Hest

Natural Horsemanship: På bakken og i salen

Per Werner Vogel gir en enkel, saklig og logisk forklaring på hva NH dreier seg om og presenterer et enkelt og systematisk, steg-for steg program som er lett å bruke og utføre.

Selv om jeg er uenig med forfatteren på flere punkter er boken min favoritt-NH-bok så lang.

 

Begrepet natural horsemanship er nærmest blitt til et bannord i det norske hestemiljøet, og jeg innrømmer at også jeg tidligere var blant skeptikerne. Men som jeg senere oppdaget, kan det lønne seg å anvende ”the academic approach” og være åpen for ny innsikt og alternative metoder i omgang med hester, spesielt når framgangen i treningen plutselig stopper opp eller man møter en hest man ikke helt finner ut av.

 

I likhet med mennesker er hester individer, og flere vinkler gir flere fremgangsmåter å velge mellom. Av og til kan det være en helt annen vinkel eller usedvanlig framgangsmåte som løsner en fastlåst situasjon i treningen. Universitetsstudenter lærer at for rettferdigheten så vel som intellektuell ærlighet må man legge til side fordommer og fastlåste holdninger for å vurdere nye og alternative ideer objektivt – kanskje finner man noe av verdi der. Denne filosofien gjelder også for vår omgang med hester – om vi er åpne, oppdager vi kanskje en ny vri eller vinkel som hjelper oss videre?

 

NH er ikke en egen gren, men en metode

Jeg hørte første gang om natural horsemanship (NH) da vi bodde i USA, og jeg var nokså skeptisk. Treningen hadde imidlertid fått voldsom omtale i hestepressen (alle grener) og da en bokhandler la ved et gratis eksemplar av Pat Parellis bok Natural Horse-Man-Ship ved en annen bestilling, måtte jeg i det minste være intellektuelt ærlig nok for å finne ut hva det hele dreide seg om. Jeg ventet å finne noen ekstreme New Age-teorier om hestetemming, men til min stor overraskelse fant jeg de samme gamle prinsippene basert på sunn fornuft som mine tidligste europeiske ridelærere hadde strevet med å lære sine elever med for så mange tiår siden. Visstnok var alt presentert i ny emballasje, men hovedforksjellen var at materialet nå var presentert i et rammeverk av

gjennomtenkt og logisk sammenhengende system for konkret håndtering og trening av hester.

 

I de senere år er hele denne type trening som går ut på å forstå hestens atferd, instinkter og sanser, blitt kjent som ”the natural horsemanship approach” (gratulerer med dyktig markedsføring, Pat!), og mange tror (feilaktig) at det dreier seg om en egen gren innen hestesport. Man ser stadig vekk annonser om hester til salgs som har blitt ”NH-trent”. Men som Peer Werner Vogel riktig forklarer i sin bok, ”horsemanship er ikke noen egen gren innen hestesport; det er heller en metode for å bygge opp hesten mentalt og dressere den. Metoden bygger på observasjoner og studier av hestens atferd og instinkter”. I det store bildet er NH simpelthen et springbrett på vei til større ting. Det finnes nå mange NH-trenere på begge sider av Atlanterhavet, og hver har sine egne nyttige knep, men hovedfilosofien er stort sett den samme: mennesket studerer hesten, hestens atferd, sanser og instinkter og anvender kunnskapen for å oppnå effektiv kommunikasjon og forståelse mellom hest og rytter, og dermed effektivisere hestens øvrige trening. Med andre ord, kommunikasjon og trening foregår på hestens premisser. Hesten kan ikke tilpasse seg til vår tankegang, men vi derimot kan skreddersy vår trening på en måte hesten forstår. Den ekstra dimensjonen av kunnskap gir større innsyn innen treningen, noe som senere fører til bedre prestasjoner og større trivsel mellom hest og rytter.

 

Et helhetlig innridningsprogram

Filosofien bak natural horsemanship og framgangsmåten blir tydelig forklart i Peer Werner Vogels bok Natural Horsemanship: på bakken og i salen. Han har overvært kurs med mange av de mest kjente trenerne innen denne typen trening og har testet treningsmetodene på sine egne hester – og til og med lykkes med dem i Wyoming, USA under treningen av en vill mustangmerr som ranchens broncobustere hadde gitt opp. Hans suksess med henne førte til invitasjon til å komme tilbake for å ri inn 150 hester for rancheieren – vedkommende var imponert over de gode resultatene Vogel oppnådde men hesten, og det faktum at treningen virkelig satt.

Boken hans bygger på hans egne erfaringer og hva som har fungert bra for ham. Den gir en logisk forklaring på hva natural horsemanship er, hva man kan oppnå med den, og hvordan man bør gå frem. Vogel presenterer teorien bak treningen så vel som et trinn-for-trinn-system for håndtering og innridning av hest, fra føll og unghest, til bortskjemt voksen hest. Han gir konkrete løsninger for noen av de mest vanlige problemene og uvanene hesteeiere møter, blant annet hengerlessing, krysse vann, hester som stresser hjemover eller ikke vil forlate stallen, hester som får panikk når de bindes fast, hester som ikke vil forlate kameratene sine, hester som skvetter m.m.

Det gis et helhetlig innridningsprogram med konkrete øvelser, først fra bakken, deretter i salen der hesten lærer å rygge, vike fra press, bøyer kroppen og halsen, osv. Øvelsene er utviklet for å bygge hesten opp mentalt og utvikle tillit til treneren, slik som den lærer for eksempel ved å gå under en presenning. Øvelsene minner den om situasjoner den normalt ville ha opplevd som skremmende og den lærer å mestre dens frykt. Forfatteren har spesiell forståelse for hesteeieren som ikke har adgang til hjelp og er nødt til å jobbe alene, og boken har fotografier og illustrasjoner for å vise hva han gjør og hvordan. Underholdende anekdoter og analogier om hest og fra livet krydrer teksten og gjør forklaringene tydeligere.

 

Tvilsom øvelse

Vogel legger stor vekt på sikkerhet for både hest og rytter, og en av bokens styrker er at hans treningsprogram også kan utføres på longeringslina av hesteeieren som ikke nødvendigvis har adgang til roundpen. Gjennom en serie ulike øvelser, først fra bakken og siden i salen, utvikles effektiv kommunikasjon gjennom kroppsspråk og å vike fra press (nyttig når hesten siden skal bli følsom for rytterens hjelpere, sjenkler, hender osv), letthet i signaler og reaksjonstid og økt harmoni, og treneren blir til en leder hesten kan respektere og stole på. Med en solid start og konsekvent opplæring fra bakken forberedes hesten for de fine punktene og nyansene i det treningen blir mer avansert.

Treningsprogrammet fungerer og er lett og trygg å følge, også i europeisk sammenheng, med ett unntak: blant øvelsene for beina knyter treneren lina fast rundt foten under kodeleddet på et av forbeina for så å leie hesten. Dette bekymrer meg. Selv om hesten er trygg og antakeligvis har kommet langt med treningen på dette tidspunktet, og man har line i grima også som sikkerhet, kan det uventede og uforutsigbart allikevel skje, spesielt med hester med eksplosivt temperament. Jeg ville fraråde å knyte lina på hestens bein under alle omstendigheter, uansett hvor snill hesten er eller hvor langt den har kommet i treningen. Risikoen er simpelthen for stor. Jeg forstår heller ikke poenget med denne øvelsen.

 

Tvilsom påstand om nesereim

Boken har sine ”kryddermomenter” som inviterer til debatt og diskusjon. I likhet med de fleste hestefolk har Vogel sine egne meninger om hestehold og utstyr, hvorav noen av dem er noe kontroversielle. Disse forringer imidlertid ikke hovedinnholdet av hans bok; likevel er det her på disse avsporingene at jeg finner at jeg er uenig med ham! Som klassisk trent rytter deler jeg for eksempel ikke Vogels syn på bruk av nesereim. Når det gjelder ridestiler foretrekker Vogel westernridning, og her er det ikke lov med bruk av nesereim. Men selv om hans argumentasjon er logisk, og han har rett i at mange tyr til nesereim som korreksjonsmiddel når hesten protesterer med gapende munn eller tunge over bittet mot rytterens harde hender, er påstanden imidlertid litt for bredt anvendt for å gjelde under alle omstendigheter. En riktig tilpasset ”kavesson” nesereim for eksempel (som sees både på kandarene til dressurhester, samt trinsehodelagene til hunters), lar hesten gi etter med kjeven (flex with the lower jaw) og er med under utviklingen av en mer nyansert og følsom munn. Nesereim hjelper også under omskoleringen av hester som har fått slike dårlige vaner som å gå med tunga hengende ut, slik som ofte ses hos tidligere travhester. Riktig og sympatisk bruk av nesereim hjelper til å korrigere dette. Også blant de fremste amerikanske western- og reining-trenerne slik som Al Dunning finnes det dem som trener hjemme med nesereim. Videre er kavesson nesereim en del av korrekt utstyr for dressurklasser, hunter klasser, saddle seat klasser også videre. Om dressurhesten kjente smerte og lidelse i munnen vil den neppe utført de avanserte bevegelsene så villig og elegant som de gjør. De virkelige gode utøverne på de øverste nivåene kan neppe kalles for hardhendte – ellers kunne de aldri ha fått til de vakre presentasjonene og samspillene mellom hest og rytter som man ser, enten det er internasjonale FEI-konkurranser eller den spanske rideskolen. Nesereim kan også hjelpe under omskoleringen av travhester med den uhyggelige uvanen av å gå med tunga ut.

 

Videre synes jeg at påstanden at ”de fleste teoriene om hestetemming og dressur er basert på tvang, smerte og/eller skremsel” er å generalisere for mye. Finessen og samstemmigheten til en toppklasses dressurekvipasje motbeviser dette: man kunne aldri oppnådd slike høyder gjennom tvang, smerte og skremsel. Forfatteren overser nyansene og finesse punktene til klassisk dressur der nesereim neppe er noen torturmiddel, og er slett ikke anvendt for å korrigere hester som gaper eller slenge tunga over bittet. I følge Vogel er dette uvaner som kommer av harde hender, og nesereim er simpelthen en korreksjonsmiddel for dette, og dette kan nok stemme til tider, men emnet er faktisk litt mer nyansert enn det. Vogel tar ikke i betraktning at det finnes forskjellige type nesereim, blant annet er kavesson typen mild og, om den er tilpasset riktig, tillater hesten å ”flex its lower jaw” - neppe noen korreksjonsmiddel mot harde hender!

 

Bruk av dekken…

Bruk av dekken er et stort diskusjonsemne i seg selv, og jeg sier her bare at bruk av dekken kommer an på type hest, temperaturene både inne og utenfor stallen, og hvordan hesten blir brukt. Hardføre hester slik som fjordinger, kaldblods, islandshester og andre like raser kan nok gå uten dekken i all slags vær, men de spesialavlede såkalte ”hotblooded” hesterasene slik som fullblods, saddlebred utvikler sjelden samme tykke pels for å bevare kondisjonen i barske skandinaviske vintre.

Med det sagt, dreier disse punktene seg om det enkelte individs egen filosofi hva gjelder hestehold og utstyr og de berører ikke bokens hovedinnhold, nemlig natural horsemanship. Filosofien om å studere hestens atferd, sanser og instinkter for å effektivisere omgangen med hester og lette treningen er basert på sunn fornuft og logikk og kan ikke klandres. Boken gir nyttig innsyn til hestens atferd, og jeg fant mange praktiske tips som faktisk har hjulpet meg fram til et bedre samarbeid med den ene av mine hester som jeg til tider har hatt problemer med.

 

Systematisk og lettlest

Boka legger frem en veldig fin, stille og sympatisk måte å starte unghester – natural horsemanship fremgangsmåten er en slags ”preschool” (barnehage, kindergarten om du vil) som forbereder hesten for innridning, og den hjelper å avverge fremtidige misforståelser mellom hest og rytter ved å sette hesten i stand til å kunne forstå rytterens signaler og hjelperne bedre før trening som ridehest begynner for alvor.

Boken er systematisk og lettlest (til tider underholdende), og bildene og diagrammene er lette å forstå. Kapitlene er organisert i korte diskusjoner etter spesifikke emner, og notatene i margene gjør det lett å finne fram til den spesifikke hjelpen man søker - samt understreker viktige poenger. Selv om jeg er uenig med Vogel på visse punkter, er hans bok allikevel min favoritt-NH-bok så langt, fordi den gir en enkel, saklig og logisk forklaring av hva NH dreier seg om og presenterer et enkelt og systematisk, steg-for steg program som er lett å bruke og utføre. Han bruker kunnskapen man har oppnådd fra tusen års studier av hestens atferd – og legger denne kunnskapen inntil et effektiv treningsopplegg. Viktigst av alt, kanskje, oppfordrer boken hesteeiere til dypere og mer analytisk tanke om sine hester, hvordan man omgås med dem og framgangsmåten under treningen – uansett gren. Man kan ikke lese slike studier uten å begynne å reflektere. Det kan bli hyggelige og positive overraskelser i vente for trenere som er åpne for å anvende en dypere og mer intellektuell dimensjon i treningsoppleggene.

 

Tittel: Horsemanship: På bakken og i salen

Forfatter: Peer Werner Vogel

Forlag: Landbruksforlaget, Oslo 2001

Sider: 147 sider

ISBN: 8252924247

 

Anmeldt av Jennifer C. Chisholm-Høibråten

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng