syk hest.
Hester er veldig vare for vårt kroppsspråk, enten vi sitter på hesteryggen eller står på bakken. Likevel har vi lett for å pakke på dem all verdens utstyr og tror at vi da har lettere for å kontrollere dem eller at det er absolutt nødvendig. For en frisk normal hest er det sjelden nødvendig med for mye utstyr. Utstyret kan ofte heller være negativt. Bruk hodet og bestem selv over din egen hest. Det er ikkje nødvendig å gjøre som alle andre.
Det er mange i dag som tjener godt på salg av spesialfor som mange tror at hesten deres bare MÅ ha for å overleve. Det kan faktisk føre til for-allergier hos enkelte hester. Hester er laget for å spise gress, og grovforet er derfor det viktigste foret for en hest. Ellers er nok og godt vann selvsagt veldig viktig. Alt det andre må vurderes etter størrelse og bruk av hesten.
Ved å studere hesten som man steller daglig, vil man fort merke om noe er galt. Hestens oppførsel vil fortelle oss det. Sykdommer eller skader som oppdages tidlig, er ofte lettere å gjøre noe med. Forebygging som vaksiner og markkurer er viktig. Også for hester er det nå blitt populært å bruke alternativ medisin, ofte med gode resultater.
Tittel: Naturlig hestehold
Originalens tittel: Keeping a Horse the Natural Way
Forfatter: Jo Bird
Oversetter: Tonje E. Roeim
Utgiver: Landbruksforlaget
Anmeldt av Bente Bang-Nilsen
Kommentarer fra leserne
akmoen 21:51 - 26.02.09
Det står litt om hvordan man skal unngå stereotypier hos hest her. Å strekke seg i retning av det mest naturlige vi kan gi hestene reduserer faren for sånne adferdsproblemer. Nok å spise på, nok plass, et godt sosialt liv og trygg omgang med menneskene sine skaper mindre grunn til at sånt oppstår selv om det kan skje med spesielt utsatte individer uansett hva man gjør for dem.
turid95 22:04 - 27.05.08
Høres ut som en super bra bok! Hvet du hvor mye den koster, eller hvor du får kjøpt den?:)
Turid:)
Netsen 17:50 - 11.03.08
Dette er en av tidenes beste hestebøker på norsk! Jeg digger den, har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sitti og bladd i denne boka og kost meg.. Helt klart i en klasse for seg, enkel og samtidig omfattende!!
Martepia 18:30 - 05.02.08
Høres ut som en flott nok dette, men- hvorfor er det ingen som kan skrive om stereotyp atferd hos hest??Dette har MYE med naturlig hestehold å gjøre...!Martepia