Hest

Magi i manesjen

Tiden er kommet for Honza Blaha til å vise publikum sin måte å kommunisere med hester på. Forberedelsene er ferdige. Showet kan begynne.
…eller, det kan begynne SNART i alle fall. I mellomtiden stå vi, alle hester, journalister, eiere og leiere og… ja en del andre… rett bak forhenget og dørene som leder inn i ringen der Blaha skal jobbe med hestene

Final countdown
- Jeg HATER denne ventingen, sier Blaha. – Don’t you just hate waiting???
Han får beskjed om at de ikke har speaker. Det er plutselig vill forvirring mens alle løper rundt for å lete etter en som kan være det. De finner en, som så trenger informasjon. Anita står oppe i lydboksen og ser ned på Blaha gjennom vinduet. Han gjør tegn ”skal jeg gå inn?” og får tilbake et nei. Mer venting... og så begynner speaker å snakke. Om mannen som skal vise sine egne hester først og derved vise prinsippene for treningen han driver med, og så skal vi få se han jobbe med en fremmed, ubehandlet hest.
- Mine damer og herrer please welcome Honza Blaha!
Publikum klapper og Scorpions plystrer de første tonene av Winds of Change. Det går rolig for seg mens blitzene lyner. Maxim er litt usikker på blitzene, men innen refrenget kommer, galopperer de to hestene side ved side, en med og en uten rytter fortsatt.

Ikke rør meg!
- Jeg bruker bare Gaston i selve showet mitt, for han er den erfarne av dem. Hvis jeg har 5000 mennesker sittende i salen, går jeg selvfølgelig ikke inn dit og eksperimenterer. Da går jeg inn dit og gjør mitt beste. Men jeg har med meg Maxim på klinikkene mine, der jeg også viser litt av hva jeg gjør med mine egne hester før jeg jobber med den ubehandlede hesten. På denne måten kan han lære seg til å være modig, og få oppleve følelsen av showet. Jeg prøver å gi ham så mye confidence foran mennesker som jeg kan gi ham før han selv skal ut og prøve å se cool ut.
- Kan du fortelle om ditt første møte med Maxim?
- Jeg møtte ham i California... hvilket år var det tro? Jeg husker at det var juni. Han regner seg tilbake.
– La meg se, Maxim er fem nå... han var to... jeg tror det må ha vært tre år siden allerede. Jeg var der og så etter arabere. Det har også vært en drøm – å ha egne arabere. Jeg så en flokk på 20 stykker, og blant dem var det én som var tydelig redd og ikke kom nær oss. Jeg sa at jeg ville se på ham. De sa at det nok ikke var mulig, for de visste ikke hvordan de skulle fange ham. Men vi fikk da tak i ham til slutt, fire stykker, og fikk trykket ham opp i hjørnet. Og der sto han og skalv og unngikk berøring, han sa tydelig ”ikke rør meg”. Og jeg sa ”jeg vil ha denne hesten”. Han er den redde typen, men han er utrolig lett å behandle.

Ingen hestehvisker
Gaston og Maxim rygger sammen og svinger sammen, og de går sjenkelvirkninger. Så tas grimen av, og de rygger. Nå kontrolleres Maxim bare av den ene pisken, før Blaha går av og hestene går rundt ham og løper etter ham. Publikum klapper og Blaha introduserer hestene, før han forteller at noen hadde en ”great idea”. De ville at han skulle vise ikke bare hva han gjør med sine egne hester, men også dele hvordan han gjør det med en hest han aldri har sett før.
- And I thought ”GREAT”..., han ler
- sååå... jeg har egentlig allerede gjort det i går en gang.. .og i går var jeg heldig, så la oss se om jeg er heldig igjen i dag...
Dersom Blaha var nervøs tidligere, selv om det var lite synlig, er det i hvert fall som blåst bort nå. Han har publikum ytterst på stolene sine og de ler og venter spent. Dette er ikke bare en dyktig hestekar, dette er en entertainer. Han fortsetter med å klargjøre ett punkt før han går videre:
- Jeg vil bare få sagt en liten ting før vi går videre.. .jeg så at det var blitt skrevet at jeg er en hestetrollmann...jeg er bare en helt normal person. Jeg er ingen trollmann eller hestehvisker -det er ingen magi i det vi gjør med hester. Det vi gjør, er å skape et forhold til hestene våre. La oss se på familien som en analogi. Jeg kan enten være Bestemor som bare er snill og serverer kaker, eller jeg kan være som en far og ende opp med å være alt for streng, legge for mye press på hesten. Den type relasjon man ønsker å oppnå med hester er å være ”nice and firm”, slik en god far kan være. Alle medlemmer av en familie liker denne type relasjon, og det er viktig for meg å klare å skape denne formen med hester. Det er viktig at hesten ikke blir lært opp til å ta den letteste veien ut, eller til alltid å velge det som er enkelt. Det viser seg når vi trenger noe fra den som den finner vanskelig. At hesten velger letteste utvei kan fort bli resultatet dersom vi har vært for snille. Men dersom vi krever for mye, og begynner å pushe ham, blir dette også helt feil. Tenk på 18-åringen som endelig kan rømme hjemmefra etter å ha blitt plaget og hundset med hjemme. Jeg mener at man sammen med hesten kan skape akkurat det man vil, men at det er opp til oss å skape det.
- Hva er ditt første minne med hester?
- Det er et vanskelig spørsmål. Jeg var sannsynligvis redd... Jeg tror de ville sette meg opp på en draught horse. Jeg tenkte ”no way!!!”
Tror du det affekterer måten du relaterer deg til dem i dag?
-Nei

Hierarki
- Fra naturens side, lever hester i et hierarki. De bestemmer hvem som er den smarteste, modigste, sterkeste og roligste hesten. De vil følge ham, og ikke den redde hesten. For den redde hesten vil ikke kunne ta de riktige avgjørelsene. Det vil si at VI trenger å være smarte, sterke, modige og rolige overfor hestene våre. Da vil de følge oss slik de følger en lederhest. Han viser publikum dette ved å begynne å løpe. De to hestene løper etter. Han roper:
- Hurry up! Don’t be late! Løven har ikke spist på 4 dager, så snur han seg til publikum og sier:
- Middagen blir nemlig den som er sent ute. Han ler, publikum ler. Dette er enkelt å forstå. Og det fungerer tydeligvis. Men hvordan få det til?

Tillit, respekt og autoritet
- Dersom hesten er redd og tenker at ”jeg er sterkere enn deg”, vil den hoppe på deg. Det den sier er egentlig ”du kan få gå inn på hengeren, DU kan få være middagen”. Så det du må skape, er tillit og respekt. Og i enden av dette, skaper du også autoritet. Du respekterer naboens dobbermann, men kanskje ikke av de riktige grunnene. Men har en person autoritet, er dette noen du vil ha tillit til og følge fordi du respekterer ham.

Eternal Beau (EB)
Den nye hesten kommer inn, og det blir forklart for publikum hvem han er, og hvordan han har levd.
- Eternal Beau, sier du? Vel i dag er han EB for meg. Blaha snur seg mot hesten.
- Er det greit? Kan du være EB for meg dag? Fint!
Til publikum forklarer han: - Denne hesten er ikke sikker på seg selv, slik som den jeg hadde i går var. Han sa ”whatever” til meg, uansett hva jeg gjorde. Denne hesten er veldig annerledes, dermed må jeg gjøre det annerledes enn jeg gjorde det i går. Denne hesten sier: ”du kan være middagen”. Det jeg må gjøre, er å få ham til å slutte å røre på seg, og til å skjønne at når han blir redd, skal han ikke hoppe ”on top of me”. Jeg har et godt hjelpemiddel i dag, og det er hestens naturlige nysgjerrighet. Han tror at han ikke kan se seg rundt nå, men jeg forteller ham at ”jo, det kan du, men du må stå stille”.

Hvor går grensen?
- Så hvor går grensen for å være ”sterk og snill”? En person tenker at ”det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere”, mens en annen kan tenke ”ikke se på meg, jeg blir redd og lei meg”, og du tenker ”men jeg gjorde jo ikke noe!!!???”.
- For meg er egentlig grensen mot vold allerede krysset idet du får en annen til å forandre en ting til noe du ønsker. Det er vold fordi jeg får deg til å forandre mening. Men ser man på vold på denne måten prinsipielt, vet man jo at det er en linje som man må krysse litt over av og til, for man krever jo noe av hesten. Så slik jeg jobber, er jeg så snill som mulig, og dersom hesten ikke hører, er jeg ”as firm as necessary”. Og dette er VELDIG viktig: Hester, som mennesker, har denne grensen eller linjen på forskjellige steder. Man må skape en ”compatibility” mellom seg og hesten. Og det man må lære er hvordan man kan gjenkjenne om det er riktig å legge press på hesten sin eller ikke. Det er vel kanskje dette som har et element av ”hestehvisking” i seg.

Hvorfor?
Det viktige spørsmålet man må stille seg når en hest ikke gjør som man vil, er alltid ”Hvorfor gjør han ikke som jeg vil?”. Og det kan alltid være i hvert fall tre svar:
1. Han forstår ikke hva vi mener
2. Han er redd
3. Han vil ikke
Det man må lære er å gjenkjenne hva som er hva hos hesten. Og med dette forteller Blaha at han nå vil snu seg mot hesten og fokusere på den. Han ber om musikk fra lydboksen, der Anita fortsatt sitter, og ut av høyttalerende smyger Enya sin stemme seg, fulgt av myke keltiske toner. Nederst i arenaen står en mann og en hest og kommuniserer lydløst. Det skapes kontakt, det knyttes et bånd med en skjør knute. Musikken er utrolig viktig for opplevelsen av arbeidet Blaha gjør med hestene sine og nå med den nye, grønne hesten. Musikken og bevegelsene skaper en dans, og publikum blir rørt samtidig som de kan se og lære. Og Blaha får tid til å blokkere dem ut, slik at bare samtalen mellom han og hesten er viktig.

Lytt til stemmen inni deg
- Hva er forskjellen mellom på å kommunisere med mennesker og å kommunisere med hester?
- Prinsippene mener du?
Jeg svarer bekreftende, og han tenker seg om.
- Det er et vanskelig spørsmål... jeg kunne sagt at det ligger i at du kan kontrollere hester, mens du ikke kan kontrollere mennesker, men det er vanskelig, for situasjoner endrer seg, og verken hos hester eller hos mennesker finner du to individer som er like. Så du kan si at det er 6000 forskjeller eller ingen forskjeller. Det er ingen enkle svar på et slikt spørsmål. Kanskje man kan si at dersom man forstår mennesker, og man forstår hester, er det ingen forskjell? Generelt sett kan man si at mennesker jakter og hester flykter, men det vil alltid være situasjoner der hester jakter og mennesker flykter. Hester og mennesker er individer hver og en av dem. Det er derfor det er vanskelig å bare lese en bok om dette og tro at det skal fungere. Det vil ikke fungere før du setter det i sammenheng med en følelse for, og en forståelse av det du driver med. Problemet er hvordan finne, lære eller forstå denne følelsen. Den er ofte begravd under mange lag, og vi ønsker ikke å høre på den. Læreren min, David Lichman, sa alltid at du må lytte til den lille stemmen inne i deg, den vil fortelle deg – lære deg - alt.

Hvordan det går videre med Eternal Beau, og om Honza Blaha kommer til å sitte på hesten innen showet er ferdig kan du om kort tid lese i den siste delen av historien om Blaha her på hest.no. Følg med!

Gikk du glipp av den første delen, Under trollmannens kappe? Den finner du HER.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng