Kvegdrift og ranchliv i Montana
“En hane som galer, og en vekkerklokke som ringer. Det er fremdeles bekmørkt ute, og et øyeblikk lurer jeg på hvorfor jeg har ment å stå opp så tidlig? Men så husker jeg det jo. Vi skal flytte kveget i dag, og det gjelder å være tidlig ute. Det er kjølig luft som møter meg i det jeg går ut døra. Det er lys i hovedhuset, gjestene er også oppe og skal være med. Vi henter hester i tussmørket. Det virker som om de også lurer litt på hva vi skal på denne tiden av døgnet. Vi saler opp, laster hester mens solen begynner å vise seg. Nesten før solen er oppe er vi i salen og klare til dyst. Hestene føles spreke, og vi starter å drive kveget opp gjennom skogen. Snart er morgenen fylt av rautende kyr og mennesker som hoier. Det er et magisk øyeblikk når vi når toppen av åsen og kan skue ut over Tobacco Root Mountains og Madison Range i morgenlyset”.
Lise Tingstad.
På ranchferie
Støvet virvles opp når hundrevis av kveg drives opp til nasjonalskogen like utenfor småbyen Ennis i Montana. Kyrne rauter etter kalvene sine, som alle henger bakerst i flokken. Fortsatt er det et stykke igjen. Dette er årets største kvegflytting på Meadow Creek Guest Ranch, hvor kuer, sammen med årets kalver, skal flyttes opp til nasjonalskogen og bli der resten av sommeren.
Oddbjørg Søyland og venninnen Mona Hatteland (21) er på ranchferie i Montana, nærmere bestemt Meadow Creek Guest Ranch. Sammen med tre andre nordmenn pakket de kofferten i slutten av juni for to uker med kvegsamling, ridning, campingturer, utflukter, rodeoer og generelt rancharbeid.
Spennende sommerjobb
Foran kvegflokken rir tetrytter og gjesteansvarlig John Anders Johnsrud og sørger for at alle porter er lukket til eiendommene langs veien. Bak driver resten av rytterne kveget fremover. Det går tregt, mye på grunn av kalvene som ikke går like raskt som sine mødre. Noen finner også på å ta snarveier inn i buskas langs veien og forsinker hele flokken. Én av kalvene tverrsnur og løper motsatt vei. Lise Tingstad setter etter og blir borte bak en sving, mens resten av flokken drives sakte videre.
- Å oppleve ranchliv i Montana har for meg vært utrolig spennende og morsomt, forteller Tingstad (23) fra Lillehammer, som har jobbet som assistent på ranchen hele sommeren. Hun ville ikke vært opplevelsen foruten.
- Sommerjobben her har vært svært variert. Alt fra fôring av griser til oppvartning av gjester, kvegarbeid og selvfølgelig masse ridning. Selv om man jobber mye føles det til tider bare som om man er på ferie og nyter livet. Kort sagt en herlig sommer, oppsummerer hun.
Fornøyd med valget
De to venninnene fra Jæren hadde lenge drømt om å reise på ferie til USA. Da de fikk vite om Meadow Creek Guest Ranch, startet av Garl Germann og norske John Anders Johnsrud, landet valget på en skikkelig ranchferie i Montana.
– Vi angrer ikke. Det stemte med forventningene, forteller en strålende fornøyd Hatteland etter besøket.
– Det var kjempekjekt og dette var noe vi alltid har hatt lyst å bli med på, sier Hatteland som legger til at det ble noen lange dager i salen de første dagene som de ikke var helt vandt med.
Gjesteansvarlig John Anders Johnsrud er klar over at det ble noen lange timer i salen for de ankomne gjestene, mens synes likevel gjestene gjorde en god jobb.
– Optimalt vil vi gi en sakte opptrening frem til en så stor kvegdrift som dette. Men vi er en fungerende arbeidsranch og når kveget må flyttes så må det flyttes, sier han.
Kvegdriftens kunst
Rytterne lærer seg raskt at det er lite rom for passiv ridning på en slik kvegdrift. Alle må følge med. Noen ganger kan det være kalver som prøver å bli igjen eller forsøker seg på en snarvei gjennom naboens piggtrådgjerder, eller kyr som finner hull i gjerdet langs veien og forsvinner inn på annen manns eiendom.
Andre ganger tverrsnur kuene midt i flokken på jakt etter kalven sin. Det kreves en defensiv ridning og høye, bestemte rop for å få flokken til å holde seg i bevegelse.
- Det som er viktig når du flytter en kvegflokk er kommunikasjon mellom alle rytterne, forteller Johnsrud.
- Alle skal ha en post, noen er det man kaller “ving” og kontrollerer at ingen kveg stikker ut på siden av flokken, mens andre er det man kaller “drag.” Da skal de holde seg bak kveget og drive på dem. Det er viktig at alle kjenner sin plass sånn at man ikke går i veien for hverandre, fortsetter han.
Kroppspråk viktig
Før første kvegsamling gir Johnsrud en gjennomgang av hvordan kveg responderer. Kroppsspråket deres er overraskende likt kropsspråket til hester, noe som gjør det enkelt for de som har vært rundt hester å forstå hvordan man skal flytte på en hel kvegflokk og kontrollere enkeltindivider.
– Det er viktig å holde seg bak kuas skulder når man ønsker å drive den fremover, omtrent som man ville gjort på en hest. Hvis du skal snu den må du komme deg foran skulderen og legge på press, forteller Johnsrud.
– Hvis du skal ta igjen en kalv som har kommet seg ut av flokken og løper i en annen retning er det best om kun én person gjør dette. Hvis det er to personer er det viktig at man ikke løper på hver sin side av kalven, for da vil den løpe raskere og det vil ta lang tid å ta den igjen. Du må derfor løpe i en stor bue rundt kalven og møte den på motsatt side for å snu den tilbake mot flokken igjen, fortsetter han.
Hester med jobb
Turen går sakte den siste timen av kvegdriften. Det er en bratt oppoverbakke og både kyr, hester og folk er slitne. Ropene til rytterne er ikke lenger like intense som før og kalvene vet ikke at det snart venter gress og friskt vann fra strie fjellbekker. De vil helst bare stoppe og snu.
– Når du har drevet på dem en stund så går mødrene mer og mer fremover, mens kalvene henger bak. Da hører de ikke mødrene og kan komme til å ville snu og løpe tilbake til der de så moren sist, forteller Johnsrud.
Gjestene får anledning til å ri på velridde painthester med bakgrunn som arbeidende ranchhester. De vet godt hva jobben deres går ut på, og Hatteland selv var veldig fornøyd med sin svarte og hvite følgesvenn.
– Det var lærerikt og utrolig å se hvor lydige å kjekke hestene var.
Første sesong
Denne sommeren var aller første sesong for Meadow Creek Guest Ranch. Johnsrud og samarbeidspartner Germann ser frem til nye sesonger og ønsker gjester fra hele Skandinavia velkommen til neste år.
– Med tanke på at dette var vår første sesong synes jeg det har gått ganske bra. Vi har lært mye om hva som fungerer og hva som kan bli bedre og vi jobber stadig mot det å bli bedre, forteller Johnsrud.
Han ser allerede frem til neste sommer, hvor ranchen igjen vil åpne for gjester fra juni måned og ut august.
– Dette er en mulighet for nordmenn og skandinaviere generelt til å oppleve det vestlige USAs natur, kultur og historie, kombinert med unike og genuine ranchopplevelser, avslutter Johnsrud. Selv er Hatteland strålende fornøyd og utelukker ikke at det blir en ny tur til Montana neste år.
– Ranchoppholdet var kjempebra og kan absolutt anbefales. Jeg synes de gjorde en strålende jobb med tanke på at det var første sesongen.
Hvis du vil lese mer om Meadow Creek Guest Ranch kan du lese vår første artikkel fra stedet: "Starter gjesteranch for Skandinaviere." Du kan også besøke ranchens hjemmeside: www.meadowcreekguestranch.com. Flere bilder fra sommeren på Meadow Creek Guest Ranch kan ses i bildegalleriet under.